28. heinäkuuta 2015

Mitkä maisemat!!

Viime kesänä teimme ensimmäisen koko perheen kansallispuistoretken. Kohteena oli Helvetinjärvi. Mitä ilmeisemmin reissu oli onnistunut, koska lapset ovat Helventinjärven kyltin nähdessään toivoneet pääsevänsä sinne uudestaan. Ou jee, 2/3 lapsista haluaa kansallispuistoretkelle! Koska kelit ovat olleet koko ajan niin epävakaiset päädyimme lähempänä olevaan, lyhyempään kohteeseen. 


Vierailimme Torisevan rotkojärvillä Virroilla. Luonnollisesti aloitimme reippaan kävelyn Torisevan kahvimajalta :) Näkymät sieltä olivat huikeat ja suklaakookoskakku herkullista. 

Pojat ja näkymät Torisevan kahvimajan edestä

Hra Kepponen alkanut napsia kuvia minusta kuvaamassa - onkohan odottavan aika pitkä?

Torisevan kahvimaja

Tarkoin harkittu hiilaritankkaus ennen vaelluskoitosta :) Tarjottimelle suklaakookoskakku.

Reitti menee ylhäällä kallion päällä ja tarjoaa hulppeat näkymät. Kovin pienille lapsille se ei sovellu, koska ylhäällä ei ole suojakaiteita ja osa poluista vie niin lähelle reunaa, että sieltä on mahdollista pudota. Kulkua ylhäällä tulee n. 1,2km järven päähän, jossa on lepopaikaksi laavu. Kävely vie yllättävän paljon aikaa, koska tämän tästä pitää pysähtyä ihailemaan näkymiä eikä juurakkoinen maastopolkukaan ole nopea kuljettava. Takaisin voi kävellä samaa reittiä tai tulla maantienvartta. Jos kiertää pidemmän lenkin, sille tulee matkaa 6,5km.

Sitten niihin maisemiin. Ensin kuvat alhaalta rannalta. Luontopolku kulkee ylhäällä vasemmalla kallion päällä.Sitten maisemiin ylhäältä:

Ehdottomasti yritän tehdä luontopolusta tai kansallispuistoretkestä joka kesäisen tavan! Keskimmäinen ja kuopus ovat kunnostautuneet myös mustikan poiminnassa. Mökillä poimiminen onkin tänä kesänä helppoa, koska marjoja voi poimia mökin ympäriltä vaikka vartin kerrallaan.


22 kommenttia:

 1. Upeat maisemat. Kävimme muutama päivä sitten Tytyrin kaivosmuseossa ja saimme retki-inspiraation blogistasi. Kiitos siis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me emme ole vieläkään ehtineet käydä Tytyrissä. Se on ollut kohdelistalla useamman vuoden :)
   Toivottavasti sinulla ja perheelläsi oli kiva retki Tytyriin!

   Poista
 2. Koko ikäni oon vähintään kerran kesässä matkannut tuosta autolla ohi ja kukkinut upeita maisemia pikaisesti, mutta kertaakaan ei oo tullut mieleen pysähtyä ja en oo hoksannut että siellä on kävelyreittikin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pysähtyä. Siinä tien varressa on lepopaikka tai sitten autolla voi ajaa suoraan kahvimajan eteen. Luontopolulla voi käydä vaikka poikkeamassa sen verran, että käy parilta ensimmäiseltä alaskurkistelupaikalta ihailemassa näkymiä. Kahvituvassa on kiva poiketa ihan senkin takia, että siellä tarjoillaan pannukahvia - muisto lapsuudesta :)

   Poista
 3. Oih mitkä maisemat! Niin kaunista! Ihanaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Komeeta on!
  Mielessä on ollu kansallispuistoretki(Helvetinjärvelle nimenomaan) monta vuotta, mutta ei oo vielä toteutunu :P...millon on tyttö ollu liian pieni ja millon olikin kaatosade yms niin ei lähdetty. Justiinsa puhuttiin, että melkein on koko perheen yhteiset retket (ne harvat) taaksejäänyttä elämää. Pojalla on niin omat menot, että melkein kirveellä uhaten saa auton kyytiin...ja jos saa, niin tiedossa tasasta mussutusta koko reissu ja kellotusta että monelta ollaan takasin kotona :-O. Tästä kesästä on todellakin alkanu uus aikakausi...meillä taitaa asua teini :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama on varmaan meilläkin edessä. Saas nähdä, että kuinka nopeasti esikoinen alkaa tosissaan haraamaan perheretkiä vastaan ja yleensäkin vastustamaan koko mökkeilyä. Alustava suunnitelmani on se, että vanhempien loma-ajaksi pojilla on kaksi vaihtoehtoa: tulla mukaan valittamatta tai mennä leirille. Saas nähdä, että joudunko heti joustamaan suunnitelmastani.

   Poista
 5. Upeat maisemat! En ollut kuullutkaan koko paikasta aiemmin, mutta tuohan vaikuttaa tosi hyvältä retkipaikalta. Oliko siellä kuinka paljon muita retkeilijöitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvimajalla oli niin paljon porukkaa, että kaikille ei riittänyt ulkopöytää. Mutta luontopolulla oli tosi hiljaista. En tiedä johtuiko retkeilijöiden vähäisyys kehnosta säästä vai onko siellä aina niin hiljaista. Yksi porukka lähti peräämme ja vetäisi nopeasti ohitse. Ketään muuta emme nähneet. Tosin me jouduimme kerran palaamaan luontopolulla juosten takaisin kahvituvalle, kun pieni ripeksintä alkoi voimistua.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Komea paikka. Kuvatkin onnistuivat hyvin, vaikka en uskaltanut ihan reunalle kuikuilemaan :)

   Poista
 7. Siis aivan hulppeat maisemat <3 Wau!

  T.Nadja//napsahduksia

  VastaaPoista
 8. Voi hitsi, kansallispuistoretki on ollut minulla tänä kesänä suunnitelmissa, mutta saa nähdä, miten sen kanssa käy.

  Hienoja maisemia ja kuvia! Vähän pelotti tuo kuva, jossa herra Kepponen ja pojat seisovat tuossa reunalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, kyllähän tässä vielä ehtii. Koko syksy edessä ja kelien puolesta kesään tuskin tulee mitään suurta eroa ;) Ellei nyt sitten tule joku ennätyslämmin elokuu.

   Minulla oli viime syksyn tavoitteena tehdä ruskaretki Nuuksioon. Ei tarvitse keksiä uusia tavoitteita, kun aina voi käyttää samoja :) Ehkäpä tänä syksynä.

   Hra Kepponen ja pojat seisovat aika turvallisen matkan päässä reunalta. Kyllä se järki näköjään ilmaantuu poikien päähän, koska yhtään eivät hingu liian reunalle kurkkimaan.

   Poista
 9. Oho! Onpa upeat maisemat. Ihan huippu kohde! Tuonne pitääkin muistaa mennä sitten, kun en enää pelkää kenenkään ihan varmasti putoavan.
  Luontopolut ovat niin kivoja "matkakohteita" poikasakin kanssa. Ja tuollaisia varsinaisia aarrepaikkoja löytyy Suomesta useita. Ei tarvi samoja reittejä tallata, vaikka ihan joka kesä retkeilisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komeita luontopolkuja Suomessa kyllä riittää. Vielä kun olisi joku keskitetty webbisite niiden etsimiseen :) tähtiluokituksesta puhumattakaan :D :D

   Luontopolut ja kansallispuistot ovat kivoja koko perheen kohteita. Ja usein suorastaan elämyksellisiä. Aika harvoin tulee hyödynnettyä niitä reissun päällä tai edes naapurikaupungissa. Lähin luontopolku sentään on enemmän aktiivikäytössä.

   Poista
 10. Onpahan mielettömän upea paikka, mutta mistä moinen nimi? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole mitään tietoa siitä, että mistä nimi on tullut. Toriseva on myös sukunimi, että olisikohan joku sen niminen voinut joskus omistaa kyseiset maa-alueet?

   Poista
 11. Ihania kuvia. Toriseva on upea paikka, myös talvella, kun se on valaistu.
  Olettekos Ryövärinkuopalla käyneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toriseva on kyllä huikean kaunis. Voin kuvitella, että se on ihana myös lumisena. Ryövärinkuopasta en ole edes kuullut? Mikä paikka se on? Et kuitenkaan Tuurin kyläkauppaa tarkoita? :D :D

   Poista