17. heinäkuuta 2015

Lomakriisi

Ensimmäinen lomaviikko alkaa olla takana. Olen viettänyt sitä poikien kanssa kotona, Hra Kepponen tekee tänään viimeistä työpäiväänsä ennen lomaa. Tunnetila, jossa olen lomaa eniten viettänyt, on ollut ärtymys ellei suorastaan v*tus.

Ajattelin tehdä viikolla poikien kanssa jotain pientä kivaa ja lopun aikaa tehdä rästissä olevia kotihommia. Lomailu poikien kanssa on sujunut mukavasti. Keskimmäinen on urheillut päivät naapurin pojan kanssa ja kuopuskin on pyörinyt mukana. Kotona on ollut suurimmaksi osaksi rauhallista - ainakin meidän mittapuulla. Lomaviikon kohokohdat olivat Seurasaaren retki poikien kansssa ja sukulaisten tapaaminen.

Sukulaisten kanssa herkuttelimme vohveleilla. 
Päällä marjoja, vaniljajäätelöä ja kermavaahtoa - taivaallista!

Mutta se kaikki muu aika, se kodinjärjestelyaika. Mihin tahansa käännän katseeni, näen urakan. Kukkapenkit rehottavat rikkaruohoja, terassilaudoitus kaipaa käsittelyä, ikkunat ovat pesemättä ja remontin jälkeinen tavaroiden paikoilleen laittaminen tekemättä. Väsyneenä, loman tarpeessa, on ollut todella vaikea tarttua mihinkään urakkaan. En ole niitä ihmisiä, jotka nauttivat saadessaan järjestellä tai pitävät siivoamisesta. Niinpä olen vitkutellut aloittamisen kanssa. Vitkuttamisesta on seurannut sellainen ongelma, että päivät valuvat käsistä ilman näkyvää lopputulosta. Se taas lisää huonoa tuulta ja turhautumista. Lomav*tusta olen yrittänyt taltuttaa herkuilla. Auttaa n. 5 minuuttia ja säilyy vyötäröllä ikuisesti. Huono diili, lisää vain ärtymystä.

Se ainakin tuli itsestäni ja lomailusta opittua, että lomalla pitää olla ensin lepo ja huvi ja vasta sitten työ. Tai ainakin työosuudessa tulee olla molempien aikuisten paikalla. Todennäköisesti paremmin toimisi se, että Hra Kepponen aloittaisi loman poikien kanssa ja minä jatkaisin töissä. Meidän on pakko limittää lomia lasten takia.

Ärtymyksen vanteen kiristys on kuitenkin hiukan lievittynyt. Olen saanut kotihommat vihdoin käyntiin. Järjestelyurakka on pahin, koska siihen menee paljon aikaa ja tavaran määrä alkaa melkein ahdistamaan. Aloitin siitä, mutta kivoimmasta päästä. Askartelukaappini on valmis. Turhat on perattu pois ja loput paikoillaan.Karsimis-järjestämisprojekti on edennyt työvaatteisiini. Turhat pois! Projekti valmistunee viikonloppuna. Vaatesäilytyksen kanssa minulle ja arkkitehdille kävi moka. Mekot ovat liian pitkiä uusiin kaappeihin ja joudun sijottamaan ne toiseen huoneeseen ja tunikatkin pitää laittaa lasten kaappiin :( Olisi ollut niin kiva nähdä kaikki yhdellä silmäyksellä.

Tästä se lähtee

Täytyy tunnustaa, että olen jopa miettinyt, että voikohan tästä lähteäkään mökkeilemään suunnitellulla aikataululla, kun on projektit vaiheessa :) Jos vaikka jälkiraivohöyryillä pesisin ikkunatkin...

Mukavaa perjantaita!

20 kommenttia:

 1. Arvaa vaan kenen rupesi nyt tekemään mieli vohveleita. Täälläkin on joka paikka järkätty, siitä tulee lopulta hirmuisen hyvä mieli.

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla järjestelystä seuraa lähinnä helpotus, hetkeen ei ole sama edessä. Mussa on varmaan joku geenivirhe, koska en koe tyydystystä siitä, että kun avaan kaapin oven, niin sen takana on kaikki järjestyksessä :D :D :D

   Mutta kyllähän se elämää helpottaa, jos tavarat pysyisivät paikoillaan.

   Poista
 2. Hienoa, kun olet päässyt alkuun järjestelyprojekteissasi. Minä olen saanut siivottua vaatehuoneen lähes valmiiksi ja jonkin verran poikien vaatekaappeja. Mutta niitä ikuisuusprojekteja olisi tosi paljon....kuten nyt vaikka se, että meillä on varmaan yli vuoden ajalta Akkareita epämääräisissä pinoissa ja ne pitäisi järjestellä kansioihin. Valokuvia on älytön pino ja ne pitäisi laittaa lasten valokuvakansioihin. Eikä niitä valokuvia ole teetetty varmaan ainakaan kahteen vuoteen, joten niitäkin pitäisi käydä koneelta läpi ja edes muutama teettää kansioihin muistoksi. Luulen, että vessan kaapeissa on epämääräinen määrä lähes tyhjiä purnukoita, jotka pitäisi käydä läpi. Kodinhoitohuoneessa on kirppistavaraa ties kuinka monessa pinossa. Eli tekemistä riittäisi.

  Mukavaa koko perheen lomaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi tuolta poikien kaapeista tulee ainakin kaksi Ikean kassillista käyttökelpoista tavaraa kierrätykseen. Nyt näyttää tulevan 4, koska ylimääräistä toppaa riittää. Harmillisesti minulla ei ole mielessä hyvää kirpparia, jossa kaupittelisin niitä eteenpäin. Joten nekin kassit alkavat vähän ahdistamaan :(

   Tämä tavaramäärän vastaan taistelu on minulle jotenkin erityisen raskasta hommaa. On siinä se hyvä puoli, että varmaan taas kuukausia pysyy mielessä kirkkaana "Älä osta mitään!" Se menee nahan alle niin kovaa, että juuri mietin, että mitäs sitten jos kirjastosta ei löydykään kivaa lomalukemista, että onko minun sitten pakko joustaa ja ostaa pokkareita :)

   Kiitos lomatoivotuksista ja mukavaa loman jatkoa sinulle!

   Poista
 3. Mä olen tullut siihen tulokseen, että kandee lähtee KOTOA pois jotta pääsee irtautumaan arjesta.
  Ainakin siihen loman alkuu, kun vielä on väsyä liikkellä ja oikeasti TARVITSEE pelkkää olemista/

  Ehdotan, että suggestoit itsesi Kreikkaan juomalla lasin halpaa valkoviiniä ja kuuntelemalla Zorbasta Youtubesta. No joke :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlainen oppi tuli minullekin. Hommat olisivat ehkä sujuneet paremmin, jos Hra Kepponen olisi ollut kanssani kitumassa. Mutta parempi järjestys lomalle on ensin lepo, huvi ja sitten vasta työ :)

   Itsehän on sitä mieltä, että lasillinen auttaa aina :) Etenkin sen jälkeen, kun jouduin luopumaan melkein kokonaan alkoholista. Täytyy pohjustaa närästyslääkkeellä ja ruokavaliolla mahdollisuus lasilliselle ja Zorbakselle. Sellaisen kummallisen homman olen myös havainnut, että kalliit juomat närästävät vähemmän kuin halvat :D :D

   Poista
 4. Minulla on sama juttu että projekteja siellä täällä, ei ole paljoa ollut intoa tarttua. Ei saa kiusata dieettityyppiä tollaisella vohvelikuvalla, kääks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös projekti siellä ja toinen täällä. Mihin tahansa katseensa kääntää, niin siellä on joku tekemätön homma. Siksi olisikin hyvä paeta jonnekin muualle rentoutumaan ;) Ensi lomaksi taidan tehdä periaatepäätöksen: lomaa ei kuulu ylimääräisiä kotitöitä :D :D

   Poista
 5. Mä luin jostain siivoamisoppaasta, että jos kotityöt tuntuu ylivoimaiselta urakalta, niin aloittaa tosi kevyesti: laita kello soittamaan 15 minuutin päästä, aloita homma ja tee se 15 minuuttia - se on niin lyhyt aika, ettei edes v..uta. Ja sitten, kun kello soi, niin jossei enää huvita jatkaa, niin mene vaikka valkkarille ja mansikkakakulle tai lukemaan kirjaa sohvalle ja jatka seuraavana päivänä. Jos kuitenkin oot just päässyt hyvään alkuun, niin sitten voit jatkaa. 15 minuttia on kuitenkin niin nopea aika, ettei sen aloittaminen ehkä ärsytä yhtä paljon kuin se ajatus siitä 4 tunnin urakasta...
  En oo kyllä kokeillut, mutta kuulostaisi just semmoselta matalan kynnyksen ratkaisulta :D

  Tai sitten vaan unohdat kaikki semmoset ja menet suoraan siihen valkkari- ja mansikkakakkuosuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on noita pitkiä urakoita on odottamassa. Siksi sellainen päivän ikkunanpesu-urakkakin tuntuu houkuttelevalta, koska siinä on selkeä alku ja loppu ja sitä ei tarvitse vuoteen tehdä. Toisin kuin noiden pohjattomilta tuntuvien vaatteiden, urheilutarvikkeiden, kirjojen ja paperin järjestelyssä. Täytyy kokeilla vinkkiä ja yrittää pilkkia noita pitkiä hommia pienempiin osiin, niin homma tuntuu etenevän ilman että siihen menee tolkuttomasti lomaa.

   Toisaalta tuo viimeinen neuvosi kuulostaa lomatyytyväisyyden kannalta paljon paremmalta :D :D

   Poista
 6. Tsemiä! Olen tänään saanut omaa aikaa. Ja joo piti laittaa valokuvia satamäärin uusiin kansioihin esimerkiksi. En saanut aloitettua. Tapasin naapurin rouvan ja hänelle kerroin että oli jäänyt keväällä myytyä shortseja ja t-paitoja ja kenkiäkin (lahjoitin ne hänelle). Hän tuli vielä kurkkaamaan niin sain kirppiskasaa pienemmäksi eli osti osan ja osan lahjoitin :) Lisäksi pojan leluja annoin myös. Ihanaa pois roinaa. Mutta -60% stokkan alessa piipahdin ja -50% prismassa eli keittiön pöydällä ja pyykkikoneessä pyörii niitä uusia (muttei sentään samaa määrää kuin lähti naapuriin).

  Vaikka mitä hommaa olisi. Joka puolella. Minuakin ahdistaa roinamäärä.

  Mukavaa lomaa Teille! 2 viikkoa on vielä pojan kanssa, edellinen viikko oli meidän perheen ainoa yhteinen lomaviikko (piipahdimme Gotlannissa jne.) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin pitäisi käydä kaupoilla hankkimassa pojille syksyksi muutamat housut ja uusia koulureppuja. Sellaista se tuppaa olemaan, että kun vaivalla saa jotain ulos asunnosta, niin uutta tulee tilalle väkisin :( Pitäisi löytää joku hyvä kirppis vaatteille, lelut taidan onneksi saada suvun sisällä kiertoon.

   Mukavaa lomanjatkoa! Toivottavasti säät suosivat teitä Gotlannissa ja pääsitte nauttimaan saaren kauneudesta.

   Poista
 7. Jotenkin samaistun tunnetiloihisi :). Loma-aika tuplaa kotitöiden määrän, kun porukka on kotona syömässä ja touhuamassa jatkuvasti. Siinä on lomafiilis helposti koetuksella, kun vanhempien aika menee yleisen järjestyksen ylläpitoon ja ruokahuoltoon. Rästihommista puhumattakaan... ja sitten vielä se pir*n puutarha!!
  Olen ratkaissut asian olemalla paljon poissa kotoa. Loma on aitoa lomaa, kun kotona käy vain kääntyilemässä. Päiväretket ovat ihan loistavia, kun ei tarvitse edes juuri pakkailla ;). No, minulla on tietysti hoitovapaalaisena vielä erityinen tarve päästä lomailemaan kotikeittiön ulkopuolelle.
  Tsemppiä sinne, ja parempaa rentoilua jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että loma-aikana kotitöiden määrä kasvaa. Juuri kun saat edellisen ruokailun jäljet siivottua, niin joku on kysymässä, että mitä ruokaa. Me yritämme lomalla ainakin muutamana päivänä viikossa jättää yhden lämpimän ruuan välistä. Lapset syövät jugurtin tai ruisleivän viipaleen herättyään ja sitten vähän myöhemmin on brunssi paistoleipineen ja muine tykötarpeineen. Sillä pärjää pitkälle iltapäivään. Mutta kyllä puuhaa riittää, kun normihuollon lisäksi yrittää purkaa rästejä.

   Olen samaa mieltä, että loma tuntuu enemmän lomalta, kun sitä ei vietä kotinurkissa pyörien. Jos suoriuduta tästä mökille sadetta pitämään, niin täytyy meidän aktivoitua useampiin päiväretkiin.
   Kiitos tsempeistä :)

   Poista
 8. Hienosti sujuu - ja mikä upea askartelukaappi! Minä aloitin tänään lomani ja tarkoitus on viettää suurin osa ajasta kotona, kotihommien parissa... Hmmm, pitäisiköhän tarkistaa suunnitelmia? Tosin meille tulee huomenna se karvainen vauva, joten eiköhän kotona lomailuunkin tule uusi sävy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni tykkää kotihommista ja saa hyvää mieltä niiden tekemisestä. Itsehän olen sitä mieltä, että suurin osa kotihommista sucks ;) Viikosta viisastuneena, yritän poistua kotoa ainakin päiviksi.

   Oih, teillä on nyt jännät ja ikimuistoiset ajat, kun koirapentu tulee. Koiravauva tuo varmasti ihan uudet lomakuviot :) Toivon teille ihania ensimmäisiä hetkiä uuden perheenjäsenen kanssa!

   Poista
 9. OI KUNPA, tämä postaus sais mut ryhtiin.Mä olen vaan vitkutellut ja kettuunttunut. Tänään elämä helpotttaa,kun kaksi lasta lähtee mökille. JOspa saisin raakattua kamaa ja vietyä Fidalle. TYHJÄÄ tilaa kaipaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä urakkaan!

   Minulla sitä vielä riittää ja riittää ja riittää. Jotenkin on tuntuu ihan sietämättömältä, että nykyaikana keskiluokkaisen ihmisen pitää taistella tavaranpaljoutta vastaan. Minä kun en ole mikään järjestysihminen, niin raskastahan se on. Olen päättänyt ottaa tavoitteekseni, että lasten leluista (ei legot) lähtee 2/3 ulos, omista vaatteista 1/3 ja pokkareista 3/4 osaa.

   Poista
 10. Hieno askartelukaappi! Ja hyvä juttu, että aloitit siitä, koska askartelukaapin laittaminen on kivaa, ja näet työn tulokset jo nyt. Jospas siitä saisi pontta niihin muihin raivaamisiin...

  Mua on jo pidempään ahdistanut meidän tavarapaljous. Vaatteiden kohdalla se kulminoitui reissutoukokuuni aikana siihen, että oli vaikea löytää työvaatteita, koska kaappi oli täynnä vääränlaisia ja vääränkokoisia. Onneksi työrupeaman aikana ehdin sukulaisten luona lukea Marie Kondon KonMari-kirjasta noin puolet ja ymmärsin sen idean. Sen sijaan, että yritän päästä eroon vääristä tai epämiellyttävistä vaatteista tai asioista, pyrinkin poimimaan ne, jotka tuottavat minulle iloa, ja muista voi hankkiutua eroon. Kiva filosofia. Toteutan sitä omaan tyyliini, en ihan kirjaimellisesti. En esimerkiksi näe itseäni kiittämässä jotain sukanretaleita roskiin menossa tehtävänsä täyttämisestä minun jaloissani. :D

  Tuntui kyllä jokseenkin puhdistavalta käydä läpi kerralla kaikki sortsit, caprit, vapaa-ajan housut ja värilliset farkkuni, 41 paria, ja saada poistettavien kasaan niistä 21 paria... Nyt jäin kotiin, kun muu perhe lähti jo mökille, jotta saisin edistettyä tätä proggista paremmin kuin perheen kotona ollessa. Ajelen perässä joko huomenna tai lauantaina...

  Vaatteiden läpikäyminen on tuonut jo uusiakin ostaessa jotain muutosta entisiin toimintatapoihin, kun löysin jonkun vaatekappaleen alennusmyynneistä, mutta koska se ei ollut ihan täydellisen ihana, jätin ostamatta. :) Uskon myös, että kun raivaa vanhaa pois, tulee tilaa uudelle, mitä se sitten onkaan.

  Minäkin olen aiemmin oppinut, että loman alkajaisiksi kannattaa poistua kotoa jonnekin, vaikka olisi ihan vain yön tai pari poissa. Sillä irrottautuu työasioista parhaiten ja pääsee lomamoodiin.

  Mukavaa lomaa koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ahdistaa myös tavaranpaljous. Meillä on ihan hirveästi kaikkea, leluja, kirjoja, harrastuskamoja, kassikaupalla pieniä lastenvaatteita... Huoh. Nyt vaan pitäisi perata tavarat eikä sulloa äkkiä uusiin kaappeihin.

   Olenkin kiinnostuneena lukenut konmari-postauksiasi. Urakkahan näyttää etenevän hienosti!

   Poista