15. heinäkuuta 2015

Hetkessä: Brunssia ja kulttuuria

Sunnuntaina oli Kätevien Emäntien kesäretki. Parhaat retket vaativat aina kunnon eväät tai hyvän tankkauksen, niinpä aloitimme kesäretken brunssilla Espoon Leppävaarassa Cafe Perobassa. Kahvila toimii kauniisti saneeratussa vanhassa, tunnelmallisessa huvilassa. Se on ilmeisesti löytänyt nopeasti vakiintuneen asiakaskunnan. Perjantaina brunssia varaillessani oli sunnuntain myöhempi kattaus jo myyty täyteen.

Suloinen Cafe Peroba

Peroba on sisätiloiltaan aivan yhtä viehättävä kuin ulkoakin. Onkohan minusta tulossa vessabloggari? Jälleen oli niin kaunis wc, että oli pakko kuvata :) Koska sinne oli jonoa, niin jätin selfiet tällä kertaa väliin ;)


Peroban brunssi oli enemmän aamiaismainen kuin lounasmainen. Tarjolla oli salaatteja, mozzarellaa, Parman kinkkua, melonia, espanjalaista munakasta, graavia lohta, perunoita, nakkeja, pekonia, karjalanpiirakoita, croissantteja, mysliä, luonnonjugurttia, muutamaa juustoa, pannacottaa ja pannukakkua. Juomapuolella oli kahvia, teetä, omena- ja appelsiinimehuja. Perustavaraa, mutta laadukasta ja maukasta. Brunssi maksaa 22€.


Ajatuksena oli jatkaa brunssilta Gallen-Kallelan Tarvaspäähän, mutta päädyimmekin Hvitträskiin Kirkkonummelle. Arkkitehdit Herman Geselius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen rakennuttivat 1900-luvun alussa Kirkkonummelle Vitträsk järven rantaan itselleen kodit ja yhteiset työtilat. Ajan tyyliin kuului paeta kaupungin hulinaa ja ammentaa luomisvoimaa luonnonkauneudesta. Sitä kolmikko lähti tavoittelemaan Hvitträskiin. Rakennusten tyyli on jugendia voimakkaasti kansallisromantiikalla mausetettuna eli kiveä ja hirttä. Talo on hyvin kaunis ja linnamainen ulkoapäin.Hvitträsk jäi Saaristen perheen omistukseen ja toimi heidän kotinaan, kunnes perhe muutti USA:han ja sen jälkeenkin vielä Saaristen kesäkotina. Saaristen alkuperäiseen kotiin pääsee tutustumaan myös sisältä. Valkoinen osa on tuhoutuneen pohjoissiiven paikalle rakennettu osa, joka vuokraa yrityksille kokoustiloja. Pikku huvilaksi kutsutussa sivurakennuksessa toimii kahvila ja ravintola.

Saaristen koti on mielenkiintoisesti ja hiukan sokkeloisesti rakennettu useaan tasoon. Monessa huoneessa katse osuu ensimmäiseksi hallitsevaan takkaan tai kaakeliuuniin. Etenkin hämärässä ja tummassa alakerrassa tulisijat ovat massiivisia. Ylöspäin mennessä valoisuus ja vaaleat värit lisääntyvät ja tulisijat kevenevät. 

Näkymä portaista isoon tupaan

Tuvan jättimäinen kakluuni - vai miksiköhän tuota pitäisi sanoa?

Ruokasalin tulisija ja sohvaryhmä. 
Tunnelma on sellainen keskiaikainen linna kohtaa arabivaikutteet

lyijylasityö

Ruokasalin pöytä

Yläkerran lastenhuone

Tyttären huone yläkerrassa

Vierailumme sattui hyvään aikaan, koska Hvitträskissä oli opastettu kierros, jonka teemana oli Hvitträskin puutarhat. Hvitträsk suunniteltiin kokonaisvaltaiseksi teokseksi, johon kuului huikeat näkymät talolta järvelle sekä sitä ympäröivät puutarhat. Puutarhassa kahviteltiin, syötiin, pelattiin tennistä sekä viljeltiin hyötykasveja. Harmillisesti niskaamme ropisi kesäsade puutarhakierroksella. Minusta pohjoispäädyn puutarha oli ihana.

Pohjoispääty. Käyntipuutarhaan oikealla jasmikkeen katveessa

Pohjoispäädyn muotopuutarhaaIlta jatkui vielä Kirkkonummella luonnon rauhassa iltapalalla, juttelulla ja askartelulla. Hieno päivä!

4 kommenttia:

 1. Ihanan kuulloinen päivä! Tuon Peroban laitoin to eat -listalle, kuullostaa varsin suloiselta paikalta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä oli oikein onnistunut. Peroba on kyllä vierailun arvoinen paikka. Sieltä saa arkisin maukasta lounasta kympillä. Työpaikalta kaverit tekevät välillä sinne lounasekskursioita, mutta minulla on aina sattunut olemaan palaveri pahasti (kirottua, kun ei ehdi lounaalla huitelemaan pitkin poikin ;) )

   Poista
 2. Onneksi otit kuvia reilusti talossa! Oli kyllä loistopäivä ja mahtavaa seuraa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos seurasta! Sisätilakuvista tuli aika kehnoja, ei riittänyt valon määrä kännykkäkameralle :(

   Poista