28. syyskuuta 2014

Terveellistä ja helppoa

Meidän perheessä edelleen riittävä kasvistensyönti vaatii jatkuvaa skarppaamista, siksi etsin helppoja kasvisruokia tai lisukkeita. Tässä muutama superhelppo-ohje.

Punajuurisosekeitto


Tämän helpommaksi ruuanlaitto ei oikein voi tulla. Kaupoista saa ainakin KasvisGallerian valmistamaa punajuurisosetta, jossa on siis pelkkää punajuurta ja Pirkalla on valikoimissaan punajuuri-perunasosetta. Sosepötkylä kattilaan, vettä päälle, kasvisliemikuutio ja mausteita oman maun mukaan (itse käytin suolaa, mustapippuria ja rakuunaa). Anna porista hetki. Annostele lautaselle ja murenna päälle fetaa. Feta kannattaa jättää reiluksi muruiksi, jotta se ei kokonaan sula. Tämä on vartissa valmista.

Samalla taktiikalla valmiista soseesta valmistuu myös juuressosekeitto. Siihen voi laittaa makua tuomaan kermaa, kookosmaitoa tai sulatejuustoa. Itse pidän paljon enemmän punajuurisosekeitosta kuin juuressosekeitosta.

Tokihan punajuurisoseen voi valmistaa myös itse.

Meloni-feta-minttusalaatti


Tämä on raikas kesäsalaatti sellaisenaan, mutta toimii erinomaisesti lisäkkeenä vaikka paistetun kanan tai mausteisempien lihapullien kanssa. Yksinkertaisesti kuutio meloni, murusta feta, sekoita sekaa noin 1/2-1 puntti tuoretta minttua maun mukaan. Kannattaa kokeilla, että mikä määrä minttua sopii omaan makuun, mutta minttu on salaatin jippo, joten ihan hirveästi ei kannata kitsastella sen kanssa.

Uunijuurekset


Tämä vaatii aikaa, mutta muuten valmistuu kuin itsestään. Pese ja lohko punajuuret, perunat ja porkkanat. Kuori ja lohko salottisipuli. Sekoita keskenään öljyä (2-4 rkl), juoksevaa hunajaa (1-2rkl), suolaa 1-2tl, pippuria ja rakuunaa. Valuttele seos juuresten päälle. Kypsytä juureslohkot uunipellilla, noin 200 asteessa 30-45min, kunnes lohkot ovat kypsiä. Punajuuri voi kypsentään 10-15min ennen muiden juuresten lisäämistä. Nämä ovat todella hyviä!

Hunajarakuunaporkkanat

Kun kaapissa ei ole kasviksia tai on todella kiire, Apetitin kotimaiset pakastepikkuporkkanat pelastavat tilanteen. Porkkanat kulhoon ja kulho mikroon. Pussista löytyy kypsennysohje, itse kypsennän vähintään 5min. Valuta kypsien porkkanoiden päälle n. 2 rkl juoksevaa hunajaa, 1-2tl rakuunaa ja 0,5-1tl suolaa. Sekoita hyvin. Valmis :)

12 kommenttia:

  1. Punajuurisosekeittoa aion valmistaa heti ensi viikolla. En tiennyt, että punajuurta saa ostaa valmiina soseena. Kivat ja helpot reseptit muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään paljon punajuuresta, joten suosittelen kokeilemaan keittoa :)

      Poista
  2. Kiitos ihan mielettömästi vinkistä, tota punajuurisosekeittoa kokeilen heti koht! Herkullista viikkoa!

    VastaaPoista
  3. Punajuurikeitto on ihan sairaan hyvää! Tuo sose kyllä helpottaa siinäkin mielessä, että punajuurten keittäminen ja kuoriminen on aika sottaista hommaa; onneksi punainen sentään lähtee pesussa melko helposti, ettei tule mustikkaefektiä...

    Punajuuren seuraksi sopii fetan lisäksi myös sinihomejuusto ja kaikki suolaiset juustot. Nam!
    Ihania nuo loputkin vinkit, täytyy taas pistää kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään punajuuriruuista paljon, mutta en viitisisi keittää ja kuoria, siksi tuo sose on loistava ja samoin reseptit, joissa punajuuret paahdetaan uunissa :)

      Minä olen viehättynyt tällä hetkellä eniten punajuuren ja chevren tai fetan yhdistelmään. Täytyykin kokeilla vanhaa kunnon auraa punajuuren kanssa :) jotenkin aura on jäänyt viime aikoina muiden juustojen varjoon.

      Poista
  4. Syökö teidän lapset noita mielellään?
    Meidän lapset on aina pitänyt sosekeitoista mutta siskon lapsista vain 1/3 suostui syömään esim.peruna-palsternakkakeittoa kylässä käydessään;) Pakasteporkkanoista ja -maissista Koskenlaskijan kera tulee kanssa hyvä keitto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä esikoinen syö melkein mitä vaan ja kaksi pienempää ovat pahoja nirsoilijoita. Pienemmät pystyy juuri ja juuri kiristämään syömään muutaman porkkanan ja punajuurilohkon, punajuurisosekeitto on liian extremeä. Vanhinhan tunnetusti vetelee nykyisin jopa salottisipulit hyvällä ruokahalulla.

      Itse olen niin täynnä makarooniruokia, että usein tulee tehtyä jotain muuta aikuisille. Siksi etsin helppoja ruokia, että koko ilta ei kulu keittiössä :)

      Poista
  5. Kiitos näistä helpoista ja nopeista resepteistä

    VastaaPoista
  6. Kivoja ohjeita! Joopa joo, nuo kasvikset ovat kyllä haastavia jälkikasvulle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Kasvikset ovat kyllä haastavia :) Meillä osalla jengistä on samanlaisia haasteita myös kalan kanssa ja yllättävää kyllä myös kokolihan kanssa. Sitten kehtaavat kehuskella, että koulun tai päiväkodin kala-, liha- ja kasvissosekeitto ovat niin hyviä ja kotona ei meinaa mennä mikään :(

      Poista