28. marraskuuta 2013

Rabat, Marokko

Keskiviikkoaamuna ehdin tehdä reilun parin tunnin kävelykierroksen. Kävelykierroksen pelasti Lumia 1020 loistavine karttoineen ja navigointiohjeineen ja Hra Kepposen huomaavaisuus - hän latasi valmiiksi Rabatin kartat puhelimeeni ennen lähtöäni.

Rabat ei ole varsinaisesti turistikohde ja sen kyllä huomaa siitä, että siellä saa liikkua erittäin rauhassa. Sekä siitä, että hotellien ulkopuolella (eikä aina niissäkään) juuri kukaan ei puhu englantia. Ranskalla ja arabialla pärjää. Keskusta on afrikkalaiseksi kaupungiksi varsin siisti ja rakennuskanta laadukkaan näköistä.

Medina on aina medina. Ahdasta, ränsistynyttä ja soukin kauppakujien tungosta, jossa huumaava mausteiden tuoksu vaihtuu hetkessä viime viikkoisten jätteiden lemuun. Myynnissä kaikkea, mitä ihminen voi elämänsä varrella tarvita ja vielä tuhat juttua päälle. Tällä kertaa selvisin soukin läpikävelystä eksymättä Lumiani ansiosta.

Pienet jännistysnäytelmät koin tälläkin reissulla. Pankkiautomaatti ei antanut rahaa ja autonkuljettaja lähetti jonkun miehen avustamaan minua. Luulin jo olevani ryöstön kohteena, mutta avustaja olikin työnantajani myyntitiimistä ja sattui olemaan samalla lennolla. Paluumatkalla autonkuljettaja lukitsi minut autoon sisään ja häipyi. Enpä olisi heti keksinyt, että hän haki kolleegani toimistolta kävellen :)

Sitten niitä nähtävyyksiä kaupungilta

Hassan Tower
Kesken jäänyt minareetti, jonka edessä on 200 pylvästä.





Muurissa sekä minareetissa olevat reiät eivät suinkaan olleet tyhjiä, vaan koteja :)



Mausoleum of Mohammad V
Edesmenneen kuninkaan hautamuistomerkki.





Medina & souk




Tämän kojun kaverit eivät olleet ikinä kuulleet maasta nimeltä Suomi. Uuden maan löytämisen kunniaksi, he olisivat mielellään tarjonneet minulle noita ihanan näköisiä leivonnaisia. Olin tällä kertaa hannari, enkä riskeerannut vatsaani, vaikka nuo leivonnaiset olivat tulikuumia.



Kasbah des Oudaias
Täältä Rabat on saanut alkunsa




Kasbahissa olisin voinut vaeltaa vaikka kuinka pitkää etsimässä kauniita ovia. Alla yksi ihana ovi!


Mukavaa torstaita!

11 kommenttia:

  1. Kiva, että ehdit kaupungillekin kiertelemään. Millainen lämpötila siellä on? Ainakin tuossa yhdessä kuvassa näyttää tyypeillä olevan takit päällä, vaikka kuvien puolesta näyttääkin aurinkoiselta?

    VastaaPoista
  2. Mienlenkiintoista :) Varsin tuttu kaupunki.Mukavaa että ehdit kiireestä huolimatta kierrellä.

    VastaaPoista
  3. Hyvä että kerkesit kiertelemään (etkä eksynyt, kiitos tekniikan!) :)

    VastaaPoista
  4. Varmasti niin Jännittävää!!! Vaikka taitaa sulla mennä jo ähkyn puolelle, koska on tavallaan pakollista? Ihania kuvia ja kaukokaipuu iskee taas.... Ja oih, mikä ovi <3 <3
    Välillä tarinasi kuulostavat vähän vaarallisiltakin...hui :)

    VastaaPoista
  5. Terhi:
    Talvi tekee tuloaan Marokkoonkin. Aamulla kun lähdin kävelykierrokselle klo 8, ulkona oli +7. Päivällä istuimme kolleega kanssa lentokentän edessä ja oli varmaan päälle 20. Kolleegalla punoitti 45min jälkeen poskipäät. Aurinko paistoi vielä päivisin lämpöisesti.


    Sara S.
    Mielenkiintoista, että Rabat on tuttu paikka :) Yritin kysellä etukäteen Suomessa toimistolla, että millainen kaupunki Rabat on. Kukaan ei ollut käynyt. Sain hiukan virheellisen kuvan, kun jokainen osasi kertoa kuinka tukkoinen ja täysi Casablanca on. Rabat olikin paljon rauhallisempi paikka.


    Miima:
    Oli varsinainen ahaa elämys kun kävelin soukin ja Kasbahin kujia, että tämän pystyy tekemään eksymättä ja kartasta näkee, että missä olen taaplannut. Vähän näin jälkikäteen harmittaa, että miksi olen herännyt tähän puhelinnavigointiin näin myöhään :)


    Pohdiskelija:
    Mulla on työmatkaähky. Minusta olisi kiva työmatkailla pari-kolme kertaa vuodessa sellainen muutaman yön reissu. Tänä vuonna matkoja on ollut liikaa. Mullahan tyypillisin matka on aamulla kohteeseen ja illalla takaisin. Nousen klo 04 ja olen sängyssä yleensä 01, sellainen 21 tunnin putki. Työmarkkinat alallani on niin heikossa kunnossa, että minulla ei ole varaa valita ja koko firman on pakko yrittää saada myyntiä aikaiseksi.

    Minusta on kiva tavata ihmisiä, esitellä tuotteita, joten useinhan työni on minulle mieluista ja sopivasti haastavaa, mutta on se myös raskasta ja arjen hallintaa sotkevaa. Arvostan korkealle etätyömahdollisuutta, mikä pitää meillä kotona pakan jotenkin kasassa.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoisen eksoottiselta paikalta vaikuttaa. Kivoja kuvia, varsinkin kun tuskin itse tuonne koskaan olen menossa.

    VastaaPoista
  7. Nonna:
    Rabat oli minusta aika leppoisan ja sopivasti eksoottisen oloinen paikka. Ruoka oli paljon parempaa kuin ennakoin ja ravintolat, joissa söin olivat siistejä ja tyylikkäitä.

    Olen ollut vuonna 1996 rantalomalla Agadirissa ja sekin oli ainakin silloin kivaa vaihtelua. Lasten kanssahan sitä nykyisin tulee valittua lomakohteet aivan muilla perusteilla kuin eksotiikalla ja paikalliselämällä :)

    VastaaPoista
  8. Aika tasan kymmenen vuotta sitten Marokkoa Sinun silmin - hauska kierros, kiitos oli upeaa näinkin!! Meilläkin oli pohdinnassa joko Rabat-Casablanca-Essaouiratia. Viimeisin vei voiton edullisella ja nopeimmalla bussiyhteydellä. Marrakesh oli ehdoton ykkönen siksi - että pääkohteemme oli Atlas!! Oletko koskaan laskenut kuinka monessa maassa olet käynyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt aikoinaan aika monta vuotta osittain matkahommia. Oon tehnyt Eurooppaa ja entistä Itä-Eurooppaa, Japania ja sit tuota Pohjois-Afrikkaa. Siitä on sellainen tarina, että sain meidän markkinointiviestinnästä soiton, että mua on ehdotettu lähtemään meidän myyntitapahtumiin kun siellä tiedetään, että mulla on todella hyvä ranskan taito 😆😆😆. Olen pystynyt tekemään sellaista että multa voi kysyä tosi hitaasti ranskaksi ja pystyn vastaamaan ainoastaan englanniksi. Loistoa kielitaito, osaan sanoa hyvää päivää ja tilata ruokaa.

      Marrakeshin souk oli ensimmäinen souk, jossa kävin. Se oli ehkä jopa vähän ahdistava kokemus. Se on jäänyt parhaiten mieleen leivosten lisäksi Agadirin matkalta.

      Olen joskus laskeskellut maita. Olen n. 70 paikkeilla +pari maata joita ei enää ole 😆 Määrällisesti ehkä vähän vaatimaton suoritus, kun olen käynyt esim. yli 30 kertaa Oslossa, yli 20 kertaa UKssa ja Hollannissa 🤦‍♀️sillä lailla olen yrittänyt, että jos vuodessa teen useamman reissun niin yksi niistä olisi johonkin uuteen maahan. Harmi vaan, että vaatisi melkein aina jonnekin kauemmas lentämistä, että olisi uusi maa. Paljonkos teillä on maita kasassa?

      Poista
    2. Hih - voi ihanuus tuota kielitaitoa....
      pitkälle ja moneen maahan se kieitaito sinua kuljetti!!
      Minäkin herätän hilpeyttä ja uteliaisuutta lapsissa, kun käyn myös ruotsinkielisissä yksiköissä. Kerran eräs suloinen pikkipoika seurasi minun ja eirtyisopettajan keskustelua kuin pingisottelua. Minä puhuin suomea, ope ruotsia ja nopeaan tempoon... poika kysyi toiselta opettajalta: "eikö noi osaa puhua?" Olisi kyllä hienoa osata useita kieliä...

      Meidän "maabongaus" sai alkunsa parista perättäisestä samasta maasta... taisi olla Egypti ja Thaimaa... niihin kun oli helppo lomilla suunnata, perheen, ystävien ja äidin kera... jotenkin ei tuntunut edes kiehtovalta, kun kulttuuri, tavat toimia olivat jo niin tutut... vaikka kohteet tosi eriä... siitä se alkoi... ettei enää ikinä samaan maahan, vaikka kyllä minullakin tuo Suomen, Ruotsin ja Norjan lappi on niin-niin sukulaisreisuilla käyty kai 14-ensimmäistä vuottani... Kreikan saariakin koluttu lukuisia, Jugoslavia ja Makedonia - onkohan muitakin "vanhoja" maita. Laskennallisesti ukkokulta on päivittänyt ne tähän päivään, eli saldomme pitäisi olla oikeasti 82. Ja kriteerimme on, että maassa on nukuttava yö... siksi Monaco ei ole saanut neulaa karttapalloomme. Tavoitteenamme olisi elon aikana 100 maata...
      leikkimielinen tavoite - ei vakava, mutta kyllä on matkailu antanut enemmän, kun on lähtenyt aina uuteen maahan ja siellä etsimään ja oppimaan toisenlaisissa olosuhteissa elävien ihmisten arjesta. Tuntuu, että se on antanut ja opettanut ymmärtämään enemmän myös itseään. Kapua teki meille todella hyvää... mieli jo siintää uudelleen Somaliaan... mutta ikävä kyllä menee päällekkäin toisen haaveen kanssa...

      Poista
    3. Teillähän on kaikki mahdollisuudet saada 100 maata käytyä. Pidän peukkuja!

      Minua kiinnostaa myös aina uudet paikat, ihan samaan kohteeseen en muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kauheasti halua palata. Euroopan suurkaupungit tarjoavat niin paljon koettavaa, että vaikkapa Pariisissa voisin käydä vuosittain. Muutoin ei tarvitse olla uusi maa, kunhan on edes uusi kohde. Mun lemppareita on Italia ja Ranska ja uutena Portugali, jota olen vielä nähnyt liian vähän.

      Eihän sitä tiedä, jos vaikka joskus innostuisin maakeräilystä minäkin. Tosin en tykkää pitkistä lennoista, en nuku koneessa yleensä yhtään ja kärsin helposti jet lagista, joten se jarruttaa menoa uusiin maihin. Pitää suorittaa tarkkaa harkintaa, että onko kohde vaivan arvoinen :D Ensimmäistä kertaa sitten lasten syntymisen olimme mieheni kanssa viikon reissussa lokakuussa niin, että nuoriso oli kotona keskenään. Muutama vuosi vielä lisää, niin päästään ehkä pariksikin viikoksi reissuun. Siinä vaiheessa viimeistään voisin siirtää katsetta kauemmaksikin.

      On minullakin keräilykohteita. Snorklausbongaukset. Unelmalistalla on sardine run ja pingviinit. Minulla on kaverin kanssa kommunismi-kiertuekin pahasti kesken. Meidän oli tarkoitus vierailla mahdollisimman monessa entisessä tai nykyisessä kommunistisessa valtiossa :D Nyt ei olla käyty useampaan vuoteen missään kommunismikohteessa. Entisiä Neuvostoliiton alueen maita riittäisi vielä vaikka kuinka.

      Poista