26. kesäkuuta 2013

Tanskan reissu, osa 2Ebeltoftista teimme retken Randersin sademetsäeläintarhaan. Poikien setä vaimonsa kanssa ovat käyneet siellä ja suosittelivat paikkaa. Minä olisin viihtynyt siellä tuntikaupalla, mutta pikkukepposilla oli aivan hirvittävä kiire juosta paikasta toiseen :)

Randersissa on kolme isoa kupolia (kuumaa ja kosteaa, noin +28), joissa on kolmen eri maanosan sademetsän eläimiä. Lisäksi siellä on useita upeita akvaarioaltaita, isoja puita ja solisevia puroja. Osa eläimistä on vapaana kupoleissa. Korkeiden puiden oksilta voi bongata värikkäitä papukaijoja ja muita lintuja, siellä tääällä vilistää pieniä marakatteja, perhoset lentelevät vapaana ja yhdessä huoneessa myös käärmeet ovat vapaana. Yhdessä luolassa on vapaana lepakoita, jotka lentävät niin läheltä päälakea, että hiukset lepattavat. Ehkä upein bongauskohde on lentävät ketut (Lyle's flying fox), jotka muistuttavat jättikokoisia lepakoita tosin selvästi suloisemmalla naamalla.

Lapsia ihastuttaa ylhäällä kulkevat riippusillat ja mahdollisuus nähdä eläinten syöttämistä. Aikaa saa paikassa helposti kulumaan vaikka koko päivän, etenkin kun sademetsän lisäksi ulkona on tanskalaisia maatilan eläimiä, joita voi syöttää ja rapsutella. Mielestäni aivan huippupaikka!

 Sademetsäfiilistä


Kuvassa näkyy parvi lentäviä kettuja (Lyle's flying fox). Parveen kuului useita yksilöitä, epäilisin että yli 10. En ollut aikaisemmin edes kuullut kyseisistä eläimistä.


Lähikuva söpöläisestä 

Kieron näköiset kaverit - krokotiileja oli useissa altaissa

Seuraavissa kuvissa on kalojen syöttäminen menossa. Oikealla, eläintenhoitajan pään vieressä, on maailman suurin makeanveden kala arapaima, joka on elänyt jo dinosaurusten aikaan. Arapaima voi kasvaa jopa 10-metriseksi, näillä yksilöillä oli mittaa reilut 4 metriä. Lajin säilymisen syyksi on arveltu arapaimaa peittävät jättikokoiset, paksut ja karheat suomut, joita voi käyttää viilana. Lisäksi se on salamannopea.


Kuului vaan fläp ja vesi vähän loiskahti kun arapaima nappasi ruokapalan. 
Uskomaton nopeus.

Samassa altaassa oli myös manaatteja eli merilehmiä. Ne ovat minusta suloisia kuin muumit. Tiedustelimme, että voisiko hoitajat syöttää merilehmiä ja sehän onnistui. Pojatkin pääsivät syöttämään niitä :) Superhuippujuttu!Merilehmiä piti syöttää varovasti, salaattia piti pitää paikallaan kunnes merilehmä sai siitä otteen ja sitten irrottaa varovasti. Pelästyvät heittämistä helposti ja sitten kuulemma lymyilevät altaan pohjalla syömättä pitkään. Merilehmällä syöminen on varsinainen urakka, koska kasvista pitää kiskoa 40kg päivässä. Merilehmien lähin sukulaislaji on kuulemma elefantti.


Pariskunta 

Kuntoilua miljoonille -otsikolla oli "muurahaistarha". Vedessä oli kanto, jossa oli syötäväksi kelpaavia lehtiä. Kannosta johti pitkä oksista tehty silta. Yhtäkkiä silta loppui veden keskellä ja keskimmäinen ihmetteli, että mihin muurahaiset päätyvät. Hetken tutkimisen jälkeen selvisi, että sillan päästä johti muoviputki veden alle ja sieltä putki jatkoi pitkän matkaan luolan seinää pitkin lopulta pesään. Pesä oli lasia vasten, joten muurahaisten myös muurahaisten pesäelämää pystyi tarkkailemaan.En ollut ennen nähnyt myöskään tapiiria. Mikä kuono :)


Kuvatulvan huipentumaksi vielä sademetsänäkymiä.
Lisätietoja:
http://www.regnskoven.dk/en/

Edellinen osa reissupostausta:
Tanskan reissu osa 1

Tällä viikolla tulee vielä ainakin osa 3 - Aarhusin supersuloinen Gamle By. Olisin voinut jäädä sinne asumaan :)

12 kommenttia:

 1. Hauska tuo ensinmäinen kuva ! Teillä näyttäisi olleen mahtava reissu :)

  VastaaPoista
 2. Näyttää tosi kivalta paikalta!

  VastaaPoista
 3. Oioioioi, mä haluuuuuun kans! Minä, Avaralla luonnolla ja David Attenboroughlla kasvatettu, tahtoisin just tommotteeseen paikkaan. Ja manaatit on mun suuria suosikkeja, norsujen ja kirahvien lisäksi. Ja mä luulen, että toi flying fox on suomeksi lentäväkoira... Voi että sentään miten hieno reissu, ihanaa kun laitoit tänne näitä kuveja, niin mäkin pääsen ihasteleen!! <3

  VastaaPoista
 4. Kiitti Marja :)


  Sara S.
  Meillä on kaiken kaikkiaan hieno reissu. Tuo sademetsaeläintarha oli upea paikka.


  Nonna:
  Paikka oli todellakin vierailemisen arvoinen :)

  VastaaPoista
 5. Haltiakummi:
  Avaralla luonnolla kasvatetulle tuo on tosi makee paikka. Sun olisi pitänyt ottaa se huoltajan paikka silloin kun sitä tarjottiin :)

  Manaatit ovat myös mun suosikkeja. Näin ensimmäistä kertaa niitä akvaariossa 90-luvun lopulla ja olin aivan myyty. Minusta oli erityisen hienoa, että pojat pääsivät syöttämään niitä. Jouduin pidättelemään kateutta ja suurta himo nappasta salaatit muksulta ja alkaa itse syöttämään manaattia. Vaivoin pystyi vastustamaan kiusauksen ;)

  Siellä oli myös tosi vekkulin näköisiä pitkäkärsäisiä afrikkalaisia sikoja ja aavikkokoiria.

  VastaaPoista
 6. Näyttää kyllä upealta paikalta! En viitsi näyttää Telmalle tai se alkaa heti vaatia retkeä sinne :)

  VastaaPoista
 7. Roosa:
  Se oli hieno paikka. Telmalle on varmaan parempi nyt näytellä Gaudin puistoa ja Barcelonan rantaa :)

  VastaaPoista
 8. Piti kirjoittaa että Guellin puistoa :)

  VastaaPoista
 9. Uskomattomia kuvia ja tosi mahtavia varsinkin nuo merilehmät! 8-O
  Tosi hyviä vinkkejä muutenkin, näihin matkapostauksiin pitää vielä palata!

  VastaaPoista
 10. Tuo eka kuva! <3
  Voi, mikä paikka. Viihtyisimme varmasti!

  VastaaPoista
 11. -Jassu-
  Merilehmät olivat minun suosikkini. Etenkin kun ne oli pariskunta <3


  zirk:
  Varmasti teidänkin pojat viihtyisivät tuolla :)

  VastaaPoista