12. kesäkuuta 2012

Pientä epäonnea ja onnea

Olisihan se kiva kertoa, kuinka näpsästi tuunasin itselleni uuden arkitunikan. Mutta tuunausprojekti meni perselleen.

Ensin oli kirppikseltä löytynyt kivanmallinen tunika. Harmi vaan, että se valkoisena muistutti enemmän yöpaitaa. Äkkiäkös sen värjää pesukoneessa käytettävällä Dylon värillä. Helppo homma, kun tunika on 100% puuvillaa. Luin Dylonin käyttö-ohjeet ja jopa esipesin tunikan, vaikka mustilla yleensä heitän vaan värin pyykin sekaan.

Koneesta tuli ulos tuli tällainen:


Pikaisella vilkaisulla kauempaa tunika on ihan asiallisen näköinen. Toisella vilkaisulla katse löytää pilkkuja ja laikkuja. Pesin uudestaan, mutta laikut säilyivät.


Otin yhteyttä Dylonin maahantuojan neuvontaan. Siellä totesivat, että tuollaista tapahtuu erittäin harvoin. Värissä tuskin on mitään vikaa, koska muita valituksia ei ole tullut. Olin noudattanut ohjeita orjallisesti, joten vika ei ollut tekijässä (kerrankin näin). Mahdolliset syyt voisivat olla likasaostumia pesukoneessa tai että kangas ei ole tasalaatuinen tai jotain käsittelyaineen jäämiä kankaassa.

Sain maahantuojalta värinpoistoaineen, pesukoneen puhdistusaineen ja uuden värin. Olipas varsin myrkylliset tuoksut kodinhoitohuoneessamme tuon värinpoiston ja pesukoneen puhdistuksen aikana. Värinpoiston jälkeen käsissäni oli taas valkoinen tunika.


Toiveikkaana uusi värjäyskierros. Ja koneesta tuli ulos ihanan vihreä...
ja kamalan läikikäs tunika.


WHAT? En ymmärrä, missä vika. Harmi, olisin niin pitänyt tuosta vihreästä tunikasta.

Muutaman kuukauden olen marinoinut tunikaa ja miettinyt, että mitä keksisin sen pelastukseksi (mustaa en halua). En ole keksinyt mitään. Taidan pestä sillä ikkunat :(

Sitten iloiseen asiaan. Sain jonkin aikaa sitten Polkkaponilta (riemastuttava nimikin!) kangaspäällysteisiä nappeja. Kiitos! Miten voikin olla niin kivat napit. Olen ihastellut niitä poikien kanssa ja olemme miettineet, mihin ne laittaisimme. Ongelmana on se, että napit ovat niin söpöt, ettemme ole vielä raskineet käyttää niitä. Ongelmaan tosin saa helpostusta Polkkaponilta, siellä on vaikka minkälaisia nappeja - erikoisuutena tekstinapit.
9 kommenttia:

 1. No voihan hemmetti. Tosi kiva vihreä ja sopii jotenkin tuohon tunikaan. Ilman pilkkuja tosin:). Mitäs jos kokeilet jotain toista väriä?

  VastaaPoista
 2. Hymyilevä tyttönen:
  Olen miettinyt toista väriäkin. Pahasti vaan epäilyttää, että siitäkin tulee läikikäs. Vaalealla värillä pitäisi jälleen poistaa ensin tuo vihreä väri ja sitten värjätä jonkun toisen pesukoneella. Harmittaa, etten tullut laittaneeksi mitään testi vaatetta koneeseen, jotta olisin nähnyt onko vika tunikan kankaassa vaiko koneessa (umpilikainen pesukone täynnä jotain zeoliittisaostumia?).

  Täytyypä vielä tsekata, että minkälainen on Dylonin tummanruskea, jos vaan heittäisin päälle. Haaveilemaani vihreää tunikaa tuosta ei nyt taida tullaan millään :(

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista. Ja tosi harmillista. Tuossa ensimmäisessä kuvassa tunika on tosi herkun näköinen.

  Olen viimeksi pesukonevärjännyt n. 20 vuotta sitten, siihen aikaan keittelin myös nappivärejä kymmenen litran kattilassa...

  Jostain syystä innostuin taas värjäämisestä. Ostin viikonlopun kauppareissulla oliivin vihreää Dylonin väriä. Se polttelee nyt tuolla kaapissa. En ole vielä päättänyt mitä kaikkea sillä värjään :). Meillä on 8kg:n kone ja jäin miettimään myös olisiko pitänyt ostaa kaksi pakettia...

  Hämmästyttävä lopputulos tuo jälkimmäinen! Panee miettimään uudelleen tätä värjäämisvimmaani. Lopputulos ei siis pesukoneväreilläkään automaattisesti ole kuin strömsössä. Tässähän voi käydä niin, että pilaan jonkun ihan ok vaatteen vain koska tätäkin on pakko kokeilla...

  VastaaPoista
 4. Kumma homma...mää olisin jo siinä vaiheessa kun tunika oli taas valkee ollu sitä mieltä, että kyllähän se oikeestaan valkeena onkin ihan paras ;D
  Mutta kyllähän se musta on aina tyylikkäin (ainakin erään mielestä) :P ;D

  Vinkeitä noi napit, täytyy tutkia linkkiä :)

  VastaaPoista
 5. Nyt on kyllä pakko sanoa että mustaa päälle vaan! Pahasti näyttää siltä että tunikassa issessään on jotain jäämiä:(
  Omat kokeiluni dyloneilla on (tähän asti)onnistunut ihan ookoo, jopa kuluneet farkut sai (mustalla:) uudennäköisiksi, vaikka ohjeissa lukee että ei onnistu:) Vähän meni nyt omakehuksi...

  VastaaPoista
 6. Laura:
  Minä olen värjännyt eniten mustia, kun väri haalistuu niin nopeasti ja sitten joskus farkkuja. Näin ei ole ennen käynyt. Kyllä mä sanoisin, että reippaasti kokeilemaan vaan. Dylonin vihreä olisi minustakin kaunis - mutta ilman läikkiä :)

  Sanna-Mari:
  Pitääkö mun antaa periksi mustalle -plääh. Tunika on sen verran ohutkin, että se on päällä valkoisena kuin yöpaita.

  Napit ovat ihania, kannattaa vilkaista Polkkaponia, koska ovat mielestäni hyvänhintaisiakin.

  Niinu:
  Minäkin olen tähän saakka onnistunut aina. Tosin viime värjäyskerrasta on aikaa. Mä olen joskus värjännyt polvikuluneita farkkuja myös vihreällä ja niistäkin on tullut onnistuneita.

  Kai mun pitää vielä miettiä, että pitäisinkö tunikaa mustana. Mulla on niin paljon mustaa kaapissa, että olen alkanut hakemaan tietoisesti vaaleampaa ja heleämpää.

  VastaaPoista
 7. Me keiteltiin joskus koulussa jotain kasviväriseosta, se ainakin tarttui hyvin!
  Mä en ole ikinä uskaltanut kokeilla noita Dyloneita, pelkään että sitä väriä jää koneeseen jonnekkin jemmaan, ja sitten on seuraavassa pyykkisatsissa jotain laikkuja. Eikä näin siis varmastikaan tapahdu, mut silti mua jännittää =)

  VastaaPoista
 8. Vera:
  Itse olen käyttänyt usein miten mustaa Dylonia. Olen minä sen verran skeptinen, että olen aina värjäyksen jälkeen pyöräyttänyt koneen läpi tyhjänä (tai sitten mustalla pyykillä). Ei ole ylimääräisiä mustia laikkuja tullut.

  En ole ikinä kokeillut mitään kasvivärjäystä. Voisin veikata, että sekin voi olla aika koukuttavaa, kun tuloksesta ei voi olla varma etukäteen ja siihen voi itse vaikuttaa. Ehkä mä sit eläkepäivillä viimeistään keittelen kasvivärejä :)

  VastaaPoista
 9. Hei, ainahan sä saat siitä hyvää askartelumateriaalia ;) Harsomainen kangas sopii kuin nenä päähän kortteihin ja skräppisivuihin hörselöksi :) Tai teet pantaan ruusukkeen, monisävyisyys on vain plussaa.

  Ja toivottavasti uskallatte käyttää nappeja :) Harmi, ettei noiden Batman logojen ym. lisenseihin riitä rahat pienellä yrityksellä. Niitä olisi aika kiva saada myyntiin.

  VastaaPoista