19. lokakuuta 2014

Hetkessä: Hyvä ruoka parempi mieli

Olin tässä yhtenä päivänä kovasti paremman ruuan tarpeessa. Ajatus keitosta tai laatikkoruuasta tympi rankasti. Mielessäni oli jo pidempään pyörinyt vaalea kala voisalviakastikkeella. Hra Kepponen näytti hiukan epäilevältä, koska hän ei arvosta kotikeittiön vaaleita kalaruokia. Sainpas käännettyä hänen päänsä.

Resepti on äärisimppeli.
Tarvitset kuhaa, ruukun salviaa, voita, yksikyntisen valkosipulin ja perunamuusitarpeet.
1. Irroita lehdet ruukkusalviasta ja palastele ne. Suikaloi yksi yksinkyntinen valkosipuli.
2. Mausta kuhafileet sitruunalla, suolalla ja valkopippurilla.
3. Kuumenna voi pannulla ja paista kuhafileet keskilämmöllä. Paistoaika riippuu fileen paksuudesta. Meidän fileemme paistuivat reilu 3min per puoli.
4. Kun kala paistuu, sulata voita kattilassa.
5. Lisää voisulaan valkosipuli, mustapippuria ja ripaus suolaa. Lisää salvianlehdet muutamassa erässä. Varo etteivät lehdet pala voisulaan.
6. Kaada kastike paistetun kalan päälle, tarjoile perunamuussin kera.

Helppoa ja hyvää! Ainoa moite kuhan kovasta kilohinnasta :(

Salviavoikastike

Salvia on yksi lempiyrteistäni. Salviavoikastike sopii hyvin pastalle ja salvia maustaa muhevaksi myös kanafileet. Reseptit täällä.

***

Varsinaisen ruokaelämyksen koimme ravintola Yumessa. Pidin heidän ruuistaan todella paljon. Ravintolan konseptina on, että annokset jaetaan. Erinomainen vaihtoehto sellaiselle, jolle melkein poikkeuksetta iskee annoskateus ja haarukka meinaa aina lipsua pöytäseuran lautaselle :)

Aluksi maistelimme tamarindilla maustettua katkarapusalaattia, joka tarjoiltiin shisolehdeltä. En ole mikään suuri shison ystävä, mutta tähän yhdistelmään se sopi erinomaisesti. Samaan aikaan pöytään saapui myös salaatti, jossa oli jokirapua ja grillattua parsaa. Salaatti oli hyvä, mutta hento jokirapu peittyi kirpakoitten kasvisten joukkoon. Ensimmäisenä pöytään saapui pienen pieni maisteluannos karitsaa.

Vasemmalla katkarapusalaatti shisolehdellä, oikealla takana jokirapuparsasalaatti 
ja oikella edessä karitsaa.

Sitten grillailimme kuumalla kivellä muutaman ohuen palan nautaa. Konsepti on minusta ihana! Kiva pikagrillailla itse pöydässä. Lihalle tarkoitettu kastike oli erittäin maukasta.



Sitten pöytään saapui varsinainen pääruoka: Yumen versio tonkatsusta. Tonkatsu on japanilainen wieninleike, yleinen lounasruokana. Yumen versio oli siitä hienostuneempi. Mukana tulevat kastikkeet olivat erinomaiset. Söimme ne viimeistä tippaa myöden ja jouduimme pyytämään lisää.

Tonkatsu ja alla Yumen coleslaw joka sekin oli hyvää ja riisiä

Koska ruoka oli niin hyvää, päätimme vielä mahduttaa yhden pääruuan vatsoihimme. Hyvä niin, koska ankka oli jopa tonkatsuakin parempi. Ankkaviipaleet tarjoiltiin ohuiden lettujen kera. Letun sisään kääräistiin ankkaa, sipulia, kurkkua ja kastikkeita. Jälleen kastikkeet loppuivat kesken. Todella hyvä annos!

Minusta pääruuat olivat alkuruokia parempia. Tosin ribsit jäivät koestamatta, joten itse voisin harkita sellaista jakamista, että tilaisin pelkkiä pääruokia :)



Jälkiruuaksi söimme raikkaat Ananas granitat, eli sellaista kuohkeaa ananasjäähilettä. Kaverina oli paahdettua valkosuklaata, mansikkakastiketta ja marjoja. Ihanan raikas jälkiruoka.


Hintatasoltaan Yume on yhtä kallis kuin keskustan muutkin hyvät ravintolat. Minusta se aivan suotta jäänyt Farangin ja Gaijinin varjoon, Yume pärjää niille vertailussa erinomaisesti, ainakin Gaijinille. 

6 kommenttia:

  1. En ollutkaan aiemmin kuullut Yumesta, kuulostaa (ja näyttää) herkulliselta!

    Kalan kokkaus kotona on jotenkin olevinaan vaikeaa. Me myös tartuimme siihen haasteeseen viime viikolla ja nappasimme korealaisesta kalatiskistä jonkun eväkkään, josta en tiedä mikä se oli (vähän vaaleanpunaisen sävyinen väriltään). Vaaleaa kalaa joka tapauksessa, ja kun se fileoi, paistaa ja heittää päälle tillit ja sitruunapippurit, niin hyvää tuli! Pitäis vaan tehdä sitä useammin kuin kerran vuodessa... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yume on hyvä, kannattaa pitää mielessä, jos tie tuo Helsinkiin.

      Itselläni on tuon vaalean kalan kanssa sellaista ongelmaa, että en oikein meinaa saada siihen mitään makua. Maistuu vaan vetiseltä :( Olen koittanut miettiä, että käytänkö liian vähän rasvaa, liian kylmää pannua vai missä vika. Täytyy jatkaa treenausta. Onneksi kastike pelastaa tilanteen kuin tilanteen :)

      Liian usein tulee valittua lohipala sen helppouden takia, vaikka kalatiskissä olisi muutakin tarjontaa.

      Poista
  2. Mä antaisin kanssa moitteita vaalean kalan (erityisesti kuhan) hinnakkuudesta. Ei meinaa kerta kaikkiaan millään raaskia ostaa sitä. Ja sitten sen harvan kerran, kun sitä ostaa, on hirveät paineet saada kalasta ihan täydellistä, ettei vain menneet rahat hukkaan. :-)

    Mutta sinun ruokasi näyttää kyllä tosi hyvältä. Mä en oikein tiedä, mitä mieltä olisin salviasta. Olen joskus laittanut sitä johonkin ruokaan liikaa, ja siitä on jäänyt pieni kammo kyseistä yrttiä kohtaan. Että mikä sitten olisi se sopiva määrä. Tai sitten salvia ei vain ole mun juttuni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samat fiilikset. Jos ostaa törkeän kallista kuhaa, niin se olisi parempi onnistua erinomaisesti. Usein tulee valittua selvästi edullisempaa lohta, joka myös onnistuu varmemmin. Joskus olen harkinnut niitä edullisempia ulkomaisia kaloja, kuten pangasiusta, mutta kun ei niistä tiedä, että missä ovat kasvaneet ja mitä ovat syöneet. Ja sekös vasta tuntuu oudolta, että on halvempaa lennättää Aasiasta kalaa tänne tuhansien järvien maahan.

      Minä itse aloitin voisalviakastikkeen teon, noin kolmasosalla ruukusta. Nykyisin se menee kokonaan :)

      Poista
  3. Näyttääpä hyvältä, sekä kotikala että ravintolaruoat. En ole käynyt koskaan Yumessa, täytyykin pitää se mielessä. Kehuja olen kyllä kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me pidimme molemmat Yumesta, toiveissa on mennä uudestaan ja syödä ankkaa ja teriakilohta ainakin :)

      Poista