21. toukokuuta 2014

Pikaiset kuulumiset Tokiosta

Maanantai-iltana lähdin kohtia Tokiota. Matka tuntui tuskaisen pitkältä, mutta perillä ollaan. Reippaana tyttönä menin suoraan aamulla kentältä töihin. Jaksoin klo 15 saakka. Sitten pieni välipala mukaan ja hotellille päiväunille.

Kun asuin Japanissa söin jatkuvasti näitä riisikolmioita. Silloin osasin sen verran lukea, että tunnistin lempitäytteeni. Nyt meni aivan arvaamiseksi.


Nämä vaativat ilmeisesti totuttautumista. Riisi oli aika mautonta ja keskellä oleva yllätys pahaa. Nyt tuntuu oudolta, että tuo on joskus ollut varsin maistuva snäkki. Ei myöskään maistunut paikallinen kylmä pullotettu teekään. Suorastaa yök!

Illallishomma menikin sitten paremmin nappiin. Ravintoloiden edessä on usein muoviset mallit ruoka-annoksista. Helpottaa kummasti tilausta. Nykyisin ei enää tarvitse kädestä taluttaa tarjoilijaa mallivitriinin eteen, vaan sekun nappasee kuvat parhaimman näköisistä annoksista ja osoittaa kuvasta :)

Yakitori maistui todella hyvältä. Onnistuivat mokomat vaan sujauttamaan mukaan jotkut tunnistamattomat narskupalat. Muuten muchos bueno.

Valitsin siis tuon varrasannoksen ja lisukkeeksi pienin paistetun riisin

Hotelli on minulle tuntemattomalla Shiodomen alueella. Täällä on mukava kävellä. Kävelytiet menevät toisen tai kolmannen kerroksen korkeudella. Ei ole liikennettä ja aika hiljaistakin on. Deckit on reunustettu istutuksilla - etenkin bambuilla. Kuinka sitä voikaan ihminen ilahtua bambujen näkemisestä :)

Vasemmalla kävelydeck, tällä kertaa aika korkealla. Vastaisiko noin 3. kerrosta. Oikealla sitten yllättäen junarata, joka tällä kohtaa onkin vielä kävelytietä kerroksen korkeammalla. Tyypillistä japanilaista.


Takseissa on edelleen pitsipäälliset penkeissä. Mummofiilistä. Uutuutena näyttää olevan mahdollisuus ladata puhelinta matkan aikana :) 

Kiinnostaako teitä lukijat jotkut tietyt asiat Japanissa? Heittäkää kommenttia ja voin tilaisuuksien mukaan yrittää vaikka kuvata kiinnostuksen kohteita.

14 kommenttia:

  1. Riisikolmiot (meilläpäin kolmio-kimbap) ja kylmä tee kuulostaa tutuilta. Ihmeesti niihin vaan sitten tottuu, mutta tottuu varmaan aika nopeasti niistä poiskin :)

    Yksi juttu mua siellä Japanissa ihmetyttää: japanilainen curry. Ei nyt tarvi mitään makutestejä ottaa, josset ole kyseisen ruoan ystävä, mutta jos olet, niin kerro ihmeessä, miksi siitä pidetään niin paljon? Mun mielestä se on aika kamalaa (ne pari, mitä olen maistanut) ja olenko oikeassa, eihän siinä usein ole juurikaan lihaa tai muuta "palaa", vaan pelkkää sitä kastiketta?
    Mies toi juuri pari pussukkaa tuliaisiksi, oli jostain hienolta maatilalta ostettua, oikein gourmee-curryä, ja mun suuhun se oli vain rasvaista ja supersuolaista kastiketta. Miksi, oi miksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan mulla ollut tässä 10+ vuotta vierotuskuuria, joten olet aivan oppinut pois riisikolmioista ja kylmästä ruskeasta teestä. Muistelin niitä herkkuna, joten homma oli aika pettymys. Tänään meinasin lounaalla itkeä. Olin niin hyvässä sushipaikassa ja ruoka oli niin taivaallista. Ja sitten pöytää tuli vielä täydelliset raputempurat. Onnenpäivä!

      En ole muuten juurikaan syönyt paikallista currya. Japanin aikana yksi lempiravintoloistani oli intialainen ja toinen thaimaalainen. Tuli syötyä heidän curryjaan. Muutenkin japanilaisissa kastikeruuissa on sellainen haittapuoli, että kastikkeet ovat jotenkin koostumukseltaa limaisia. Ilmeisesti paljon rasvaa ja mikä lie suuruste. Täytyy katsoa, jos vaikka ottaisin kokeeksi yhden curryn.

      Noin muutenkin pitää todeta, että jos japanilaiset tekevät jotain muun maan ruokaa japanilaistettuna, niin lopputulos on yleensä kamala. Tyyliin makeita papuja keskellä jäätelöä ja tai pullaa. Sen sijaan jos japanilaiset laittavat ruokaa ko. maan tyyliin, lopputulos on yleensä hyvä.

      Katsotaan jos vastaan tulisi paikallinen curry, niin otanpas parit kuvat ja koemaiston :)

      Poista
    2. Joo, siis just limainen oli se sana, joka kuvaa sitä curryä hyvin!! Ja noi makeat pavut jäätelössä ja pullassa / vohvelissa on meilläpäin kova juttu. Aluksi inhosin niitä, mutta nyt... :D

      Just oli puhetta siitä, miten japanilaiset kuitenkin osaavat laittaa muiden maiden ruokia huomattavasti paremmin ja autenttisemmin kuin korealaiset. Korealaiset ei laita italialaista tai intialaista tai japanilaista ruokaa sellaisenaan, vaan aina pitää olla kimchiä ja muuta korealaista härpäkettä joukossa. Japanilaiset sen sijaan osaavat pitää länkkäriruoat länkkäriruokina, ja mieskin siellä matkustaessaan haikailee aina japanilaisten "kunnon italialaisten" ravintoloiden perään. Sellaisia kun ei edes Soulista oikein löydy.

      Varasin muuten eilen liput Tokioon; pikainen viiden yön piipahdus siellä parin viikon kuluttua, jee!! Joten nyt sitten parhaat nähtävyydet ja matkakohteet ja ravintolat ja ja ja...kaikki vinkit kehiin!

      Poista
    3. Minäpäs alan heti listaamaan tähän sellaisia omia top-juttuja.

      1. Retki Tokion ulkopuolelle
      Itse tekisin ainakin yhden retken Tokion ulkopuolella.
      Top-lista olisi:
      1. Nikko (kuuluisa ja upea temppelialue hiukan pidemmän junamatkan päässä, vähintää pari tuntia per suunta, jos muistan oikein)
      2. Kamakura (paljon temppeleita, mutta myös hieno bambumetsä, ihana fiilis)
      3. Hakone (luontonähtävyys)

      2. Kaupunkinäköalat
      Japanilaiset suosittelisivat Tokyo Toweria. Toki sieltä on hyvät näköalat, mutta vaihtoehtoja on muitakin. Monissa pilvenpiirtäjissä on ylhäällä ravintoloita. Shinjukussa on government building, jossa on observation desk. Aikoinaan se oli aivan ilmainen ja tosi komeat maisemat. http://www.tokyometro.jp/en/attractions/metropolitan_govt_bldg/
      Shinjuku on muutenkin aika massiivinen pilvenpiirtäjä pläjäys.

      3. Temppelivierailu
      Tunnetuin temppeleista on varmaan Asakusa Kannon temple, kulkee myös nimellä Sensoji. Se on buddhalaistemppeli ja kaikkein värikkäin. Sen vieressä on myös pitkät rivit matkamuistokojuja ja muuta "krääsää".
      Itse tykkään enemmän paljon enemmän Meiji Shrinesta. Sen edessä on myös mukava puisto ja vilkas Harajukun alue. Aikoinaan Harajuku oli teinimuodin mekka ja on sitä varmaan vieläkin. Kannattaa tsekata Takeshita Doorin kaupat ihan uteliaisuudesta.
      Togo Shrine oli minun "kotitemppeli" ja se on minusta viehättävä. Kävelymatka Meiji Shrinelta.

      4. Puistot
      Kannattaa ehdottomasti vierailla jossakin puistossa tai japanilaisessa puutarhassa. Yksi parhaita on Hama Rikyu. Imperial Palace Gardens on kanssa aika vaikuttava. Ueno Park on jättimäinen puistoalue, jonka ympärillä on todella monta museota, eläintarha ja temppeleitä. Omat suosikkini ovat Hama Rikyu ja sitten varsinainen yllätys Hotel New Otanissa (ehkä joku 3. krs) on kompakti mutta todella kaunis japanilainen puutarha.

      5. Roppongi
      Kaikki länsimaalaiset turistit käyvät Roppongilla. Alueella on myös paikallisten suosimia oikein hyviä ruokaravintoloita, mutta siellä on myös länsimaalaistyylisiä baareja. Vilkasta yöelämää ja kalliita juomia. Roppongilla saa esim. siideriä.

      Alueella on myös latinobaareja, jotka järjestävät tanssikursseja ja soittavat lattarimusaa. Siellä voi käydä katsomassa kuinka japseilta onnistuu salsa tai samba :)

      6. Onsen
      Tokio ei ole varsinaisesti onsen-kaupunki, mutta muutamia on jäljellä. Onsen on siis paikallinen kylpylä. En muista enää, missä onseneissa kävimme. Mutta niitä voi googlailla ja voin katsoa kotoa, että löytyykö valokuva-albumista mitään.
      http://www.timeout.jp/en/tokyo/feature/536/Tokyos-top-onsen

      7. Syö
      Kaiten-sushi - liukuhihna sushiravintola. kannattaa googlailla hotellin läheltä.
      yakiniku (sitä tarjoillaan muuten kimchin kanssa)
      raamen - nuudelikeittoa
      yakitori - kanavartaat
      unagi/anago - jonku ankerias. Tarjoillaan laatikossa riisipedin päällä makeassa kastikkeessa.

      Tokiosta saa myös hyvää intialaista, thaimaalaista ja italialaista

      8. Paikkoja
      Ennen olisin suositellut Tsukijin kalamarkkinoita, mutta luin että tonnikalahuutokauppa on nykyisin suljettu. En osaa yhtään sanoa, että mitä siellä pääsee nykyisin näkemään.

      Akihabara - elektroniikkaan keskittynyt alue. Itseäni ei inspiroi

      Kappabashi
      "kitchen world". Siellä myydään muoviruokaa, siis niitä ravintoloiden malliannoksia ja keittiötarvikkeita.

      ODaiba
      Odaiba on keinotekoinen saari. Siellä on iso ostoskeskus ja hiekkarantaa. Matkalla näkyy kuuluisa Rainbow bridge

      Harajuku
      Teinimuodin mekka

      9. Maistele ilmaiseksi
      Viikonloppuisin isojen tavaratalojen ruokaosastolla on runsaasti maistiaisia. Siellä voi maistella japanilaisia herkkuja aivan ilmaiseksi. Itse kävin useinkin kiertämässä Ikebukurossa Tobun ja Seibun ruokaosastot :)

      10. Kulttuuri
      museot, kabuki

      Poista
    4. No voi veljet, kiitos! Huikea lista!
      Käväisin Tokiossa vuosi sitten sen nopean 48h-pyrähdyksen, ja silloin koluttiin nopeasti (mutta tarpeeksi perusteellisesti) Harajuku, näköalatorni ja vissiin vähän Roppongiakin. Sekä Uenon markkina-aluetta. Nyt tekisi mieli eniten ehkä onsen-paikkaan; tutut osasivat jo suositella erästä, mutta pitkä matka (pari tuntia suunta) epäilyttää, etenkin kun Japanissa tuo liikahtaminen ei olekaan niin edullista kuin täällä Korean puolella. Useimmissa onseneissa on käsittääkseni miesten ja naisten kylvyt erikseen, eikä mua kiinnosta lillua yksin / outojen naisten kanssa samassa altaassa, mutta jos olisi sellaisia yhteispaljuja, niin sitten eri juttu. Tuo maistelukierros olis kyllä ihan mulle sopiva; oon ihan mahdoton maisteluhaukka, miehellä menee aina hermot ostosreissuilla kun mun pitää päästä maistamaan ihan kaikkea :D Temppeleistä en ihan kauheasti innostu, mutta puistot sen sijaan vaikuttaa mielenkiintoisilta. Tosin kaikista hauskimmalta kuulostaa tuo keittiömaailma. Mitäs, jos ostais vaikka kaikille tutuille ensi joulun joululahjaksi muovisen malliannoksen japanilaisesta ruoasta :D Voi turhuuksien turhuus!!! Ai niin, ja liukuhihnasushi on ihan must!
      Kiitos tuhannesti vinkeistä :)

      Poista
    5. Ruokapaikoista vielä:
      Moti
      Aikoinaan Moti oli todella hyvä intialainen. Lounas oli parempi kuin illallinen. Luulisin sen olevan edelleen hyvä, koska aikoinaan ravintoloita oli 2 kpl ja 7kpl. Roppongilla ja Akasakassa keskustan tuntumassa on kaksi.

      KollaBo
      eilen söin yakinikua eli korean tyylistä lihaa jota grillaillaan itse KollaBossa. Niitäkin on useampia. Oli varsin hyvä. Sitä en vaan nähnyt, että oli menut ainoastaan japaniksi.

      Erawan
      Erittäin hyvä, mutta kalliinpuoleinen, thairavintola Roppongilla

      Barbacoa
      Brasialainen liharavintola. Sieltä voi ottaa tabehoodan eli all you can eat tai yksittäisiä annoksia. Erinomainen paikka lihanystäville

      Izakayat eli kansan ravintolat
      Niihin vanhemmat pukumiehet kerääntyvät iltaisin juomaan olutta ja syömään. Kokemus sinänsä. Aikoinaan söin paljon Tengussa, mutta ilmeisesti ketju on taantumaan päin, koska niitä ei ole enää yhtä paljon. Ruoka Tengussa oli edullista ja hyvää ja tunnelma aivan omanlaisensa.
      Tuollaisen listan google heitti
      http://www.theguardian.com/travel/2008/feb/26/tokyo.food

      Tengujakin löytyy googlella. tengussa ainakin on kuvallinen menu. Heillä on hyvää yakitoria, tskune (lihapullavartaat) ovat myös hyviä, samoin giooza eli japanilaiset dumplingit. Palan painikkeeksi biiru tai lemon sauue.

      Poista
  2. WAU, Tokiossa!! Matkaraporttia odotellessa! Nauttimista kybällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjelma on aika täynnä töitä, mutta onneksi päivään tulee vähintään kaksi nautintoa: lounas ja illallinen :) Eiköhän tästäkin reissusta tule postauksia kyllästymiseen saakka ;)

      Poista
  3. Oioioioi, mulle riittää jo pelkästään nuo kaikki ihanat ruokapostaukset, mutta toki jos puistoihin satut kerkiämään tai ehdit piipahtamaan jossain sinua silloin aiemmin erityisesti ilahduttaneissa paikoissa, niin kaikkea täältä hymyillen luen ja fiilistelen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokapostauksia on ainakin tulossa lisää. Eilen illalla paikalliset veivät minut yakiniku-ravintolaan, jossa paistellaan itse lihanpalasia. Pitihän sitä vähän dokumentoida.

      Lauantaina on varsinainen memory lane. Tapaan ystäväni 13 vuoden takaa ja mennään hengailemaan vanhoille kotikulmille :) Tuleekohan tippa linssiin? ;)

      Poista
    2. Noh, tuliko? <3 Ja sua kun harmitti lentää sinne asti, ja nyt oot koko viikon ollut ihan fiiliksissä :) Mah-ta-vaa!

      Poista
    3. Oli ihana pyöriä vanhoilla kotinurkilla. Vielä ihanampaa oli nähdä ystäväni Sugii 13 vuoden jälkeen. Ei tullut tippa linssiin kuitenkaan.

      hirveän kiva oli käydä. Olen vaan pahus vie tullut sellaiseen ikään, jolloin täytyy välillä miettiä omaa jaksamista. En saa nukuttua koneessa ja kärsin jet lagista, joten siksi yritän vältellä näin pitkät reissut. Kotimatka, jonka olen jo aloittanut, vie yli 14 tuntia. Ehdin hajota aika monta kertaa :( Onneksi on ihan mahtavat muistot päälimmäisenä mielessä. Aion koneessa katsella kännykän valokuvat moneen kertaan lävitse.

      Poista