12. helmikuuta 2023

Supermielenkiintoinen Kennedy Space Center

Palaan vielä viime vuoden Floridan kierrokseen. Manaattisnorklauksesta matkamme jatkui Kennedy Space Centeriin KSC. Sekä minä että Jonna halusimme ehdottomasti vierailla siellä, vaikka emme aivan tienneet, että mitä oikein odottaa. Tokihan paikka on ikoninen jo sen vuoksi, että kaikki miehitetyt kuulennot ja sukkulat on laukaistu sieltä. Tällä hetkellä liikennettä on jopa edellisiä vuosikymmeniä enemmän, kun yksityinen SpaceX käyttää myös KSC:tä laukaisuihinsa.  

Etukäteen netistä meille selvisi, että alue on suuri ja kannattaisi etukäteen suunnitella, että missä haluaa vierailla. Emme oikein ymmärtäneet, että mitä on saatavilla, joten luotimme matkasuunnittelumme kulmakiveen: saavutaan paikalle töllistelemään ja kyllä ne asiat siitä lutviutuvat.

Kennedy Space Centerin portit

Asiat alkoivat lutviutumaan jo parkkipaikalle ajaessa, kun pysäköintirahastaja sanoi, että rouvilla on hyvä tuuri, koska tänään on paljon tavallista rauhallisempi päivä. Saavuimme paikalle 1t 30min avaamisen jälkeen. Jos olisin tiennyt, kuinka mielenkiintoinen KSC on, olisin saattanut pystyä vielä aikaisempaan aamustarttiin. Ja jos olisi tiennyt, kuinka paljon otetaan päivän aikana selfietä ja käydään kuvauspisteilläkin, olisin meikannut. 

Alueen kartta. Apollokeskukseen pitää mennä erikseen bussilla

Lipunmyyjä sanoi, että meidän kannattaisi mennä heti bussilla Apollokeskukseen ja koska meillä ei ollut muitakaan suunnittelmia, päätimme noudattaa ohjetta. Bussissa näytettiin info-ohjelmaa, hyvin kansallishenkistä, mutta todella mielenkiintoista tietoa kuuohjelman eri vaiheista. Matkalla ajetaan myös laukaisualustojen ohitse ja bussin ikkunasta voi katsella, kuinka massiivista laitteistoa tarvitaan siirtämään raketit laukaisupaikalle sekä itse laukaisua varten.  Bussista voi ihmetellä maailman korkeinta yksikerroksista rakennusta, jossa raketteja kasataan. 

Rouva ovat päässeet perille Apollokeskuksen päähalliin

Raketit ovat todella kookkaita. Sitten kun näkee miehistölle varattuja tiloa, niin taas ovat hyvin ahtaita. Takanani Saturn-sarjan jättimäinen raketti


Apollo 11 control roomin alkuperäiset laitteet

Apollokeskuksessa oli useampi lyhyitä elokuvia, jotka kertoivat Apollo-ohjeman vaiheista ja eri Apollo-raketeista. Elokuvat olivat kaikki kuin suoraan Hollywoodista hienoine kuvauksineen. Näyttelyhallissa on käytössä olleita raketteja, ohjausmoduuleita, kuumoduleita, avaruuspukuja ja muuta rompetta, jota pääsee katselemaan pleksin lävitse. Jotenkin tuntui suorastaan uskomattomalta seistä aivan oikean raketin alla ja kurkistella niihin sisään. Kennedy Space Centerissä ei voi olla innostumatta avaruudeesta.

Jonkun Apollosarjan aluksen ohjaamo

Kuumoduli, tuonne sisään mahtuu astronautit

Aika ahtaat paikat kuumoduulissaTätä siltaa pitkin käveli Neil Armstrong, Michael Collins ja Buzz Aldrin 16.6.1969 Apollo 11 alukseen

Apollonäyttelystä palasimme bussilla takaisin keskusalueelle ja lähdimme tutustumaan Atlantissukkulaan. Sen esittelyvideo avaruusnäkymineen oli suorastaan huikea. Yhtä huikea oli näyttelyalueella oleva Atlantissukkula, jolla on tehty kymmeniä lentoja. Atlantishallissa kävimme myös laukaisusimulaattorissa. Se mainostaa, että sen lähemmäksi raketin laukaisukokemusta ei tavallinen ihminen pääse ja tunnelma on realistinen. Hirvittävä tärinä kävi ja laite kääntyi 90 asteen kulmaan. Minä jouduin pitelemään kaksoisleuastani kiinni :DAtlantishallissa oli paljon interaktiivista kokeiltavaa. Meistä mielenkiintoisin oli tietenkin avaruusaluksen vessa :)

Avaruusaluspönttö. Ilmeisesti yläpuolella olevassa taulussa olisi ollut pöntönkäytöstä opastusta, mutta sen unohdin dokumentoida. Mikä moka!

Kapteeninanne tällä kuulennolla Kepposka. Trust me, I know what I'm doing.


Meillä olisi mennyt varmaan toinenkin päivä ihmetellessä Kennedy Space Centeriä, mutta reissumme aikataulu ei joustanut. Pintapuolisen googlailun perusteella valitsimme parhaat hallit, mutta meiltä jäi monta rakennusta katsomatta. Voi olla, että meiltä jäi jotain todella mielenkiintoista kokematta. Sellaista kattavaa "tämä kannattaa katsoa" postausta tällä kokemuksella en pysty kirjoittamaan. Jos olisimme olleet paremmin varautuneet, meidän olisi voinut olla mahdollista suunnitella koko matkan aikataulu siten, että olisimme nähneet SpaceX raketin laukaisun. Näin jälkikäteen ajatellen, se olisi kannattanut. 

Pääsylippu maksoi hurjat 75$. Onhan tuo toki halvempi kuin päivän pääsylippu huvipuistoon. Kahden päivän lippu olisi ollut 89$. 

Me molemmat viihdyimme erinomaisesti Kennedy Space Centerissä. Oli hienoa päästä näkemään ihan oikeaa avaruuslentoihin käytettyä kalustoa. 

En ole saanut sovittaa oikeaa avaruuspukua, tekevät erilaisia kuvamanipulaatioita kuvapisteellä


Aiemmat postaukset Floridan kierroksesta:
Osa 1 - Snorklaamassa manaattien kanssa


8 kommenttia:

 1. Arvaat varmaan, että musta ihan paras postaus ja tuo alin kuva niin cool! Tämä on isosti omalla haavelistalla, jota tämä postaus vaan enemmän laittoi kuumoittelemaan. Heh ehkä tuonna 20v. häämatkalle.

  Kivaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avaruudesta ja avaruuslennoista kiinnostuneille Kennedy Space Center on huikea ja ainutlaatuinen kokemus. Florida on muutenkin erinomainen matkakohde, näettävää ja koettavaa on todella paljon ja moneen makuun. Mitään muuta moitittavaa en keksi Floridasta kuin kallis ja hieman kehno ruoka. Jos burgereista tykkää niin ne ovat kaikkialla hyviä.

   Meillä meni 20v hääpäivä ja molempien 50v synttärit koronan keskellä. Hääpäivää emme viettäneet mitenkään. Ehkä sitten panostetaan 25v hääpäivään.

   Poista
 2. Mä olisin mennyt tuonne riemusta kiljuen – ihan sama mitä maksaa. :-D Huikean näköinen paikka, ja kiva että menitte käymään, niin mekin päästiin tässä siivellä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kennedy Space Center oli tosi mielenkiintoinen. Meidän piti tehdä valinta, että KSC vaiko joku huvipuisto. Minusta teimme aivan oikean valinnan, vaikka olisi meillä varmaan ollut kivaa huvipuistossakin. Mutta ne eivät ole samalla tavalla uniikkeja paikkoja kuin KSC.

   Poista
 3. Kyllähän tuonne olisi todella mielenkiintoista päästä kun itsekin olen kiinnostunut avaruudesta, raketeista ja astronauteista. Hyvä, että pääsitte vierailemaan päivänä jolloin siellä ei ollut hirveää ryysistä. Tuttavaperhe kävi muutamia vuosia sitten ja ihmisiä oli aivan liikaa eli lapset olivat turhautuneet piti jonotella ja odotella liikaa heidän mielestään. Hyvä kuva sinusta astronauttina - ihan olet avaruususkottava :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän vierailupäivänä oli mukavan väljää. Raketin laukaisusimulaattoriin piti jonottaa, mutta se oli ainoa jonotuspaikka. Vaikka avaruusmatkailu ei kuulu varsinaisiin kiinnostuksen kohteisiini, oli paikka todella mielenkiintoinen. Ja tokihan teknisen ala ihmisille on aina mielenkiintoista se millaisia laitteita ihminen pystyy rakentamaan. Onhan tuolla esillä insinööritaidon huippunäytteitä.

   Paras matkamuisto vuosiin on KSC:stä ostamani uusi henkilökortin kaulanauha, jossa lukee NASA :)

   Poista
 4. Wau-wau ja wau.... sussa on selväti astronautti-ainesta! Kuvat menisi aivan täydestä... Daily News ihan hätkähdytti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin toiveikkaana NASAn kaulanauhan kulkukorttiani varten. Jos vaikka aamuisin kuvittelsisin meneväni NASAlle hommiin. Tosin meikäläisen fysiikalla ja kilometreillä joutuisin NASAllakin toimistohommiin :D

   Poista