19. helmikuuta 2023

Yllätyksiä Meksikonlahden pinnan alla

Palaan vielä viime vuotiseen Floridan reissuun.

Kennedy Space Centeristä matkamme jatkui shoppailemaan. Tarkoituksenamme oli saapua päivänvalossa seuraavaan kohteeseemme Key Largoon. Key Largon sijaitsee Florida Keys saariketjun alkupäässä ja sen ketjun päätepiste on hyvin tunnettu Key West. Innostuimme shoppailusta ja jopa minäkin anti-shoppailija tein pienet ostokset. Ehdimme nähdä vilauksen laskevasta auringosta ajomatkalla Key Largoon. Mihinkään kohteeseen emme saapuneet päivänvalossa. Key Largossa olimme niin myöhään perillä, että ainoastaan pikaruokapaikat olivat auki. Key Largossa yöpyminen katkaisi ajomatkan Key Westiin mukavammaksi. Lisäksi meitä kiinnosti päästä snorklaamaan John Pennekamp Coral Reef State Parkiin, jota on netissä kehuttu erittäin hyväksi snorklaukspaikaksi.

Citymaasturin takapenkki täyttyi ostoskasseista ja ystäväni joutui ostamaan lisälaukunkin :)

Matkalla Key LargoonAamu valkenee Key Largossa


Hotellin ranta oli todella ihastuttava. Jonna päätti käydä tekemässä koesnorklauksen. Siitä tuli aikamoinen jännitysnäytelmä. Uimarappuset päättyivä kesken ja Jonna hyppäsi mereen. Rappusia pitkin ei siis päässyt takaisin. Jonna lähti snorklaamaan vaaleaa viivaa pitkin kohti rantaa. Siinä kesken snorklauksen Jonna tajusi, että merenpohja on meduusojen peitossa. Siinä ei voinut muuta kuin toivoa ettei maha tai polvet osu meduusoihin. Jonna veti ahkerasti mahaa sisään ja onnistui rantautumaan ilman meduusaosumia.

Siinä näkyy meduusakuja

Kauniin näköisiä meduusoja pohjassa, osa oli kuin isokokoisia lumihiutaleita sakaroineen

Lisää meduusoja, iso on liikkeellä ja ei ole enää ylösalaisin

Pohjassa oleileva meduusalajike oli meille molemmille uusi tuttavuus. Siitä käytetään nimitystä upsidedown jellyfish, englanniksi lajikkeen virallinen nimi on cassiopea. Ne viettävät ison osan ajastaan pohjassa lepäillen. Meduusan keskiosa on pohjaa vasten ja lonkerot ovat ylöspäin. Lonkerot pistävät, mutta eivät ole varaallisia ihmiselle. Pistos voi toki aiheuttaa paikallisihottumaa.

Rannalla oli tanskalainen äiti pikkupoikansa kanssa, joka halusi leikkiä rantavedessä. Äiti reippaasi nakkeli hiekkalapiolla cassiopea-meduusat kauemmas. Meduusa joka näytti vedessä kauniilta lumihiutaleimaiselta tähdeltä, oli läheltä katsottua kaikkea muuta kuin viehättävä.

Meduusa hiekkalapion päällä

Yksi tanskalaisäidin heittämistä meduusoista päätti vaihtaa maisemaa pidemmän kaavan mukaan

Juuri kun toivuimme upside-down jellyfish kohtaamisesta huomasimme, että pitkin rantaan juoksenteli kanoja ja kukko vapaana. Kukko piti vielä aikamoista kiekumista ajoittain mennessään. Olimme aamun luontokohtaamisista hetken aikaa hämmentyneitä. Myöhemmin meille selvisi käytännön kokemuksen kautta, että villinä juoksentelevat kanat ja kukot ovat yleinen näky Florida Keysin alueella.


Hotellin kahvitarjoilu ja cookiet lievittivät pettymystä hotellin rannan uimamahdollisuuksiin

Meduusarantaan tutustumisen jälkeen olimme tyytyväisiä, että olimme myöhemmin aikeissa jatkaa matkaa Key Westiin. Muuten olisimme joutuneet etsimään muita rantoja ja tuon hotellin uima-allaskin oli pieni. Ranta oli toki kaunis, mutta käytettävyys oli kehno. Key Largosta lähdimme puolen päivän snorklausretkelle. Retkeen olimme todella tyytyväisiä. Retkellä pysähdyttiin kahdessa eri kohteessa snorklaamaan. 

Tällä katamaraanilla lähdimme snorklausretkelle

Alue oli tunnettu upean sini-violeteista koralleista. Oli kyllä taas pinnan alla uskomattoman kaunista.

Eikö olekin upeita värejä?

Ihana kalaparvi koralleilla


Tällä kertaa piti pukea päälle liivi, johon saattoi puhaltaa ilmaa kelluttamaan. Näitä vastaan meillä ei ollut mitään, koska liivin avulla säästyi suurimman osan selästä aurinkovoiteella rasvaamisesta.

Ensimmäisen snorklauspaikan anti oli lähinnä nuo upeat violetit korallit

Seuraavan snorklauskohteen erikoisuus oli mereen vuonna 1965 upotettu pronssinen Kristus-patsas Christ of the Abyss. Pennekampin koralliriutalle upotettu patsas oli kolmas samanlainen mereen laitettu patsas. Kaksi aikaisemmin mereen asetettua patsasta ovat Italiassa ja Grenadassa.

Patsaalla on pituutta 9 jalkaa, eli noin 2,7m


Toisella snorklauksella korallit eivät olleet yhtä kauniita kuin ensimmäisellä. Onnistuimme bongaamaan kilpikonnan ja seurailimme sen touhuja varsin pitkään. Kilpikonnat ovat ihan ykkössuosikkejani! Lisäksi näimme useampi häijyn näköisiä isohkoja barracudia.Kilppari on löytänyt jotain syötävää korallin kohdalla

Taas jatketaan matkaa

Onnistuneita kilpikonnakuvia kertyi nopeasti lähemmäs 30

Siellä vaanii saalista barracudat

Barracuda

Venematkalla snorklaamaan ajelimme laajojen mangrovemetsien ohitse. Samanlaisia ihailin huhtikuussa Port Douglasissa.Googlailun perusteella Florida Keysin alueella olisi ollut toinenkin erinomainen snorklauskohde: Dry Tortugas National Park. Se jäi meiltä kuitenkin kokematta.

Nämä Floridapostaukset eivät meinaa loppu millään. Minulla olisi vielä kirjoitettavaa Key Westistä ja Evergladesista. Olin ajatellut, että Florida loppuun ennenkuin alan kirjoittelemaan Kairosta. Saatan joutua joustamaan aikajärjestyksestä.


14 kommenttia:

 1. Meduusoja on nähty Thaimaassa viimeksi ja ne olivat yli puoli metriä halkaisijaltaan.Key Westissä olen käynyt kerran, kun tuolla Miamissa olemme olleet.Upeat korallit kuvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaassa on jopa vaarallisia meduusoja, jonkin verran on ollut havaintoja pahimmillaan tappavasta box jellyfishistä. Isoja meduusoja olen eniten elämässäni nähnyt Thaimaan Hua Hinissä. Florida Keysin alueella oli jonkin verran sellaisia tyypillisen meduusan näköisiä meduusoja. Snorklausretkellä muutama osallistuja oli ottanut osumaa ja saanut ihottumaa.

   Key West oli mukava paikka, vaikka siellä olikin lähinnä turisteja. Sellainen lomakyläfiilis hyvällä tapaa :)

   Kivaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 2. Apua! Mä en ikinä uskaltaisi snorklata jo pelkästään noiden meduusojen takia. Vaikka hienoja juttuja pinnan alla näkee! Ehkä tyydyn kuitenkin vain ihailemaan kuvia. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Snorklaaminen on helppoa ja turvallista, etenkin jo osallistuu tuollaiselle valmisretkelle. Australiassa box jellyfish meduusan kaltaiset voivat oikeasti aiheuttaa vaaraa, mutta siellä saa sellainen ihanan ohuen lycrapuvun, jotta eivät pääse pistämään. Florida oli mukava snorklattava, koska meduusoista saa pienen ihottuman ja ihon kirvelyn, eikä mitään vakavampaa. Taisin toisella snorklauspaikalla nähdä 3 meduusaa. Ne olivat tietenkin siinä veneen lähettyvillä. Henkilökunta useampaan kertaan sanoi, että katsokaa niitä ja väistäkää. Nehän eivät mitenkään nopeasti liikku. Silti siellä lautalla oli useampi läträämässä jotain helpottavaa voidetta meduusaihottumaan. Olivat todennäköisesti unohtaneet katsoa välillä myös eteensä. Kukaan retkellä ei ilmoittanut olevansa aloitteja snorklaaja, mutta useampi rasvasi huolella aurinkoivoiteella kasvojaan ja etureisiään. Meitä olisi hieman hihityttänyt, että oliko snorklaajilla tarkoituksena kellua selällään ;) Mutta pystyttiin pitämään pokka ja oltiin niin määrätietoisesti menossa veteen, että pääsimme aina ensimmäisinä.

   Poista
 3. Kiitios vaan näistä kaikista jutuistasi, mitä itsekin saan kokea ja lukea sinun kauttasi.
  Oletko muuten huomannut, että olet naimisissa Hugh Grantin näköisen miehen kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :)
   Nuorempana, kun miehelläni oli pidemmät hiukset, jotka menivät aika kiharaan, katselin että hiustyyli muistuttaa hieman Hugh Grantia. Kävin katsomassa pari uudempaa kuvaa hänestä ja kyllähän näyttää hiustyyli vähän samalta jälleen :)

   Poista
 4. Ostoskassien määrästä päätellen ostettavaa oli ja ilmeisen edullista myös :D
  Ihania kuvia taas veden alta. Ja nuo värit ovat todella mahtavia. En pidä meduusoista ja olen Kreikassa polttanut jalkani meduusaan mikä ei ollut yhtään kiva juttu. Poltteli monta päivää ja särki ikävästi.

  Kilpikonnat ovat tosi söpöjä! Ja tuo patsas tuolla pohjalla mielenkiintoinen ja samalla ehkä vähän pelottava. Tiedätkö tarkemmin miksi nämä kolme eri Kristus-patsasta on upotettu mereen? Itse löysin netistä vähän ristiriitaista tietoa patsaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystäväni osti mm. pitkän toppatakin ja toppaliivin ja käsilaukut itselleen ja tyttärelleen. Ne veivät todella paljon tilaa. Minä ostin lähinnä nuorisolle t-paitoja ja parit colleget, itselleni sandaalit ja sorruin myöskin laukkuun. Sellaista perustyövaatetta en löytänyt.

   Minä olen saanut meduusan piston ainoastaan kerran lapsena ja se hämmästyttävä tapahtuma oli Pärnussa. Muuten olen onneksi onnistunut aina väistämään.

   Minulle ei myöskään ole selvinnyt, että miksi patsaat upotettiin mereen. Lauseet mereen menehtyneitten muistoksi vaikuttivat hieman jälkikäteen lisätyiltä korulauseilta. Pennekampissa oli jossain vaiheessa tarkoitus poistaa patsas, mutta kiistely poistamisesta kesti niin kauan, että ensimmäisen korallit ehtivät kasvaa patsaaseen ja korallia ei saa nostaa merestä, joten sinne jäi patsas.

   Poista
 5. En lakkaa ihmettelestä tuota teidän snorklausrohkeutta. Mietin sitä kerran telkkua katsellessakin, kun muistin, että eräät ne vaan sukeltelevat missä sattuu :)
  Mietin että ekoissa rantakuvissa on jotain samaa, kuin täällä kotimaassa, jos palmut vaihdetaan mäntyihin. Sitten alettiin puhua barrakuudoista ja muista vaarallisista otuksista. Tuo patsas on tosi pelottavan näköinen! Jos näkisin sukeltaessa tuollaisen, minulla tulisi kiire pinnalle! Heti tuli mieleen Pirates of Caribbean ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Snorklaaminen, etenkin noilla valmisretkillä, on yllättävän helppoa ja myös turvallista. Vene on lähellä, monesti aloittelijat käyttävät kelluntaliivejä. Kun muistaa olla koskematta mihinkään ja pitää vielä uv-paidan päällensä, niin homma on vaaratonta. Joissain kohteissa on pientä meduusariskiä. Minua on yhden ainoan kerran pistänyt meduusa ja taisin olla ehkä 10 tai 11v ja tämä tapahtui niinkin eksoottisessa rantakohteessa kuin Pärnussa. Aina välillä tuuliolosuhteista johtuen Itämereenkin tulee polttavia meduusoja Tanskan salmen kautta. Helposti pääsee snorklaamalla ihailemaan mielettömän hienoja maisemia pinnan alla.

   Olen opettanut ystäväni Jonnan snorklaamaan. Siinä keskityttiin siihen, että maski ei mene huuruun ja rentoihin leukalihaksiin ettei mene putken pää rikki tai leukaa särje yöllä. Kun saimme varusteet Jonnalle päälle ja maskin hyvin istumaan naamalle sanoin, että nyt on tärkeää päästä veteen mahdollismman nopeasti ennen kuin maski huurtuu. Kysyin, että hypäätkö itse vai tönäisenkö. Nopeasti hän hyppäsi ja snorklauskurssin alkeet oli suoritettu :D

   Minustakin tuo patsas oli hieman pelottavan oloinen.

   Poista
 6. Voi että, teillä oli kyllä huikea reissu, kuvat ovat pure happiness.

  ja vielä, mun blogissa on sulle haaste ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Florida oli erittäin monipuolinen kohde. Yksi monipuolisimmista paikoista joissa olen käynyt. Tokihan meille kertyi melkoinen määrä ajokilometrejä.

   Luin eilen tuon postauksesi ja huokaisin syvään, että viisi kirjaa. Ihan mahdotonta :) Mutta lupaan yrittää. Minulla on ihan muutama poikkeus kirjoista, jotka olen lukenut enemmän kuin kerran. Minulla ei ole tapana enää palata kerran luettuihin,

   Poista
 7. Oih - olipa ihanaa jatkaa kanssasi merenalaista elämää!!
  Kilpikonien kanssa tosiaan tuli uitua paljon kuluneina viikkoina: ihania, toiset niin rauhallisia rinnalla kaartelijoita ja toiset vikkeliä/"pelkääviä".
  Mutta kauneimpia meduusoja mitä ikinä näin... aivan kuin lasihelmiä useassa kerroksessa ja harmi, etten vielä tuolloin uskaltanut kännyäni kastaa. Sinä olet taitava kuvaaja vedessä - itse todellinen noviisi. Meduusan olen repäissyt iholtani valliriutalla (pieni poltto) ja kunnon piston saanut teininä pohjois-Norjassa. En silti osaa niitä pelätä - mutta nuo teidän ei olleet kovin kauniita... ja kun niitä niin paljon!! Hihittelin täällä itsekseni, kun katsoin ensin jopa kaffemukia, että sen päällä meduusa!! Ihania ja informativisiä nämä sinun postaukset...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä snorklailin Galapagoksella pitkään sellaisen todella ison kilpparin perässä. Ne oli ihan taianomaisia hetkiä. Sen jälkeen nämä muut kilpikonnat ovat tuntuneet kovin pieniltä :) Minulla on sellainen kokemus kilpikonnista, että jos sitä seurailee vaikka kaksi ihmistä niin kilpikonnat ovat yleensä rauhallisia. Jos kilpikonna tulee saarretuksi, niin että ympärillä on snorklaajia joka puolella, niin konna haluaa paeta tilanteesta mahdollisimman pian.

   Minun pokkarikamerani on ostettu 2015, eli olisi aika päivittää sekin. En ole jaksanut tutustua aiheeseen ja rahatkin olen mieluummin käyttänyt matkailuun kuin kameraan :D Mikä yllätys ;) Kamerassa on lisävalokin, mutta yleensä silti valonmäärä on se ongelma kuvissa. Olen kokeillut lisätä valoa kuviin kännykällä, mutta parhaiten toimii windowsin joku peruseditori. Sillä kun lisää vähän valoa kuviin, niin niistä tulee parempia. Tulisi varmaan vielä hienompia, jos olisi joku editointiohjelma ja tallentaisi kuvat raw-muodossa. Mutta laiskuus on yllättänyt tässäkin kohtaa ja menen nopeimman ja helpoimman kautta.

   Minä olen saanut ainoastaan kerran meduusan polton, lapsena Pärnussa. Ei ollut paha, mutta ihmetys oli melkoinen. Minua meduusat vähän pelottavat, mutta ei niin paljoa, että pysyisin vedestä pois. Yritän varoa ettei tulisi osumaa. Ainoa kerta, kun olen meduusojen vuoksi vähentänyt uimista oli Thaimaassa Hua Hinissä. Vedessä oli sellaisia hedelmäpussin kokoisia meduusoja. Joka uimakerralla näkyi ainakin yksi, usein jopa kolme. Pääasiallisesti uin uima-altaalla.

   Poista