9. joulukuuta 2022

Snorklaamassa manaattien kanssa

Ensimmäisen kerran elämässäni näin manaatin Singaporessa akvaariossa. Minusta se oli niin sympaattisen näköinen otus ja muistuttaakin Muumeja. Ihastuin heti. Seuraavan kerran näimme manaattipariskunnan jälleen vankeudessa Tanskassa Randersin sademetsäkupolissa. Pojista ainakin esikoinen pääsi onnekkaana syöttämään manaatteja.

Randers oli meistä huippumielenkiintoinen paikka, lisää siitä voit lukea täältä: https://pikkukepponen.blogspot.com/2013/06/tanskan-reissu-osa-2.html


Todella jännittävää puuhaa tuo manaatin syöttäminen. Kuvassa esikoinen. 

Covidin aikana huomasin, että Floridassa elää joessa manaatteja ja siellä on mahdollista päästä snorklaamaan manaattien kanssa. Viime kesänä tästä innoissani selitin ystävälleni Jonnalla ja päädyimme lentolippuostoksille. Nautitulla skumpalla saattoi olla osuutensa asiaan. Niinpä sitten marraskuun lopussa ajoimme Miamista Crystal Riveriin manaattien perässä. Ajoaika oli noin 6 tuntia. Me otimme vielä pysäyksen ja parit maisemaihailut matkalla, joten siihen kuului yli 8 tuntia. Mitä sitä ei nainen ajaisi päästäkseen snorklaamaan manaattien kanssa.


Mikä ihmeen manaatti?

Manaatit ovat suuria vedessä eläviä nisäkkäitä. Manaatit eroavat merilehmistä (Dugongidae) kallon ja hännän muotojen osilta. Manaattien hännät ovat melojen muotoisia, kun merilehmien hännät ovat haaroittuneita. Manaatit ovat kasvinsyöjiä, jotka viettävät suurimman osan aikaansa matalissa vesissä. Manaatit elävät matalilla suistoalueilla Pohjois-, Keski- ja Etelä-Amerikan rannikoilla, sekä Karibianmerellä. Lainaus: https://fi.wikipedia.org/wiki/Manaatit

Manaatit voivat kasvaa yli 4-metrisiksi ja painaa jopa yli 1500kg. Keskimääräinen manaatin pituus hieman vajaa 3m ja reilu 400kg. Naaraat kasvavat uroksia isommiksi. Isot manaatit ovat samaa painoluokkaa lehmän ja jopa sonnin kanssa. Naaraiden ja urosten erottaminen toisistaan on vaikeaa, eikä onnistu tavalliselta snorklaajalta. Manaateilla on kova kiire syömään, manaatit syövät ruohoa noin 10% painostaan vuorokaudessa. Ne ovat rauhallisia pötkylöitä eivätkä mitenkään ihmiselle vaarallisia. Manaatit saattavat hyvin kiinnostua rauhallisesti vieressä kelluvista ihmisistä. Niillä on tosin huono näkö.

Crystal River mainostaa itseään manaatti alueena ja suurella manaattipopulaatiolla. Joessa on kuumia lähteitä ja kun vesi viilenee muualla, manaatit tulevat kuumien lähteiden luokse lämmittelemään. "Manaattisesonki" alkaa marraskuun puolivälistä, kun vesi alkaa viilenemään. Crystal Riverin jokivesi oli noin 21-asteista, joten manaateilla ei ollut vielä varsinaisesti tarvetta tulla lämmittelemään. Olimme aamun ensimmäisellä manaattiretkellä ainoat osallistujat. Ajelimme jo ehkäpä hieman epätoivoisesti etsimässä manaattia. Manaatit ovat rauhoitettuja ja liikkuvat aivan asutuksen tuntumassa. Joskus nousuveden aikana manaatit saattavat tulla syömään rantatontilta vaivalla koko kuuman kesän kastellun nurmikon.

Manaatteja etsimässä

Edelleen etsitään manaatteja. Kivoja taloja ja pihoja.

Vihdoin veneen kippari bongasi manaatin ja menimme mahdollisimman nopeasti veteen. Manaatit liikkuvat nopeasti ja meillä oli vaikeuksia saada se kiinni, koska manaattien läheisyydessä ei saa käyttää räpylöitä. Koska kyseessä oli Amerikka meidän piti käyttää joko pelastusliivejä tai lötköpötköjä, valitsimme jälkimmäiset. Sitkeästi uimme manaattia kiinni. Piti tietenkin potkia ja kauhoa ja sepä ei manaattia miellyttänyt vaan hän päätti jatkaa reippaasti eteenpäin. Suomalaiset eivät anna periksi ja kauhoimme manaatin perässä. Jossain vaiheessa manaatti päätti jatkaa ruokailuaan ja pääsimme hiljalleen lipumaan lähelle. Sitten hän antoi meidän hengata vierellään.

Älä mee! Tultiin sua varten peräpohjolasta saakka.

Tuolla pyrstöllä ei tarvitse kauheasti potkia, että saa karistettua tungettelevat tädit kannoiltaan

Sitkeydellä roikuttiin perässä ja nyt se palkitaan. Joki on matala ja ruohopohjainen.

Ollaan jo melkein bestiksiäTästä näkyy, että manaatilla on kaikenmaailman arpea pinnassaan. 

Niin lähellä manaatti olen ollut, että olen ihmetellyt sen ihosta harvakseltaan kasvavia karvoja.

Tässä kuvassa näkyy manaatin selkäkarvoja, välillä pitää nousta pintaan haukkaamaan happea.

Happea!!!


Siinä sitä katseltiin toisiamme <3

Manaattisnorklaus meni aluksi aikamoiseksi urheilusuoritukseksi, mutta lopulta saimme hengailla manaatin kanssa ihan niin pitkään kuin halusimme. Olihan tässä vähän sellaisen katastrofin aineksia, että retkellä ei näekään manaattia. Jälkikäteen juteltiin Jonnan kanssa, että ehkä tämä kuitenkin oli ihan optimisuoritus. Vedessä ei ollut ketään muita kuin me kaksi ja manaatti. 

Käytiin vielä lopuksi katsomassa kuumat lähteet. Silloin kun manaatit ovat siellä lämmittelemässä, ei lähteille saa mennä.

Matalaa ja ruohoisaa ja pitää sukeltaa putken alitse

Yksi vedenalainen lähde näkyy jo hyvin kuvassa.

Ehkä minulla viiraa jollain tavalla, mutta olin ihan älyttömän onnellinen tuosta manaattikokemuksesta. Teimme vielä Keysin alueella toisen snorklausretken ja siellä seurailin kilpikonnaa. Ehkä minusta olisi pitänyt tulla sukeltaja ja vedenalaiskuvaaja. Mutta näinkin on hyvä. Rakastan snorklausta. Tavoitteena on, että minusta tulee snorklaava vanhus ;)

Kivaa perjantaita ja viikonloppua!

12 kommenttia:

 1. Upea postaus hienosta kokemuksesta! Ja ihan täydellisiä kuviakin olet saanut. :-)

  Mä en ole kyllä ihan samaa mieltä tuosta manaattien sympaattisuudesta. :-D Tavallaan juu, mutta kokonsa puolesta ovat minusta myös aika pelottavia (tulee mieleen hait ja sen semmoiset vähemmän kivat elukat).

  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nauratti kun latasin pokkarista kuvat tietokoneelle. 300 kuvaa kahdelta snorklausreissulta :D :D :D Mutta jos räpsii paljon, niin todennäköisyys kasvaa siihen, että joukossa on onnistuneitakin.

   Minua ei nuo rauhalliset kasvis- tai planktonsyöjät pelota lainkaan. Petokaloista pienempikin nostaa pulssia :D Aikoinaan Malediiveillä meni muutaman norklaus totutellessa pieniin riuttahaihin, ennenkuin tajusin, että ne todellakin menevät minua karkuun ja se käy niin paljon sutjakammin kuin minun pakoonmeno yritykset :D

   Poista
 2. Olipa kiva kuulla teidän manaattiseikkailusta! Jotenkin tosi sympaattisen näköinen otus (tulee tosiaan mieleen muumit), oikeastaan mua ehkä olisi pelottanut ainoastaan niiden koko. Iloa viikonloppuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nuo rauhalliset manaatit ovat tosiaan kuin Muumit tai isot söpöt hylkeet. Vedessä kokoero ei samalla lailla tunnu. Olin jotenkin niin lapsellisen ilahtunut tästä kokemuksesta.

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
 3. Ihanat manaatit ja mikä elämys teillä kun olitte niiden kanssa vedessä! Olen nähnyt parikin dokkaria manaateista ja ne ovat minustakin kuin ihanan suuria "Muumipeikkoja" vedessä. Olen symppisiä ja olisin ihan into piukeana ollut niiden kanssa polskimassa. Onneksi manaatti kantaa on taas saatu elvytettyä ja toivotaan ettei niitä metsästetä tai oteta lemmikeiksi vaan saavat olla rauhassa luonnossa. Manaatit ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta manaatit ovat niin symppiksiä, sellaisia leppoisan oloisia lulleroita. Ne kuulemma saattavat kiinnostua ihmisestä kovastikin ja tulla kuonollaan nuuskuttelemaan. Minua saisi manaatti tulla nuuskimaan :)

   Floridan alueella manaatin on rauhoitettu 70-luvun alussa ja ymmärsin, että kanta elpyi mutta saisi kasvaa nykyisin enemmänkin. Veneen kippari sanoi, että alueella on vielä paljon iäkkäämpiä henkilöitä, jotka ovat syöneet manaattia.

   Yllättävä tieto oli se, että jos toimenpiteisiin ei ryhdytä, niin Evergladesilla allogaattorit kuolevat sukupuuttoon. Evergladesille päästetyt Burman pythonit ovat lisääntyneet rajusti ja ne syövät alligaattorit. Floridassa maksetaan tuntipalkkaa ja pääpalkkaa pynthonien metsästämisestä.

   Poista
 4. No saat kyllä tämän upean postauksen myötä anteeksi, ettet tullut moikkaamaan meitä joulumyyjäisiin... ymmärrän todella. Minä en ole varmaan koskaan nähnyt manaattia - rehellisesti sanottuna kuullutkaan, joten sivistyksenikin parani ja ihan kylminvärein tunnen kehossani nuo hetket, kun tilanne on ollut päällä ja kamera räpsinyt.... ihanaa, että otit ne kaikki 300kuvaa... voi jestas mikä elämys näin postauksenakin - kiitos siitä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisin ollut kotona niin olisin kyllä ponnistanut treffaamaan teitä joulumyyjäisiin.

   Minä näin tosiaan ensimmäisen kerran manaatin tai merilehmän Singaporen upeassa akvaariossa. Olin aivan haltioitunut koko akvaariokokemuksesta. En ollut ennen käynyt sellaisessa läpikäveltävässä akvaariossa. Manaatti oli minulle silloin ällistyttävä uusi tuttavuus :) Kun pojat olivat pieniä kävimme säännöllisesti Linnanmäen Sea Lifessa. Äidille mieluisa kohde :)

   Toivottavasti teillä meni joulumyyjäiset hyvin ja Kapua-keräystavoite edistyi.

   Poista
  2. Heh... olenkohan sittenkin nähnyt manaatin - sillä molemmissa on tullut käytyä, sekä Singaporen akvaariossa, että Sea Lifessa monta kertaa - minun eniten zoomailemat vedenelävät ovat aina olleet merihevosia - niiden monimuotoisuutta ja värien kirjoa jaksan tuijotella loputtomiin.Malediiveilla tosiaan tuli uitua ja käveltyä rantavedessä haiden ja rauskujen kanssa.

   Mutta hei... jos missasit joulumyyjäiset, niin nyt auto täyteen ja hurautatte tanssimaan kanssamme lauantaina 28.1.2023 klo 13-15 ja letkeät maailmanrytmit sopii polvelle kuin polvelle... tanssia voi niin oman kunnon kuin liikeratojen sallimissa rajoissa... lattari-, ja afromusiikki saa takuuvarmasti hyvälle mielelle!!

   Poista
  3. Singaporessa on ainakin ollut manaatti. Merihevoset ovat kyllä ihastuttavia. Niitä en ole ikinä nähnyt luonnossa. Olen aika sitkeästi kellunut ruohikkojen yllä snorklauskamoissa, että jos joskus näkisin vilauksen merihevosesta. Ne ovat niin hyviä piiloutumaan, että ei ole vielä tärpännyt. Täytyisipä oikein selvittää, että missä olisi parhaat bongauspaikat.

   Minä näin sinun houkuttelevan tanssimainoksen. Ja olen tuijotellut kalenteriani huokaillen. Jos terveyttä riittää, niin lähdetään tansseja seuraavalla viikolla reissuun ja minulla vielä kahden päivän workshop sitä ennen. Jouduin toteamaan, että minun viikonloppu on pakko pyhittää pyykkäykselle, pakkaukselle, retkivarauksille ja ruokahuollon valmisteluun. Meillä on pitkästä aikaa myös harrastuskuljetusrumba päällä, kun pojalla on kausikortti laskettelukeskukseen ja veri vetää sinne koko ajan. Olisi niin kiva osallistua Kapua hommiin ja treffata sinut <3 Laita oikein ajoissa tietoa, jos on lisää tapahtumia tulossa. Ja hurjasti tsemppiä Kapuamiseen! Hyvin te vedätte!

   Poista
  4. Hih... taidetaankin olla yhtä aikaa sitten reisussa... sillä mekin lähdemme Tanssitapahtuman jälkeen tiistaina muille maille... maanantai kiltisti vielä töitä... jännää nähdä "mistä toisemme löydämme" ja nyt täytyy todeta, että sinä ja tehän olette jatkuvasti reisun päällä, vasta manaattien kanssa sukeltelemassa ja nyt uusiksi... minusta tuntuu, että on ikuisuus jo edellisestä lomasta... Joulurauhaa tässä välissä!!

   Ja toki mainostan ajoissa kun uusia häppeningejä saamme sovittua ihan "päivän päälle" - ideoita jo on, mutta tarkentuneet päivät puuttuu
   - askartelua mm. luvassa

   Poista
  5. Meillä on helmikuun alussa pitkä viikonloppureissu varattuna. Miehellä on juuri sitä ennen synttärit, niin juhlitaan niitä sitten vähän pidemmän kaavan mukaan myös kahden. Synttäriherkut ehditään vetäistä koko perheen voimin. Kimmoke matkaan tuli siitä, että olen kauhistellut lentohintoja ja harmitellut, että edullisten lomien aika taitaa olla pitkäksi aikaa ohitse ellei sitten joskus osu joku sopiva kohde Ryan Airilla. Sitten osui silmiini edullisempia lentoja, niin heti oli pakko ostaa ja säästää :D

   Odottelen kiinnostuneena, että mitä Kapua tapahtumia kehittelet. Toivottavasti osuisi minullekin sopivaan päivään.

   Poista