18. joulukuuta 2022

#tonttupartio Turussa

Yhden naisen jouluistamisprojektini #tonttupartio vieraili lauantaina Turussa. Turussa siksi, että ystäväni Sirpa ajaa sinne katsomaan äitiään joka viikonloppu. Sirpan äiti on ollut tavallista huonommassa kunnossa viime aikoina. Ajattelin, että Sirpa tykkäisi seurasta ja minähän aina innostun pienestä retkeily-matkailusta. 


Turun varsinainen ohjelmanumeromme oli Turun linnan jouluteemainen opastettu kierros joulunviettoa hovissa ja säätyläiskodeissa. Turun linnaan oli katettu eri aikakausien joulupöytiä 1500-luvulta 1800-luvulle. Opas kertoi eri aikakausien tyypillisistä jouluruuista ja joulunviettotavoista. Muutamia vanhoja reseptejä oli nähtävillä, halukkaat voisivat tehdä kotona piparkakkuja hovin tyyliin sekä omenamunkkeja. Aikoinaan munkit ovat olleet jouluruokaa ja vasta myöhemmin siirtyneet vappuun. Mukava kierros kesti tunnin.


Kaarle herttuan joulupöytä 1562

Ylläoleva joulupöytä esittää Kaarle Herttuan ja hänen tuoreen vaimonsa Katariina Jagellonigan ensimmäistä yhteistä joulua avioparina Turun linnassa vuonna 1562. Siitä joulusta tiedetään, että tarjolla oli ainakin riikinkukkoa, jänispasteijoita ja omenariisipuuroa. Tuohon aikaan riikinkukko ja muutkin lintupaistit aseteltiin näyttävästi tarjolle koristelemalla ruoka sulilla. Riikinkukkoa ei riittänyt muulle hoviväelle, he joutuivat tyytymään fasaaniin.

Jouluherkkuja: suolakaloja, makkaroita ja voita

Sama näyttelyhuone toisesta suunnasta, jolloin seinällä näkyy sängynlämmitin. Varren päässä oleva pyöreä säiliö täytettiin kuumilla hiilillä ja vempaimella siveltiin lakanat ja peitto lämpimiksi.

Vanhoja piparimuotteja

Piparkakut ovat menneinä vuosisatoina saattaneet esitää mm. maan hallitsijaa. Perinteinen possupipari on ollut markkinoilla vuosisatoja, edustihan sika runsautta ja hyvää satoa. Alunperin pipareiden "pienteollisuus" on lähtöisin luostareista, joissa nunnat leipoivat piparkakkuja rauhoittamaan vatsaa. Aikansa Actimel-jugurtti siis ;) Keski-Euroopassa piparkakuista innostuttiin niin, että sienne perustelttiin piparkakkukiltoja valmistukseen.

Tällä vehkeellä prässättiin pöytäliinat juhliin. Tästä jää vähän sellaisen taitosjäljet. Ne toki kuuluikin jättää, koska silloinhan juhlavieraat tiesivät, että taloudessa on moderni ja arvokas kodinkone.

Sillä välin kun Sirpa kävi tapaamassa äitiään minä kävin joulutorilla. Fiilis oli ihana, paikalle tuli joulupukki muorinsa kanssa ja vanhan ajan vaatteisiin pukeutunutta torikansaa kierteli muiden joukossa ja olihan siellä jonkun nokkamiehen hienosti pukeutunut vaimokin. Brinkkalan pihalla oli nuoret tontut ja hieman jouluista ohjelmaa. Minua ihastutti puujaloilla kävelevät lumivaltiaat. Kuulin turkulaisten supisevan, että he ovat sirkuskoululaisia.


Ihanat pitkät lumi/pakkasvaltiaat

Rooleihinsa täydelliset

Perjantaina vietimme uimaseuran pikkujoulut. Meillä on siis neljän naisen uimaseura, johon kuuluu Ilona, Otilia, Sirpa ja minä. Kaikki olemme jossain vaiheessa olleet työkavereita. Enää jäljellä minä ja Otilia. Ostin uimaseuralaisille pikkujoululahjaksi sellaisen pinnillä kiinnitettävän minitonttuhatun. Ihan erikseen kävin ne kaupasta hakemassa. Niitä on näkynyt melkein jokaisen kaupan tai kahvilan myyjällä. Hitsit, unohdin ne kotiin. Tämä #tonttupartio homma ei siis mennyt maaliin - ei edes maaliin päin. Ensi vuonna, kun ne minitontttulakit eivät ole enää muotia, niin uimaseuralla on sitten ne päässä :D

Pikkujouluruokamme ei ollut kovin jouluista, mutta todella hyvää. Söimme japanilaisessa Shinobissa, siellä izakaya puolella. Hra Kepponen kävi Shinobissa aikaisemmin ja sanoi, että minun pitää mennä syömään sinne tonnikalaa ja lohiavokadatartaria, että tulen rakastamaan niitä molempia. Näiden vuosien jälkeen sitä tietää puolison ruokamaunkin ihan just jetsulleen.  Shinobissa on siis ihania kalaruokia tarjolla, mutta ei lainkaan sushia. Listalta löytyy paljon muutakin kuin kalaa. Kanaa, possua ja tofua on monessa eri muodossa. Tilasimme suurimmaksi osaksi alkupaloja jaettavaksi.



Kolmatta suosiakkiani Hra Kepponen ei arvannut, se oli kampasimpukat

Viikon päästä tähän aikaan onkin jouluaatto. Nyt olisi pakko kääriä hihat ylös, löytää kadonnut motivaatio ja yrittää tehdä työhommat ja jouluvalmistelut. Eiköhän se tästä.

Kivaa joulunalusviikkoa!

10 kommenttia:

  1. Oli varmasti tosi kiinnostava linnankierros! Oliko linnassa kylmä?

    Hitsi kun mua harmittaa, kun en tunne japanilaista ruokaa paremmin. Tuntuu, että japanilaisessa ruokakulttuurissa olisi vaikka mitä kokeilemisen arvoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnakierros oli just sopivan mittainen ja kiinnostava. Minä mietin kanssa etukäteen linnan lämpötilaa. Varustauduin ylimääräisellä fleecetakilla linnaan. Jo aulassa oli niin lämmin, että jätin takin naulakkoon. Lämpötila oli vähän vaihteleva, parissa tilassa oli jopa vähän turhan lämmin ja ainoastaan yhdessä hieman kalseaa. Kyllä olisi Juhana Herttua varmasti nauttinut riikinkukostaan jouluaattona vielä enemmän, jos hänelläkin olisi ollut käytössään yhtä tehokas lämmintys :D

      Ei muuta kuin ravintoloihin kokeilemaan japanilaista ruokaa. Nykyään Helsingistä saa jo vaikka mitä. Tuolla Shinobissa annokset tulevat nopeasti pöytään. Me teimme niin, että tilasimme ensin aina yhden annoksen maisteltavaksi ja sitten parhaimpia lisää. Muutamaa annosta tilasimme siis toisen lisää ja tuna tatakia söimme yhteensä 4 annosta. Se kertonee, että muut tykkäsivät siitä yhtä paljon kuin minä.

      Poista
  2. Oi, linnakierros oli varmasti kiinnostava elämys!
    Toivottelen tsemppiä kadonneen motin metsästykseen. Se on varmasti piilossa siellä missä minunkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnakierros oli kiva. Turussahan on muitakin kivoja jouluisia museojuttuja Luostarinmäellä, Qwenselin talossa ja Ett Hem museossa.

      Meillä jouluvalmisteluiden suhteen kiire katosi eilen, kun yksi lapsista sai positiivisen koronatestituloksen. Ei ole enää vieraita tulossa :(

      Poista
  3. Tonttipartiolla on ollut kiva Turku visiitti. Turun linnassa olen käynyt nyt pariin vuoteen ja kiva, että sielläkin on tällainen jouluun liittyvä näyttely. Turun linna on äärimäisen mielenkiintoinen paíkka ja siellähän hän kesäisin myös vaihtuvia näyttelyitä. Turun keskiaikamarkkinoilla olen käynyt kesällä mutta joulumarkkinat Turussa vielä kokematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turun linnan jouluinen kierros oli kiva. Minä tykkään linnasta tosi paljon. Kun pojat olivat pieniä kävimme siellä useasti lastenkierroksella ja jokainen nassikka on kruunattu useaan kertaan linnakierroksen päätteeksi. Turussa on muitakin kivoja jouluisia näyttelyitä Luostarinmäellä, Qwenselin talossa ja Ett Hem museossa.

      Me emme ole viime vuosina jaksaneet enää innostua Turun keskiaikaisista markkinoista. Monta kertaa olemme käyneet siellä ja se on kiva tapahtuma. Varmaan taas tulevaisuudessa menemme sinne.

      Poista
  4. Siis hetkinen M-I-T-Ä silmäni näkevätkään, varsin tuttuja maisemia ja tunnelmia...
    Te olitte Turussa ja me merellä... ukkokullan pikkujouluja juhlistamassa laivalla tällä kertaa!! Brinkkalan pihaa tuntuu tuulet ja tuiskut seuraavan vuodesta toiseen - harkitsimme tätäkin myyjäisvaihtoehtoa, mutta tuntui mukavammalta nuo vaihtuvammat ympäristöt ja sisätilat vaikka välillä kylmätkin sellaiset!!
    Kauniita kuvia olet ottanut!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin nautiskelemassa jouluisesta Turusta ja kyllä kannatti taas tulla Turkuun, oli niin kaunista.

      Olin ihan ostoshousut päällä ja kassilla varautunut joulutoriin, mutta aika laihaksi jäi ostokset. Ostin partiolaisilta piparikuusen ja joltain kauppiaalta mukillisen glögiä. Tunnelma ja nuo ohjelmat olivat hyvät, ostosten suhteen ei mikään paras paikka. Joten varmaan tuollaiset yhden viikonlopun tapahtumat ovat myynnillisesti parempi. Väkeä oli kyllä hyvin liikkeellä myös ihan vaan kävelyllä Aurajoen rannalla.

      Poista
  5. Sydämellistä joulua koko teidän perheelle! <3 Täällä oltu viikko kipeänä, mutta kyllä se joulu jossain muodossa tulee kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti sinulla ja läheisilläsi oli onnistunut joulu! Meillä sairastelu sotki joulusuunnitelmia, mutta joulu meni kuitenkin ihan kivasti.

      Poista