15. kesäkuuta 2022

Kotimaan museot A:sta Ö:hön, osa 1 A-L

En tiedä, mistä tämä innostus A-Ö listoihin oikein iski. Mutta tällä kertaa vuorossa on kotimaisten museoiden ja merkkirakennusten parhaimmisto aakkosjärjestyksessä. Ehkä tästä listasta joku voi saada inspiraatiota kesämenoihin.

A - Ateneum, kattavin valikoima kotimaisen kultakauden merkkiteoksia. Arkkitehtuurihelmi myöskin. Ehdottomasti jokaisen kannattaa käydä Ateneumissa edes kerran. Ateneumin näyttelyistä olen kirjoittanut ainakin neljä postausta. Kannattaa tosiaan seurata Ateneumin vaihtuvia näyttelyitä. Vuosi sitten ihailimme sielä venäläisen Repinin upeita töitä ja vuonna 2018 Ateneum olikin muuttunut Ankallisgalleriaksi. Se oli erittäin hyväntuulinen näyttely.

Linkki postaukseen Ankallisgalleriasta: Ankallisgalleria

Herranen aika A on vanhva museokirjain. A:lla alkaa aikamoinen lista Suomen parhaimpia museoita. Tässä vielä kolme kovaa A-museota lisää. 

Aboa Vetus
on jännittävä katsaus Turun keskiaikaiseen historiaan maan alta löytyneen korttelin myötä. Tykkäsin tästä todella paljon ja alakoululaiset viihtyivät siellä myös. Toki museo on aika pieni.

Amurin työläismuseossa
pääsee tutustumaan Tampereen työläisten oloihin.

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Turussa on viehättävä kokonaisuus. Suosittelen vierailua etenkin joulun aikaan, kun Qwenselin talossa ajan mukainen joulunviettointeriööri.

Ateneumin portaikko


B - Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka ja Suomen eteläisin asuttu saari. Paikanpäällä on upeat merelliset maisemat. Kuvia Bengtskäristä minulla ei ole digitaalisena ja vierailustani sinne on kulunut yli 20 vuotta. Bengtskär on vuodesta toiseen kesän haavelistalla, mutta odottaa edelleen toteutumistaan. Vuonna 2020 vierailin ystäväni Leenan kanssa Kylmäpihjalan majakalla. Se oli mukava reissu, mutta minuun ei iskenyt kova palo tutustua lisää majakoihin. Mutta vielä joku kesä otan Bengtskär uusinnan.

C - Sen verran harvinainen kirjan, ettei muistini sopukoista noussut mitään kohdetta.

D - Designmuseo
Designmuseo esittelee monipuolisesti suomalaista muotoilua. Minut Designmuseo on valitettavasti jättänyt vähän kylmäksi ja siksi olen käynyt siellä vain kahdesti. Kun uusin museokorttini, niin Designmuseo tulee olemaan vierailulistani kärjessä. Designmuseon eteen vierailuliastalla kiilaa kuitenkin toinen D:llä alkava helsinkiläinen museo Didrichsenin taidemuseo, jossa en ole käynyt.

Komea Designmuseo

E - Ett hem
Jos ajatellaan museon merkittävyyttä, E-kirjaimen ykkösen olisi pitänyt olla Emma, eli Espoon modernin taiteen museo. Minä tykkään paljon enemmän interiöörimuseoista kuin modernista taiteesta. Parhaimmillaan interiöörimuseossa voi kuvitella siirtyvänsä hetkeksi menneisyyteen. Turun Ett Hem on varsin viehättävä. Ett hem on Jacobsenin säätyläiskoti 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. Hra Jacobsen oli vaurastunut mm. puukaupalla ja perheen asema ja varakkuus näkyi kotiin hankitussa taiteessa ja puuseppien upeissa huonekaluissa.
 
Postaukseni Ett hemista: Joulutunnelmaa Turussa 

 
 Ett hemiin minut johdatti turkulainen Kinttupolut blogin Marika

Vielä sitten bonuslinkki varsin onnistuneeseen koko perheen retkeen EMMAan 9 vuoden taaksi. Eli pojista vain yksi on ollut koululainen. Käytiin lävitse lastenkierros ja lastentyöpajat ja kivaa oli. Postaus: En pääse pelaamaan fudista, mun äiti pakottaa mut museoon 


F - Fagervik
Inkoossa sijaitsee yksi Suomen vanhimmista ruukeista Fagervikin ruukki. Ruukkialueella pääsee kiertelemään vapaasti, mutta rakennuksiin ei pääse sisään. Fager tarkoittaa ruotsiksi kaunista ja sellainen paikka onkin. Varsinainen Kaunislahti! Paikka on yleensä myös todella rauhallinen. Palveluita alueella on yhden hyvän kahvilan verran. Minulle paikka on sellainen maisemapaikka, jossa voi vaan nautiskella ympäristöstä.

Hyvä kakkonen F-museoista on Fiskarsin ruukki. Se on eläväisempi, kaupallisempi, palveluita täynnä, siellä on myös pieni museokin ja onhan Fiskarskin kaunis. Mutta sieltä puuttuu se hiljaisuus ja rauha. 

Fagervik postaukset:
Fagervik (2020)
Fagervik (2013)

Fagervikin kirkko


G - Gallen-Kallelan museo
Valinta on helppo, koska Gallen-Kallelan museo on ainoa G:llä alkava paikka, jonka muistan. Toki minulle museo on paremmin tunnettu talon nimellä eli Tarvaspäänä. Museo esittelee kivasti Gallen-Kallelan elämää ja tuotantoa. Vaikka ei kiinnostaisi mennä sisään museoon, niin kannattaa poiketa kauniissa rakennuksessa joskus kahvilla.

Tarvaspään kahvila


H -  Hvitträsk
H:lla alkavia museoita on erittäin paljon ja moni niistä on todellakin käymisen arvoinen. Valitsin täpärästi ykköseksi Hvitträskin. Kirkkonummella sijaitseva Hvitträsk on arkkitehtikolmikko Gesellius, Lindgren ja Saarinen rakennuttama kansallisromanttinen ateljeekoti puutarhoineen. Se on hieno kokonaisuus.

Hvitträsk

Hvitträskiä olen esitelly tässä postauksessa Brunssia ja kulttuuria

Hvitträsk peittosi toisen ateljeekodin Tuusulanjärven rannalla sijaitsevan Halosenniemen, sekä myös Hämeen linnan ja nHelsingin kaupungin museon työväenasuntomuseon. Vahva H-kirjaimella alkava nähtävyys on ehdottomasti vantaalainen Heureka. Se toimii aina sekä lapsille että aikuisille. Meillä oli useampana vuotena kesäisin Heurekan reissu, koska joku pojista kävi siellä päiväleiriä.

Heurekapostaukset:
Heureka (2015)
Ajoin polkypöyrällä trapetsilla

H-kirjaimella alkaa museo, jossa haluan ehdottomasti vierailla: Helinä Rautavaaran museo. Se esittelee maailmankulttuureita. Museo on nimetty peruskokoelman lahjoittaneen personaallisen ja värikkään maailmanmatkaajan Helinä Rautavaaran mukaan.

I - Ilmailumuseo
Jos tarkkoja ollaan, niin tässä on nyt vähän oikaistu, koska oikea nimi onkin Suomen ilmailumuseo. Olen käynyt siellä vuonna 2010 poikien kanssa. Minusta oli hauska päästä sisään Finnairin hyvin vanhaan lentokoneeseen. Yllättäen lapsia vantaalainen ilmailumuseo ei kiehtonutkaan lainkaan. Syynä oli se, että ainakin tuolloin museo oli mallia ei saa koskea mihinkään.

Jos samalla lailla oikaisisi nimien kanssa, niin I-kirjaimella saisi alkamaan Suomen Ilmavoimamuseon Tikkakoskella. Ilmavoimamuseosta meille jäi paremmat muistot. Olin ostanut sieltä erittäin kiinnostavan opastuksen, mutta se oli pitkä ja liian yksityiskohtainen pojille. Ehdottomasti plussaa siitä, että Tikkakoskella pääsee kolmeen koneen ohjaamoon istumaan ja nappuloita saa räplätä sydämensä kyllyydestä.

Linkki Suomen Ilmavoimamuseo postaukseen: Jyväskylän seudun nähtävyydet

Ilmailumuseon koneita

J -  J. L Runebergin museo
J:llä alkavia museoita oli niin vähän, että piti avata museokortin listaus. Sieltä löytyi Runebergin kotimuseo listattuna J. kohdalta. Tämä porvoolaismuseo hyötypuutarhoineen on todella viehättävä. Porvoo on minulle sellainen vakituinen retkikohde läheisen sijaintinsa vuoksi. 

Postaus Porvoon retkestä jolla kävin Runebergin kotimuseossa: Kesäpäivän huumaa Porvoossa

K - Kansallismuseo
K-kirjaimella alkavia museoita on hurjan paljon! Ykköspaikan nappaa ehdottomasti Kansallismuseo. Kansallismuseosta en ole ikinä tehnyt omaa postausta, mutta arkipostauksissani on muutama maininta Kansallismuseon vierailusta. 2014 olen tehnyt poikien kanssa sinne syyslomaretken ja olemme suorittaneet shamaaniseikkailurataa: Valopilkkuja lokakuussa.

Toinen K:lla alkava kestosuosikimme on Korkeasaaren eläintarha.

Poikia ja minuakin hämmästyttänyt jättimäinen plooturaha. Kuulakärkikynä vasemmalla mittatikkuna

Tälläinen kiva selfieautomaatti on ollut Kansallismuseossa vuonna 2014

L - Louhisaari
L-kirjaimella alkaa lempimuseoitani. Louhisaari teki vaikutuksen minuun viime kesänä. Luostarinmäen käsityöläismuseo Turussa on niin upea kokonaisuus ja Luonnontieteellinen museo Suomessa ainoa laatuaan ja poikani ovat tykänneet siitä hurjasti. Kaikki kolme ansaitsisivat olla se ykkönen!

Louhisaari edustaa Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria. Se johdataa kävijänsä 1600, 1700 ja 1800 luvuille, Flemingien ja Mannerheimien aatelisperheiden elämään. 

Tässä postauksessa pääset kurkkaamaan kauniiseen Iniön saareen ja Louhisaaren linnaan:
Iniö ja Louhisaaren kartanolinna


Sisäkuva Louhisaaresta

 Tässä postauksessa vieraillaan Luostarinmäellä, nautitaan ruuasta Turussa ja risteillään Viking Gracella: 26 tuntia = 3* buffet + pasta

Tässä postauksessa retkeillään poikien kanssa Luonnontieteellisessä museossa: Luonnontieteellisessä museossa


Tässä oli siis Kotimaan museot A:sta Ö:hön ensimmäinen osa.

Puuttuuko listalta sinun suosikkisi?



10 kommenttia:

  1. Tämäpä sattui sopivaan hetkeen kun just tiistaina hankin elämäni ensimmäisen museokortin. Kohteina Ainola, Ahola ja Halosenniemi. Tästä sitten uutta vinkkiä itselleni - Tarvaspää, Kansallismuseo ja Ateneum on nähty mutta tuossa oli tosi monta uuttakin vinkkiä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, josta tästä on iloa. Toinen osa on tulossa.

      Tuusulanjärven museokohteet ovat kiva kokonaisuus. Se on muuten sellainen, että jos aikoo kiertää ne ja sitten muutaman muun museon seuraavan vuoden aikana, niin museokortti kannattaa. Tuusulanjärven kierroksella kannattaa muistaa myös Lottamuseo.

      Poista
  2. Wau... tähän postaukseen tulee palattua...mielenkiintoista siksikin, ettemme ole
    mitään MUSEO-tyyppejä.... mutta linnat, majakat, viime kesänä Sälskar, Bengtskär ja Utö tuli bongattua fillarilla... tai no joo.. lautoin!
    Niiden historia kyllä kiehtoo... Märket jäi... haaarmittaa... sinnekin on kyllä päästävä ja tietty nämä meitin Turun kohteet tuttuja - Luostarivuori, Biologinen joka kesä... Linnat myös lemppareita, yhä uudelleen lastenlasten kanssa.... Suomenlinna, Hämeenlinna viime vuonna ja tietty Turunlinna joka vuosi. Huikea tuo Kansallismuseon selfie....ja tunnustus... ei koskaan käyty Kansallismuseossa.
    Jatko-osaasi odotellen. Meitin aktiivisuuskohteina voisi kai tehdä postauksen siirtolohkareista ja luontopoluista... niitä bongattu kyllä covid-vuosina lukuisia!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään museoista! Olen kierrellyt todella paljon museoita. Eniten pidän interiöörimuseoista, jossa on jonkin aikauden mukainen koti esillä. Ne vanhan ajan kalusteet, kattaukset ja keittiövempeleet ovat aina niin kiehtovia ja usein myös kauniita. Taidemuseoistakin tykkää hirmuisesti.

      Yksi maailman mielenkiintoisemmista paikoista on British museum ja toinen ehdoton lempparini on d'Orsayn taidemuseo Pariisissa. Kyllä siirtolohkareetkin ovat hienoja! Mulle enemmän sellainen jääajan vau on kuitenkin hiidenkirnut ja pirunpellot. Mielelläni bongailen niitä.

      Poista
    2. Hih... mun piti ihan googlata mitä tarkoittaa Interiööri... en ollut edes kuullut! Aukko sivistyksessä jonka valaisit... hih... onhan museoita kertyneyt meidänkin seikkailujen varsille, mutta ei hakemalla - ennemminkin "eksymällä" - viime kesäinen Kaarteen sotamuseo Lohjalla - sille kyllä täydet kymmenen pistettä ja papukaijan merkki. Luulen, että olisi teidänkin makuun... meidän 12v lapsenlapsi oli enemmän kuin innoissaan... aseisiin sai koskeakin... muistelee tuota vieläkin ja totesi taas kevätjuhlapäivänä, ettei vieläkään ollut Suomen sotahistoriaa - josko ensi vuonna, heh heh.. joutunee odotteleen kasiluokalla saakka - hän kuulemma osaa kaiken ulkoa ja saa kympin!!

      Pirunpelloista mekin tykätään - hiidenkirnut on usein olleet niin paljon pienempiä, kuin on ennakkotiedoista odottanut, joten ne ei ole herättäneet niin SUURTA mielenkiintoa, hih... ja siirtolohkareissa, kuten pirunpelloilla kai kiehtoo se kiipeäminen!!

      Ihanaa keskikesän Minttumaarin aikaa koko teidän perheelle!

      Poista
    3. Olen käynyt Kaarteen sotamuseossa ja se on upea paikka. Se on sellaisen henkilökohtaisen historian, intohimoisen harrastamisen ja historian vaalimisen tuotteena syntynyt paikka. Todellakin hatun nosto museon luoneelle pariskunnalle. Ihan harmittaa, ettei ole tullut postattua siitä. Tuolla luonnoksissa se vieläkin roikkuu.

      Minä olen asunut sellaisen reippaan lenkkimatkan päässä Helsingin Pihlajamäen hiidenkirnuista ja ne ovat minusta komeat.

      Poista
  3. Hyvä ihme, millainen museokattaus! Johan tämän kasaamiseen on mennyt vaikka kuinka kauan :) Monta mielenkiintoista museota, enkä ole käynyt juuri missään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin museokortin hankintaan ja tutustumaan suomalaiseen museotarjontaan. Se ei kovin äkkiä lopu :) Iso osa museoista on vielä hyviäkin.

      Poista
  4. Kotimuseot on ihan parhaita, niissä näkee miten aikalaiset ovat eläneet ja asuneet. Moni perhe on jättänyt arvokkaan perinnön kaikkien nähtäväksi, iso kiitos heille.
    Ainolassa kävisin monta kertaa kesässä, varsinkin puutarhassa istumassa aistien paikan historiaa. Tarvaspäässä käydään useamman kerran kesässä ulkona nauttimassa näköalasta ja Zocerian lohikeitosta tai herkuista. Joskus piipahdan nopeasti sisälläkin katsomassa, mitä museossa on sillä kertaa esillä. Hviträskiin olen päässyt kerran, puutarhaan tutustuminen jäi silloin puolitiehen. Viime kesänä suunnittelin eväsretkeä siksi aikaa, kun mies on keilaamassa, mutta sopivaa hetkeä ei löytynyt - ehkä tänä kesänä.
    Museokortin uusin taas vuodeksi, pitää saada jostain takaisin kipinä museoiden kiertämiseen, joka syttyi keväällä -20 juuri ennen kuin museoiden ovet sulkeutuivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään myös kotimuseoista tai interiöörimuseioista, joihin on koottu tietyn aikakauden mukainen sisustus.

      Minulla meni koronan aikana museokortti vanhaksi, eikä ole tullut vielä uusittua. Ajattelin, että syksyllä viimeistään uusin korttini.

      Poista