3. syyskuuta 2016

26 tuntia = 3*buffet + pasta

Olin viime viikonloppuna ystävieni Annan ja Leenan kanssa kesäretkellä. Retkiohjelmassa oli kulttuuria, risteilyä ja ruokailua. Jotenkin homma painottui tuohon viimeiseen. Reissun ensimmäisen ja viimeisen ruokailun väliin mahtui 26t, eli sinä aikana söin 3 buffetateriaa ja yhden pastan :D Erittäin onnistunut retki siis!

Turkuun tutustuminen alkoi brunssilla ravintola 3. Linjassa. Heti alkajaisiksi törmäsimme kielimuuriin. Brunssivarauksemme oli hiukan väärällä nimellä siitä huolimatta, että ystäväni oli tavannut sen. Olo oli kuin ulkoimailla ;)

Leena ja Anna. Nimikyltissä on sentään oikea alku- ja loppukirjain 

3. Linjan brunssi oli meistä maittava. Helsingin brunssihintoihin nähden 18€ hinnalla sai rahoilleen todellakin vastinetta. Oli leipiä, karjalanpiirakoita, salaatteja, kaloja, katkarapuja, lämpimiä ruokia kuten paistia, kermaperunoita, jugurttia, mysliä, terveysshotteja ja jälkiruokia. Paljon hyviä makuja!

Jälkkärit. Nälissäni unohdin kuvata muut ruuat.
Tuo booli oli niin hyvää, että kävin kysymässä ainekset, mutta hitsit unohdin nekin.

Brunssin jälkeen suuntasimme kohti Luostarinmäen käsityöläismuseota, jossa meillä oli treffit Kinttupolut blogin Marikan kanssa. Kiitos seurasta Marikalle! 

Museo on aivan ihana! Se kuuluu ehdottomasti Suomen museoiden top-3. Kun Turku paloi 1827, laitakaupungilla sijainnut Luostarinmäen alue säästyi palolta. Talot ovat siis 1700-luvun loppupuolelta ennen 1827 rakennettuja ja ne sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Alue on ollut käsityöläisten ja merimiesten asuinalue. Nykyisin se on varsin idyllinen, pitkälle 1800-luvulle se oli varsin epäkäytännöllinen, koska lähin kaivo sijaitsi kilometrin päässä. 


Taloissa esitellään erilaisia käsityöläisammatteja. Me näimme paikan päällä mm. suutarin, kultasepän, tykkimyssyjen valmistajan ja painajan. Ihan huikeaa on se, että kirjapainossa vanhat käsikäyttöiset laitteet ovat edelleen käyttökunnossa ja niillä tehdään tilaustöitä sekä Turun museoiden myymälöiden pakkaus- ja myyntituotteita.


Talon pihalla on tupakkaviljelmä

Kultasepät työssään

Tykkimyssyjä tekeillä


Käsityöläiset olivat hyvin puheliaita ja osasivat kertoa paljon. Aika lensi kuin siivillä ja loppui kesken museon sulkeutuessa. Luostarinmäelle palaan varmasti uudestaan! Olikin aika siirtyä kesäretken seuraavaan ateriaan. Päädyimme syömään ravintola Blankoon. Tarjoilija suositteli lammasta, se on kuulemma talon nimikkoateria. Minä päädyin pastaan ja Marika lammassalaatiin. Pasta oli erinomainen ja salaatti näytti vielä houkuttelevammalta.

Lammaspasta


Seuraavaksi olikin aika siirtyä kohti Viking Gracea Rauli-myrskyn jälkipuhureissa. Satamassa ihmettelimme, että miten oikeastaan päädyimme risteilylle, koska kaksi meistä on aika anti-risteilyihmisiä. Tämä oli minulle ensimmäinen kerta Viking Gracella ja ihastuin laivan tasaiseen menoon ja hiljaisuuteen. Yleensä nukun aina laivalla todella huonosti, mikä johtuu niistä epämääräisistä kolahduksia. Kertaakaan en herännyt Gracella.

Ilta meni hetkessä ja olikin aika lähteä katsomaan esiintyjää eli Ressua ja Jussia. Onhan herroilla mittava määrä hittejä menneiltä vuosilta, mutta välispiikit ja lavashow on niin karmea, että heidän kannattaisi vain laulaa. Musiikin puolesta keikka kulki ihan hyvin ja paikalla oli fanejakin.
Aamuherätys oli kiva. Aurinko paistoi ja ikkunasta näkyi Grönalund. Unenpöpperössä tosin ihmettelin, että missä olinkaan, kun ikkunasta näkyy Särkänniemi :) Grace seisoo Tukholman satamassa sen verran, että matkustajat pääsevät maihin ja uudet sisälle. Me ihailimme huikeassa aamuauringossa kylpevää Tukholmaa kannelta.

Grönalund

Mikä sää! Ja kuinka kauniilta Tukholma näyttääkään

Etukäteen vähän mietin, että kuinka kokonainen päivä laivalla kuluu. Sehän hujahti nopeasti. Aamu jatkui erinomaisella aamiaisbuffetilla ja Tukholman saaristoa ihaillen. Hitaan aamiaisen jälkeen päätimme vetäytyä pienille päiväunille ja kas, ne venyivät kolmeen tuntiin. Sitten ehdimme käydä kiertelemässä laivan kaupat ja ihailla jälleen ohi lipuvia saaria, kunnes oli aika siirtyä reissun kolmanteen buffet-kattaukseen. Perusbuffet oli suorastaan erinomainen! Katkaravut ja mädit olivat alkupalojen parhaat. Aika usein jätän pääruuan syömättä, nyt päätin maistella niitäkin. Paahtopaisti punaviini- ja bearnaisekastikkeella meni jopa mädeistä ohitse. Jälkiruuat eivät aivan pärjänneet kisassa, mikä olikin hyvä, koska vatsa oli jo turkasen täynnä.

Kalapöytä on minun juttuni! 

Katkaravut ja dipit olivat erinomaisiaEhdittiin vielä juomaan kahvit ja pelaamaan bingoa. Suuret ja pienet voitot kiersivät meidät :(


Meillä  oli kiva reissu. Paljon puhetta ja hyvää ruokaa. Kulttuuria, livemusaa ja ripaus yöelämää. Hyvää seuraa. Todelinen Hetkessä-viikonloppu.

Viking Grace teki hiljaisuudellaan, tasaisuudellaan ja siisteydellään niin hyvän vaikutuksen, että voisin lähteä toistekin. Tuleekohan minusta vielä keski-ikäisenä risteilyihminen? 

Mukavaa viikonloppua!

17 kommenttia:

 1. Viking Grace on hieno ja viihtyisä laiva. Voi kun pääsisikin buffetiin aikuisseurassa :D.
  Ihan täydellinen hetkessä-meininki reissullanne.
  Tukholma on todella kaunis. Sen minäkin huomasin perhematkalla kesäkuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viking Grace on minusta selvästi Itämeren ykköslaiva! Arvostan sitä hiljaisuutta ja tasaisuutta ja buffetkin on minusta myöskin Itämeren paras. Oli siis kaikin puolin mukava kokemus.

   Meillä kaksi isointa hanskaa aika hyvin buffetissa toimimisen, nuorin ei meinaa vielä ylettyä. Onhan se luksusta, että saa syödä rauhassa eikä koko ajan tarvitse olla pystyssä auttamassa tai näyttämässä, mistä saa ruokailuvälineet/limsaa/jne :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Oli todennäköisesti aikuisuuteni paras risteily :) Tosin en ole juurikaan risteillyt.

   Poista
 3. Viking Grace on vielä kokematta. Haluaisin niin lähteä tyttöjen reissulle laivalle syömään hyvin ja viihtymään 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grace on juuri sopiva sellaiseen rentoon menoon naisporukalla ja ruuasta nauttimiseen. On aikaa jutella, ottaa ne päikkäritkin jne.

   Poista
 4. Vaikuttaa oikein herkulliselta matkalta. Niin vatsan kuin päänkin puolesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen se oli. Tuli rentoudutta ja turvottua :D :D

   Poista
 5. Onpas kauniita kuvia museosta - tekee heti mieli vierailla siellä ;)

  ihanan syömäisä reissu teillä tuntuu olleen, minä puolestani ajauduin sellaiseen kurimukseen, että pitäisi päästä nauttimaan kulttuurista oikein olan takaa.
  Yritän keksiä jotain järkeviä tutustumiskohteita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitää päästä Luostarinmäelle uudestaan ja varata enemmän aikaa.

   Tule Helsinkiin nauttimaan kulttuurista! Olisi tarjolla vaikka Tamminiemeä ja uusi näyttely Taidehallissa: http://taidehalli.fi/nayttelyt/niki-de-saint-phalle

   Poista
  2. Ja Helsingistä saa hyvää ruokaakin, vaikka tuon Turun reissuni perusteella voisi päätellä, että täällä on paha pula-aika ja pitää syödä varastoon satoisammassa Varsinais-Suomessa :D :D

   Poista
  3. Jouluna: katetut joulupöydät!(en ole itsekään koskaan käynyt talviaikaan siellä)
   https://www.turku.fi/luostarinmaen-kasityolaismuseo/luostarinmaki-ennen-ja-nyt/luostarinmaen-vuosi

   Eikös nyt ole se kukkein satokausivaihe, täytyy tankata kaikki kesän värit ja maut talven varalle? ;D

   Poista
  4. Luostarinmäen joulu kuulostaa niin ihanalta!

   Poista
 6. Olipa teillä kiva matka. Olisihan se ollut aika veikeää, jos laivan ikkunasta olisi näkynyt Särkänniemi :D :D
  Oih, noita herkkuja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken aikaa aivot surisivat tyhjää, kun kuvittelin katsovani hytin ikkunasta Särkänniemeä :) Jos tuollainen Gracen kaltainen laiva saataisiin Helsinki-Tampere välille, niin ryhtyisin kanta-asiakkaaksi :D :D brunssi laivalla, päivä Tampereella ja illallinen ja yö laivalla ja aamiasbuffet Helsingissä. Pieni sisävesiristeily :D

   Poista
 7. Alkuun tärkeä huomio. TOSI kiva tuo sinun uusi hiuksisto, tykkään tyylistä. PAitakin oli ihana.

  Ruokamäärä kuulosti hilpeän hauskalta. Hyvä te!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Uusi hiustyyli sai alkunsa kampaajalta. En ehtinyt käymään siellä riittävän usein ja kampaaja alkoi painostaa hiusten kasvatukseen. Olen tosi tyytyväinen, tälle mallille ei tarvitse tehdä muuta kuin harjata :)
   Syöminen kuuluu minun ydinosaamisalueeseen :D :D

   Poista