31. elokuuta 2016

Hauskaa ja lähestyttävää modernia taidetta

Moderni taide tehnee tehtävänsä, koska se hämmästyttää, kyseenalaistaa ja ärsyttääkin. Mutta juurikin noista syistä käyn aika harvoin katsomassa modernia taidetta. Jos käy katsomassa lasilevylle kerättyä siitepölyä tai pajunkissoja purkissa ei saa sellaista tunnetilaa, että olisin nähnyt jotain ainutlaatuista, koskettavaa tai kaunista.

Viimeisimmällä Kiasman käynnillä sain tunteen, että näin ainutlaatuista ja kaunista. Viime hetket ovat käsillä Ernesto Neton näyttelyssä, se päättyy 4.9. Joten vielä ehtii. Neto tekee tilataidetta, johon hän ammentaa brasialaisen huni kuin-kansan perinteitä ja mytologiaa. Teokset tulevat osaksi tilaa ja suurimpaan osaan voi astua sisään, levähtää ja nauttia kauneudesta.

Minä olisin voinut jäädä lueskelemaan kirjaa tai päikkäreille suurimpaan teoksesta. Tai ihan vaan ihailemaan sitä. Tämä moniosainen teos vei minut mukanaan. Se nimi on Boa, mutta minulle teos on aina se isoin osa ja se on Muumien ilma-alus. Katso vaikka itse ;)

Päikkäripuoli Netolla on hallussa, yksi hänen teoksistaan on tarkoitettu lepäämiseen. Arvostan.

Olen varma, että jopa meidän pojat olisivat tykänneet tästä teoksesta.
Tämä on käsin tehty useamman avustajan voimin.Teoksen sisällä


Netoa enemmän medianäkyvyyttä on saanut Choi Jeong Hwan näyttely. Hän kokoaa isoja installaatiota erilaisista asioista yhdistäen perinteisiä korealaisia esineitä ja massatuotettuja muoviesineitä. Näiden äärellä mietin jälleen sitä, että missä vaiheessa tavallisten esineiden ripustuksesta tulee taidetta? Jos laitan naruun 20 muovimukia, niin se tuskin on taidetta? Mutta onko sitten 2000 muovimukia taidetta? Joka tapauksessa Hwan yhdistelmät ovat mielenkiintoisia struktuuriltaan ja osa ihanan värikästä katsottavaa.

Näiden sekaan sai kävellä. Se oli minusta ehdottomasti Hwan teosten kohokohta

Nämä ketjut ja virkatut kukat jättivät kylmäksi

Ei tämä lentävä possu ole minusta varsinaisesti taidetta, siksipä heti alistin possun...

Possu oli kuin luotu selfiekaveriksi :D
Samalla lailla en pyrkisi irvistelemään vaikka Edefeltin teosten eteen

Kaiken kaikkiaan Kiasman kattaus oli varsin hyvä. Kiersimme vielä perusnäyttelytkin lävitse. Niissäkin oli suurimmaksi osaksi kiinnostavia ja helposti lähestyttäviä teoksia.

Pala Pohjanmaata

Ladossa onkin yllätys

Jos olet vailla viikonloppuohjelmaa, niin vielä ehdit nähdä nämä kaikki mukaan lukien Neton.

10 kommenttia:

 1. Minä myös tutustuminen Kiasman näyttelyihin lauantaina. Melko samanlaisia ajatuksia teokset herättivät. Hajupurnukoiden tuoksut viipyivät nenässä pitkään, varsinkin ne pahat. Itse pidin eniten myös tuosta Neton työstä. Majan sisälle olisi ollut ihanaa jäädä koko päiväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maja oli ihana. Luin, että se on tehty mittatilaustyönä Kiasmalle. Heti aloin miettimään, että mitä työlle tapahtuu seuraavaksi. Meneekö se johonkin muuhun museoon vai loppuuko sen taru tähän. Minusta on harmillista, jos työ jää kertakäyttöiseksi, se pitäisi ehdottomasti siirtää johonkin "puolivalvottuun" julkiseen sisätilaan.

   Minä olen joskus aikaisemmin haistellut tuoksupurkit, joten tällä kertaa jätin väliin, etenkin kun muistin että osa niistä haisi todella pahalle.

   Poista
 2. En ole mikään modernin taiteen ystävä, mutta ehkä kannattaisi avartaa maailmankuvaansa ja käydä siltikin joskus tutustumassa moderniin taiteeseen. Ainakaan se ei jättäisi kylmäksi, kuten jotkut maisemataulut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiasmassa on välillä oikein hyviä näyttelyitä. Netosta tykkäsin todella paljon ja yhteiskuntakriittinen Tottelemattomuuskoulu oli hyvin mielenkiintoinen. Sen oli tarkoitus enemmän viestiä ja kritisoida kuin olla "taidetta" ja siinä se onnistui hyvin.

   Poista
 3. minulle tulee tuosta Majasta mieleen sellainen jätskivene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistuttaa se sitäkin :) Pysyn sitkeästi kannassani, että se on muumien ilma-alus ;)

   Poista
 4. Moisen keittiöhärpäkeinstallaation voisin tehdä minäkin ;) (vaan en tee)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Ikeassa mopo keulinut? :D :D
   Minä saisin ehkä yhden pitkän ketjun aikaiseksi. Olen nimittäin vältellyt ihan syystä noita keittiöromppeita myyviä paikkoja ;)

   Poista