1. elokuuta 2016

Balttian kierros - osa 3 Liettuan Kuurinkynnäs

Liettuan Kuurinkynnäs oli ajoreittimme kaukaisin kohde. Törmäsin siihen miettiessäni vaihtoehtoa Vilnalle tai Kaunakselle. Se löytyi UNESCOn maailmanperintölistalta ja googlailun perusteella näytti juurikin sellaiselta suloisen pieneltä kohteelta, jossa on upea luonto. Täytyy tunnustaa, että pojat suhtautuivat aluksi hiukan nahkeasti paikkaan, jonka valttina on 52m hiekkaa ja kylmä uimavesi, mutta Kuurinkynnäs valloitti meidät kaikki.

Kuurinkynnäs on pitkulainen saari, jonka Venäjä ja Liettua jakavat keskenään. Samaan reissuun olisi voinut liittää vierailun Kalingradiin. Minähän olisin uteliaisuudesta poikennut sielläkin, mutta muuta perhettä ei kiinnostanut ja hintaa Kalingradissa pistäytymiselle olisi tullut liikaa viisumikustannuksista (n. 80€/hlö matkatoimiston kautta) johtuen.

Kuurinkynnään Liettuan puoli on luonnonsuojelualuetta. Sinne on muutaman minuutin matka Klaipedasta lautalla ja kohteeseemme Nidaan oli vielä n. 50km ajomatka. Liettua on rajoittanut hyvin kovalla kädellä rakentamista Kuurinkynnäälle, niinpä sieltä puuttuvat tornihotellit uima-altaineen ja esimerkiksi Nida on säilyttänyt kalastajakylämäisyytensä.

Ennen kuvia Nidan kylästä tulee kuvat päänähtävyydestä eli dyyneistä. Korkein dyyneistä on Parnidzio, joka on 52m korkea. Se sijaitsi mukavan kävelymatkan päässä hotellistamme, joten kävimme siellä sekä päivällä että auringonlaskun aikaan.

Vasemmalla näkyvä metsäkaistale kuuluu jo Venäjälle

Pojat dyynin "pohjalla"

Keskimmäinen ja kuopus dyyneillä 

Energiaa voi purkaa dyynijuoksulla

Leikkimielinen kisa muuttuu nopeasti keinoja kaihtamattomaksi taisteluksi ;)

Kunnon treeni

Hra Kepposen kanssa kävimme kahden katsomassa auringonlaskua dyyneillä. Se oli ihana. Illalla dyyneillä oli myös mukavan rauhallista. Päivisin dyyneillä käy aika paljon bussiretkeilijöitä, Kuurinkynnäs on erityisesti saksalaisten turistien suosima kohde.
Kuvaan nykyisin melkein pelkästään kännykällä ja usein järjestelmäkamera jää käyttämättä, vaikka olisikin matkassa. Auringonlaskuretkellämme järkkärin puute jäi harmittamaan pahasti. Dyynille tuli pitkät portaat ja istuimme niiden yläpäässä tyhjentämässä hiekkaa kengistä, kun metsästä sipsutti kettu muutaman metrin päähän meistä. Kettu istahti katselemaan meitä. Sitten se sai kiinni jotain syötävää ja järsi sitä portaiden vieressä. Olen niin toivonut näkeväni ketun läheltä ja tänä kesänä toiveeni on toteutunut kahdesti. Edellisellä kerralla kettu poikasineen juoksi kehä I yli.Dyyneiltä lähti monia erilaisia luontopolkuja. Minä olin niistä erittäin kiinnostunut, mutta poikien piti päästä testaamaan uimarannat. Mantereen puolella on useita suojaisia hiekkarantoja. Jylhän upea kymmenien kilometrien ranta sijaitsee vastakkaisella puolella ja sinne puhaltelee aallot suoraan Itämereltä. Kaikkina kolmena vierailukertana rannalla oli punainen lippu, mutta uskaltauduimme päästämään pojat matalaan rantaveteen aaltoihin pomppimaan.
Kävimme rannalla myös auringolaskun uinnilla.
Lopuksi auringosta jäi vain oranssiraita

Sitten vielä näkymiä Nidasta

Vasemmalla hotellimme

Liettuan hintataso on hyvin edullinen, mutta edullisuus ei ylety Kuurinkynnääseen. Majoitus on oikeastaan ihan Suomen hintaista, ruokailu sentään edullisempaa. Huoneisto tulee selvästi hotellia halvemmaksi ja se olisi varmasti toimiva vaihtoehto. Nidassa on hyvin varusteltu ruokakauppa, joka on auki 7-23. Nidassa on myös iso leirintäalue. Me majoituimme todella suloiseen pieneen bed and breakfastiin, jossa toimii tunnettu ravintola. Minusta tuo BB oli vaan niin ihana ja aamupalat olivat omaan luokkaansa.

Suloinen ruusukamarimme

Odottelemme jännittyneinä ensimmäistä aamupalaa. 
Siihen kuului juoma, leipä ja leikkeleannos ja listalta valinnainen annos

Rahkalla täytetyt letut mansikkakastikkeella - kyllä aamupalaksi !

Lettuun käärityt banaanit suklaakastikkeella

Aamupalaksi sai toki myös munakkaita, pekonia, kananmunia tai puuroa ja nekin kokeilimme, mutta makeat veivät voiton. Söimme yhtenä iltana illallista hotellissa, sekin oli hyvä.

Esikoinen ja sienipasta

Ankkaa

Minulle Kuurinkynnäs oli erittäin mieluinen kohde. Sen ilmapiiri oli suloisesti pysähtyneen ja leppoisan oloinen ja uni ruusukamarissa tavallista suloisempaa. Luonto oli hieno! Jotain taikaa Kuurinkynnäässä on, koska myös poikien mielestä reissun selvästi parhaat jutut olivat Kuurinkynnäs ja lentäminen. Voisin kuvitella, että kohde sopii sellaisille matkailijoille, jotka pitävät vaikka Visbystä tai kesäisestä Lapista tai ylipäänsä luonnonpuistoista. Kuurinkynnäs soveltuu hyvin myös pyöräilijälle ja pyöriä on paljon vuokrattavana.

Minulle Kuurinkynnäs on kohde, joka jää ehdottomasti mieleen. Tämän reissun helmi.

Balttian kierrokset jutut:

12 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä mahtava paikka. Ollaan käyty siellä joskus yli kymmenen vuotta sitten. Pitäisi kai viedä nyt lapsetkin, koska on 'lyhyen' ajomatkan päässä. Ja ne kun tykkää uida jäävedessäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti viedä lapsetkin, meidän pojat tykkäsivät todella paljon. Meillä on kylmien vesien varalla hankittu XXL:stä paksumpia märkäpukuja, niillä pojat pärjäilevät mainiosti. Pitäisi hankkia sellainen itsellenikin.

   Kiva kuulla, että joku muutkin suomalaiset ovat löytäneet paikan :)

   Poista
 2. Näyttää ja kuulostaa kyllä tosi kivalta paikalta. Mahtavat dyynit ja kiva, ettei ole ihan täyteen rakennettu. Se tosin sitten varmaan korottaakin niitä hintoja, kun tarjontaa majoituksista on vähemmän. Onneksi muuten Liettuan hintataso on sitten edullinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto oli hienoa ja Nida oli varsin sympaattinen paikka. Voisin kuvitella, että sinä tykkäisit paikasta ja etenkin sen mahdollisuudesta bongata eläimiä. Tosin eläimistö on aika identtinen Suomen kanssa, mutta ainakin ketut ja peurat vaikuttivat tulevan lähelle ihmistä.

   Ilmeisesti siellä siinä päässä saarta, joka lähinnä Klaipedaa on neuvostoajan betonirumiluksia vielä jäljellä. Me emme käyneet siellä lainkaan, vaikka tarjolla olisi ollut akvaariotalo pojille.

   Poista
 3. Hienon näköinen paikka! Nuo dyynit ja rannat... ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuurinkynnäs on kyllä luontoihmiselle, joka ei mitään vaativia vaelluksia tai muuta extremeä hae, ihan täydellinen paikka. Meille vielä sattui kivat säätkin.

   Poista
 4. Hienot kuvat!
  Onpas upean näköinen ranta!

  VastaaPoista
 5. Aivan mieletön paikka, nyt oikein harmittaa, ettei tehty aikoinaan retkeä tuonna ja taatusti ne hinnatkin olisivat olleet edulliset. Näyttää vielä, että rannallakin on mahtavasti tilaa hengittää eikä olla kylki kyljessä. :)

  Letut ja pannukakut ovat kyllä valttikortteja mm. Baltian maissa ja toki Venäjällä, mutta Venäjällä en ole ikinä käynyt

  Kivaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä se Kuurinkynnäs odottelee, joku kerta painattekin Riian kohdalla kaasun pohjaan ja ajattekin ensin sinne :) Rannoilla oli mukavan väljää, dyyneille rakennetun näköalatasanteet kohdalla oli ajoittain vähän liikaakin kuhinaa, mutta jos käveli sieltä pois päin niin sai yksityisyyttä ja rauhaa.

   Venäläinen keittiö on minusta hyvä. Balttialaiset perinneruuat taisivat jäädä suurimmaksi osaksi kokematta, noita lettuja ja Lidon aamiainakkeja lukuunottamatta. Jälkimmäisiä meidän kuopus söi 8 ja siinä vaiheessa piti itsekin maistaa ja ne olivat varsin maukkaita.

   Kiitos samoin - kivaa viikkoa!

   Poista