21. helmikuuta 2018

Hiihtolomalla Ankallisgalleriaan

Haittaako kiristyvä pakkanen hiihtolomasuunnitelmia?
Milloin olet viimeksi käynyt taidemuseossa?
Menisitkö museoon, jos tietäisit, että teokset ja etenkin niiden kuvaukset saavat sinut hihittämään?

Jos haluat hauskemman taidemuseokokemuksen, niin suosittelen Ankallisgalleriaa. Näyttely sopii hyvin  myös koululaisille. Ankallisgallerian hienoimpiä töitä on nähtävänä Ateneumissa 25.2. saakka. Samalla lipulla näet toki Ateneumin perusnäyttelyn sekä myös Von Wrightin veljesten vaihtuvan näyttelyn.

Ankallisgallerian töitä on Ateneumissa esillä kaksitoista. Teoksilla on myös inspiraation lähde eli jokin Ateneumin omista teoksista. Teokset onkin ripustettu lähekkäin, jotta vierailijat voivat tutkailla suomalaisen ja ankkalinnalaisen taiteen suhdetta ja yhteneväisyyksiä.

Yhteneväisyydet ovat toden totta selkeät, kuten teos Taistelevat Ankat hyvin konkretisoi. Ankkojen luontainen ympäristö on lähes identtinen kotimaisten metsojen elinympäristön kanssa. Samanlaista ärhäkkyyttä on sekä urosankoissa että urosmetsoissa, kun he tavoittelevat naaraan huomiota

Nantti Vonrikti: Taistelevat Ankat. Ankallisgalleria. Kuva: Ankallisgalleria

Ankallisgallerian teokset ovat hienoja ja niiden kuvaukset varsin oivallisia Minulle yksi teoksista nousi ylitse muiden ja paljastan teille henkilökohtaisen suosikkini. Se on Akseli Kala-Kallelan teos Ankervon kirous.

Teoksen esittely:
"Akseli Kala-Kallelan nuoruuden teosten taiteellisena majakkana toimi ankrelianismin innoittama näkemys ankkalinnalaisten alkukodista synkillä salomailla. Jylhät metsämaisemat ja koskematon luonto antoivat raamit hiomattomille esiankoille, muta jalojen ja sinnikkäiden ankkahahmojen nähtiin myös heijastavan vuosisatojen kuluttua perustettavan Ankkalinnan kaupungin alkuvoimaa. Ankervon kirous nähtiin taisteluhuutona yksinäisen ankan taistelussa avaraa maailmaa vastaan"

Oih tuota alkuankan elinvoimaa ja symbioosia luonnon kanssa

Osuvin kuvaus on Alpertti Aatelviltin teoksella Leikkiviä ankanpoikia rannalla:
"Alpertti Aatelviltin Leikkiviä ankanpoikia rannalla on historiallisten aiheiden ja kansallismaisemien jälkeen Ankkalinnan taiteessa ensimmäisiä askeleita kohti arkisempia, syvästi ankallisia aiheita. Maalaus kuvaa kesäistä näkymää, jossa kolme ankanpoikaa uittaa pientä kumiankkaa meren rannalla Ankkaniemen majakalta aukeava saaristo taustallaan. Aatelviltti tavoittaa leikin herkkyyden ja kesäisen valon hehkun ennennäkemättömällä tavalla. Kiireisistä ankanpojista malliksi suostui vain Hupu Ankka."

Ankallisgallerin teokset ovat tuotu osaksi perusnäyttelyä, eli samalla tulee tutustutta kevyesti myös perusnäyttelyyn. Ankallisgallerian teokset ovat nähtävissä myös netissä: https://ateneum.fi/nayttelyt/ankallisgallerian-aarteita/

Ateneumin ylimmässä kerroksessa on Von Wrightin veljesten näyttely. Google-sukupolvelle se on avartava kokemus. He ovat toki kuulleet, että ennen googlea, asioita jouduttiin katsomaan kirjoista. Google-sukupolven on hankala ymmärtää, että tietokirjat eivät ole itse kirjoittaneet itseään vaan jonkun on pitänyt tehdä ne vaivaa säästelemättä. Von Wrightin veljekset tekivät ensimmäisiä suomalaisia sekä ruotsalaisia lintukirjoja. Veljekset itse lymyilivät pusikoissa piirtäen lintuja tai metsästivät linnun ja sitten piirsivät sen tai ensin täyttivät sen ja sitten piirsivät sen. Ei voinut katsoa googlesta että minkälainen räpylä tai väritys tietyllä linnulla on.

Mielenkiintoisen lisän näyttelyyn tuo Sanna Kanniston valokuvateokset linnuista. Kannisto tekee yhteistyötä tutkijoiden kanssa ja kuvaa lintuja mm. rengastuksen jälkeen. Kannistolla on luontoon pystytetty studio, jossa hän kuvaa linnut. Työt ovat suorastaan maalauksellisia. Ihailin kovasti Kanniston myynnissä olevia pari työtä Helsinki Contemporary gallerian takahuoneessa ja haaveilin Kanniston teoksen ostamisesta.

Kuva Sanna Kanniston työstä Ateneumin näyttelyssä

Sanna Kannisto: Bombycilla garrulus (Tilhi), 2017. Taiteilijan omistuksessa. 
Kuva: Sanna Kannisto, Kuva lainattu: https://ateneum.fi

Sitten takaisin Von Wrightin veljesten töihin:

Riekot talvihöyhenissään - yksi suosikkitauluistani

Selvästi minua puhutteli enemmän talvimaisemat

Vaikka minä ja ystäväni Anna emme todellakaan ole eduksemme alla olevassa selfiessä, haluan silti jakaa sen kanssanne. Minusta Von Wright on erinomaisesti maalannut tauluun tuon ohikiitävän hetken, jolloin haukka antaa jänikselle selkähierontaa 😉😉😉

Jäniksen selkähieronta teos

Molemmat näyttelyt päättyvät siis sunnuntaina 25.2. Menkää Ateneumiin kipin kapin!
Ateneumin pääsymaksu 15€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

14 kommenttia:

 1. Käyty on ja pidin näistä näyttelyistä kovasti!

  VastaaPoista
 2. Mitä! Meidän lomaviikko vasta alkaa silloin. Miksi ne nyt jo päättyy. Oltais ens viikolla piipahdettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas nyt huonosti suunniteltu :( Olisi saanut olla auki ainakin viikon 9 ellei jopa viikon 10. Harmillista :(

   Poista
 3. Meidän pojat onneksi ovat laskettelemassa pohjoisessa joten en joudu keksimään heille tekemistä.

  Kiva idea tuo Ankka näyttely, meidän pojatkin voisivat ihan oikeasti innostua vaikka muuten niitä ei hevillä saa taidenäyttelyihin....

  Jänis raukka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän esikoinen kävi koulun kanssa katsomassa näyttelyt ja oli ihan tykännyt. Meilläkin pojat lähtevät vähän nahkeasti taidemuseoihin, vaikka loppujen lopuksi ovat yleensä tykänneet niitä. Modernia taidetta inhoava keskimmäisen silmät aukenivat viime kesänä Serlachius-museossa pakolaisuutta käsittelevässä näyttelyssä :)

   Meillä pojat alkavat olla sitä mieltä, että vanhempien järjestämä ohjelma saa loppua nyt, jotta jäisi aikaa pelata ja katsella Netflixiä :D :D

   Poista
 4. Yesh kyllä ihan minun näköinen näyttely, me like. Ihanaa pakkasviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii tsekkaamaan näyttelyn! Voisit tosiaan tykätä ankkatauluista :)
   Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 5. Varmasti antoisa näyttely! Upeita on Wrightin veljesten maalaukset ja niin on myös nuo valokuva lintu teoksetkin! Kaunista talvipäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäsin kovasti. Von Wrightin veljesten näyttelyssä olen ollut viimeksi 1980-luvulla. Lasten hämmästyksekseksi olen ollut jo silloin elossa :D :D
   Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 6. Onpas veikeä näyttely siellä! Olis hauska käydä. Minä olen viimeksi kesällä käynyt taidenäyttelyssä (jos ei tässä muutamaa pikku galleriaa lasketa), olisi jo aika taas. Tykkään kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta mielettömän hieno idea Ateneumilta!
   Minä tykkään käydä myös katselemassa taidetta. Museokortti on siitä hyvä, että Ateneumiinkin voi poiketa vaikka useammankin kerran.

   Poista
 7. Minä kävin syyslomalla poikien kanssa katsomassa näyttelyn. Itse pidin näyttelystä, kuten myös esikoinen. Kuopus sen sijaan keskittyi enemmän oman kännykkänsä tuijottamiseen ja meinasi mennä vähän sivu suun koko näyttely. Hänet sai lähinnä motivoitua etsimään seuraavan teoksen, mutta sitten taas into lopahti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän esikoinen kävi koulun kanssa katsomassa näyttelyn ja sanoi sitä "ihan kivaksi" mikä teiniasteikolla on jo paljon ;) ;)

   Mies pakotti viikolla teinin ulkoilemaan. Oli tullut riitaa siitä, että teini ei voinut laittaan hanskaa käteen edes kunnon pakkasella, kun ei pystynyt hanska kädessä käyttämään kännykkää. Että kasvaa se kännykkä käteen välillä meilläkin :(

   Poista