3. helmikuuta 2018

Päivä Qatarin pääkaupungissa Dohassa

Lensimme Malediiveille Qatar Airwaysilla Dohan kautta. Paluumatkalle otimme stopoverin Dohaan ja meille jäi melkein kokonainen päivä aikaa Dohassa. Lentolippujen hintaan stopover ei vaikuttanut lainkaan. Lisähelpotusta Dohaan tutustumiseen toi se, että muutama kuukausi sitten Qatarissa vierailu muuttui suomalaisten (ja kymmenien muiden maiden kansalaisten) osalta viisumivapaaksi.

Qatar Airways tarjoaa stopoverin "ostaneille" matkustajille ilmaisia kaupunkikierroksia. Koska paikkoja on rajoitetusti ja me olisimme päässeet ilmoittautumaan vasta aikavälin lopussa, päätimme ostaa maksullisen kaupunkikierroksen. Sekään ei ollut hinnalla pilattu, 45€ per nenä sisältäen illallisen. Tila-autossa oli meidän lisäksemme osan ajasta kaksi ranskalaista rouvaa, muuten saimme yksityiskierroksen.

Ajelimme eri Dohan alueet lävitse tehden lyhyitä pysähdyksiä. Tarkemmin tutustuimme Pearliin, Katara Cultural Villageen, Islamilaisen taiteen museoon ja Souq Wafiqiin. Minulla oli mielessä, että olisin halunnut nähdä venetsialaisittain rakennetun asuinalueen, niin toki kurvasimme senkin kautta.

Kierros oli hyvä aloittaa islamilaisen taiteen museon kupeesta, josta on hieno näköala kohti keskustan pilvenpiirtäjiä. Olisipa ollut järkkäri mukana objektiiveineen, mutta piti tyytyä kännykkäkameraan.

Doha downtown 


Sen huomaa rakennuskannasta, että öljyrahaa riittää. Ei ole pihistelty rakentamisessa, pilvenpiirtäjät ovat toinen tosiaan hienompia ja julkiset rakennukset tehdään ihan vimpan päälle suunnittelukilpailuilla tai suoraan tilaamalla joltain huippuarkkitehdiltä.

Perl on rakennettu tekosaarelle ja oppaamme mukaan se on ainoa alue Dohassa, jossa ulkomaalaiset saavat omistaa asuntoja. Katukuvassa näkyikin paljon länsimaalaisia ihmisiä. Mikäs se on siellä asustella kivojen pikkuravintoloiden, kauppojen ja huvivenesataman äärellä.

Ostoskeskuksen edustaa

Halpoja Ferrareita - koska autovero 0%, niin kuin tuloverokin

Perlin huvivenesatama

Toiveestani kävimme siis kurvaamassa Venetsian tyyliin rakennetun asuinalueen lävitse Pearlissa. Tarjolla olisi myös ollut Venetsia ostoskeskuksessa, jossa saisi edullisen gondoliajelun. Hetken aikaa harkitsimme myös sitäkin 

Olin kyllä aika pettynyt, kun asuntoihin ei päässytkään veneellä

Rialton silta Dohan tyyliin

Ymmärtääkseni kaupungissa on vain yksi julkinen uimaranta. Hotelleista osa sijaitsee rannalla, joten niillä varmaan on yksityisiä rantoja. Tammikuinen päivä oli yllättävän viileä tuulen takia, eikä rannalla ollut ketään.


Uimarannalta jatkoimme läheiseen Kataran kultturikylään. Siellä voi halutessaan hypätä ilmaisen golfauton kyytiin ja kiertää alueen siten. Me teimme kierroksen jalkaisin. Aika autiota oli. Nähtävänä oli pari moskeijaa ulkopuolelta, amfiteatteri ja kauppoja. Aika laimea kohde.

Kaunis moskeija

Kyyhkystornit

Amfiteatteri

Näkymä Karasta kohti rannan hotelleja

Downtownin pilvenpiirtäjiä lukuunottamatta kohteet olivat jättäneet minut aika kylmäksi. Onneksi päivän parhaat palat olivat edessä. Auringon laskiessa saavuimme uudestaan islamilaisen taiteen museolle. Rakennus kylpi kultaisessa valossa ja oli kerrassaan huikean näköinen.

Museum of Islamic Art
Huipulla tyyliteltynä naisen kasvot burkhaan verhottuna

Museon pääportaikko

Museon näyttely koostui pääosin käyttöesineistä, matoista, koruista ja mosaiikeisa

Minun mielestäni museon näyttelyt hävisivät tälle huikealle rakennukselle aivan selvästi. Aulassa oli kahvila, josta oli hienot maisemaikkunat kohti keskustan pilvenpiirtäjiä. Illalla valojen syttyessä näkymä oli upea.


Museolta jatkoimme Souq Wafiqiin. Souqissa oli myytävänä kaikkea maan ja taivaan väliltä. Itse olisi ollut eniten kiinnostunut katselemaan ja nuuhkimaan mausteita ja muita ruokatarvikkeita.


Oppaamme halusi näyttää meille jotain suloista. Se oli aukio, jossa myytiin lemmikkejä. Meistä siinä ei ollut mitään suloista. Pienen pieniä koiranpentuja ahdettuna häkkiin, täysiä undulaattihäkkejä ja pikkuisia kaneja ja kilpikonnia sekaisin.Random näpsy

Eläinraukkoja lukuunottamatta souqin alue oli minusta kiehtova ja siinä oli jotain sellaista vieraan kulttuurin eksotiikkaa. Alueella on muutamia kivan näköisiä boutique hotelleja sekä paljon ruokapaikkoja. Söimme illallisen jonkun hotellin ravintolassa.

Taivaallisen hyvää hummusta. Pääruaksi oli kanaa ja jäkkärikin kuului mukaan.

Illallisen jälkeen kävimme vielä metsästyshaukkamyymälässä. En pitänyt siitäkään. Kävi sääliksi haukkaparkoja. Qatarilaisilla on metsästyshaukkoja ja ne ovat siellä arvokkaita eläimiä. Myyjällä oli ollut juuri asiakas ja häntä varten myyjällä oli vielä käsivarrellaan 50 000€ haukka. Hienon haukan hinta voi nousta jopa 200 000€. Nyt löytyi jotain vielä ylihinnoitellumpaa kuin helsinkiläinen yksiö ;)

50 000€ haukka

Seuraava kuva selittää, miksi en tykännyt haukkakaupastakaan. Haukat olivat "kypärät" päässä, jotta eivät näe mitään ja jalastaan kytkettyinä. 


Toki arvokkaita haukkoja varten on myös oma haukkasairaala. Kävin ottamassa kuvan haukkasairaalan ovesta ja vastaanottovirkailija tuli kysymään, että haluaisinko tulla sisälle katsomaan tiloja ja haukkoja. Tarjous oli hyvin ystävällinen, mutta päätin kieltäytyä kohteliaasti. Ajattelin, että enää halua nähdä lisää huputettuja haukkoja.

Haukkasairaala

Doha oli minusta omaleimaisempi kuin Dubai, toki paljon pienempi eikä siellä ole samalla lailla turisteille luotuja palveluita mielinmäärin saatavilla kuin Dubaissa. Lisäksi arvostan sitä, että Dohassa on satsattu ja satsataan kulttuuriin. Toinen mestarillisen näköinen museorakennus oli rakenteilla. Qatarin että Arabiemiraattien ongelmana on siirtotyöläisten kohtelu. Qatarissa asukkaita on 2,1 miljoonaa, joista vain n. 300 000 on Qatarin kansalaisia. Muut ovat siirtotyöläisiä. Erityisesti rakennusala on saanut paljon kritiikkiä osakseen. Siirtotyöläisiä Qatariin houkuttelee maan tulotaso sekä se, että tulovero on 0%.

Qatarin kansalaisille koulutus, terveydenhuolto, vesi ja sähköt ovat ilmaisia. Kansalaisuus yleensä myös mahdollistaa hyväpalkkaisen työn. Tällä hetkellä Qatarin kansalaisuuden voi saada vain syntymällä Qatarin kansalaisen miehen lapseksi. Arabiemiraatit ovat muuttaneet kansalaispolitiikkaansa siten, että riittää, että toinen vanhempi on kansalainen. Sillä saattaa olla vaikutuksia myös Qatarin politiikkaan. Muuten kansalaisuutta on lähes mahdoton saada, paitsi jos olet urheilija ja halukas edustamaan Qataria. Qatar on satsannut urheiluun, etenkin jalkapalloon ja upotettu öljyrahoja mukavasti sponsoroimalla seuroja ja järjestämällä kisoja. Fudiksen MM-kisat järjestetään Qatarissa 2022 ja sitä varten on tulossa ilmaistoidut avoareenat. Doha lienee aikeissa yrittää kasvaa vähintään Dubain kaltaiseksi turismin ja kansainvälisen kaupan keskukseksi. Se on varmaan hyvinkin mahdollista, lähtökohdatkin ovat aika samat eli paljon hiekkaa, rahaa ja halu investoida.

Qatarin kansallinen lentoyhtiö Qatar Airways on saanut paljon kehuja osakseen. Turistiluokan palveluiden osalta minä en kovin suuresti suitsuta Qatar Airwaysia. Reitti Helsinki-Doha oli hyvin täyteen myyty ja se lennetään kovassa käytössä olleilla A320. Istuintilaa ei ole yhtään normaalia enempää. Harmillisesti ikkunapaikan jalkatilassa on joku mediapömpeli, joka haukkaa puolet jalkatilasta. Käsinojat eivät nouse ylös saakka, mikä on lasten kanssa matkustavalla iso haitta. Menomatkalla kuulokepistoke oli rikki. Tosin kuulokkeet olivat niin huonolaatuisia, että elokuvien ääniraidasta ei meinannut saada mitään selvää. Tietenkin plussaa siitä, että lipun hintaan kuuluu lämmin ruoka juomineen. Valkoviini oli niin pahaa, että pieni lasillinen jäi juomatta. Lento Dohasta Maleen oli uudella A350, joka oli todella paljon A320 parempi. Istuin on selvästi parempi ja tilavampi ja elektronisia laitteita voi ladata lennon aikana USB-portista. Jos Qatar alkaisi lentää A350 Helsingin reittiä ja hinnat säilyisivät nykyisellään, niin varmasti reitit Dohan kautta olisivat todella houkuttelevia. Malediiveille lennettäessä Qatar Airways oli varsin hyvä vaihtoehto. Se oli lentojen ostohetkellä sekä nopein että halvin.

Pramean uuden lentoaseman symboliksi on teddy, jolla on lamppu päässä.
Hintaa 6.8 miljoonaa USD, paino melkein 20000kg

18 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia ja mielenkiintoinen kirjoitus muutenkin!

  Minäkin olen kuullut Qatar Airwaysistä paljon hyvää, mutta ne henkilöt ovat tainneet sitten matkustaa bisneluokassa. Ja tietysti eri reiteillä voi olla erilaisia koneita. Itse en ole vielä koskaan Qataria kokeillut.

  Voi teddy-parkaa, kun on lamppukin päässä. :-( Mikähän idea tuossakin on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Qatarin A350-kone Dohasta Maleen olo hieno, tilava ja hiljainen. Sitä voisin vaikka suitsuttaa, mutta Helsinki-Doha reitin A320 oli minusta huono ja jalkatilan vienyt pömpeli ärsytti niin, että siinä ei paljoa ilmainen ruoka lohduttanut ;) Bisnesluokka jäi koestamatta, olin harkinnut toiseen suuntaan upgraden ostamista, mutta se oli niin suolaisesti hinnoiteltu että jätin väliin. Mutta uskoisin sen olevan hyvä.

   Teddy on moderni taideteos. Se on ollut ennen Nykissä, mutta huutokaupattiin ja Qatarin kuninkaalliset ostivat sen pönöttämään lentokentälle :D

   Poista
 2. Oijoi miten upeita kuvia! On kyllä ihanannäköinen paikka♥ Niin vaikuttavan näköisiä rakennuksia ja kauniita. Onpas haukoilla hintaa..voi reppanoita, noiden kun kuuluisi saada olla vapaana ja liidellä taivaalla! Mukavaa lauantaita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennuksen ovat Dohassa hienoja. Johonkinhan sitä öljyrahaa pitää upottaa :D

   Lähi-Idän maissa, samoin kuin Pohjois-Afrikassa, nuo metsästyshaukat ovat suosittuja ja jonkinlaisia statussymboleita. Minustakin ne kuuluvat luontoon eikä huppu päässä istumaan häkkiin.

   Kiitos samoin - mukavaa lauantaita!

   Poista
 3. Upea matkakohde, mutta todella surullisia nuo markkinoiden eläinkuvat! Et sitten tainnut ostaa teddyä pojille tuliaisiksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä Dohassa oli mielenkiintoinen. Mistäs sitä tietää, että millainen matkailun nouseva tähti Qatarista joskus tulee.

   Pojat jäivät tosiaan ilman teddyä. Selvisin 6.8M dollaria halvemmalla, kun ostin vaan Tobleronea :D :D :D

   Poista
 4. Vau, olipa mielenkiintoinen postaus, upeat kuvat ja paljon informaatiota! Itse en ole tuolla suunnalla maailmaa ikinä käynytkään, toivottavasti vielä joskus tulee mahdollisuus.
  Kyllä matkailu avartaa, vaikka on se kotiinpaluukin sitten aina mukavaa.
  Iloista helmikuuta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina :) Matkailu avartaa ja siitä jää ihania muistoja :)

   Qatar, Arabiemiraatit ja Oman ovat helppoja kohteita matkailijalle, koska infrastruktuuri on toimivaa ja ympäristö turvallista. Menokin on aika rauhallista, koska alkoholin saatavuus on rajoitettua ja se on kallista.

   Kiitos samoin - mukavaa helmikuuta!

   Poista
 5. Eläinraukat. Olin jo kauhuissani noiden undulaattien ja pupujen kohdalla mutta tuo haukka parka toi lähes kyyneleet silmilleni :(

  Huomaa että se on raha joka puhuu kun tosiaan katsoo nuita rakennuksia. Mielettömän mahtava matka teillä takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinten oikeudet eivät ole keskustelun aiheena eikä varmaan siihen ole juurikaan lainsäädäntöäkään. Länsimaisen naisen näkökulmasta tuolla seudulla on kyllä tehtävää ihan jo naisen asemassa ja samoin siirtotyöläisten oloissa. Tässä kohtaa voi olla ylpeä Suomesta.

   Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus ja kauniit kuvat. Itse vähän vierastan tuollaista 'kaikki uutta ja modernia' arkkitehtuuria, vaikka upealtahan tuollakin näyttää. Kontarasti ihmisten melko perinteiseen elämään vaan on aika hullunkurinen ;)

  Suloista sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ole enemmän sellaisen pittoreskin ja kerroksellisuuden ystävä kuin tuollaisten kaikki uutta ja kiiltävää. Tykkäsinkin kuitenkin siitä, että Dohassa on panostettu kulttuuriin eikä kaikki ole vaan pelkkää ostoskeskusta tai huvittelupaikkoja.

   Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 7. Tuo Museum on Islamic Art on vaikuttava! Burkhaan peitetty naisen pää sen huipulla on huikea. Tuon olisin itsekin halunnut nähdä.

  Qatarin uusi arkkitehtuuri näyttää myös kiinnostavalta ja kun rahasta ei ole pulaa ei kustannuksia ole säästelty. Lemmikkimarkkinat olisivat jääneet myös minulta väliin. Samoin haukoista en pidä. Tuo haukkojen hinta tuntuu ihan käsittämättömältä mutta ovat kai sen arvoisia. Ja jos haukoille on oma sairaalakin perustettu :)

  Erittäin mielenkiintoinen postaus ja hyvin kuvia, kiitos Rva Kepponen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museum of Islamic Art rakennus on upea! Se oli yllättävää, että auringonvalo vaikutti siihen niin rajusti. Rakennus tosiaan loisti auringon laskiessa pehmeää kultaista valoa. Päivällä se näytti paljon vaaleammalla ja jotenkin arkisemmaltakin. Seuraava museorakennus on jo tuloillaan ja sekin näytti todella vaikuttavalta.

   Minä en ymmärrä tuota haukkojen pitoa lainkaan ja niillä metsästystä, mutta tuossa kulttuurissa se tuntuu olevan arvostettua ja hieno haukka statussymboli. Jos maksaa haukasta kymmeniä tuhansia, niin pitäähän arvoeläimen saada myös kunnon hoitoa :) Sitä vaan mietin, että missä omistajat säilyttävät haukkojaan? Haukkahäkki vierashuoneessa? Ehkä haukat ovat talleilla, missä on ne hienot hevosetkin...

   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 8. Olipa mielenkiintoinen postaus. Paljon hienoja juttuja näitte. Paitsi ne eläinraukat... mulla ei mene jakeluun, että jossain päin maailmaa eläviin olentoihin suhtaudutaan tuolla tavoin.

  Kivaa uutta viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meillä oli upea reissu ja yllättävän paljon ehdimme näkemään Dohaa yhdessä päivässä. Noilla Arabian niemimaan mailla on vielä paljon tekemistä ihmisten tasa-arvossa ja ehkä sen jälkeen pystyvät miettimään eläinten oikeuksia.

   Poista
 9. Upeat kuvat, kuljettivat lukijan suoraan tuonne paikan päälle :) Ainoa miinus nuo eläinraukat. Jotenkin tulee suru puseroon, kun ulkomailla näkee näitä ahtaisiin häkkeihin ahdettuja eläimiä. Joskus ulkomailla näin myös kaneja, jotka olivat värjätty jollain maalilla. Oli surullista katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Monissa maissa ei ole lainkaan tai vaan hyvin suppeasti lakeja eläinten kohtelusta ja oikeuksista :( Siellä eläimiä voi kohdella aivan miten vaan ja vanhat tavat ja tottumukset elävät pitkään :(

   Mukavaa uutta viikkoa!

   Poista