10. helmikuuta 2018

Malediivit on snorklaajan paratiisi

Hra Kepponen pelasti kamerastani snorklauskuvani. Voi sitä onnea!

Me tosiaan snorklasimme Malediiveilla tunteja jokaisena lomapäivänä. Se oli tehty varsin helpoksi. Saarta ympäröi koralliriutta. Rannasta oli tehtyä muutamia läpivientejä riutan reunaan. Niitä pitkin siirryttiin riutan reunalle snorklaamaan. Välillä oli merivirtauksia ja aallokkoakin, välillä tyyntä. Räpylät olivat aivan ehdottomat varusteet.

Näimme vaikka mitä hotellisaaren omalla riutalla: rauskuja, riuttahaita, mureenoja, skorpioonikalan, todella kokkaan napoleoninkalan, kilpikonnia, barracudan, trumpettikalan ja ties vaikka mitä värikkäitä kaloja. Jokaisella snorklauksella näimme uusia kaloja. Kuvia kertyi useita satoja. Yritin valita tähän kivoimmat kuvat ja erikoisimmat kalat :)

Meikitön lomaselfie, oikealla reitti riutan reunaan

Kuvasa oikealla näkyy tuollainen vaaleanturkoosi raita ja tarkkaan katottuja pari uimaria. Se vie riutan reunalle. Minulle uvsuojapaita oli ehdoton, olisin tarvinnut uvsuojashortsitkin. Jonna snorklasi bikineillä ja oli loman lopuksi selästään kuin kahvipapu

Riutan kohdalla oli matalaa ja riutan päättyessä syvä vesi näytti huikean siniseltä

Koralleja ja merivuokkoja 

Joku parrot fish lajike. Nämä tyypit syövät korallia ja niillä on hurjan näköiset hampaat. Vedessä kuuluu rouskunta, kun papukaijakalat syövät

Chinese trumpet fish, reilu 50cm kepukka

Red lion fish. Tämän näimme vain kerran ja sekin oli silkkaa tuuria. Hyvä piiloutumaan. 

Koralleja ja kirkkaan sininn simpukka 

Mikä lienee jättimäinen merimato :) Kilpparilla oli vakiopaikka, josta sen usein bongasi 

Olisimme voineet seurailla vaikka kuinka kauan tämän tyypin touhuja 


Oranssi klovnikala, josta Nemo teki tunnetun 

Komea rausku ui altamme, spotted eagle ray 

Riuttahai (black tip reef shark), näitä oli todella paljon, mutta suurimmaksi osakasi pieniä. Kuvan yksilö oli reilun metrin mittainen. Riuttahaita oli vaikea saada kuvattua, ne muuttivat nopeasti suuntaan nähdessään ihmisen. 

Tatti otsassa kala, ei kun unicorn fish - olen siis nähnyt yksisarvisen :)

Siellä luikertele parimetrinen mureena. Se oli uinut Jonnaa vastaan, yhtään ei harmita, etten nähnyt. Mureenat ovat häijyn oloisia 


Tämä mureena oleskeli yllättävän matalassa vedessä 

 Mureena, kyseessä ilmeissti giant moray joka voi kasvaa 3-metriseksi

Korallien kauneutta 

Tämä riuttahai tuli aivan suoraan kohti ja ajatellin saavani huippukuvan, mutta mokoma kääntyi

Trumpettikala eli kaksipäinen kepukkakala

Giant clam, kokoa reilusti yli puoli metriä 

Tuon punainen näyttää erehdyttävästi karvalaukulta :)

Ostimme kaksi snorklauretkeä. Ensimmäinen oli epäonninen, yritimme reilun kolmen tunnin ajan jäljittää valashaita, mutta niistä ei näkynyt evääkään. Toiseksi retkeksi ostimme paholaisrauskuretken. Lähestyessämme yhtä paholaisrauskujen kokoontumispaikoista, veneen henkilökunta huomasi valashain. Me satuimme olemaan jo räpylät jalassa ja snorkkelit otsalla, joten olimme hetkessä vedessä. Ehdimme nähdä valashain, se otti nopeasti etäisyyttä ja ui syvemmälle.

Pienen hakemisen jälkeen paholaisrauskut löytyivät ja paikalla oli nopeasti muutamia veneitä. Enimmillään näin 9 paholaisrauskua yhtä aikaa. Ne ovat majesteettisia eläimiä ja rauhallisia planktonin syöjiä, kuten suurikokoinen valashaikin.

 Paholaisrauskut (manta ray) ja sukeltajat. Paholaisrauskujen evien väli oli n. 2,5m


Retkioppaamme sukelsi meille lähikuvan

Olin nähnyt niin paljon kaikkea, mutta silti vähän harmitti, etten ollut nähnyt yhtään mustekalaa. Paholaisrauskuretkellä sekin asian korjaantui. Huomasin korallikolossa piileskelevän todella kookkaan mustekalan.

Tuosta violetista korallista vasemmalle näkyy iso mustekala piilossa 

Meikäläinen yrittää väistää nopeasti kilpikonnaa. Muutama kuvaaja tunki vähän liian lähelle ja kilppari lähti ärtyneenä suuntaani.

Snorklaaminen kuuluu lempipuuhiini. Minulla oli suuret odotukset Malediivien suhteen snorklaukseen ja hotellikin valikoitui snorklauksen helppouden ja koralliriutan laadun perusteella. Odotukseni toteutuivat aivan täysin. 

16 kommenttia:

 1. Ihana herra kepponen! Olisi ollut ihan hirveä harmi, jos olisit menettänyt nuo kuvat! Kerrassaan hienoja kuvia! Harvoin sitä pääsee katselemaan tällä lailla meren pinnan alle. Mutta papukaijakala kuulostaa niin pelottavalta, että meikältä olisi loppunut sukeltaminen saman tien. :-D Chinese trumpet fish on ihan mieletön! Ajatella, millaisia kaloja onkaan olemassa! Unicorn fish on taas hirmuisen sympaattisen näköinen. Ymmärrän hyvin, miksi tykkäät snorklaamisesta. :-)

  Onko tuo sinun hattusi muuten UV-hattu? Kampaajani suositteli minulle semmoisen hankkimista, mutta sen mitä katsoin niitä Partioaitasta, ne olivat ihan kauhean näköisiä (sellaisten kaljamahaisten ukkojen Kanaria-hattuja). Tuo sinun hattusi on oikein kiva. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Papukaijakalat ovat värikkäitä ja kauniita, ne eivät ole ihmisestä moksiskaan eivätkä esittele hampaitaan muulle kuin koralleille. Snorklaus on minusta jotenkin niin huikeaa. Koralleilla on kaunista, paljon katseltavaa ja rauhallista, ainoat äänet on korallin rouskutus ja oma hengitys. Noh, minulla tosin myös vuotava snorkkelimaski :(

   Minulla ei ole UV-hattua. Saisi olla, koska raidoitetut hiukseni muuttuvat auringossa aina pari astetta punaisemmaksi. Jos on vielä joskus mahdollisuus snorklailuun tropiikissa ostan kyllä ne uv-shortsitkin :)

   Poista
 2. Upeat kuvat! Minua kyllä pelottaisi olla noin lähellä isoja kaloja, en tiedä miksi? Ajatus kesäkodin rantavedessä uivista pikkukaloistakin tuntuu vastenmieliseltä, kun sinne itse saunan jälkeen pulahtaa :) Ihanaa on kuitenkin ihastella muiden rohkeiden kuvia vedenalaisesta maailmasta! Mukavaa laskiaissunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tuon tunteen järvivedestä. En itse pelkää niin pikkukaloja, mutta me olemme kerran nähneet sameassa mökkivedessä uivan kyykäärmeen. Sen jälkeen olen aina miettinyt, että mitä siellä voikaan tulla vastaan. Minulla pieni pelko johtuu siitä, että näkyvyys on niin huono, etten tiedä, että mitä siellä vedessä oikein lymyää ;) Koralleilla näkyvyys on hyvä ja sen puolesta ei pääse mikään yllättämään.

   Vaarini aikoinaan ruokki jatkuvasti särkiä mökkilaiturilta ja minä jatkoin perinnettä serkkujeni kanssa. Suurta hupia oli se, että laittoi puurokattilan osittain veteen ja katselin kuinka särjet putsasivat kattilaa. Sinnehän piti aina sitten välillä laittaa varpaat, jolla särjet tulivat maistelemaan niitäkin :D :D Siihen aikaan olin tottunut lähestyviin pikkukaloihin. Nyt voisi jäädä uimatta, jos särjet imuttelisivat varpaistani.

   Poista
 3. Upeita kuvia!

  Entistä enemmän pohdin sitä, pitäisikö opetella snorklaamaan? Luultavasti.

  Itse haluaisin valasretkelle; en välttämättä valaiden joukkoon tosin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Snorklaus on todella helppoa. Suurin haaste on siinä, ettei jää hiuksia maskin ja ihon väliin, koska silloin maski vuotaa. Muuten maski naamalle, putki suuhun ja uimaan. Meidän lapset ovat oppineet snorklaamaan tyyliin 5 minuutissa. Kaverini Jonna oppi snorklaamaan 2 minuutissa, jotka kuluivat asetellessa maskia hänen naamaansa, jonka jälkeen kysyin, että hyppäätkö itse veneestä vai tönäisenkö :)

   Minäkin haluaisin valasretkelle. Islannin reissulla kävin jo sellaista kyselemässä, mutta sesonki oli huono ja valaita ei ollut näkynyt päiviin.

   Poista
 4. Todella upeita kuvia! Itse en tuon veden kanssa tykkää puljata, mutta ukkelille näytin näitä kuvia, ja heti tuo alkoi matkoja katselemaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin johonkin snorklauskohteeseen! Aina on hyvä olla huolintajoukot mukana, että kun ukkeli ui rantaan päin, niin joku hankkii oluen valmiiksi :)

   Poista
 5. Oi mahtavaa, pisteet herra Kepposelle että nämä sai pelastettua❤ Aivan upeita kuvia..olipa kiva kuvin käydä snorklaamassa:) Hyvin kyllä kalat maastoutuvat noihin koralleihin..yritin sitä mustekalaa tihrustaa:) Leppoista laskiaissunnuntaita ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hra Kepponen hyvä tällaisissa hommissa ja hän heti tiesi sanoa, että kuvat mitä todennäköisemmin löytyvät kamerasta, jos en kuvaa enää mitään muuta. Olipas outoa, että päivä snorklailtiin kuvaamatta ;) Mureenakuvat olivat sen verran hyvät, että emme raskineet mahdollisesti uhrata niitä uusilla kuvilla.

   Se mustekala on hyvä maastoutumaan, eikä siitä näy mitään lonkeroita, kun pääpuoli on näkyy kivenkolosta.

   Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 6. Kylläpäs on upeita kuvia.
  Kivaa illan jatkoa!

  VastaaPoista
 7. Voi mitä kuvia. Melkein koki olevansa snorklaamassa itsekin, kun näitä vedenalaisia kuvia ihaili.

  VastaaPoista
 8. Voi luoja, että on kaunista <3<3 Kivaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin. Sitten oli vielä aina vähän jännittävää, että mitä kaikkea mahtaa nähdä.

   Kiitos samoin - mukavaa uutta viikkoa!

   Poista