17. helmikuuta 2022

Vuoden 2021 vaateshoppailun loppusaldo

Olen kirjoitellut muutaman kerran vaatteiden ostotavoistani. Jo useamman vuoden ajan, olen yrittänyt ostaa uusia vaatteita ja jalkineita vähäisesti. Mikään yhden mekon nainen en ole vieläkään, mutta mielestäni olen onnistunut hyvin. Mistään ei ole tarvinnut luopua, kaapista löytyy aina jotain kivaa päällepantavaa ja jos ei löydy, niin sitten hankin. Tokihan tämä korona-aika on osaltaan helpottanut tarvittavien vaatteiden määrä, kun etätöissä voi olla vaikka verkkareissa tai yöpaidassa.

Lokakuussa 2021 kirjoitin, että hankittujen vaatteiden määrä oli 12 kpl. Miten meni vuoden loppu? En noudattanut omaa ohjettani "pysy poissa kaupoista". Teneriffan reissulta ostin itselleni uuden paidan, koska ihastuin sen hieman erikoisempaan malliin ja rypytettyyn kankaaseen. Jälkeenpäin olen todennut, että vihreän sävy on liian lämmin kasvojani vasten ja tarvitsen vähintään jotain kirkasta huulipunaa, jotta en näyttäisi niin kalpealta.

Päälläni se täysin tarpeeton ostos, joka ei ole mikään napakymppikään

Seuraavaksi tuli sorruttua bling bling flip flopeihin. Perustelin ostostani sillä, että noita voisi käyttää rantalomalla jopa hotellin baarissa ellei peräti ravintolassakin. Minulla on ainoastaan yksi pari läpäreitä, joten toinen pari oli oikeastaan hyväksyttävä ostos. Flip floppien lisäksi sorruin ostamaan yhden rantamekon lisää. Valikoimastani lähti yksi tekstiilijätteeseen.
 
Bling-bling flip flopit
 
Ostosten määrä kasvoi yhdellä lomaviikolla 25% ja vaan siksi, että tuli pyörittyä kaupoilla. Tässä kohtaa ostosten määrä nousi siis kahdestatoista viitentoista. Jälleen tuli todistettua, että ei kannata mennä kaupoille pyörimään, koska siellä helposti sortuu suunnittelemattomiin ostoksiin.
 
Matkan aikoihin kävin ostamassa suunnitellusti uudet farkut. Löysin kahdet hyvät. Koska farkkujen ostaminen on vähän tylsää puuhaa, niin päätin ostaa molemmat. Sinänsä ihan hyvä päätös. Siinä kassan vieressä oli poistorekissä petroolinen värinen paitamekko todella halvalla. Päätin ostaa senkin. Siitäkin huolimatta, että paitamekko vaatii jonkun alusvaatteen enkä ole lainkaan varma, että onko minulla mitään sopivaa siihen tarkoitukseen.
 
Jouduin hyvän värin ja halvan hinnan houkuttelemaksi
 

Lokakuun loppuun menessä olin siis ostanut 12 vaatetta. Marraskuussa ostossaldo kasvoi kuudella tuotteella, joista neljä oli kutakuinkin "tarpeettomia".  Vuoden 2021 ostosten määräksi tuli 18kpl. Kaikkiaan vuoden kahdeksastatoista ostoksesta kuusi olivat suunnittelemattomia ja viisi tein lomareissulla. Eli jos haluan välttyä suunnittelmattomilta ostoksilta, paras taktiikka on vältellä ostopaikkoja. Vuonna 2020 ostin 6 vaatetta ja 3 kengät. Ihan helppoa ei ollutkaan pitää ostosten määrää vuoden 2020 tasolla, vaikka niin vielä vuoden 2021 alussa luulinkin.

Vuodelle 2022 on kertynyt jonkin verran ostospainetta. Tarvitsen uudet avokkaat ja balleriinat, kevättakin, uudet pellavahousut ottaisin myös jos vaan sopivat jostain löytäisin, capri/shortsivaranto kaipaa ehdottomasti uusintaa. Vaateostosten osalta vuosi 2022 on lähtenyt maltillisesti käyntiin: olen ostanut uuden laskettelutakin ja lyhythihaisen tunikan.

Vuoden 2021 12 ensimmäistä vaatetta

Vuoden 2020 vaateostokset 

Syitä miksi tarkkailen ostosten määrää:
-Haluan välttää ex tempore ostoksia, koksa moni niistä on aikaisemmin osoittautunut huti-ostokseksi
-Haluan, että kaappini ei pursu parin käyttökerran vaatteita
-Rajallinen säilytystila
-Tekstiiliteollisuus on luonnonvarojen ja jätetuotannon kannalta ongelmallinen
-Tekstiiliteollisuuteen liittyy eettisiä ongelmia, kuten tuotantoprosessien turvallisuus ja lapsityövoima

8 kommenttia:

  1. Itse en ole ostanut pariin (ainakaan) vuoteen yhtäkään vaatetta ja silti vaatehuoneeni pursuaa niitä. Jos olisin hoikka ja kaunis niin ehkä sortuisinkin ostelemaan. Tämmöisen tasapaksun ja ylipainoisen pötkylän päällä ei kauniskaan vaate näytä miltään.

    Siinä meni kehopositiivisuus, mutta menköön - onhan kuitenkin kyseessä oma kehoni. ㋡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen ylipainoinen ja keskivartalolihava, käytän kokoja 46/48/XL/XXL. Minusta kuitenkin on suuriakin eroja sen suhteen, että miltä joku vaate näyttää päälläni. Aina välillä sovituskopissa käy niin, että joku vaate näyttää erityisen kivalta päällä ja tulee sellainen tunne, että tämä on ihana. Eli selvästi vaatteissa on eroa! Ja ainahan voi kuitenkin valita omia lempivärejä, jos niitä sattuu kaupan valikoimassa olemaan.

      Minusta ei kannattaisi luovuttaa vaan hankkia pari sellaista vaatetta, jossa tunnet näyttäväsi parhaimmaltasi ja sitten joku kiva asuste kuten huivi tai koru piristämään olemassa olevia asuja. Itsehän vietän etätyöpäivän yöpaidassa tai verkkareissa mutta jos menen vaikka tapaamaan kavereita jonnekin niin on kiva laittaa päälle sen nätein tunikani tai johonkin juhlavampaan joku kiva mekko. Jos käyttää suurempia kokoja, niin joutuu näkemään enemmän vaivaa vaatehankinnoissaan.

      Itse kannatan sellaista kehoneutraalisuutta. Jokainen on sellainen kuin on, eikä toisten kehoja saa arvostella. Minä en ole vartalooni tyytyväinen, mieluummin olisi hoikempi. Voimavarani eivät riitä isoon elämätapamuutokseen, mutta yritän pitää huolta kehostani sellaisena kuin se nyt on. Pallomaha on toistaiseksi kulkenut ihan hyvin mukanani joka paikkaan ja olen rantakunnossa kun vedän uikkarit päälle :)

      Poista
  2. Hyviä syitä jättää väliin. Alusvaatteita et vissiin laskenut :)
    Ei ole suuri omakaan määräni, luulen, vaikka en olekaan laskenut. Työpaitojen suhteen on nyt helpottanut, kun olen alkanut käyttää virallista työpaitaa lähes joka päivä. Kevään tullen keli taas lämpenee, ja jopa kolmen vartin pituinen hiha on liian pitkä.
    En tykkää käydä vaatekaupoilla ja suurin osa vaatteistani onkin tilattuja. Tänä vuonna paitoja on syntynyt ompelamalla, mutta onhan niihinkin joutunut kankaat jostain haalimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alusvaatteita ja sukkia en laskenut. Ne ovat kategoriaa kuluvat käyttötavarat. Ehkä sitten jos alan ostelemaan hienoja alusvaatesettejä jatkuvalla syötöllä, niin on syytä alkaa tarkkailemaan niidenkin hankkimista. Tällä hetkellä silläkin saralla on lähinnä patoutunutta kysyntään. En tykkää esim. rintsikoiden hankkimisesta lainkaan, joten yritän aina lykätä.

      Minä tilaan jonkun verran myös netistä. Keskivartalolihavuus aiheuttaa sen, että melkein kaikki alaosat on sovitetteva.

      Minulla on edelleen haavena, että joskus taas ehtisin verestämään ompelutaitojani.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  3. Tuo alusvaatteiden ja sukkien laskeminen askarrutti minunkin mieltäni ja tunsin jo huonoa omaatuntoa melkoisista ostoksistani - joista siis suurin osa on juuri noita alusvaatteita ja sukkia.

    Pyrin siihen, että vaatekaappiini saapuisi vain sellaisia vaatteita, joissa viihdyn päivä toisensa jälkeen ja joissa tunnen oloni sopivasti voimaantuneeksi. Kaikki ostokset eivät ikävä kyllä onnistu nappiin ja muutaman viikon jälkeen saatan huomata, ettei vaate pääsekään mielivaatteiden listalle. Mutta vähemmän on enemmän, jos kaikissa vaatteissa viihtyy itse hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alusvaatteet ja sukat ovat kulutustavaraa :D Pakko tunnustaa, että minulla on kyllä useinkin päällä vähän kulahtaneempia alusvaatteita.

      Hyvä ostoperiaate sinulla. Minulla aikalailla samanlainen. Lisäksi yritän vielä katsella, että materiaali olisi joku luonnonkuitu.

      Poista
  4. Äärimmäisen hyviä periaatteita kaikki nuo kirjaamasi pointit eli ostamalla harkiten/tarpeeseen säästää sekä omia rahojaan että luontoa ja kaappitilaa.

    Hyvin maltillisesti tässä korona-ajassa on itsekin tullut tehtyä ostoksia. Yhdessäkään vaatekaupassa en ole käynyt sitten koronanpandemian alettua 2020 keväällä eli kaikki ostokset on tehty netin kautta.

    Hyvää hiihtolomaviikkoa Rva Kepposelle ja liukkaita laskuja sinne rinteeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usean vuoden vähäisemmän ostamisen aikana olen havainnut, että eihän minulta oikeastaan puutu mitään. Ja kun vaatteita on vähemmän, niin näen myös paljon selkeämmin, että mitä pitäisi seuraavaksi hankkia. Jos sitten tuleekin jostain syystä mentyä kaupoille pyörimään, niin tiedän, että mitä sieltä kannattaisi hankkia. Joskus aikaisemmin on käynyt niin, että kun on tullut ostettua ensimmäinen kesämekko, niin jotenkin on jäänyt mekkojen pläräily päälle ja yhtäkkiä yhdeksi kesäksi onkin tullut useampi uusi mekko ja pahimmilaan sinä kesänä onkin eniten tarvitttu vaate ollut välikausitakki :D :D :D

      Kivaa viikonjatkoa Marjo!

      Poista