23. helmikuuta 2022

Ruokaviikko

Pitkästä aikaa ruokaviikkopostaus. Arkiruuan laittamisinspiraatio on ollut aivan hukassa ja on ollut vaikea keksiä mitään ruokia. Tämä on muodostunut melkein kesto-ongelmaksi. Raportoimani viikko oli minulle todella kiireinen ja olin hyvin väsynyt. Siksi melkein kaikki ruuat on valmistanut arjen sankarimme Hra Kepponen.

Maanantai - Kylmäsavulohikeitto
Kylmäsavulohikeitto on tullut meille Ruokaboksin reseptinä. Keitto valmistetaan muuten aivan samalla lailla kuin mikä tahansa tahansa kalakeitto, mutta kalana käytetään kylmäsavulohta. Tässä oli taas sellainen resepti, jota en olisi lähtenyt kokeilemaan. Keitto toimi yllättävän hyvin! Se toimi myös lämmittäessä hyvin. Kannattaa laittaa liemeen hyvin vähäisesti suolaa, koska kylmäsavulohesta sitä tulee lisää. Todella näppärä idea käyttää kylmäsavulohta. 

Ruokaboksin kalakeitto-ohjeissa sipulia ja porkkanoita freesetaan kattilan pohjalla voissa tai oliiviöljyssä ennen kuin neste ja perunat lisätään kattilaan. Olemme ottaneet sen uudeksi vakiorutiiniksimme.

Tiistai - Lihapullaspagetti
Lihapullaspagetti on perheemme kestosuosikkeja! Sen verran yleensä joudumme oikaisemaan, että ostamme kaupasta valmiiksi pyöriteltyjä lihapullia. Kastike valmistuu helposti kattilassa paseeratusta tomaatista, joka maustamme laatikosta käteen sattuvilla yrtteillä, valkosipulilla, pippurilla, suolalla ja reilulla töräyksellä ketsuppia, joka taittaa tomaatin kitkeryyttä. 

Välillä teemme lihapullien kaveriksi muusia, välillä kaupan Bearnaisekastiketta ja keitettyjä perunoita.

Keskiviikko - kahden edellisen päivän tähteet ja köyhät ritarit
Keskiviikko on meillä viikon toinen jälkiruokapäivä. Lauantai on karkkipäivä ja silloin voi saada karkkia, mutta toki halutessaan vaikka kaupan pullan. Keskiviikkona voi saada pullaa tai vaikka jätskiä. Aika usein Hra Kepponen tekee köyhiä ritareita, lettuja tai pannukakkua keskiviikkoisin. Minun jälkiruokarepertuaarini on rahkat ja kiisselit, mutta niistä perhe ei pidä yhtä paljon. Hra Kepposen köyhillä ritareiden avulla saa syötettyä kaikki tähteet pois jääkaapista, kuten kyseisenä keskiviikkona. Tosin erillistä tähdehävikkiä ei enää samalla lailla tarvitse suunnitella, kun minä syön kotona jatkuvasti myös lounasta.

Torstai - Punakaali-kanawok ja riisiä
Resepti on tullut Ruokaboksin mukana. Pojat eivät erityisemmin pidä, mutta minä tykkään kaaliruuista. Tämä resepti tulee mieleen lähinnä silloin, kun iskee tunne, että nyt pitäisi saada jotain kasvispitoisempaa ruokaa.

Perjantai - Katkarapucurry
Hra Kepponen on bongannut tämän reseptin K-ruokakauppojen reseptipankista. Jos tykkää, että ruuassa olisi  mausteisuutta, mausteita ja currytahnaa pitää käyttää selvästi alkuperäistä reseptiikkaa enemmän. Tämä on todella nopea resepti, valmista tulee reilussa vartissa. Minä tykkään tästä senkin takia, että kiva kun lautasella on jotakin muuta kuin kanasuikaleita tai jauhelihaa.

 https://www.k-ruoka.fi/reseptit/katkarapucurry

Lauantai - ulkoruokinta
Me söimme keskimmäisen kanssa laskettelukeskuksessa. Muut olivat kotona tilanneet pizzat.

Sunnuntai - Lanttiperunat, possunfilettä ja bearnaisekastiketta.
Lanttiperunat ovat yksi tämän hetken suosikkilisukkeitamme. Tokihan perunat pitää viipaloita ja asetella uunipelille, mutta se on nopea homma. Päälle hieman öljyä, suolaa, pippuria ja oman maun mukaan yrttejä. Käytämme valkosipulijauhetta, timjamia ja rosmariinia. Asteita 225 ja noin 20min, toki riippuen viipaleiden paksuudesta. Bearnaisekastike tuli kaupan valmispussista. Salaattina oli tavallisen salaatin seassa tuoretta babypinaattia ja tölkkiananaslohkoja. 


16 kommenttia:

  1. Mistäs mulle saataisin tuommoinen Hra Kepponen, joka kokkailee milloin mitäkin herkkuja. ;-D Ihan itte joutuu aina tekemään.. blääh. Ja välillä tulee ihan kuraa, kuten tiistaina, kun ruoanlaitto otti niin saakelisti päähän.

    Mä en ole koskaan tehnyt lanttiperunoita! Kiitti vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hra Kepponen aloitti pakon edessä kokkaamisen kymmenisen vuotta sitten. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että hän osaa laittaa melkein mitä vaan ja laittaa ihan yhtä hyvä ruokaa kuin minäkin ellei jopa parempaa. Että ei muuta kuin mies keittiöön vaan :)

      Tuttu tunne, että arkiruuan tekeminen välillä kypsyttää aika lailla ja sit välillä on paha idea pula, että mitä sitä tekisi.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  2. Olipas kiva ruokaviikkopostaus. Minä kyllä myös tarvitsisin yhden herra kepposen tekemään ruokaa. Vähintään miettimään ne ruoat. Mun pää on vaihteeksi taas tyhjentynyt ideoista ja jos kysyn 18 vuotiaalta toiveita, niin hänkin on joko "en tiedä" tai sitten "chili con carne ja buttre chicken". Että sillä taas menty.
    Jospa virkoaisin tässä hieman ja kaivaisin reseptejä kehiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnistan tuon ruokien miettimistuskan. Usein ei tule mitään muuta mieleen, kuin se mitä on syöty viime viikolla :D Aika kehnoja ovat meidänkin pojat ehdottomaan että mitä syötäisiin. Yleensä aina kuitenkin kriitikko on paikalla siinä vaiheessa, kun ruokaa tarjoillaan.

      Sun täytyy päivittää mahdolliset kumppanikriteerit sillä, että kokkaa arkiruokaa. Laitoin tällä tavalla spesifisesti, kun olen kuullut miehistä, jotka kokkaavat juhla/hifistelyruokaa. Olen kuullut napinaa siitä, että hifistelyruuan tekoon menee koko päivä ja naisen täytyy tekaista joku pikaruoka, jotta perhe ei näänny nälkään hifistelyruokaa odotellessaan :D Sitten yleensä se tiskivuoro kuuluu rouvalle :D

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  3. Lanttiperunat listalle👌 Ollaankin jo vähän jämähdetty lohkiksiin. Kylmäsavulohi on kyllä niin hyvää,meillä huomenna kylmäsavulohipastaa lauantain kunniaksi😋. Kyllä kannattaa suunnitella viikon safkat etukäteen, niin säästää ruokakuluissa ja tulee vaihtelevampaa ruokaa 😃 Makuja ja lepoa viikonvaihteeseen ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanttiperunat ovat hyviä, mutta kyllä ovat lohkoperunatkin :)

      Jos jaksaisi hyvin pitkäjänteisesti tehdä ruokalistasuunnitelmaa, niin saisi monipuolisempaa ja säästäisi kuluissa. Ei ole kuitenkaan kiinnostus ja voimat riittäneet esim. 8 viikon suunnitteluun. Sen verran olen kuitenkin ryhdistäynyt, että nykyisin on olemassa lista ruuista jotka useinmiten maistuvat perheelle. Sekin auttaa pitkälle!

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
    2. Ihan niin,ykkösenä tietenkin, että koko porukalle maistuu😊

      Poista
  4. Mullekin yksi Hra Kepponen kiitos :D Onko sillä veljeä :D?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun täytyy laittaa mahdollisen kumppanin vaatimuslistalle kokkaus. Juuri tuolla ylempänä P:lle kommentoin, että kannattaa vaatia sellaista arkikokkausta. Se hifistelykokkaus voi edistää nälkäkiukkua ja siinä tulee ihan liikaa testattavaa :D :D :D

      Hra Kepposen veli vietiin markkinoilta hyvin nuorena. Hän on ollut aina päävastuussa oman perheensä ruokinnasta. Itsehän erehdyin hoitamaan lähes kaikki keittiöhommat ensimmäiset 15 vuotta yhteiselämäämme. Eikä kyse ollut siitä, etteikö Hra Kepponen olisi suostunut. Kyse oli enemmänkin siitä, että en ikinä vaatinut häneltä panosta keittiöhommiin enkä varmaan antanut yhtään tilaakaan siihen. Varmaan se tyypillinen tarina. Sitten minulle tuli nielurisaleikkaus ja olin 2 vkoa täysin petipotilas enkä pystynyt mihinkään. Sen jälkeen totesin, että nyt meni ruuanlaitto puoliksi ja sittemmin olen alkanut sluibailemaan omasta puolikkaastani pahasti.

      Poista
  5. No huh huijaa, ei riittänyt aamukaffe pannusta lainkaan siipalle - kun blogiasi ahmin... nälkäkin tuli ja vain vähn helpotti ruispuuro puolukoilla!!
    Toistan itseäni, kun sanon sen taas: ihailen taitoasi kirjoittaa, niin elävästi ja kuvat tietty täydentää...
    Kotimaisemissa mekin ja Albatros Travelin valmisreisu oli tämänkertainen seikkailu - sen verran haastavaa oli nettiyhteys etelässä (ei ne pingut valokuitua tartte), että vain kuvia ja vähän tekstiä heittelin itselle albumin tekoa varten blogiin.
    Tämä oli kolmas yritys niihin maisemiin... alunperin oli Olympian reisu, jossa olisi ollut teltta yöpyminenkin mantereella - enää ei sallittua! Toinen Aventuran reisu, mutta tämä nyt ensimmäinen mahdollinen joka onnistui tämän pandemian jälkeen... 9kertaa puikkoa nenään, mutta joka ikisen tikutuksen arvoinen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta palautteesta! Kiva kun olet viihtynyt mukanani :)

      Minähän huvittelen lukemalla Aventuran ja Albratrossin ja muutaman muunkin matkafirman tarjontaa. Valikoimissa on todella mahtavan oloisia paketteja. Ystäväni kanssa ostimme aikoinaan Machu Picchu-Galapagos yhdistelmän Aventuralta meille räätälöitynä. Sen jälkeenhän Aventura lisäsi vastaavan paketin tarjontaansa :)

      On tuossa matkalla ollut monta kuumottavaa kertaa, kun koko ajan testataan. Onneksi kaikki meni hyvin!

      Etelämanner on alkanut kiinnostelemaan minuakin. Galapagoksen risteilyllä ystävystyimme aivan ihanan amerikkalaisen matkaoppaan kanssa ja hän on nähnyt maailmaa todella paljon. Hän sanoo, että Etelämanner on upein kohde, jossa hän on vieraillut. Tykkään monenlaisista matkoista, mutta oman listani kärkipäässä on snorklaus ja kultuurihistorialliset nähtävyydet. Näistä syistä aina mietiskelen, että kannattaako investoida Etelämantereen reissuun. Pähkäily voi jäädä ihan akateemiseksi, koska tuollainen reissu vaatisi pidemmän säästämisen. Minulla on sellainen huvittelutili, jolle säästään rahaa. Ennen koronaa tuppasi käymään niin, että kun huvittelutilin saldo näytti hyvältä, iski aivan kauhea matkakuume ja rahat oli nopeasti investoitu :)

      Poista
    2. Hih, myös mun vakkarilukemistoa on ko ja muutama muukin matkafirma+matkablogit, niistä saa niin ihania vinkkejä ihan ittekkin räätälöidä reisuja!! Galapagos on kyllä bucket-listalla, mutta kun siinä listassa on vielä aikapaljon muutakin, hih... krooninen matkakuume!! Etelämanner sijoittuu kyllä TOP-seikkailuihimme...juuri sellainen kerran elämässä seikkailu jo sen merimatkan vuoksi, saati sitten jäätiköiden LAAJUUDET, ei ne kuvista välity mitenkään - se on koettava!! Ja sinä varmaan pulahtaisit siellä uimaankin, kuten miehenikin... minä tyydyin siihen itselle mieluisaan, valokuvaukseen!! Mutta ei maita voi laittaa järjestykseen... meitä kiehtoo maapallon erilaisuus, kulttuuri, eläimet, luonto. Merenalainen elo toki snorklauksineen kiva lisä... paitsi että Suurella valliriutalla snorklaaminen oli iso pettymys, mutta pitää niitäkin välillä tulla... kaikenlaiset muistot on tärkeitä!
      Taas kauhea matkakuume!! Tämä on kroonista!!

      Poista
    3. Matkakuume on helposti kroonistuva sairaus :)

      Minulla se on hieman helpottanut näiden koronavuosien aikana ja olen myös löytänyt aivan uudella tavalla kotimaanmatkailun. Viimekesäinen Lapin reissu oli varsin onnistunut, karhubongauksesta puhumattakaan.

      Kun minä kävin Malediiveillä, niin entinen pomo oli purjehtimassa perheensä kanssa 2 vkoa Great Barrier Reefillä. Vertailtiin snorklauskuvia ja -kokemuksia. Malediivien paikkamme voitti ihan 6-0 kaikki heidän kokemansa Great Barrier Reefin paikat.

      Poista
    4. Meillä korona on vain kiihdyttänyt menojalkaa... itseasiassa ulkomaan matkat paljon sujuvampia, lentoja löytää mielettömän halvalla, siirtyneissä reisuissakin vanhat hinnat, lentokenttäruuhkat/lähtöselvitykset nopeita ja ruuhkaisissakin kohteissa niin hiljaista, että ihanaa liikkua/elää/kuvailla ilman muita turisteja!! Tosin "eksymme" reisuilla tyypillisimmin niin omaperäisiin paikkoihin, että eihän siellä ole muutoinkaan muita.
      Kotimaa kiehtonut kyllä myös aina paljon, jokaista niemennotkoakin myöten... varsinkin kun isäntä sai vihdoinkin viime keväänä minutkin hurahtamaan maastopyöräilyyn. Silloin lapsiperhe (3 jo aikuista lasta ja nyt 5lastenlasta)aikaan kierrettiin asuntoautolla 11-vuotta - eniten Suomea! MUtta meillä tosiaan jo helppoa, kun kaksin vain extemporee voi suihkaista milloin minnekkin...

      Meillä myös Malediiveitä (2009) paljon huikeammat kuvat ja varsinkin muistot kuin Green Islandilta ja sen takaiselta kuunmuotoiselta Reeffiltä (2017), kuulunee myös tuohon Great Barrierin alueeseen. Muutoin kyllä Australia mielenkiintoinen tutkittava (sydämeni palasia jätin eniten keskelle kuumaa Kings Canyonia, kivijättiläisten Ulurun, Kata Tjutanin maille)ja samalla reisulla tuli rakastuttua Uuteen-Seelantiin, varsinkin sen eteläsaareen.

      Poista
  6. Tästä nappaan lanttiperunat, kiitos 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, tulee helposti ja kivaa vaihtelua perunoihin :)

      Poista