29. heinäkuuta 2021

Utsjoki

Utsjokeen tutustumisen aloitimme kirkkotuvista. Kirkkotuvat ovat saamelaisten rakennuksia 1800-luvun alusta, joita niitä on käytetty yöpymiseen ja asumiseen suurten kirkkopyhien yhteydessä. Minä olen hieman heikkona vanhoihin taloihin. Kauniilla paikalla olevat kirkkotuvat ja pihamaan kirkkaanvihreä heinikko niittykukkineen valtasivat sydämeni saman tien. Täydet 10 pistettä kirkkotuville tuli siinä vaiheessa, kun lapoin lähestystyönkahvilassa vohvelilleni kotitekoista raparperihilloa, tietenkin mansikkahillon kylkeen.

Tämä on ehkä se lempikuvani Kirkkotuvilta. Tuolla mökin katolla kasvaa heinääkin niin söpösti.


Kirkkotuvilta jatkoimme Utsjoen kirkonkylälle. Se oli niin pieni, että emme oikein ymmärtäneetkään saapuneemme sinne, Kävimme ostamassa saamalaistalosta ajoluvan Ailigastunturin huipulle. Ailigastuntureita on Utsjoen kunnan alueella kolme ja ne ovat saamelaisten pyhiä paikkoja. Pienin Ailigastuntereista kohoaa aivan Utsjoen kirkonkylän vieressä. 

Matalimmaltakin, vain 342m korkuiselta, Ailigastunturilta aukeaa upeat maisemat Norjan lumihuippuisille vuorille sekä Utsjoen kirkonkylään. Aligakselle mennessä vetäisin hyttysverkkotakin päälleni ja se tuli todellakin tarpeeseen.

Hieno näkymä Ailigakselta Norjaan


Suomen ja Norjan välinen rajasilta

Evästauko

Ennen hotellille menoa ehdimme käydä Nuorgamissa kahvilla ja Alkossa. Sen jälkeen ajelimme ihastuttavaan majapaikkaamme Village Valleen. Olimme varanneet sieltäkin saunan. Reissumme ainoa viileä ja vähän sateinen päivä osui Utsjoelle ja sateen ripsiessä lähdimme saunomaan ja uimaan Tenojokeen.
 
Village Vallen hotellihuonerakennus
 
Huoneestamme oli kiva näkymä Tenolle

Tynnyrisauna Tenon rannalla

Hyvät näkymät oli tästäkin saunasta. Pieni moite suihkun puutteesta.


Village Vallen yhteydessä toimii ravintola Deatnu. Deatnu tarkoittaa saameksi Tenoa. Deatnu on erikoistunut saamelaisiin perinneruokiin ja hyödyntää mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita ja luonnosta saatavia raaka-aineita. Olimme olleet sen verran kevyellä syömisellä koko päivän, että päätimme syödä kolme ruokalajia. Ruoka oli ihan älyttömän hyvää.
 

Ravintola Deatnu sisältä päin. Näköala Tenolle on upea!

Reissun paras alkuruoka: porosushi. Tempura T-maki poron laavusavupaistista
 
Grillattua rautua peruna-lehtikaalisaarella

Jälkiruokarepahdus: otin vaniljaisen mustikkaleivoksen lisäksi vielä pallon Deatnun kotitekoista hillajäätelöä sekä jälkiruokaviininkin. Hyvä oli leivos, mutta jäätelö vielä parempi. Ainoa Sametti oli erinomainen kotimainen marjapohjainen jälkiruokaviini.

Mahat pullollaan lyllersimme hotellihuoneeseemme ja ajatuksena oli käydä ajoissa nukkumaan. Mitä vielä, emme tienneet, että saamme vielä iltashown kaupan päälle. Porot kerääntyivät aivan hotellihuoneemme ikkunan alla makoilemaan, rapsuttelemaan itseään ja  märehtimään. En ollutkaan tiennyt, että poroillakin on useampi mahalaukku ja ne märehtivät.


Kutiava jalkainen poro

Märehdi nyt tässä sitten rauhassa, kun noi naiset töllöttävät koko ajan ikkunasta


Village Valle on kerrassaan upea kokonaisuus. Se kelpaa varmasti vaativampaankin makuun eikä hintakaan ole mikään kaamea. Minä lisäsin haavelistalle paluun Villa Valleen ihailemaan ruskaa. Henkilökunnalta kyselimme, että mikä olisi paras arvio ruskan ajankohdasta. Hotellin isäntä kuulemma sanoo, että ruska tulee 11.9. Aika hyvin kuulemma osuu kohdilleen. Ruska usein miten päättyy noin 10 päivässä. Toivottavasti tapaamme vielä Village Valle!

Lapissa löytyy korkealuokkaista majoitusta ja hyviä ravintoloita. Kyllä matkailijan kelpaa! Lapissa voisi mysö gourmetmatkailla aivan helposti. Ravintolapalvelut ovat Suomen puolella aivan eri tasolla kuin Norjassa. Sirpan kanssa naureskelimme sitä, että kesällä 2020 Norjan Lapissa ruokaileminen oli paljon Suomea edullisempaa. Lofooteilla tuli syötyä iso osa aterioista rörbuer-mökin hienolla terassilla ja ruokana oli lähinnä leipää. Päällisenä oli sentään Levimarketin erinomaista kylmäsavuporoa, norjalaisia katkarapuja ja norjalaista maksapasteijaa. Ruuat Norjassa eivät olleet kovin kummoisia, mutta kalliita ja lisäksi suosituimpiin ravintoloihin olisi aina pitänyt varata pöytä tai jonottaa ikuisuus.

Enpä olisi osannut arvata, että 50v juhlamatkani suuntautui Lappiin. Tarkoituksena oli olla koko perheen voimin Italiassa, mieluiten Gardajärvellä. Gardajärven sijasta polskin Inarinjärvellä. Eikä  yhtään harmittanut! Lisäksi Inarissa oli lämpimämpää kuin Gardalla. Uskomatonta, mutta totta :)

50v juhlamatkan postaukset:
2. Saariselkä  
3. Inari, osa 1

14 kommenttia:

 1. Upeaa karua kauneutta. Noista kuvista olisi kuule postikorteiksi. Tuli varmasti yhtä ikimuistoinen viiskymppismatka, kuin siellä Gardajärvellä. Jotain hyvää koronassakin on, on saanut tutkimaan sellaisia paikkoja, joissa en normaalisti kävisi.

  Hurjasti onnea vielä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Utsjoella oli todella kaunista, vihreä oli vielä niin heleän vihreää ja tuntui, että tuoksutkin olivat voimakkammat.

   Yhtään ei harmita, että Gardajärvi vaihtui Inarinjärveksi. Tämän kaiken koronakauheuden keskellä oli toki myös ilo se, että rahat menivät suomalaisille yrittäjille.

   Kiitos onnistteluista ja kivaa uutta viikkoa!

   Poista
 2. Kauniita maisemia <3 Hieno maisema myös tynnyrisaunan ikkunasta! Toissa kesänä minun 50v juhlamatkat suuntautui Ahvenanmaalle. Pyöreitä vuosia on mukava juhlistaa reissaamalla. Onnea <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Utsjoki on kaunis paikka ja yllättävän rehevää seutua. Minusta kaikkea on kiva juhlistaa reissaamalla :) Minua vaivaa krooninen matkakuume. Hyvin olen pärjäillyt, vaikka koronan vuoksi on pitänyt pysytellä kotimaassa.

   Kivaa uutta viikkoa!

   Poista
 3. Hitsi kun multa on jäänyt nuo kirkkotuvat näkemättä. Ovat muka niin hankalassa paikassa. Olivatko sinusta käymisen arvoiset? Ailigas on myös kokematta!

  Porot on kyllä aina yhtä ihania. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kirkkotuvat oli ihan jokun pääväylän varrella, parkkipaikka vieressä. Joku komea erämaakirkkokin olisi ollut nähtävillä, mutta sinne olisi pitänyt kävellä pidempi matka. Jos Utsjoki osuu reitillesi tai tekee pikkuisen mutkan, niin kannattaa käydä katsomassa kirkkotuvat. Utsjoen viereinen Aligas tunturi on myös komea paikka. Sinne voi ajaa autolla huipulle tai mennä kävellen.

   Kivaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. Voi että miten hienoa! Porot ikkunan alla! Sen miäkin haluaisin kokea :)
  Ja toi teidän saunominen erilaisissa pömpeleissä noilla näkymillä, Wau! Vesi on kirkas kuin mikä.
  En oo koskaan käynyt katsomassa noita kirkkotupiakaan, vaikka lapsesta asti ajeltiin paljon Lapissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme meinanneet millään malttaa käydä nukkumaan, kun piti katsella poroja :D

   Meille sattui varsin hyvät sauna- ja uimapaikat ja uimavesi oli lappilaiseksi yllättävän lämmintäkin. En olisi etukäteen uskonut, että synttäriaamunakin tarkenen uida käsipohjaa Tenossa.

   Kivaa uutta viikkoa!

   Poista
 5. Kirkkotuvat näyttävät upeilta. Minulla on mielikuva, että lapsuudessani olemme käyneet myös tuolla mutta kun silloin ei juuri valokuvia reissuilta otettu niin en pysty tarkistamaan. Porot <3 Ystäväni vanhemmilla on kesämökki Tenon rannalla. Välimatkan takia siellä käydään kesällä ja viivytään sitten pidempi aika. Olen nähnyt kuvia sieltä ja upea hirsirakennus, josta näkee Norjan puolelle. Sinulla on ollut hyvä 50v reissu vaikka se ei Gardaan suuntautunutkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloin haaveilemaan, että joskus olisi mahtava olla useampi kuukausi pohjoisessa vaikka Tenon rannalla tai sitten Inarissa. Olisi mahtavaa olla kevättalvesta ruskaan, nähdä kuinka luonto muuttuu vuodenajan mukaan.

   Olisi sinne Gardallekin kiva joskus päästä, kun olen sitä suunnitellut teini-ikäisestä saakka :D

   Kivaa uutta viikkoa Marjo!

   Poista
 6. Todella upeat kuvat ja maisemat <3 hyvää viikonloppua ja piakkoin alkavaa elokuuta sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapissa oli kyllä huikea kaunista ja mahdottoman lämmintäkin vielä :)

   Kiitos samoin - kivaa alkanutta viikkoa ja elokuuta!

   Poista
 7. Onpa ollut kiva seurata tätä juttusarjaa, itselleni Lappi on tosi vieras paikka (kaksi kertaa olen piipahtanut). Meidän perheen kesäpaikka on Oulun korkeudella, joten siitä pohjoisemmaksi ei ole tullut koskaan lähdettyä, syystä tai toisesta. Kesällä ei oikeastaan kauheasti kiinnostakaan (koska itikat), mutta joskus olisi kiva lähteä reissuun (myöhään) syksyllä tai ihan keskellä talvea. Rehellisesti kyllä myönnän, että itse olisin valinnut Gardan Lapin sijaan, mutta ihana, että olet nauttinut reissustasi noin paljon.

  Niin ja hei, onkohan tässä missään välissä tullut onniteltua...? Eli ihan valtavasti onnea 50 v-synttäreiden johdosta 💗💗💗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista!

   Tämä oli minulle kolmas kerta kesällä Lapissa. Ensimmäinen sateinen reissu oli 90-luvun alkupuolella eikä jättänyt kipinää Lapin kesämatkailuun. Viime kesänä paistoi aurinko eikä ollut mitään häiritseviä hyönteisiäkään enää ja taisi iskea Lapin hulluus. Tänä vuonna lämpöä oli pohjoisessakin se +30. Kyllä kelpasi. Oli kaunista, hyvät saunat ja uimapaikat ja erinomaiset ravintolapalvelut. Jos olisi tälläisiä kesäsäitä, niin en varmaan enää haluaisi Välimerelle kesäisin lainkaan. Joskus pitää päästä vielä sinne Gardalle.

   Poista