13. heinäkuuta 2021

Viisikymppiset pohjoisessa

Lapin reissuni oli hyvin helteinen, mutta todella ihana. Toiseksi viimeisenä reissupäivänä vietimme matkaseurani kanssa synttäreitäni. Jopas oli komeat maisemat, hyvät juomat ja muutenkin synttäripäivä ihan viimeisen päälle.

Synttäriaamuna heräsin Utsjoella aivan ihanassa hotellissa nimeltään Village Valle. Hotelli sijaitsee Tenojoen rannalla upean vehreyden ympäröimänä. Synttäripäiväni oli reissun ainoa viileä päivä, muina päivinä lämpötilat huiteli 30 asteessa.

Silta on Utsjoen rajasilta, joka vie Norjaan. Kuvassa siis yläoikella Norja ja vasemmalla Suomi

Aloitin synttäripäiväni aamu-uinnilla Tenojoessa. Aivan ihanaa! Ympärillä upea vehreys ja hiljaisuus, jonka rikkoi ainoastaan linnunlaulu. Ja ne metsän ja luonnonkukkien tuoksut. Tuntui, että Lapissa luonnon tuoksut olisivat voimakkaammat kuin etelessä.

Edellisenä iltana olimme jo hämmästelleet sitä, kuinka lämmintä olikaan Suomen pohjoisimman joen vilkkaasti virtaava vesi. Arvioimme, että se saattoi olla jopa parikymmentä astetta. Joen mataluus yllätti meidät. Uiminen oli silti helppo, koska ei tarvinnut etsiä kuin yksi riittävän syvä kohta ja uida paikallaan. Sen verran kova oli virtaus, että jos olisi halunnut edetä olisi pitänyt uida täysillä tai käyttää räpylöitä.

Alla synttäriuintimaisemia videona

Aamiaisen jälkeen suuntasimme kohti Saariselkää. Tietä Utsjoelta Karigasniemelle markkinoidaan Suomen kauneimpana tienä. Työkaverini Kari kannusti meitä ehdottomasti ajamaan takaisin sitä kautta. Maisemat olivat kyllä varsin komeat eikä lisämatkaakaan tule kuin 60km. Tie oli myös ruuhkaton ja hyväkuntoinen. Alla maisemamakupaloja Suomen kauneimmalta tieltä.


Utsjoen vehreys ja rehevyys yllätti meidät täysin

Norjan puolella siintää vielä lunta tuntureilla
Minusta tämä on yksi reissun kauneimmista kuvista, kiitos kuuluu Sirpalle

50v kuva Tenolta. Vaikka nyt meikitön kuva tympii, niin 5 vuoden päästä tämä on tosi hyvä ;)

 
 
Pysähdyimme jälleen Karhunpesäkiven kohdalla olevassa varsin mukavassa kesäkahvilassa, joka tarjoilee muutamaa ruokavaihtoehtoa, pikkusuolaista ja makeaa. Menomatkalla kävimme katsastamassa karhunpesäkiviluolankin, mutta siitä lisää myöhemmin.

Päivän ensimmäinen synttäriherkku Karhupesäkiviluolan luona olevassa kahvilassa. Nam!

Synttäriyöksi olimme vuokranneet Saariselän Kaunispään rinteestä varsin tyylikkään kuution. Siinä oli iso maisema ikkuna, katto osittain lasia, pieni sauna ja keittiö. Sisustus oli skandinaavista tyyliä ja sängyt olivat moottorisängyt. Ehkä kaikkein parasta oli kuitenkin ilmalämpöpumppu, joka tarjosi ensimmäisen viileän yön. Olisimme voineet jäädä toiseksikin yöksi nautiskelemaan maisemista. Majoitus oli nimeltään Top Star. Samankaltaista maisemamajoitusta tarjoaa myös Arctic Star hotelli.

Naapurin kuutio meidän terassiltamme kuvattuna




Kävimme syömässä Arctic Starin hotellissa. Rakennus ja sisustus ovat aivan viimeisen päälle. Maisemat samoin upeat. Olimme syöneet niin hyvin reissussa aikaisemmin, että ravintolan täysin tavanomainen ruoka ei tehnyt meihin vaikutusta. Mutta ei siinä mitään vikaa ollut.

Viinisuositus oli todella onnistunut. Nautittiin pullo loppuun ruuan jälkeen terassin korituoleissa

Matkalla ravintolasta alemmas omaan kuutioon
 
Synttäri-ilta jatkui oman kuutiomme terassilla. Sirpa oli aiemmin sanonut, että ajamme ehdottomasti vierailemaan Suomen pohjoisimmassa Alkossa. Siellä selvisi, että vierailun syy oli se, että Sirpa osti minulle lahjaksi shampanjapullon. Ihana shampanjan hakureissu. Designkuutiossamme Sirpa alkoi kaivella matkalaukustaan juhlatarvikkeita toinen toisensa perään. Oli palloja, lautasliinoja ja kertakäyttöastioita. Voihan mahtavuus!
 


Sain myös tälläisen todella tyylikkään aurinkolipan

Ystäväni sanoi FB:ssä, että hänellä on ollut samanlainen lippa 80-luvulla. Pitänee mennä hankkimaan varastoon hänen synttäreitään varten :D Kyllähän tuollainen lippa kruunaa asun kuin asun.




Aivan mahtava synttäripäivä. Kiitos Sirpa! Kiitos Hra Kepponen, joka mahdollistit tämänkin irtioton.

Kiitos muistamisesta sukulaiset ja ystävät.

Oli suorastaan mahtavaa täyttää 50!!!
Eikä bileet vielä tähän lopu :)

PS. Turha tässä enää kitistä, että mihinkään en pääse koronan aikana. Viimeisen 12kk aikana olen viettänyt neljä viikkoa pohjoisessa ja viime kesänä jopa Norjassa :)

10 kommenttia:

  1. Hyvää Syntymäpäivää - aivan upea paikka viettää juhlapäivää !

    VastaaPoista
  2. On niin seesteisiä maisemia. Taisit saada edellisellä reisulla Lapinkipinän :)
    Onnea vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Olin viime kesänä Sirpan kanssa Käsivarren Lapissa ja sain jonkun Lapin kuumeen. Siihen saakka Lappi on ollut minulle talvikohde. Viimekesäinen reissu oli elämäni toinen kesäreissu Lappiin. Ensimmäinen reissu 90-luvun alkupuolella Kilpisjärvelle meni lähinnä sadetta pidellessä ja pariinkymmeneen vuoteen en tuntenut sen erityisempää vetoa Lappiin kesällä. Viimeisen 12 kuukauden sisään olen viettänyt 4 viikkoa pohjoisessa :)

      Poista
  3. Onnea! Voi, sinulla on ollut ihana synttärireissu. Mutta pitikö laittaa kuva lakkahillosta? Täällä nyt vesi kielellä mietin, että mistä keksisin lakkahilloa tähän hätään...

    Kiitos uintivideosta! En ole uinnut luonnonvesissä miesmuistiin ja kyllähän sitä lajiakin on ikävä.

    Luulen, että matkailussa alkaa Suomessakin kohta olla vähimmäisvaatimuksena, että hotellihuoneen tai vuokramökin saa viilennettyä.

    Onnea vielä! Ja sitten seuraavan 50 vuoden periodin kimppuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista! Hyvältä tuntui täyttää 50v. Toivottavasti ikää ja terveyttää riittää, niin mikäs sitä olisi silloin porskuttaessa eteenpäin.

      Yllättävän vähän tulee käytettyä lakkoja täällä etelässä, kun ei pääse itse poimimaan ja jotenkin kauppojen myymät lakat eivät näytä houkuttelevilta ja ovat tosi kalliita. Piti googlata, että USAssakin on alueita, joilla kasvaa lakkoja. Olen taas sivistynyt lisää :D

      Kivaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  4. Myöhästyneet synttärionnittelut! :-) Olipahan ikimuistoinen synttäripäivä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli kyllä upea synttäripäivä ja ikimuistoinen Lapin reissu. Tuskin toista kertaa tulee Lapissa koettua moista helleaaltoa.

      Poista
  5. Sisso, mitkä maisemat juhlia synttäreitä. Melkein iskee vihreä väri omille kasvoille 😉 Ja tuo majoitus. Iik! Ihanat jutut synttäreiksi. Onnistuneita yksityiskohtia on ollut paljon. Onnea vieläkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä komeat puitteet juhlapäivälle. Alkuperäisenä suunnitelmana oli ollut koko perheen voimin Gardajärvellä. Eipä jäänyt yhtään kaivelemaan, ettemme päässeet sinne. Sitä paitsi paremmat säät oli Lapissa kuin olisi ollut Gardalla.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista