26. heinäkuuta 2021

Saunataivas ja fine dining Inarissa

Inarin palveluita netissä selaillessani löysin todella kivalta vaikuttavan saunan nimeltään Aurora. Hinta oli 20€ per hlö per tunti. Päätimme investoida saunavuoroon sen lisäksi, että meillä oli hotellihuoneessakin oma sauna. Respan pojallahan oli sisäänkirjautumisen yhteydessä hieman vaikeuksia pitää pokkaa, kertoessaan, että rouvilla on varattuna saunallinen huone, kun ulkolämpötilä oli yli +30. Sirpan kanssa kivi-paperi-sakset taktiilla arvoimme, että kumpi lähtee naurattamaan respan poikaa lisää kyselemällä, että mistä saamme Aurora-saunan avaimet. Onneksi olimme maksaneet saunan etukäteen, muuten minä olisin todennut, että näillä helteillä en sauno. 

Aurora-sauna osoittautui yhdeksi reissun kohokohdaksi. Taivas ja Inarinjärvi oli huikean siniset ja löylyhuoneesta oli erinomaiset maisemat. Löylyhuone oli tehty samaan tyyliin kuin lasi-igluja tehdään, eli tila on lasinen "puolipallo". 

 
Löylyhuoneen seinät ja kattoa lasia - ja mitkä maisemat!!!

Maisemat olivat niin upeat ja löylyt erinomaiset


Saunan viereisellä laiturilla oli uimaportaat. Olimme aikaisemmin uineet Inarinjärvessä Inarin keskustan kohdalla suojaisessa satamassa. Aavan ulapan äärellä vesi oli useita asteita viileämpää, mutta raikasti ihanasti saunojaa.


Suositukset meiltä Aurora-saunalle! Kannattaa mennä. Saariselältä ajaa tunnissa Inariin saunomaan.
https://visitinari.fi/fi/majoitus/aurora-sauna-hot-spring/
 

Kävimme koestamassa fine dining luokkaan lukeutuva ravintolan Aanaarin Inarissa. Aromilehti on kirjoittanut vuoden 2020 ravintolasta näin:

Inarin Kultahovissa toimiva Aanaar on Suomen Gastroonomien Seuran Vuoden Ravintola 2020. Seuran perusteluissa korostetaan suomalaisen ruokakulttuurin edistämistä ja todetaan muun muassa:

”Keittiömestari Heikki Nikulan johdolla Aanaar on syventynyt raaka-aineisiin, jotka juontuvat alueen saamelaisesta ruokakulttuuriperinnöstä. Tuorettakin tuoreempi siika on keittiön ehdoton kärkituote. Porosta Nikula hyödyntää myös vähempiarvoisia ruhonosia ja verta. Jälkiruoissa ja drinkeissä leikitellään niin rantaniittyjen kuin metsien antimilla.”  

Lainattu https://aromilehti.fi/artikkelit/aanaar-on-vuoden-ravintola-2020/

Ravintola sijaitsee hotelli Kultahovissa hienolla paikalla. Ikkunoista voi ihailla Jäniskosken loppupärskeitä. Ravintolatiloissa ei ollut ilmastointia, joten ruokailu oli tuskaisen kuuma. Minun osaltani se latisti tunnelmaa.

Sirpa ravintola Aanaarissa
 
Ruuassa on keskitytty tuomaan pohjoisten raaka-aineiden makuja lautaselle. Minusta osa kuulosti hieman kikkailulta, mutta ennakkoluulottomasti aloimme tilaamaan. Jaoimme alkupalat ja niiksi valikoitui yksi kasvispääruoka ja kala-alkupala

Karamellisoitua männyllä maustettua kukkakaalta,sieni-qvinoaa, pinaatti-vebenapyrettä ja kesäkasviksia

Sieni-qvinoa oli varsinainen yllätys, se oli todella herkullista. Kukkakaali maistui aika tavalliselta kukkakaalilta, eikä meistä kumpikaan erottanut siinä männyn makua. Hyvä annos!

Purjotuhkalla marmoroitua Inarijärven graavisiikaa,tilli-piimänherakastiketta ja muikunmätiä
 
Graavisiika alkupala oli erinomainen myöskin. Kastikeessa maistui "heinä ja ruoho" hyvällä tavalla. Tosin annos oli syöty kahdella lusikallisella, kalaa olisi saanut olla enemmän. 

Me molemmat valitsimme pääruaksi poronvasan maksaa. Minun olisi pitänyt pyytää keittiötä paistamaan maksaa vielä hieman lisää, se oli minun makuuni liian medium. Poronvasan maksassa on hyvin voimakas riistaan maku.
 
Paistettua poronvasanmaksaa, timjami-maksalientä, puikulapyrettä, grillattua sipulia japuolukkailmaa

Jälkiruuaksi tilasimme talon erikoisuudet eli savusaunat. Annos oli suorastaan spektaakkeli!


Savusauna:koivunlehtisorbettia, koivulientä, tuorejuustomoussea ja marjoja
 
Siellä se sauna savuaa :)

Annos todellakin maistui koivulta, niin paljon, että syödessäni mietin, että olenkohan koivuallergikkona allerginen kyseiselle jälkkärillekin. Koivun lisäksi jälkkäri maistui tervasalmiakilta. Jälkiruoka oli enimmäkseen erikoinen ja minun arvostelussani se häviää kirkkaasti vaikka ihan peruspannacotalle, jota lapseni usein väkertävät. Unohtumattoman jälkkäristä teki se, että yöllä heräsin närästykseen ja suussani maistui Hieno suomalainen koivu shampoo ja salmiakki :D :D :D Hihittelin yöllä sängyssä itsekseni ja otin närästyslääkettä ja onneksi nukahdin pian uudestaan.

Kävimme tutustumassa saamelaiskulttuurin ja pohjoisen luonnon museoon Siidaan. Siidassa oli remontti käynnissä ja ainoastaan ulkomuseoon pääsi. Me molemmat pidimme siitä kovasti. Siidasta tuli mieleen toinen suuri suosikkini Seurasaari. Jo pelkästään kauniiden maisemien vuoksi Siida on käymisen arvoinen kohde.




Siidan opastetauluissa jäin jumittamaan sille kohdalle, jossa oli merkitty aikajanalle Siidan kohteita. Niistä moni on vanhempia kuin pyramidit tai sumerilainen kulttuuri. Kivikaudella 8500-7500 vuotta sitten Inarissa on jo ollut asutusta. Tässä kohtaa totesin, että koulusivistyksestäni on haihtunut täysin tiedot, että mitä Suomessa on ollut kivikaudella. Ehkä jonain päivänä ehdin kertaamaan Suomen muinaishistoriaa.


Inari teki minuun suuren vaikutuksen. Ihan mielettömän kaunis paikka ja hyvät palvelut. Toki täytyy todeta, että jos lämmintä olisi ollut alle 10 ja vettä olisi satanut tauotta, niin mielikuvani olisi varmasti toisenlainen. Nyt en voi muuta kuin hehkuttaa, että Inari on hieno!

50v juhlamatkan postaukset:
2. Saariselkä  

12 kommenttia:

  1. Mahtava postaus! Mielenkiintoista luettavaa ja hienoja kuvia. Siidassa-käynnistä juuri eilen puhuttiin. Saa nähdä, että vieläkö tälle lomalle reissu suuntautuu Lappiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Hienoja elämyksiä tarjosi Inarin. Ei sen puoleen, yhtä hienoja elämyksiä tarjosi Kainuukin.

      Poista
  2. Ihana saunakokemus ! Ja koivunlehti jälkiruoan päällä - kuin piste iin päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sauna oli kyllä hieno ja kaikki todella siistissä kunnossa :) Minä olen miettinyt, että pitäisikö kommunistikiertueen lisäksi polkaista käyntiin saunakiertue - eli etsiä kivanoloisia vuokrasaunoja ja käydä kavereiden kanssa koestamassa.

      Poista
  3. Upea sauna ja voi miten herkulliset annoksetkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä varsinainen maisemasauna! Pesu- ja pukutilat olivat hyvät myös. Olisi mennyt toinen tunti kevyesti saunoessa ja uidessa.

      Poista
  4. Vau mikä sauna! Saiko saunan siis ihan yksityiskäyttöön koko ajaksi?

    Kyllä se vaan niin on, että sää vaikuttaa tosi paljon siihen, miten jonkin paikan kokee. Vaikka kuinka yrittäisi ajatella, että "sää on mielentila" ja muuta diipadaapaa, niin sää rajoittaa jo ihan ulkona olemista ja tekemistäkin.

    Siida oli minustakin kiva, ja varsinkin ulkomuseo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saunan sai yksityiskäyttöön tuolla 40€. Olisi mennyt toinenkin tunti kevyesti uidessa ja saunoessa. Sanoisin hyvin kohtuulliseksi tuota saunahintaa noin komeasta paikasta.

      Kyllä minuun vaikuttaa sää. Jos tulee vettä kuin Esterin pers*tä niin hankala siinä on nauttia ulkoilusta. Eihän se mahdotonta ole ja hyviällä varusteilla pärjää, mutta kyllä se minua korpeaa. Melkein kaikki muu keli menee, mutta ei kunnon sade. No ei ehkä myöskään ihan hirveä pakkanenkaan sellainen -25 tai vielä kireämpi pakkanen.

      Poista
  5. Aikamoista rohkeutta teillä oli ruokatilauksen suhteen...
    Siidassa olen käynyt ainakin 2 kertaa, jos ei useampikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aanaarissa ei ollut mitään kovin tavanomaisia annoksia tarjolla, paistettua siikaa olisi ollut ja se oli ollut varmasti varmin valinta :) mutta tulipahan kokeiltua muutakin.

      Siida oli kiva paikka!

      Poista
  6. Siida vaikuttaa todella mielenkiintoiselta paikalta. Inarin muistan lapsuudestani hyvin koska siellä näimme todella paljon poroja. Tuollaisen "savuavan jälkiruoan" sain viimeksi Vilnassa pari kesää sitten ja se oli kyllä hauska päätös aterialle. Aika hauska sauna mutta tuossa helteessä olisin minäkin jättänyt sen väliin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siida oli kiva paikka. Tänä vuonna sisätilat eivät olleet käytössä, mutta ulkomuseon puolellakin riitti nähtävää ja ihasteltavaa. Inari oli minusta varsin kiva kohde :)

      Poista