6. lokakuuta 2019

Lapsiperheen rapujuhlat

Ehdimme viettää syyskuussa ystäväni Lauran ja hänen perheensä kanssa rapujuhlat meidän maalaismummolassa. Pidimme rapujuhlat nyyttärihengessä, Lauran perhe hoiti pääruuan tykötarpeineen ja meidän perhe ravut ja jälkkärin.

Ohjelmaan kuului saunomista alkupalojen jälkeen. Osa saunojista, minä mukaanlukien, kävivät saunasta uimassa. Vesi oli vielä syyskuussa yllättävän pulahduskelpoista. En ole mikään kylmän veden uimari, mutta tänä kesänä ja syksynä olen uinut saunasta paljon tavallista myöhempään. Aloin jo miettiä, että tuleekohan minusta vihdoinkin avantouimari. Epäilen, että kylmän sietokykyni ei ole parantunut ja syynä lienee se, että tänä syksynä olemme olleet maalaismummolassa aikaisempia vuosia enemmän.

Pojat ja miehet pelasivat Torakkapokeria naisten saunavuoron aikana. Esikoinen oli suunnitellut uuden juonen ja voitti jälleen Torakkapokerin :) Muutoin illan ohjelma koostui syömisestä ja rennosta seurustelusta.

 Tervetuloa rapujuhliin

Ostimme juhlakoristeeksi ison rapu-foliopallon

Maalaismummolassa on anopin astiakokoelma. Anoppi oli innokas vanhojen tavaroiden keräilijä.  Anopin keräilemät astiat ovat ihania ja aina kun katan niillä pöydän, tulee anoppi mieleeni.

Alkuruuaksi oli tarjolla lohimousseleipiä, patonkia, tuorejuustoa ja kasviksia. Pääruaksi oli savulohta, keitettyjä perunoita ja kermaviilikastiketta. Pääruuan jälkeen söimme vielä pienet jälkkärit. Meidän esikoisemme teki pannacotat jokaiselle. Vasta sitten aikuiset siirtyivät rapuihin.


Meillä rapujuhlat tulivat syksyiseksi ohjelmaksi vasta 2010-luvun alussa. Muutamat rapujuhlat olimme koeluonteisesti pitäneet jo aiemmin kaupan ulkolaisilla pakasteravuilla, kun niitä alkoi ilmestyä joka kaupan pakastealtaaseen. Ne eivät olleet minun makuuni, ei nekään huonoja ole. Elävien rapujen käsittelystä ja keittämisestä en innostu lainkaan. Yhtenä kesänä selvisi, että hyvän kolleegani sisko ravustaa mökillään niin ahkerasti, että häneltä voi ostaa rapuja. Kolleegan sisko keittää ravut hyvässä liemessä ja pakastaa ne. Hän suosittelee aina freesaamaan jäiset ravut kaatamalla niiden päälle uusi suolatillimausteliemi. Me olemme vain sulattaneet ravut ja ne ovat olleet erinomaisia sitenkin. Varaamme rapuja 5-6kpl per henkilö. Varasimme tänä vuonna rapuja myös lapsille maistiaisiksi, mutta ne jäivätkin aikuisille syötäväksi. Minusta tuo viitisen rapua on ihan riittävä, koska onhan rapujen kuorimisessa aikamoinen vaiva. Yleensä syön ensimmäisen ravun sellaisenaan ja loput paahtoleivällä. Se yksi rapuleipä jonkun kuplivan kanssa maistuu erinomaiselta. Enempää en viitsi askarrella auki. Keitettyjä rapuja myy Helsingissä ainakin Herkku ja Wotkins.
 

Nämä herkut toimitetaan yleensä kotiovelleni. Tänä syksynä kävin ne hakemassa. Jäin tietysti suustani kiinni tavatessani kolleegan siskoa ensimmäistä kertaa ja siinä meni päälle tunti parkkipaikalla :D

Esikoinen teki joko kotona 9kpl pannacottia mukeihin valmiiksi

Varsinainen jälkiruoka, joka tosin tarjoiltiin todella myöhään, oli vohveleita.

Minusta juhlat olivat oikein onnistuneet ja mikä parasta ne valmistuivat aika pienellä vaivalla. Pojat vähän näyttivät imuria maalaismummolan alakerralle. Ravut piti vain sulattaa ajoissa ja lohimousse mättää saaristolaisnapeille. Jälkkäristä vastasivat esikoinen ja Hra Kepponen. Vohveleihin olemme alkaneet käyttämään "reissussa" kaupan valmiita jauhepusseja niiden helppouden takia. Laura toi pääruuan, leivät, levitteet, kermaviilikastikkeen ja kasvikset ja perunat valmiiksi pestyinä. Kala oli suoraan kaupan kalatiskistä. Ravut ja pullo kuohuvaa toivat juhlafiilistä pöytään.

Samalla kaavalla voisi pitää vaikka raglettejuhlat: alkuun nälkäisen nuorison vatsoja täyttämään joku tuhti alkukeitto ja sitten grillailemaan. Meillä ei ole raglettegrillejä, mutta ystäväni on vähän lupaillut lainata kahta grilliään. Ehkäpä jonain ei-niin-kylmänä syksy- tai talviviikonloppuna menemme maalaismummolaan ja takkatulen loimussa vietetään ragletteiltaa. Kuulostaa tunnelmalliselta, vai mitä?

Sitten loppuun vielä rapujuhlien eläinlöydös. Joidenkin mielestä ällöttävä, mutta minusta aika komea. Jääkaappisäilytettävää oli rapujuhlien aikaan sen verran paljon, että piti ottaa kellari käyttöön. Kun Hra Kepponen meni kellariin, niin ovenkahvassa oli varsin komea etana. Kyseessä on Googlen mukaan ukkoetana, joka on Euroopan suurin etana. Kuvan yksilö on ujosti sykkyrällä ja mahdollisimman pienenä. Mittaa sillä on reilusti etusormea enemmän.

Ukkoetana

8 kommenttia:

  1. Kuulostipa nuo juhlanne kivoilta. Rennot juhlat ovat mukavia ja kun yhdessä tehdään, ei kukaan uuvu järjestelyistä. Kerrassaan karmiva tuo etana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en kovin monia juhlia vuodessa jaksa järjestää, joissa pitää itse vastata lähes yksin kokonaan isomman porukan kestitsemisestä ja vielä siivota. Kun jaetaan vastuita, niin juhla on kaikille rento tilaisuus.

      Poista
  2. Rapujuhlissa en olekaan ollut pariin vuoteen! Nyt alkoi tehdä mieli saksiniekkoja.
    Kiva kattaus teidän rapujuhlissa ja tuo rapukoriste katossa on hauska.
    Ukkoetanan olen itsekin onnistunut luonnossa näkemään pariin otteeseen - vaikuttava otus! Mutta ei minusta kyllä yhtään ällöttävä - kaunis pikemminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalaismummolan vanhoilla astioilla on ihana kattaa pöytää, etenkin kun ne tuovat samalla paljon hyviä muistoja mieleen :)

      Vaikuttava on minustakin hyvä adjektiivi kuvaamaan ukkoetanaa. Minä en sellaisista vikkejäjalkaisista tai lentävistä hyönteisistä juurikaan tykkää (paitsi sudenkorennoista), kun aina ensimmäiseksi mietin, että kohta se kävelee niskaani pitkin, mutta etanaa voi ihailla ihan rauhassa ;)

      Poista
  3. Etana on kamala mutta juhlat kivat. Niin tykkään siitä, että kaikkea ei tarvitse itse tehdä - kuten jo tuossa on sanottu, ihanan rennon tuntuiset juhlat. Minulla olisi ollut tilaisuus syödä rapu elokuun lennolla Suomesta, mutta sitten iski arkuus. Pitäisi varmaan tutkia muutama YouTube video tulevaisuuden varalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaiset juhlat, joissa yksin joutuu kestitsemään vieraat, ovat raskaita. Itselläni ei meinaa sellaisiin riittää voimia sellaiseen pakollisten joulujen ja synttäreiden lisäksi.

      Kannattaa ehdottomasti kokeilla rapuja, jos tilaisuus tulee. Niiden kuoriminen ei sinänsä ole monimutkaista, mutta avaamiseen kuluu kyllä aikaa.

      Poista
  4. Mukavat juhlat teillä! Meillä on luvassa raclette-ilta tässä syksymmältä, ehdoton juttu joka vuosi.
    Hurjan kokoinen etana, meidän mökillä tavannut tuollaisia jätti isoja.

    Mukavaa iltaa ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytynee lainata kaverilta ragelettegrilli, jota mekin pääsemme kokeilemaan sitä. Fonduupata öljyssä paistamiseen olisi itsellämme, mutta inhottaa se, että siitä tulee hirveä määrä öljyä roskikseen.

      Kivaa keskiviikkoa!

      Poista