24. maaliskuuta 2019

Halong Bay

Näitä matkajuttuja on jäänyt pari roikkumaan viime vuodelta. Nyt siis paluu marraskuuhun ja Vietnamiin. Minulle koko pienen Aasian kierroksen huipentuma oli risteily Halong Baylla.

Koska meillä oli aikaa Hanoissa rajoitetusti, emme halunneet käyttää Halong Bayn risteilyyn enempää aikaa kuin yhden päivän. Päiväristeilytarjontakin on laaja. Halusin minimoida automatkaan käytettävän ajan, jotta saisimme nauttia mahdollisimman paljon itse risteilystä hulppeissa maisemissa. Yllättävän moneen risteilyyn kuuluvaan autokuljetukseen olisi kulunut 3,5-4 tuntia per suunta, siitäkin huolimatta, että osa matkasta taittuu uutta moottoritietä pitkin. Risteilyn löytäminen lyhyemmällä automatkalla vaati yllättävän runsasta googlettamista.

Samalla tutustuin siihen seikkaan, että Halong Bayn kansallispuiston lisäksi alueella on kolme muutakin kansallispuistoa: Lan Ha, Cat Ba ja Bai Tu Long. Muut kansallispuistot eivät ole yhtä kuuluisia kuin Halong Bay, mutta ne tarjoavat aivan yhtä upeita maisemia sekä mahdollisesti huomattavasti rauhallisemman risteilykokemuksen kuin supersuosittu Halong Bay. Pitkällisen pähkäilyn valitsin meille koko päivän risteilyn Lan Halle.

Risteilyä edeltävänä päivänä sain retkijärjestäjältä viestiä, että haluaisivat upgradeta meidät luxus-risteilylle Halong Baylle. Suhtauduimme hiukan epäröiden tarjoukseen, pelkäsimme että joutuisimme sittenkin istumaan lähemmäs 8 tuntia autossa. Sekään ei selvinnyt, että pääsisimmekö risteilylle lainkaan, jos emme valitsisi upgradea. Hiukan apein mielimme suostuimme upgradeen.

Kyseessä oli tosiaankin aivan oikea upgrade. Jade Sails laiva oli todella paljon hienompi kuin alkuperäisen varauksemme laiva. Vältyimme pitkältä ajomatkaltakin, moottoritien päässä olevasta satamasta oli pieni venematka Jade Sailsin kyytiin, joka operoi pääosin mereltä käsin. Laiva oli myös viihtyisä, ruoka erinomaista, reitti sivusi Halong Baytä kulkien sekä Cat Ban että Lan Han alueella. Opas oli asiantunteva ja hauska. Maisemat olivat todella kauniit, emme juurikaan nähneet muita laivoja. Matkustajiakin oli sen verran vähän, että jokaiselle löytyi hyvin tilaa laivalta maisemien ihailuun. Mahtava onnenpotku!

Lähdimme matkaan pienten päiväreppujen kanssa ja päättelimme, että olo on paljon huolettomampi, jos jätämme luottokortit hotellin tallelokeroon. Minähän en ole shoppailuihminen, mutta luottokortin jättäminen matkasta oli virhe. Satamassa oli helmienviljelyfirman iso näyttelymyymälä ja korut olivat todella kauniita eivätkä pahan hintaisia lainkaan. Hieman jäi kaivelemaan se yksinkertaisen kaunis koru, jossa oli muutama iso vihertävä epäsymmetrinen helmi. Luottokorttien poisjättäminen osoittautui liioitteluksi: laivassa oli monenkokoista lukollista lokeroa arvotavaroita varten.

Jade Sails parkissa Cat Ba saaren edustalla

Jade Sails promokuva http://jadesailshalong.com/

Aamulla merellä oli vielä sumuista, mutta auringon paistaessa sumuverhokin katosi. Marraskuussa sää oli vielä mukavan lämmin, merivesi oli viileää, mutta uintikelpoista. Caprit ja t-paita olivat riittävä vaatetus reissuun. 

Kannella osa otti aurinkoa risteilyn lomassaLaivan keulassa

Tervetulojuoma

Retkiohjelmassa oli maihinnousu Cat Ban saarella, jossa oli mahdollista ajaa pyörällä tai autolla läpi osteriviljelmien ja sademetsän paikalliseen kylään, uimatauko ihanassa poukamassa Lan Han kansallispuistossa, melontaa tai venekyyti Cat Bassa sekä lounas ja illallinen. Väliaika soljui maisemista nauttien.

Lounas tarjoiltiin ennen varsinaista ohjelmaa laivan ravintolassa

Mainoskuva laivayhtiön sivulta http://jadesailshalong.com/

alkupala

pääruoka

jälkkäri

Seuraavaksi muutama kuva Cat Ban saarelta:

Satama

Osteriviljelmä

Risteilymatkailijat pyöräilee

Rohkeimmat kokeilivat luonnon oman fish span. Puron pikkukalat näykkivät kuollutta ihosolukkoa varpaista aivan kuten oikeassakin fish spassa

Tarjolla oli kotipolttoista käärmeviinaa. Opas oli hiukan kauhuissaan, kun skotlantilainen vanha herra halusi maistaa ja ottaa vielä toisenkin mukillisen

Cat Ban saariretken jälkeen jatkoimme Lan Han puolelle. Siellä on useita hiekkarantoja, jotka ovat kesällä täynnä auringonpalvojia. Matkalla ohitimme kelluvan kylän sekä muutaman yksittäisen kelluvan talon. Elinkeinona kelluvissa kylissä on osterin kasvatusta sekä kalastusta. 


Kelluva talo

Lan Han alueella pidimme uimatauon. Illan viimeinen ohjelmanumero ennen illallista oli melontaa tai veneen kyydissä istuskelua. Aurinko alkoi jo laskea, oli sellainen iltapäivän kuollut hetki, jolloin ei kuulunut mitään. Ympärillä oli vain täydellinen hiljaisuus ja upea luonto. Poukamassa oli meidän kahden veneen lisäksi pari paikallista nuorta miestä kalassa. Tuo hetki oli upea!

Paikalliset kalastajat

Tällaisilla veneillä olimme liikkeellä

Juuri kun luulin, että risteilykokemukseni ei voi enää parantua, se nousi ainakin toiseen potenssiin. Oppaamme osoitti ylös karstivuorelle. Juuri ja juuri silmillä eroittui, että puuttomalla alueella liikkui apinoita. Yhdellä niistä oli poikanen kannossa. Emo ja poikanen asettuivat karstivuoren huipulle ja hetken päästä poukamassa kaikui apinoiden äänet, kun ne viestivät toisilleen. On mahdollista, että näimme hyvin harvinaisia golden-headed langur apinoita, joita suojellaan Cat Ban saarella.

Laivan kulkiessa kohti satamaa nautimme erinomaisen illallisen kannella. Opas vakuutti, että kaikki merenelävät ovat aivan tuoreita ja hyvin valmistettuja, joten minäkin vatsavainen uskalsin maistella aivan kaikkea.

Grillipisteellä kokki paistoi kalaa, katkarapuja, kalmaria, kanaa ja nautaa. Mainoskuva laivayhtiön sivulta http://jadesailshalong.com/

Osa alkupaloista 

Maistiaisia grillistä

Osa jälkiruuista

Risteilyn järjestelyt olivat minusta ensiluokkaisesta. Meillä jäi 10t risteilemiseen. Ehdimme nähdä maisemia, paikalliselämää, veneillä ja vielä auringonlaskun aikaan ne apinat. Risteily on yksi elämäni kohokohtia. Emme kokeneet lainkaan sitä, että samassa paikassa pyöri monta risteilyalusta ja risteilyreittimme oli lähes roskaton.

Jos siis haaveilet Halong Bay risteilystä ja sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää siihen monta päivää, on päiväristeily hyvä vaihtoehto. Kannattaa tosiaan katsoa tarkasti autokuljetuksiin kuluva aika, ettei suurin osa päivästä kulu autossa. Maksoimme halvemmasta risteilystä 70€ per nuppi etukäteen netin kautta varattuna, saamamme risteilyn hinta pyöri noin satasessa.

Pienen Aasian kierroksen postaukset:
 

6 kommenttia:

  1. Olipa ihanaa virtuaaliristeillä upeassa paikassa tässä aamupalan syönnin lomassa! Varmasti ikimuistoinen kokemus.

    VastaaPoista
  2. Nää ovat ihan parhaita nää sun matkapostaukset. Huikea kokemus oli varmasti <3

    VastaaPoista
  3. Matkapostaukset on niin ihania <3 Olipas kiva nojatuolimatka!

    VastaaPoista