7. helmikuuta 2019

Hanoin vanhakaupunki

Hong Kongista pieni Aasian kierroksemme jatkui Hanoihin. Olin jo etukäteen ajatellut, että Hanoin hektisyys ja rosoisuus saattavat hurmata minut. Ajatukseni osuivat oikeaan, pidin paljon Hanoista. Kaupungin runsas äänimaailma sekä kaoottinen liikenne ovat sellaiset, että en kuitenkaan usko, että viihtyisin Hanoissa pitkään. Muutaman päivän lomakohteeksi se oli juuri sopiva ja nähtävää, koettavaa ja maistettavaa Hanoissa riittää.

Hanoissa voi myös rentoutua. Yllätykseksemme Hanoi on hyvin vihreä kaupunki, siellä on paljon puistoja, joista osa on hyvin rauhallisia ja kivoja kohteita ihan vaan istuskeluun. Puistokohteiden lisäksi kävimme kahdesti hieronnassa. En ole juurikaan käynyt ulkomailla hieronnassa, joten olin yllättynyt, että perinteinen klassinen hieronta kulki nimellä Swedish massage. Miten ne ruotsalaiset onnistuvat brändäämään perushieronnankin ruotsalaiseksi? Rentoutumisen lisäksi hierontapalvelun käyttö tuntui muutenkin hyvältä, koska löysimme paikan, joka työllistää pelkästään näkövammaisia.

Hotellimme sijaitsi Hanoin vanhassa kaupungissa (old quater). Koko kaupunginosa kuhisee elämää: katuravintoloita, kauppoja ja baareja. Herätyskello oli aika tarpeeton, koska kahdeksan jälkeen liikenteen meteli kantautui ylös huoneeseemme ja herätti jopa minut. Minusta kiehtovinta oli katsella kasviskauppiaita ja katuravintoloita. Aloitan virtuaalikierroksen kuitenkin vilkkaimmalta ravintolakadulta. Meno baareissa oli reipasta jo alkuillasta ja niissä näytti viihtyvän paljon nuoria reppureissaajia.

Katuravintoloiden vakiokalustus on pieniä muovijakkaroita ja -pöytiä. Pääasiallisesti katukahviloissa ruokaili paikallisia, mutta oli joukossa aina muutamia länsimaalaisiakin. Katukeittiöllä viittaan nyt paikkaan, jossa ei ole varsinaista keittiötä vaan ruokaa valmistetaan kadulla kaasukeittimellä tai tilassa, joka ei ole varusteltu ravintolakeittiöksi. Toki osa varsinaisista ravintoloista on laajentanut asiakaspaikkojaan muovituolien avulla kadulle.




Osa katukeittiöiden ruuista oli aivan mahtavan näköisiä. Olisin niin halunnut kokeilla katukeittiöitä, mutta huonon mahani takia en uskaltanut. Paikallinen tyttöporukka oli selvästikin innoissaan saamastaan annoksesta, joten pyysin saada ottaa kuvan siitä. Tytöt olisivat tarjonneet minulle maistiaisiakin.

Simpukoita, maustedippejä ja ehkä salaattia

Tämä ravintola sijaitsi hotelliamme vasta päätä ja aina iltaisin täysi

Päiväsaikaan ruokakujien pöydille ja maahan oli aseteltu kauniisti myytävät tuotteet kalapaloista kasviksiin. Katukeittiöt valmistelivat lounaita. Pienyrittäminen on Hanoissa hyvin helppoa, en tiedä valvooko tai säännösteleekö sitä kukaan. Yksinkertaisin ja nopein bisneksen perustaminen oli se, kun näimme miehen kiipeävän kookospalmuun ja keräävän ja pudottelevan sieltä kookoksia. Sen jälkeen hän vei kookokset tuolinsa luokse kadun varteen ja veisteli ensimmäisen auki ja tökkäsi pillin siihen ja niin bisnes oli pystyssä.

Vihanneksia katukaupassa

Rouva tekee kesärullia lounaaksi, valmiit tarjottimella ämpärin päällä


 Emme uskaltautuneet syömään katukeittiöruokaa, mutta löysimme pari tosi kivaa ravintolaa. Toinen oli suunnattu enemmän turisteille ja toisessa oli paljon paikallisia.

Paikallisten suosima ravintola

 Tällaiselta näytti paikallisten suosiman ravintolan illallisemme. Oli maukasta!
 
Hanoi rolls: niistä tuli hetkessä suosikkimme
 
Oikealla toinen suosikkimme: Bún Chà jossa on nuudelia, lihapullia ja porsassuikaleita

Ravintoloiden lisäksi vanhan kaupungin kujat pursuavat pikkukauppoja, jotka myyvät vaatteita, asusteita ja laukkuja iltalaukusta matkalaukkuun. Tinkiminen kuuluu asiaan ja hyvälle tinkijälle tavarat ovat hyvin edullisia. Yleensä en jaksa katukauppaa lainkaan, mutta tällä kertaa innostuin tekemään hiukan ostoksia. Ostin yhden edullisen ulkoilutakin pojille varastoon,  pipot työkavereille, teknisen urheilupaidan hra Kepposelle (joka osoittautuikin kokolappu pienemmäksi ja meni esikoiselle) ja itselleni huivin.

Kujilla oli myös mahtavia kukkakauppoja

Katuvilinän lisäksi katseltavaa riitti myös puhelinpylväiden johdotuksessa :D



Turistibisneksessä toimivat tuntuivat osaavan vähintään kohtuullisesti englantia, ravintoloista löytyi yleensä aina ruokalista myös englanniksi. Kaduilla liikkuminen ei tuntunut turvattomalta, toki laukkuvarkaita pitää varoa Hanoissa samoin kuin monessa muussakin vilkkaassa kaupungissa. Taksilla ajelin yksiksenikin enkä pitänyt sitäkään mitenkään turvattomana enkä kohdannut tuplahinnoitteluakaan. Vatsani kesti erinomaisesti paikallisen ravintolaruuan. Hanoin turvattomin asia on ehdottomasti liikenne! Kadun ylittäminen vaatii suorastaan rohkeutta ja jos mahdollista se kannattaa tehdä seuraten paikallisia. Autot eivät tuntuneet läheskään yhtä vaarallisilta kuin se hirvittävä massa mopoja, jotka ajavat sekä valon vaihtumisen jälkeen että reippaasti vaihtumista ennakoiden.
 
Hanoista riittää kerrottavaa vielä nähtävyyksien osalta sekä Vietnamista vielä Halong Bay risteilystä, joka oli koko reissun kohokohta minulle.
 
Pienen Aasian kierroksen postaukset:
 

4 kommenttia:

  1. Olipa taas mielenkiintoinen kierros, kiitos tästä! Ja ruoat näyttävät niin houkuttelevilta!

    Mukavaa viikonloppua Kepposlaan!

    VastaaPoista
  2. Ja taas pääsin niin oivallisesti perjantai iltana ihanalle nojatuolimatkalle! Nam mitä ruoka-annoksia. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista