15. huhtikuuta 2015

Lomapalapelin rakentelua

Jos ei ole ollut aikaisempina kesinäkään aivan ongelmatonta koululaisen lomapalapelin kasaaminen, niin tänä kesänä ongelma kasvaa uuteen kokoluokkaan. Koululaisia on nyt kaksi ja valitettavasti tällä kaksikolla menee sukset aika usein ristiin.

Viime kesä oli paljon helpompi, koska esikoinen pärjää tarvittaessa itsekseen lyhyitä päiviä. Hänelle ohjelmaksi riittää sovittu kaverivierailu, hänet voi tiukan paikan tullen ottaa mukaan töihin tai tipauttaa vaarille. Toimintaa ja liikuntaa kaipaava keskimmäinen ei tähän muottiin sopeudu, eikä kahta tappelupukaria voi töihin ottaa eikä pitkäaikaissairaalle vaarillekaan jättää. Onneksi sekä minulla että miehelläni on mahdollisuus tehdä etätöitä. Jonkun verran meidän on pakko limittää lomia. Toistaiseksi yritän kaikin keinoin vältellä tilannetta, että minulla ja miehelläni ei olisi lomaa yhtäaikaa.

Onneksi on leirejä. Esikoinen ei suostu lähtemään yön yli leireille. Keskimmäinen menisi kyllä, mutta minusta 7v on aivan liian pieni. Ehkä parin vuoden päästä, jos hänelle löytyy sopivaa seuraa. Jäljelle jää erilaiset päiväleirit.

Päiväleirit

  • Kaupunkien tarjonta
    Helsingin kaupungilla on paljon koululaisten päiväleirejä tarjolla ja niihin bussikuljetus. Leiripaikat kuulostavat myös kivoilta. En ole ikinä hakenut kaupungin leiripaikkaa, joten en tiedä, kuinka hyvin paikkoja saa. Leirit ovat keskihintaisia. Hyvä puoli on koko päivän kesto.
  • Seurakunnat
    Esikoinen menee jo kolmatta kesää oman seurakuntamme päiväleirille ja keskimmäinen ensimmäistä kertaa. Viime kesän päiväleirit olivat esikoisesta onnistuneet. Aamuhartaus ei jaksa poikaa kiinnostaa, mutta se kuuluu pakettiin. Leirit ovat hinnaltaan edullisia ja meille plussa on hyvä ja tuttu sijainti. Usein mietin kirkosta eroamista, mutta arvostan todella korkealle oman seurakuntamme lapsi- ja vanhustyötä ja siitä syystä maksan edelleen kiltisti kirkollisveroni ja toivon seurakuntien levittävän hyvää ja turvaa ympärilleen.
  • Urheiluseurat
    Yleensä paikallisilla fudisseuroilla on heti kesäkuussa päiväleirejä. Meidän lähiseurallamme on ollut joka kesä fudisleiri. Leiripaikkana on usein tekonurmikenttä ulkona, joka on jarrutellut minun intoani ilmoittaa pojat fudikseen. Meidän tuurillamme koko viikon sataa. Vastaavia leirejä olen löytänyt uima-, yleisurheilu- ja koripalloseuralta. Näihin voi siis osallistua, vaikka ei harrastaisi lajia. Leirit ovat yleensä keskihintaisia.
  • Kaupalliset sisäleikkipuistot
    Leirejä on useassa HopLopissa, Gymillä, SnadiStadilla, laatuleireillä ja muissa vastaavissa paikoissa. Leirit ovat kalliita. Plussaa on se, että monessa paikassa leiri kestää todellakin koko päivän 8-16. Meidän pojat olisivat kovastikin halukkaita menemään HopLopin päiväleirille, mutta tulevana kesänä ei ollut leiriviikkoa tarvitsemallemme ajalle.
  • Muut kaupalliset toimijat
    Liikuntaan ja musiikkiin liittyvää tarjontaa on, muu onkin sitten aika vähäistä. Aivan ihanaa leiriohjelmaa tarjoaa Arkki sekä Heureka. Esikoinen oli viime kesänä Heurekan päiväleirillä ja piti siitä todella paljon. Tänä kesänä molemmat pojat menevät Heurekaan. Heureka on HopLopeja kalliimpi ja päivä lyhyempi, Arkki on jopa Heurekaa tyyriimpi.
Lastenhoitaja
Yksi vaihtoehto on palkata lastenhoitaja. MLL tuntitaksa on 8,2€ + eläkevakuutusmaksut (24,7%-työntekijän osuus 5,7-7,2%). Pikaisen kustannusvertailuni perusteella kahden lapsen leiriviikko ja lastenhoitaja viikoksi 7t/pvä ovat aikalailla saman hintaiset. Oman huippuhyvän lastenhoitajamme löysimme 7 vuotta sitten MLL:n kautta. Joka kesä babysitterimme on hoitanut jonkun pätkän poikia. 
  • Toiminnallisille pojille voi joskus kannattaa etsiä itse hoitajaa. Monessa urheiluseurassa lastentunteja ohjaa nuoret. Näiltä nuorilta kannattaa kysellä kiinnostusta lastenhoitoon. Omat lapseni ottaisivat innosta kirkuen lasten futiskoulun vetäjän hoitajakseen.
Leikki/asukaspuistot
Helsingissä on aikaisempina vuosina saanut kesä-heinäkuussa leikkipuistoissa kevyen lämpimän ruuan. Toivottavasti tänäkin vuonna. Leikkipuistoon voi mennä koululainen viettämään päivää yksinkin. Siellä on aina kavereita, hyvällä säällä joissakin puistoissa uimamahdollisuus ja se ateria. Paikalla on lisäksi työntekijät, jos tarvitsee aikuisen apua. 

Olen itse harkinnut puistoa muutamalle ohjelmattomalle kesäpäivälle. Lounaasta pojat eivät pääse nauttimaan, koska olen suunnitellut, että pojat lähtevät Espooseen tutustumaan työpaikkani lähellä oleviin leikkipuistoihin eväiden kanssa. Haen heidät sitten myöhäiselle lounaalle työpaikalleni ja sieltä jatkamme kotiin. 

Meidän kesäsuunnitelma menee näin:
2 vkoa seurakunnan päiväleiriä (joka toinen iltapäivä toinen aikuinen aikaisin kotiin)
1 vkon etelänmatka, jolle lähtö keskellä viikkoa. Ennen lomaa etäpäivien avulla. Loman jälkeen pojat lähtevät tutustumaan työpaikkani lähipuistoihin, jos sää sallii. Jos ei, pojat ovat yksin kotona lyhyttä päivää)
1 vko Heurekaa vaarin avustamana
1 vko lastenhoitajan kanssa
1 vko minun kanssani
2 vkoa koko perheen yhteistä lomaa
1 vko Hra Kepposen kanssa
2 pvä kotona virumista etäpäivien avulla

Joustavilla työajoilla, sillä että loman saa yleensä pitää ainakin osittain heinäkuussa ja sillä, että pystyy maksamaan leirimaksuja saa tälläisen palapelin koottua aika näppärästi. Voin kuvitella, kuinka vaikea tilanne on, jos oma vuosiloma on koululaisten lomakauden ulkopuolella eikä lompakko jousta leirimaksuihin eikä ole tukiverkkoja. 

Minulla käy mielessä, että pitääkö koululaisilla olla nykyisen verran lomaa vuodessa? 10 viikon kesälomahan on käsittämättömän pitkä ja siihen päälle syys-, joulu- ja hiihtolomat. Riittäisikö vähempi?

Uskon, että siinä vaiheessa, kun katselen kotona vetelehtiviä teinejä, jotka ovat jääneet ilman kesätöitä ja nukkuvat puolille päivin, olen valmis barrikaadeille lyhyemmän loman puolesta ;) 

Miten teillä hoituu lomat? Aiheuttaako kesälomajärjestelyt stressiä?

29 kommenttia:

  1. respect! Tuo on melkoinen palapeli ja baletti!

    10 viikon ohjelmointi on melkoinen urakka, ja vaatii kyllä selvittelyä ja tarkkana olemista etteivät ilmoittautumisajat mene ohitse.

    Leireilyyn sellainen kommentti, että kyllä 7-v selviää kyllä leirielämästä, myös yön ylitse, parin-kolmen yön verran, ei ehkä koko viikkoa.
    Ja kaksi tukee toistaan.
    Ja peräkaneetti, että jokainen toki tuntee parhaiten omat ipanansa: mikä sopii yhdelle, ei kertakaikkiaan sovi toiselle... :)
    Meillä aikoinaan oli vaikea kammeta ensimmäinen leirille, mutta sen jälkeen kun se pääsi homman juonesta kiinni, se vei mennessään pikkusiskotkin.

    Aikoinaan harrastimme jonkin verran noita päiväleirejä /kesäkouluja /kesäkerhoja, mutta ainakin toisinaan niistä oli viemisineen, noutamisineen ja eväineen melkoinen riesa. Lapset kyllä tykkäsivät ihan hulluna...

    Tänä kesänä haasteena on esi- ja teinien ohjelmoiminen niin, että ne tekisivätkin jotain. Ulkoilisivat ja liikkuisivat, eivätkä vain happanisi kotona.

    Tällä hetkellä tilanne
    - esikoinen luultavasti isosena ainakin yhdellä viikon leirillä. Toivon, että se pääsisi ainakin toiselle(kin) leirille
    - keskimmäinen yhdessä yönyli -tapahtumassa ja yhdellä viikon leirillä. Leirin päätteeksi saamme luultavasti bonuslapsen
    - nuorimmainen - ja se vaikeimmin ohjelmoitava - aivan vailla ohjelmaa. Sille täytyy keksiä jotain tekemistä ja sijoituspaikka, edes osaksi aikaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy alkaa kypsytellä ajatusta, että jos vuoden päästä keskimmäinen ja kuopus lähtisi yhdessä ihan oikealle leirille. Itse olen ollut leirillä ensimmäistä kertaa sinä kesänä, kun täytin 11v.

      Päiväleirien ongelmana on tosiaan monesti lyhyt päivä ja kuljetukset. Meilläkin seurakunnan leiri on 9-14, mutta paikkana on koulun viereinen rakennus, joten sinnehän pojat osaavat kulkea itsekin ja tuntevat valmiiksi ohjaajatkin :) Heureka 10-15 leiri naapurikaupungissa jäisi väliin, jos ei olisi vaaria auttelemassa.

      Kiva, että teidän lapsille on löytynyt jotain kesäohjelmaa. Toivottavasti nuorimmallekin löytyy sopivaa kesämenoa. Minä pelkään, että meillä esikoinen on sellaista mallia, että teinivuosien kesälomat menisi puoleen päivään nukkuen ja yöt tietokonepelien äärellä :(

      Poista
  2. Mä en tiedä lastenhoidosta mitään, ei ole minkäänlaista kokemusta eikä edes pikkusisaruksia, koska olen sisarusparven kuopus, mutta komppaan edellistä siinä, että JOS lapsella on itsellä halu lähteä leirille, niin seitsemänvuotias pärjää kyllä - tietysti omatoimisuuden ja itsenäisyyden asteesta riippuen. Joo, koti-ikävä voi tulla, mutta eikö se kuulu vähän asiaan (kunhan ei liikaa tule...) Itse olin lapsena varsinainen leiriluuta, ja tykkäsin olla viikonkin putkeen pois kotoa ihan vieraiden / uusien ihmisten kanssa. Ensimmäinen leiriviikko tuli toteutettua juurikin 7-vuotiaana, eikä siitä mitään traumoja jäänyt - päinvastoin! Mutta kuten sanottu, jokainen tietysti tuntee omat lapsensa parhaiten, joten ei se varmasti kaikille sovi tai ei kaikki tykkää.

    Aikamoinen palapeli tosiaan :) Tässä tuntuu omat lomajärjestelyt ihan kertakaikkiaan simppeleiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäsin myös lapsena leireistä, kaveriporukalla menimme leireille ja saatoimme kiertää useammankin leirin. Jos 7v olisi seuraa leirille, niin se olisi eri juttu. Tai, no kohtahan tuo on jo 8v :) Jos sitten ensi kesänä olisi leirikaverina kuopus :)

      Itse aloitin leireilyn vähän vanhempana, joten siitä johtuen tuollainen ekaluokan käynyt tuntuu niin pieneltä.

      Poista
  3. Onneksi tosiaan on leirit! Meillä kuopus menee partioleirille 2 viikoa (ei yli yön, siihen hän ei suostu) ja esikoinen fudis ja lätkäleirille yht 2 vkoa...
    Sitten on vielä jäljellä muut palapeleily lomien suhteen, onneksi saadaan exän kanssa aika hyvin katettua kesä kun molemmilla loma eri aikaan...

    Aatteles, kesä on pian kulman takana! Jippii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen yrittänyt kannustaa poikia partioon. Ihan itsekkäästi sen takia, että partiolaisilla on niin hyvin kaikenlaisia leirejä tarjolla -myös viikonlopuksi :) Toistaiseksi meidän pojat eivät ole innostuneet partiosta, mutta vielähän sitä ehtii...

      On kyllä aivan ihanaa, kun kesä lähestyy! Tulisipa lämmin ja aurinkoinen kesä!

      Poista
  4. Hei, kuullostaa haastavalta. Ihan jo hirvittää, kun meillä (vain yksi lapsi kylläkin) on nyt viimeistä kertaa päiväkoti-ikäinen kesällä. Seuraavana kesänä onkin se 10 viikon suunnittelu. Oletko laskenut, mitä tuo MLL:n hoitaja tarkalleen maksaa viikoksi tuolla 7h/päivä systeemillä?

    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen laskenut viikon hintaa. Periaatteessahan osan eläkevakuutusmaksusta maksaa työntekijä, prosentti riippuu iästä. Ilmeisesti sen voi vähentää työntekijän palkasta palkanmaksu hetkellä. Silloin palkka on 9,76€ tunti. Itse olen maksanut myös työntekijän osuuden, jolloin kustannus on 10,23€ tunti. Kalliimmalla hinnalla viikko maksaa 358€.

      Hoitotyöstä saa kotitalousvähennyksen. Palkan sivukuluina kiinteän 22% voi vähentää suoraan ja sen lisäksi 15% varsinaisesta palkasta. Tuossa on kuitenkin 100€ omavastuu, joten jos käyttää vain viikon niin kotitalousvähettävää jää hintsusti. Tuosta viikosta kotitalous vähennys on 132€. Satasen omavastuun jälkeen jää vähennettävää 32€. Kaksi viikkoa maksaa kotitalousvähennyksen jälkeen 552€.

      Poista
    2. Vertailuksi pitää sanoa, että esim. HopLop 8-17 päiväleiriviikko maksaa 145€ ja lisäviikot 125€. Sisaralennus on -20€.

      Poista
  5. Onhan se kesäpalapelin rakentaminen aikamoista. Minulla yrittäjän loppuu suurin osa ryhmistäni toukokuun loppuun ja kesän aikana tapaan vain yksilöasiakkaita eli tätä kautta olen luultavasti aika paljon kotona. Pojat on ilmoitettu sirkusleirille kesäkuun ekaksi viikoksi. Vuosien varrella on aika monta leiriä kokeiltu, varsinkin esikoinen on ehtinyt käydä hyvin monella eri leirillä, myös Heurekassa. Kerran pojat ovat olleet Luonto-Liiton telttaleirillä, jossa muutaman yön olivat pois kotoa. Yksin en olisi kumpaakaan laittanut sinne, mutta yhdessä se joten kuten meni. Pienempi kaipasi kotiin jonkin verran, hänellä kun ylipäänsä on aika vähän yökyläilykokemusta.

    Aikaisempina vuosina ollaan pidetty kesälomat miehen kanssa osittain eri aikaan, nyt tämä mun yrittäjyys mahdollistaa sitten sen, että olen kotona lähes koko kesän. Tosin enhän minä sitten tulojakaan juurikaan saa, mutta eipä ole lastenhoito-ongelmia sitten. Meillä kun ei ole verkostoja käytettäväksi. Mun äitini saattaa ottaa pojat pariksi yöksi Mikkeliin kesän aikana, mutten ole vielä varma, uskallanko laittaa heidät sinne samaan aikaan vai eri aikaan, kun epäilen äitini hermojen kestävyyttä noiden kahden vilpertin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkään ei ole juuri turvaverkkoja, joten olemme melkein 100% ostopalvelujen varassa. Sinänsä on ihan hyvä, että alalla on useampia toimijoita, joten valikoima kasvaa ja paikkoja riittää paremmin.

      Kesällä 2016 meillä on kolme koululaista ja silloin varmaan joudumme limittämään entistä enemmän lomiamme miehen kanssa. Haaveilen siitä, että joku kesä minulla olisi mahdollista pitää normaalia pidempi kesäloma hyvään aikaan. Meillä on joinain vuosina saanut vaihtaa kesälomarahoja vapaaseen, mutta yleensä sitä ei saa kesä-elokuulle. Nyt kun meitä on useampia, niin kesäkuun alun lomaviikot saattaisivat onnistua.

      Yrittäjyyden hyvältä puolelta kuulostaa ehdottomasti väljä kesäaikataulu. Nauti siitä! Tai sitten pistät omat Taikasaapaspäiväleirit myyntiin :)

      Poista
  6. 2 viikkoa seurakunnan päiväleiriä (klo 9-15), 1 viikko yhden sukulaistädin seurassa (lapsi lähtee aamulla aikuisen mukana töihin ja täti hakee ja palauttaa lapsen työpaikan läheltä) ja loput 7 viikkoa ja kaksi päivää katetaan vanhempien lomilla. Yhteistä lomaa perheelle jää 1 viikko, mutta se vietetäänkin sitten reissussa. Viime kesänä yhteistä lomaa taisi olla 1,5 viikkoa ja se oli ihan ok. Tämä on kuitenkin vain muutaman vuoden vallitseva tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla, että meidänkin pitää limittää enemmän lomia tulevaisuudessa. Se on totta, että tilanne kestää muutaman vuoden, mutta silti minua etukäteen harmittaa limittäminen. Meillä on vain yksi auto ja töissäkäyvä tarvitsee sitä. Se rajoittaa muun perheen loman viettoa aika lailla. Tämän jengin kanssa en kyllä uskaltaisi lähteä mökille autotta. Voihan se olla, että limittäminen toimii ihan ok.

      Poista
  7. Tätä lukiessani, tulee tunne, että mä pääsen lapsettomana ihmisenä kyllä niin helpolla ;)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa kohtaa voi ainakin olla huoltovastuu pienempi ;)

      Poista
  8. Meillä on toistaiseksi vain isompi lapsista koulussa ja eskarilaisen protesteista huolimatta hän saa kyllä pysyä hoidossa koko kesäkuun. Kesäkuu hoidetaan parilla leiriviikolla ja mummolaviikoilla esikoisen osalta. Loppukesä on limitetty niin, että yhteistä lomaa on mahdollisimman paljon. Omalla työpaikallani on onneksi suotavaa pitää heinäkuussa.

    Me olemme löytäneet joka vuosi leirejä, joissa toiminta-aika on 8/9 - 16. Osa on ollut vähän kalliimpia, mutta menneet elämyksestä kuten sirkus-/parkourleiri. Yksi hyvä päiväleiri on ollut MLL:n iltapäiväkerhon järjestämä kesäkerho. Toiminta-aika oli 9-16 ja kuukauden leiriä olisi saanut muistaakseni 400e, viikko oli suhteessa vähän kalliimpi. Muiden iltapäiväkerhoa pyörittävien en ole kuullut moisia järjestävän (luulisi olevan kysyntää?).
    Tänä vuonna typy halusi Uudenmaan nuorisoseurojen järjestämälle leirille pariksikin viikoksi. Leiriä on mainostettu Luova lava lapsille -nimellä. Se on lähellä (paikkoina on nuorisotalot eri puolilla Helsinkiä) ja koko päivän eli 9-16 ja kohtuuhintainen 100e /vko ja toisen viikon sai vähän halvemmalla. Olen iloinen, että vältymme kuskaamisilta tänä kesänä.
    Mutta olisipa ihanaa, jos tuo kesäloma olisi vähän lyhyempi koululaisilla, vaikka edes sen pari viikkoa elokuusta. -Q

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta koululaiset voisivat jatkaa kevätlukukautta parilla viikolla aivan hyvin. Säätkin ovat yleensä silloin kehnot.

      Meillä työpaikalla on kevyttä vääntöä siitä, että miten heinäkuu ja elokuun alku miehitetään. En kehtaa hirveästi asiasta narista, koska lomastani suurin osa on osunut toivomaani ajankohtaan heinäkuussa, vaikka en olekaan saanut sitä haluamaani elokuun ensimmäistä viikkoa vuosiin.

      Meillä ei satu olemaan lähietäisyydellä yhtään kokopäivän leiriä, kaikki ovat noita tynkiä eli maksimissaan 5 tuntia. Nuo koko päivän kestävät olisivat kyllä vanhempien kannalta niitä kaikkein parhaita. MLL kesäkerho kuulostaa hyvältä. Meillä lähiseurakunta järjestää iltapäivätoimintaa ja heillä on kaksi viikkoa päiväleiriä. Se on siinä mielessä todella kiva, että ohjaajat tuntevat etukäteen suurimman osan lapsista. Moni on jossain vaiheessa osallistunut kirkon ip-kerhoon.

      Täytyy pitää tuo Uudenmaan nuoriseurat mielessä, en ollut aikaisemmin kuullutkaan, että heilläkin on päiväleiritarjontaa Helsingissä.

      Poista
  9. Meillä hoituu perheen ekaluokkalaisen kesä näillä näkymin helposti suorastaan. Miehellä on kesälomaa 8 viikkoa normaalin 5 viikon sijasta organisaatiomuutoksista ja pitämättömästä talvilomasta johtuen. Itse lomailen 5 viikkoa, joista 4 viikkoa miehen kanssa yhtäaikaa. Kun palapeliin lisätään muutama miehen arkivapaa ja muutama minun etätyöpäivä sekä parin tunnin mittainen jalkapallokoulu neljänä päivänä, palapeli on ratkaistu :) Sukulaiset meillä on yli 300 km:n päässä, joten sieltä ei apuja saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 8 viikon kesäloma kuulostaa ihanalta ja se kyllä auttaa todella paljon lapsen lomien suunnittelussa. Itse haaveilen siitä, että joku kesä minulla olisi lomaa 6vkoa.

      Poista
  10. Melkoinen palapeli tosiaan. Ja ilman tukiverkkoa varmastikkin melkoinen haaste. Oman työn (opettaja) parhaita puolia on varmastikkin lasten kanssa yhtäaikaa vietettävät pitkät lomat. Toisaalta niihin loma-aikoihin ei voi itse lainkaan vaikuttaa. Ne on silloin, kun ne on. Tulevina kesinä saadaan varmaankin lasten serkkuja "kesälomahoitoon" kaupungista tänne meille maalle. Olisko se sitten maaseutuleireilyä? ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, minä vaan haaveilen, että olisipa joskus lomat kuin opettajalla :) Olisi pitänyt tehdä aikoinaan erilainen uravalinta, jotta olisin päässyt nauttimaan niistä. Nuorempana 5 viikon loma riitti hyvin, mutta nykyisin kaipaisin enemmän.

      Kiva, että serkuilla voi olla mahdollista tulle teille "maaseutuleireilemään".

      Poista
  11. Ihan mahtavaa, että on erilaisia kesäleirejä ja päiväleirejä, joita koululaisten kanssa pystyy hyödyntämään. Meillä ongelmaksi muodostui nyt vain se, että esitteet ja infot näistä kesänviettomahdollisuuksista tulivat vasta maalis-huhtikuunvaihteessa ja kesälomat piti vahvistaa työpaikalla jo helmikuussa. Meni siis vähän ohi niin sanotusti, mutta porrastimme lomat siten, että tyttö no ensin isänsä kanssa, sitten on oma lomani 3 viikkoa ja loppukesän tyttö on "kesäsiirtolassa" mökillä mummon ja papan kanssa. Ensi kesänä voisi sitten yrittää suunnitella vähän toisin, että saisi myös yhteistä loma-aikaa koko perheen kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä käytän mielelläni noita kesäleirejä juuri sen takia, että saamme yhteistä lomaa koko perheelle. Lisäksi lapsille tekee hyvää olla osa kesästä muiden lapsien kanssa. Pojat ovat vielä niin leikkiväisiä, että minä aikuisena en jaksa olla tarjoamassa tarpeeksi leikkimahdollisuuksia ja kaikkia harmittaa. Päivä piilosta, sählyä, fudista ja lautapelejä ei vastaa minun toivelomapäivääni :)

      Pääkaupunkiseudulla osa kesäkuun kahden ensimmäisen viikon päiväleireistä myydään ihan hetkessä. Pitää olla kärppänä paikalla :)

      Poista
  12. Kuulostaapa tosiaan aikamoiselta järjestelyltä:) Jos minulla on joskus lapsia, niin lomaongelmia ei ole, sillä opettajillahan on tunnetusti pitkät lomat:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opettajan lomat ovat kyllä perheelliselle juuri sopivat :) Tai miksei ilmankin perhettä: olisi aikaa kesäisin harrastella ja vaikka matkustella :)

      Poista
  13. Meillä on samantapainen pohdinta käynnissä, joskin lapset vasta kolme ja viisivee. Pph lomailee heinäkuussa 4 viikkoa, ja itsellä ei ole samaan aikaan lomaa. Luultavasti joitain aikoja pojat viettävät mummoloissa, mutta äiti miettii, voiko tuonikäiset olla viisi päivää putkeen mummolla? Kaksi yötä on jo kokeiltu, se onnistui. Meidän perheessä isä on yrittäjä ja yksi kokonainen viikko lomaa hänellä vuodessa olisi jo tosi luksusta, eikä toteudu joka vuosi. Jää nähtäväksi, kuinka tämä hanskataan.

    Ei ole kyllä ihan helppo tuo teidänkään lomapalapeli.

    Tarmotar

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta oli aivan unohtunut tuo ongelma. Omat lapset olivat kunnallisessa hoidossa ja kaupunki tarjoaa aina jonkun varahoitopaikan. Itse olin lasten ollessa pieniä aika haluton viemään lapsia varahoitoon. Esikoinen ei ollut ikinä varahoitopaikassa, mutta sitten rohkaistuin noiden pienempien kanssa ja hyvin on siellä sujunut. Ystäväni lapset olivat yksityisellä pph:lla ja siinä oli juuri tuon ongelma, että pph:n loma-ajalle ei ollut mitään varahoitoa.

      Toivottavasti mummo jaksaa leikki-ikäisten kanssa viisi päivää putkeen. Sellainen tuli vaan mieleen, että pääsisikö mummo teille hoitamaan lapsia. Lapsilla kuluu yleensä aika paremmin omien tavaroiden äärellä ja mummokin saisi iltaisin huilaustauon.

      Tsemppiä heinäkuuhun!

      Poista
  14. Olen totaali-yh ja lomaa töistä se normaali 5 viikkoa/vuosi. Eikä enää saa edes lomarahoja vaihtaa vapaaksi! Tänä vuonna ensimmäistä kertaa koululaisloman suunnittelu.

    Kiitos etätyömahdollisuus, muuten tämä olisi mahdotonta.

    Eniten minua harmittaa, että kaikkien lähialueen toimijoiden päiväleirit ovat samaan aikaan (ennen juhannusta). Lapsi siis menee kolmeksi viikoksi 9-15 päiväleirille kodin lähelle (voi kulkea itse), sitten etäillään ja lomaillaan puoliksi loput 7,5 viikkoa. Kai.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kiinnitin huomiota samaan, että etenkin kesäkuun kahdelle ensimmäiselle viikolle päiväleiritarjontaa on paljon ja samoin sille elokuun ensimmäiselle viikolle. Heinäkuun alussa ei ollut yhtään mitään. Meilläpäin oli myös jotain toimintaa viikoille 25 ja 26.

      Yksin lomakuvioita on vielä vaikeampi järjestää kuin kaksin. Me voimme kuitenkin hätätapauksessa päättää, että vanhemmilla ei ole yhteistä lomaa ja saada sillä lailla 8 vkoa järjestettyä.

      Hyvä, että sinulla on sentään joustonvarana etätyömahdollisuus. Tsemppiä lomakauteen!

      Poista