28. lokakuuta 2013

The Kurpitsa


Saimme kutsun ystäväni luokse kaivertamaan kurpitsoja. Lähdimme reissuun esikoisen kanssa kahdestaan, pienemmät pojat saavat vielä kasvaa, ennenkuin annan teräaseita käyttöön. Ystäväni oli hankkinut aivan upeat kurpitsat suoraan maatilalta.


Blondit arvioivat kurpitsoja

Kurpitsojen kaivertaminen on sottaisaa puuhaa. Ystävättärelläni on lapsiperheen unelmakodinhoitohuone, jonne mahtui hyvin neljä kurpitsahommiin. Ihan hyvä idea olisi käyttää sanomalehteä lattiansuojana, jolloin roiskeet on helppo siivota.

Ensimmäiseksi leikkasimme kurpitsojen hatut. Prismasta löytämäni puukkosaha oli varsin oiva väline hattujen leikkuuseen. Sen jälkeen oli vuorossa sisälmyksien poistaminen. Pojat eivät halunneet niitä irrottaa käsin, joten jouduin hiukan auttamaan esikoista. Työvälineenä oli jäätelokauhat. Tosin mielestäni ystäväni muhkea Iittala Toolsin salaattikauha oli paras.

Ennen tyhjennystä 

Jälkeen

Sitten laitoimme paperitulosteen kurpitsaan kiinni ja merkkasimme hedelmäveitsellä leikkuuaukot. Mikäli haluaisin tehdä pientä ja tarkkaa työtä, kuten maisemia tai eläimiä, kannattaa hankkia kurpitsan kaiverrukseen tarkoitettu pieni sahareunainen veitsi. Me esikoisen kanssa käytimme mattoveistä ensimmäisen viillon tekoon ja linkkarilla loput.

Kurpitsan siemenet keräsimme talteen. Ystäväni tytär kiehautti niitä hetken ja sen jälkeen siemenet levitettiin uunipellille, loraus öljyä, merisuolaa ja uuniin alhaiselle lämpötilalle (120-150 astetta) vajaaksi tunniksi. Siemenistä tuli hyviä, maku muistutti kovasti pop cornia. 

Minäkin kaiversin kurpitsan. Vielä yksinkertaisemmin kuin esikoinen. Omaani pidän blogipiilossa ja koitan saada sen säilymään KauhuKahveille saakka.

The Kurpitsa by esikoinen

Ystävättäreni poika teki saman mallin. Toimii erinomaisesti kynttilän kanssa!

Emännän ulko-oven edusta

19 kommenttia:

  1. Onpa hauskat puuhat! Mä oon nyt ihan pihalla: onko halloween virallisesti tällä viikolla vai juhlittiinko se jo viikonloppuna kaikkialla?

    VastaaPoista
  2. Halloween on isossa maailmassa aiba 31.10, mutta ainakin me juhlitaan vasta lauantaina 2.11 koska sillon on lähes kaikilla vapaapäivä (=pyhä).Kurpisojen kaivertaminen on raskasta puuhaa, mutta tulos palkitsee; hienoja tuli! Me aateltiin tänä vuonna kaivertaa ananaksia...löydettiin Pinterestistä idea;)

    VastaaPoista
  3. Woops:
    Kiitos :)


    Ä.Hupulainen:
    Kiitos :)
    Niinu tuossa alla kertoikin 31.10 on "kansainvälinen" juhlapäivä. Suomessa joku instanssi suositteli viettämään seuraavana viikonloppuna. Itse olen päättänyt, että mikä tahansa päivä lähellä tuota 31.10 on hyvä :)


    Niinu:
    Ananasten kaiverrusten kuulostaa hauskalta. Siinä on hiukan vähemmän kaiverrettavaa :) ja sisus on niin herkku. Jään odottelemaan kuviasi

    VastaaPoista
  4. Noista saa tehtyä aivan törkeän hyvää kurpitsasosekeittoa ja pikkelsiä (ihan eri makuista kuin se kaupan kurpitsapikkelsi)... niin ja kurpitsapiirakkaa <3 ..Itse kasvatin noita kurpitsoja ekan kerran tänä kesänä ja kolme valtavaa kurpitsaa ollaan pistelty poskeen siemenineen syksyn aikana.. toki lapset ovat saanet hienot lyhtynsä siinä samalla :)

    VastaaPoista
  5. Hienot kaiverrukset. Uskon, että aika sottaista puuhaa tuo tyhjennys.

    VastaaPoista
  6. Vautsi! Ihana ystävä, kun kutsuu tuollaisia puuhastelemaan.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi:
    Kurpitsaruokien valmistaminen kotikeittiössä on tuntematon juttu minulle, en ole ikinä kokeillut. Ravintolassa olen syönyt kurpitsaa. Pitänee laittaa kurpitsaruuat kokeilulistalle.


    Haveaniceday1:
    Kiitos :) ja kiitos myös tunnustuksestakin.



    Bellis:
    Oli kyllä todella mukava päästä ystävälle kurpitsahommiin. Ja askartelu huipentui myöhäiseen lounaaseen ja suullasulaviin browneihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa jatkossa hyödyntää se sisältökin eikä vain siemeniä. Erittäin täyttävää, mutta kaloreita vain 16 kcal/100 grammaa.. Sopii siis painonhallintaan loistavasti. Hiilihydraatteja vähän ja sen lisäksi sisältää b-vitamiinia, kaliumia ja c-vitamiinia.... ja jotain muutakin mitä en nyt muista.

      Minä ainakin keitin isossa kattilassa kurpitsan pehmeäksi ja soseutin.. Osan tein suoraan kurpitsasosekeitoksi ja loput pakastin pakasterasioissa.. Helppo nakata pakasterasiasta esim. porkkanasämpylätaikinaan sekaan tai kasvissosekeittoon.. Voi käyttää myös makeassa leivonnassa. Eli todella monikäyttöinen kasvi :)

      Terv. Se aikaisempi anonyymi.

      Poista
  8. Ihanan näköisiä tekeleitä ;)

    VastaaPoista
  9. Se aikaisempi anonyymi:
    Kiitos kurpitsavinkeistä. Laitan korvantaakse :)


    maiju:
    Kiitos :)

    VastaaPoista
  10. Wow, hienoja ! Mukavaa viikkoa !

    VastaaPoista
  11. Sara Sfi:
    Kiitos ja mukavaa viikkoa sinullekin :)


    Nonna:
    Kiitos :)

    VastaaPoista
  12. Hienot tuli!

    Mekin olemme joka vuosi tehneet lyhdyn etuportaille. Olen ihan permanenttitussilla ensin piirtänyt ja sitten terävällä hiukan käyrällä hedelmäveitsellä kaivertanut. N:n hommia on ollut se kurpitsan tyhjentäminen.

    Teillä on aina niin hienot Halloweenit, ihanasti olette paneutuneet! :-D

    VastaaPoista
  13. -Jassu-
    Kiitos :)
    Viime vuonna taisi käydä niin, että minun panostukseni Halloweeniin oli isompi kuin jouluun ;) Se selittyy sillä, että mies vahti lasten leivontasessioita ja söimme anopilla valmiissa pöydässä.

    VastaaPoista
  14. Lyhdyistä tuli hienot! Odotan kyllä sitä kuvaa sinun kurpitsastasi...

    Minusta on hienoa, kun halloweeniin oikein satsataan. Teillä on upeita juhlia! Meillä ei ole kurpitsajuhlia koskaan järjestetty; ehkä tämä pimenevä syksy sellaisenaan jo vie voimat, joita pitää säästellä sitten Isosiskon synttärijuhliin joulukuulle ja jouluun itseensä...

    VastaaPoista
  15. Leonida:
    Kiitos :)
    Maanantaina saattaa olla kuvamateriaalia tarjolla :)

    Meillä Halloweenista on tullut vuoden toiseksi suurin juhla. Sellainen rento ja hassu. Halloween meillä käynnistää loppuvuoden juhlaputken. Tulossa on esikoisen kaverisynttärit, kuopuksen kaverisynttärit ja molempien yhteiset sukulaissynttärit. Tyypillisesti joku on ollut sairaana tai estynyt, niin vähintään yhdet ekstrat on vielä käytynä läpi. Täytyy kyllä tunnustaa, että noi isompien poikien synttärit käyvät mun hermoille. Kohta niitä kiristellään taas :(

    VastaaPoista