1. lokakuuta 2013

Rennot "illallis"bileet

Minusta olisi niin ihana kutsua ystäviä kotiin istumaan iltaa. Juteltaisiin, naurettaisiin ja syötäisiin jotain todella herkullista.

Mutta *huoh* pitäisi siivota. Mitä tehdä niille kaikille tsiljoonille tasoille kertyneille paperipinoille? Mihin piilottaa kaikki tilpehöörilaatikot kenkävuoresta puhumattakaan? Mitkä kaikki pinnat sitä pitäisikään kiillottaa?

Pitäisi olla vähintään kolmen ruokalajin illallinen *huoh*. Joku eksoottinen ja näyttävä alkupala. Mikä ruoka kelpaisi sekä aikuisille että lapsille? Aterian kruunaisi upeasti koristeltu fantasiakakku tai miksei suklaafondant.

Näillä kriteereillä jää perheelliseltä, kiireiseltä ja mukavuuden haluiselta naiselta illanistujaiset väliin. Tai tulee bileburnout.

Ratkaisuksi sopii rennot pizzabileet. Paljon erilaisia hyviä täytteitä kaupan pakastepohjan päälle. Jokainen saa valmistaa omansa - myös lapset. Mikäs sen hauskempaa! Vähän kuoharia ja ehkä salaattia. Jäätelöä jälkiruuaksi. Tästä pitää sekä lapset että aikuiset.

Tällä konseptilla vietimme lauantaina iltaa ystäväperheen kanssa. Meitä oli neljä aikuista ja viisi poikaa.

Parmankinkkupizza maistui todella hyvältä. Alkupalaksi tarjotusta kuoharista puhumattakaan :)

Ei tullut bileburnout. Ei kulunut päivä keittiössä. Siivoamisestakin luistettiin. Keskityttiin vaan siihen seurusteluun ja mukavaan iltaan :) Olipas mukava ilta!

Miehet heti kehittivät pizzatieteellisen täyteasetteluratkaisun, 
jossa Parman kinkun alta ei näy pizzapohjaa

Keskikokoinen pizzakokki vauhdissa

Esikoisen kummitädin pizza

Oma minimalistinen versioni, jossa "vain" 
parman kinkkua, salottisipulia, aurajuustoa ja pippuria

Makeaa mahan täydeltä eli kolme maun jäätelöannos ja mansikkakermaa

Mikä on sinun vinkkisi rentoihin "illallis"bileisiin?

17 kommenttia:

  1. Nayttaa hyvalta ratkaisulta illanistujaisiin! Helppoa ja hauskaa! :)

    VastaaPoista
  2. Just noin pitäis toimia, eikä aina taivastella omaa kotia tmv. Mikähän siinä on että aina kuvittelee tutunkin vieraan vaativan jotain huipputasoa, vaikka tärkeintä on se yhdessäolo! Teillä näytti onnistuvan:)

    VastaaPoista
  3. Tortillat ja tacot sopii myös rentoihin illallisbileisiin. Rentoutta tuo myös se että ne pidetään jonkun toisen kodissa ;) Mä inhoan kanssa tota siivousstressiä! Tukka putkella jynssäät koko päivän, ja noin 10min vieraiden tulon jälkeen on kämppä kaaoksessa.

    VastaaPoista
  4. Meillä on myös kirja-, lehti,-, kenkäröykkiötä. Puhumattakaan huutislaatikoista (vai veiskö kirppikselle vai hyväntekeväisyyteen) jne. jne. Lopulta olen luovuttanut, tulkoon vaan kaverit kylään ja pinoista viis!

    Ja osittain valmiit tapakset on pizzan lisäksi helppo tarjottava, mistä löytyy jokaiselle jotakin!

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa hauskalta; juuri noin sen pitää ollakin, että rentoa meininkiä eikä pingottamista. Itselleni tulee ainakin vähän vaivaantunut olo, jos olen ns. "täydellisessä kodissa täydellisen aterian ääressä", kun sitten ei oikein tiedä miten päin sitä olisi ja tunnelma jää monesti jäykäksi. Kuten Annu tuossa ylempänä kirjoitti, niin se yhdessäolohan on se tärkein pointti, eikä niitä paperiröykkiöitä kukaan edes huomaa :D

    VastaaPoista
  6. Itselläni on niin pieni koti, että se on aina helppo järjestää illalliskekkereitä varten, kyläilen vuorostaan useammassakin kaaoskodissa, missä minua ei koskaan haittaa se epäjärjestys, tai edes likasuus, kuhan lautasen kokoisen tilan saan röykkiöiden alta raivattua, ja johonkin pyllyni tällättyä, niin hyvin menee. Enemmän häiritsee se jatkuva voivottelu ja pahoittelu siitä kaaoksesta, aina en tiedä, että onko se tarkoitettu toivomukseksi; "voisitko tulla joku päivä raivaan tätä kaaosta mun kanssa?" vai onko se vain mussutusta asiasta, jotta kaikki vieraat toteisivat plakonisesti "eihän se mitään haittaa, tärkeintä on hyvä seura!" Niin kuin onkin!! :) Tosin sen verran niuho minä ainakin olen, että käytetyt vaipat voisi viedä muualle, kuin jättää ruokapöydälle... Joten joo, sen suhteen olen siivousfriikki ;)

    Kesällä paljon grillattiin, myös racletit on ollut suosittuja, erilaiset hampurilaisbaarit, samoin nuo aijemmin mainitut tapastelut, texmexit ja pitsat - kivaa, mukavaa, helppoa yhdessä puuhastelua, noutopöytä toisaalla tai sitten kaikki isoon pöytään katettuna - siitä on helppo kunkin ottaa oman maun mukaan. Tosi isolle porukalla on myös helppo tehdä erilaisia keittoja, ja siihen sitten lisukkeita, mistä kukin voi ottaa oman maun mukaan. Semmoista mukavaa, yhdessä tehtävääkin, vapaamuotoista ja kuitenkin kaikkien mielestä hyvää - minusta sellainen on parasta illanistujaista :)

    VastaaPoista
  7. Susanna:
    Toimi todella hyvin - ja maistui jokaiselle :)


    Annu:
    Kaipa se on se sisustuslehtien kuva syöpynyt verkkokalvoille, jossa on koti on minimalistisen tyhjä ja kaikki tip top. Niissä aina minua mietityttää, että missä ihmisten irtaimisto on. Meillä ei ole pyrkimyksistä huolimatta minimalismista tietoakaan. Lapsilla on kamaa aivan törkeästi ja aikuisilla kirjoja ja minulla askartelutarvikkeita. Ja kaiken huipuksi ollaan sottaisia. Hermothan siinä menee jos pitää yrittää näyttää edes yhden illan minimalismikodilta :)

    Ystävät eivät kuitenkaan tule meille arvioimaan tavaroiden järjestystä.


    Vera:
    Miten mä olinkaan unohtanut listalta meksikolaisen ruuan. Varmaan sen takia, että en ole vieläkään saanut opetettua lapsia syömään meksikolaista. Pitää varmaan yrittää treenauttaa niitä. Vaikka mulla on tuon meksikolaisen suhteen sellainen helmasynti, että sorrun helposti itse tekemään salsaa, guacamolea ja juustodippiä.


    Anonyymi:
    Mulla on muutama Ikean kassillinen lähinnä lasten kamaa koko ajan menossa jonnekin päin. Yleensä kirpparille tai UFFille. Ja sitten on tietenkin ne omat jemmat isommalta pienemmälle varastoitavaa. Olen jopa välillä miettinyt vakavasti, että säästän vain ulkovaatteet ja loput alan ostamaan vain H&M tai Lindexiltä mahdollisimman edullista kamaa ja kauden vaihtuessa kaikki menee kirpparille ja loput UFFille ja uusi tilaus vetämään. Pääsisin eroon tuosta säilömisestä. Mutta en ole sitten raaskinut.

    Pidän tapaksista. En olekaan tullut katsoneeksi, että mitä saisi osittain valmiina. Minkälainen on sinun tapastarjoilusi?


    Terhi:
    No juuri niin. Tärkeintä on olla yhdessä ja nauttia seurasta! Ja kun ollaan rennosti, niin lapsetkin viihtyvät siinä eikä kenenkään tarvitse olla komentamassa, että varmasti syöt nyt kampasimpukkasi tai menet arestiin :)

    VastaaPoista
  8. Mä sorrun tekemään aina vähän samoja juttuja, piirakoita ovat niin helppoja ja salaattia seuraksi. Mutta luvattoman harvoin tulee pyydettyä arkena vieraita.

    VastaaPoista
  9. Haltiakummi:
    Kyllä mun mielestä sen verran pitää vieraita kuitenkin kunnioittaa, että ruokapöytä on raivattuna ja pyyhittynä :) Keittiö saisi myös olla siinä kunnossa, että ei tarvitse epäillä bakteeritartuntaa :)

    Kyllähän munkin tulee välillä voivoteltua, että pahoittelen pinoja ja kasoja. Koska välillä aina näen katseen pysähtyvän niihin. Pakko tunnustaa, että jos kylässä on pinoja niin vilkuilehan niitä itsekin. Mua vähän kiinnostaa, että mitä kavereilla kertyy pinoihin.

    Hampurilaiset ulkogrillissä maistuvat meillä kaikille ja ovat vielä sopivat valmisteluvaivaltaan - vaikka eivät yhtä helpoit kuin pizza. Raclette en ole ikinä kokeillut vaikka mieli tekisi - se vaatisi varmaan pari settiä niitä pannuja ja kaapeissa ei ole yhtään tilaa :(

    Mikäs olisi sinun tapasvinkkisi?

    VastaaPoista
  10. alma/anette:
    Piirakat ja salaatti sopivat hyvin aikuiseen makuun ja hyvän seurusteluviinin kaveriksi. Aikoinaan tuli tehtyä itsekin niitä paljon. Jälkikasvu vaan nyrpistelee nenäänsä piiraille :(

    VastaaPoista
  11. Itse muistan jonkun naistenlehden pikasiivousvinkit - jos ruokapöytä on kutsuva, valaistus himmeä ja vessa siisti, niin vieraiden on mukava tulla kylään :) Eilen olin juurikin ystävillä kylässä, mihinkä oli unohtunut likaiset astiat tiskikoneeseen ennen reissua - pakko oli raivata olohuoneen ruokapöydältä puhtaat pyykit, 4vee synttäritarpeet ja reissun kaikki ostokset, koska keittiössä ei yksinkertaisesti pystynyt syömään haisevan tiskikoneen vuoksi ;) Se jo vähän hymyillytti.

    Nuo racletit ovat mielestäni sellaisia, että se grilli pannuineen kannattaa lainata joltain, jolla se jo on. Vie meinaan niin paljon tilaa kaapista. Meillä kyseiset grillit löytyy heimopäällikön lisäksi veikkaloisilta ja siskoloisilta, joten siinä on ihan tarpeeksi tämän suvun tarpeisiin, oikeastaan yksi jo liikaakin. Mutta sekin on kyllä kivaa hommaa, meillä perinteisesti yksi kattaus on joulunvälipäivinä, kinkku ja kalkkuna sopii mainiosti pannuun grillaantuvan juuston alle, ja muuten lisukkeina on oikeastaan samoja juttuja, kuin tapastelussakin; leikkeleitä, minisuolakurkkuja, hillosipuleita, raclettejuuston lisäksi Auraa, savujuustoa, sinileimasta, jne. Myös keitetty peruna, prinssinakit ja lihapullat menevät meillä monasti raclettipannuille.

    Ja tapastelusta, me mennään kanssa monesti puolivalmiilla; erilaisia täytettyjä paprikoita, chilejä ja oliiveja kaupan herkkumyynnistä, tai säilykepurkeista, viimeks tehtiin lisäksi etanoita, mutta siis ihan pakastealtaan valkosipulipatonkikin toimi hyvin, ja erilaiset uunimunakkaat, täytetyt sienet, leikkeleet (kaupoissa on ihan tapas lajitelmia, mutta ne nyt ainakin voi valita kaikkien perheenjäsenten mieltymysten mukaan) erilaisia juustoja, ja tosiaan noita säilykkeitä, minisuolakurkkuja, hillosipuleita, oliiveja, paprikoita, aurinkokuivattuja tomaatteja, mitä nyt mieli tekeekään. Ajatuksena se, että kukin saa napsia lautaselleen, ja siitä ääntä kohti. Meillä nuo munakkaat ja etanat ja patonkikin on ajanut lämpimien tapasten asemaa, mutta voihan niitä tehdä vaikkapa valmiita bruchetta tyyppisiä leipiä jne.

    Texmexistä me ollaan yleensä tehty "uunipaistosta", eli syvälle uunipellille levitetty maissilastuja, päälle texmex-maustettua jauhelihaa, juustokastiketta taikka juustoraastetta päälle, ja kaikki uuniin paahtumaan. SItten kukin on voinut ottaa lisäksi salaattia (meillä laitetaan vihreä salaatti erikseen, ja sitten maissit, tomaatit, oliivit, juustot, jalopenot, kurkut, ananakset yms omiin kulhoisinsa, niin kukin saa taas ronklata mieleistään), kermaviiliä, salsaa, cuacamolea jne. Lapset yleensä tykkää tortilla lätyistä, ja täyttää ne sitten itse mieleisestiin joko miedosti maustetulla texmex-jauhelihalla, -kanalla, juustoraasteella, e.m. salaattiaineksilla, ja kastikkeilla. Meillä ainakin muksut tykkää vedellä noita tortillalättyjä montakin, ensimmäisiin tulee paljon täytettä, ja vikoihin ihan vaan vähän :)

    Kaikki nämä ovat mielestäni kivoja, seurustelevia syömisiä. Ja voi sitä hampparibaaria pitää talvellakin, paistaa tai lämmittää pihvit valmiiksi, ja kukin koota hampparin mielensä mukaan sitten juustolla, anaksella, tai vaikka vaan ketsupilla höystettynä. Kivaa, ja sellaista "saan päättää itse mitä haluan"-syömistä :) Lapset voi lähteä leikkeihinsä, ja aikuiset voi jäädä vielä santaamaan ja seurustelemaan ja nautiskelemaan pöydän viereen.

    VastaaPoista
  12. Haltiakummi:
    Kiitos tapasvinkeistä. Itse tykkään aina jotenkin niistä suuritöisimmistä, kumma juttu :( Joskun tullut kokkailtua valkosipulikeittoa, tortillamunakasta, lihapullia ja uuniparsaa. Tosin kyllähän hyvät juustot maistuvat aina. Lapset ronkelit eivät taida kelpuuttaa mitään puolivalmista tapasta jotain leipäjuttua lukuunottamatta.

    Täytyy kokeilla tuota maissilastupaistosta. Joskus olen tehnyt, mutta en lapsille ikinä. Meillä lapset tykkäävät maissilastuista. Burritot eivät uppoa, koska nirsot kelpuuttavat täytteeksi vain jauhelihan tai kanan ja juustoraasteen. Aika kuivakkaa ruokaa ;)

    VastaaPoista
  13. Parmankinkku on lempipizzatäytteeni. NAM!
    -Noora

    VastaaPoista
  14. Just näin! Kotiin tulee kutsuttua lähinnä niitä ystäviä joita varten ei tarvi siivota js joille voi tarjota jotain rentoa, kuten pitsaa tai lättyjä. :) hyvä idea, että tyypit sai valita täytteet itse! :)

    VastaaPoista
  15. -Noora:
    Ihan sama maku minulla ja hra Kepposella :)


    Ä.Hupulainen:
    Nykyisin ei meinaa tosiaan onnistua muut kuin rennot juhlat :)

    VastaaPoista
  16. Olipa tosi hyvä resepti illalle! Kyllä ne rennot illat taitaa olla tässä ruuhkavuositilanteessa kaikille osapuolille helpoimmat - sekä isäntäperheelle että vieraille...

    VastaaPoista
  17. Leonida:
    Ei oikein riitä meikäläisellä voimat sellaiseen "puoli päivää keittiössä ja päivä siivotessa" valmisteluihin. Pizzabileet olivat niin onnistuneet, että ne tekee mieli ottaa uusiksi PIAN :)

    VastaaPoista