9. joulukuuta 2012

Lomafiiliksiä Israelista

Palasimme tänään keskimmäisen kanssa lomalta kotiin. Loma oli varsin onnistunut ja tarjosi molemmille mukavia juttuja ja unohtumattomia kokemuksia.

Minä muistelen Petran upeita maisemia, poika muistelee pomppuista hevoskärrykyytiä siellä. Minä muistelen erinomaista risottoa, poika allasbaarin hodareita. Minä muistelen punaisen meren lämpimiä laineita, poika muistelee pierupantterileikkiä kylpyammeessa :D

Petraan johtava Siq-sola

Lomasäät eivät olleet täydelliset. Lomaviikolle osui kaksi täysin pilvistä päivää, joista toinen oli viileäkin. Marraskuun alussa aurinko oli paistanut vielä kuumasti ja lämpöä oli ollut päälle kolmenkympin. Paremmat lomasäät meille on osunut Kanarialla, mutta ihan kohtuulliset nämäkin olivat.



Hotelimme oli Isrotel Royal Garden. Se oli hyvin varusteltu, siisti, mutta ikä alkoi jo näkyä. Huoneisto oli tilava ja minikeittiön varustelu hyvä. Meillä oli näköala rakennusten väliseen rehevään puistoon. Aamuisin katselin, kuinka vihreät papukaijat lentelivät palmusta toiseen. Ihana aloitus päivälle :)

Pientä miinusta siitä, että näimme huoneistossa muutaman hyönteisen ja liskon. Varsinainen jupinan aihe on lämmitetyt uima-altaat. Vesi oli todella kylmää! Yhdessä altaassa en pystynyt uimaan lainkaan.

Niin houkuttelevaa, mutta liian kylmää!


Pienihän tuo lisko on, mutta pelästyin kun tuollainen kaveri pinkaisi liikkeelle sukkien seasta

Eilat on virkeä turistikohde, jossa suurin osa turisteista vaikutti olevan paikallisia. Paikallisasutus sijaitsee turistikeskuksen ulkopuolella. Palveluja on joka lähtöön ja shoppailumahdollisuudet ovat hyvät. Paikallisten englannin taito on hyvin vaihtelevaa, huonolla tuurilla voi sattua tarjoilija, joka ei osaa lainkaan englantia tai hotellin respa ei ymmärrä kellonaikoja. Palvelu on hiukan jäykkää ja hidasta. Lapsiin -myös meluisiin ja juokseviin- suhtauduttiin joka paikassa mukavasti.


Eilatin hintataso on lähelle Suomen hintatasoa. Ravintolaruokailu tekee siis kunnon loven lomabudjettiin. Turistialueen minimarkettien hintataso on kuulemma melkein tupla paikallisten käyttämiin ja valikoimiin kuului vähäisesti tuoretuotteita. Ravintolaruoka oli aina tuoretta ja kunnolla valmistettua. Itse pidin erityisesti paikallisista salaateista. Pastat ja pizzat eivät olleet kummoisia. Söimme pari kertaa yhdessä Eilatin turistialueen parhaista ravintoloista, joka oli hyvä. Mitään sellaista ruokailukokemusta, että olisin halunnut nuolla lautasen ei kohdalle osunut. Ehdotonta plussaa siitä, että jäätelö uskaltaa syödä rantakadun kioskeistakin.

Paikallista kalaa ja risottoa. Erinomaista!

Muut matkalaiset kehuivat snorklausmahdollisuuksia. Itseltäni jäi kokematta. Sen sijaan ihailimme koralleja ja kaloja merenalaisesta observatoriosta ja lasipohjaveneestä. Vapaana liikkuvia delfiinejä olisi voinut katsella maksullisella riutalla. 

Eilatin plussat:
+siisti kohde ja hyvä hygienia ravintoloissa
+hyvät rannat niin lapsille kuin snorklaukseen
+mielenkiintoisia retkikohteita (Petra, Jerusalem, Kuollut meri...)
+kivaa tekemistä kaupungissa
+hyvät ostosmahdollisuudet
+lyhyt lento

miinukset:
-hinnat Suomen tasolla
-kylmät uima-altaat
-epävakaa sää talvikaudella

9 kommenttia:

  1. Aivan mahtava juttu, että teillä oli onnistunut reissu. Oih, ihana lomafiilis tulee jo pelkistä kuvista! :)

    VastaaPoista
  2. Olipas kivaa, että oli hieno reissu! Onnistuneita kuvia. Tekisi mieli päästä jonnekin lämpimään nyt itsekin.

    Tuosta liskokuvasta tuli mieleen, että kauan sitten ollessani töissä kesän Kyproksella, asunnossa, jonka jaoin useamman työkaverin kanssa, oli usein myös pikkuliskoja. Onneksi harmittomia. Kolmenkymmenen sentin liskot luojan kiitos juoksivat talon ulkoseinällä vain. Meillä oli myös jokunen torakka, joita paistinpannulla saalistin.

    Pikkuliskoihin sisällä törmäsin myös Thaimaassa. Taitavat asumukset olla sen verran harvasta materiaalista tehty. :)

    Nyt sitten tervetuloa tänne pakkaseen...

    VastaaPoista
  3. Mukavan näköisiä lomakuvia, jos tuota liskoa ei oteta huomioon. Hui. mä olisin luultavasti juossut kiljuen ulos:(

    VastaaPoista
  4. Lomapostaukset ovat ihania, vaikka matkakuume nousee. Kiva, että lomanne oli onnistunut! Petrasta lukisin mielelläni lisää.

    VastaaPoista
  5. Voi miten aurinkoisia kuvia! Pierupantteri kylpyammeessa kuulostaa vinkeeltä, onkohan se samantapanen leikki kuin kupliva virtahepo... Tuo kylmä uima-allas on kyllä huutava vääryys; niin lähellä, mutta käytännössä niin kaukana. Mutta kivaa teillä silti näytti olevan, ja veikkaampa että kylmä vesi ei lannistanut pienempää Keppostelijaa vesipetoilulta :)

    Ja niiden pienten gekko-liskojen _kuuluu_ olla siellä sisälläkin - ne syö ne kaikki ei toivotut pikkupärpäset ja varsinkin hyttyset. Ihmisestä ne pysyy kaukana. Meillä oli siskon kanssa Malawi aikana monta lemmikki gekkoa, mistä pareittain kulkeneet Mortti ja Vertti olivat suosikkimmi. Kunnes Mortin maallinen taivallus liiskaantui yksi aamu sängyn ja seinän väliin petauksen yhteydessä [saattoi tuo olla Verttikin, ihan ei oo lopullista varmuutta asiasta...]

    VastaaPoista
  6. Leonida:
    Mua vähän tympii ajatus siitä, että tuollainen pikkulisko erehtyisi yöllä sänkyyni. Noin muuten voi mun puolesta majailla jossain komeron nurkassa :)

    Aasiassa asuessani vasta ymmärsin mitä torakat ovat. Ne ovat etusormet mittaisia lentäviä ällötyksiä, joista ei pääse eroon, kun ne on kerran saanut.


    Katri: Kiitos.
    Kyllä mäkin otan mieluummin hotellinhuoneeni ilman hyönteisiä tai liskoja ;)


    Anonyymi:
    Minä pidän matkakuumeesta. On mukava tutkia ja vertailla eri kohteita :) Suunnitella, että milloin kannattaisi matkustaa kohteeseen tai ihan vaan tutkailla lentohintoja :)

    Petrasta teen erillisen postauksen.


    Haltiakummi:
    Säästän lukijat pierupantterileikin yksityiskohdilta :)

    Siinä hiekkapohjaisessa altaassa minäkin tarkenin hetken aikaa uida. Ainoa kunnolla lämmitetty allas oli ihan pienten lasten allas. Poika kävi siellä välillä lämmittelemässä. Niin kylmää vesi oli, että poika osasi kertoa, että silloin ei palel kovasti, jos painaa hampaita kovaa yhteen :)

    Mortti ja Vertti -nimetyt liskot :D
    Vapaana kulkevat gekot ovat aika vähävaivaiset lemmikit hoidettavaksi. Pienet liskot olisivat ihan ok, jos voisin olla 100% varma, etteivät ne yöllä hiivi sänkyyni ja kiemurtele tyynylläni tai poskellani. Gekko tukassa olisi varsin epämiellyttävä aamuherätys.

    VastaaPoista
  7. Nyt vasta ehdin kommentoimaan teidän ihanaa lomaa!

    Hienoa, että kaikki meni hyvin! Tosi kiva kuulla Israelista kokemuksia.
    En muuten tiennytkään, että siellä on noin korkea hintataso!

    Ja nuo Gekkothan ovat ihania! Thaimaassa niitä kulkee jonoittain hotellien seinillä (onneksi kuitenkin huoneistojen sisällä aika harvakseltaan). Paikallisen uskomuksen mukaan suurin mahdollinen onni tulee siitä, että jos Gekko kakkaa jalkapöydälle! :-D Miehellä sen saavuttaminen oli joskus lähellä, kun parvekkeella istuessamme kiipesi Gekko hetkeksi miehen jalan päälle huilaamaan.

    VastaaPoista
  8. -Jassu-
    Mä jätän mielelläni suurimman mahdollisen onnen toistaiseksi väliin :) Gekot ovat ihania vain välimatkan päästä.

    Minä jään odottelemaan teiltä matkaraporttia Egyptistä. Pojan päiväkodista oli juuri ollut hoitaja Sharm El Sheikissä ja heillä oli kaikki mennyt hyvin. Sama sää oli ollut kuin Israelissa, eli oli sattunut pari täysin pilvistä päivää.

    VastaaPoista