16. syyskuuta 2012

Kenkien suurkuluttaja

(Kotivinkin arvonta käynnissä, kokeile onneasi: klikkaa mukaan)

Tieni Imelda Marcokseksi tai edes tilanteeseen, jossa minulla on riittävästi hyväkuntoisia kenkiä on kuoppainen. Olen kenkien suurkuluttaja. Usein olen kenkäkaupassakin ihmetellyt, että miksi -oi MIKSI- minun kenkäni kuluvat aina hetkessä? Yksikään spekulaatioista ei ole ollut lähellekkään vakuuttava.

Siis, kenkäni tulevat hyvin nopeasti kuluneen ja kulahtaneen näköiseksi. Rönttäisiksi. En ymmärrä miksi.

Minulla on useampi pari kauden kenkiä käytössä (tähän kauteen: työkäyttöön 3 loaferit, 2 avokkaat, kotikäyttöön 2 kengät, lisäksi korkokenkiä joita käytän harvakseltaan). Kenkäni ovat oikeaa kokoa, välillä tosin epäilen, että osassa kengistäni lestin leveys saattaa olla aavistuksen liian kapea. Tämä aiheuttanee sen, että käytössä kengän muoto muuttuu. Töissä pyrin pitämään vaihtokenkiä ja tilanteen salliessa potkaista kengät pöydän alle. Kenkäni siis saavat välillä levätä rauhassa vähintään päivän usein parikin päivää.

En ole kenkien himohuoltaja, mutta yleensä suojaan ne ainakin kerran kauteen nahan suoja-aineella ja joskus jopa käytän kenkälankkiakin. Säilytän kenkiä hyllyssä, tosin osaa tilanpuutteesta johtuen päälekkäin.

En kastele enkä mutaa kenkiäni ja teen pääosin istumatyötä. Pyrin käyttämään kävelykengissäni ohuita nahkapohjallisia, jotta ne eivät kostuisi. Vesikelillä käytän kumisaappaita. Minulla on lievä pronaatiovirhe, mutta kengät kuluvat kuitenkin tasaisesti.

Aika harva kenkäpari kestää käytössäni yhtä kautta pidempään. Joskus jollain onnenkantamoisella kengät voivat kestää kaksikin kautta. Siis jos ostan kävelykengät keväällä, ne ovat minun mittapuulla roskiskamaa viimeistään syksyn päätteeksi (siis vaikka käytössä olisi useampikin pari). Joskus samat talvikengät menevät kaksikin talvea. Kaikki kenkäni ovat nahkaa. Vakiomerkkini ovat Ecco, Clarks ja Geox. Viimeisimmän hankintani Aran kengät ovat osoittautuneet yllättävän kestäviksi ja Tamariksen alekengätkin ovat ihan ok.

Missä siis vika? Miksi minun kenkäni rähjääntyvät? Onko muilla naisilla sama ongelma? Miksi mieheni pärjää paljon pienemmällä kenkämäärällä ja ne säilyvät pidempään siisteinä? Olen jo alkanut silmäilemään herrainkenkätyylisiä kävelykenkiä suoraan miesten osastolta...

Meikäläisen "lifestylellä" kauppojen kiertämiseen ei ole aikaa ja shoppailusta pidän ainoastaan lomalla ollessani. Minulla on vakikenkäkauppa, jonka tsekkaan aina ensimmäiseksi. Minulla on vakimyyjäkin siellä, ainoa joka pystyy kengittämään tehokkaasti puoleen tuntiin minut ja kolme lasta. Vakimyyjä tietää kulumisongelmani, mutta ei pysty ratkaisemaan sitä.

Mistä löytäisin KESTÄVIÄ kenkiä? (ihan tavallisen näköisiä, rautavahvisteiset työjalkineet eivät sovi toimistoympäristöön enkä käytä Birkenstockkejakaan).

Kulkeeko hinta ja kestävyys käsikädessä? Jos maksaisin kengistäni vaikka tuplasti, kestäisivätkö ne tuplasti? Vai onko minulta jäänyt löytämättä joku edullinen ja suhteellisen kestävä nahkakenkämerkki, jota sitten ostaisin vaan riittävän monta?

Viimeisin täyttöni tuli Spartoolta. Tarjous oli hyvä, toimitus luvattua hitaampi. Parasta oli se, että jokainen kenkä oli sopiva ja El Naturalistan kenkiin ihastuin heti. Saas nähdä kaunko ne kestävät hyvinä.

Spartoo oli aivan ensimmäinen itselleni tehty nettikenkäkauppatilaus. Kokemus oli niin hyvä, että saatan tilata uudestaankin. Mitenkäs Spartoon kilpailijat, onko joku niistä noussut suosikiksesi?

Alla Spartoon tilaukseni. Ylärivissä El Naturalistat ja alla Clarksit







16 kommenttia:

  1. Hyvä että se sunkin tilaus tuli! Ihanat nuo El Naturalistat!

    Mulla on paljon kaikenlaisia halpiskenkiä, ja kengät on kyllä käytössä ihan vuosikausia eikä minusta mitenkään nuhjuisia ole. Just arvon, että heitänkö jo pois yhdet 15v vanhat nahkasaappaat, joita ei tule enää käytettyä, mutta kun ovat kuitenkin siistikuntoiset, niin ei oikein viitsisi roskiinkaan heittää!

    VastaaPoista
  2. Miima:
    Mulla on ystävätär, jolla on samanmerkkisiä kenkiä kuin mulla ja hän käyttää niitä vuosia. Muistan kerrankin kun tarjouksesta ostimme kenkiä, minä ostin kolmet ja kaveri yhdet ja kaverilla oli parin vuoden päästä vielä ne yhdet ihan hyvät ja käytössä ja minulla kaikki kolme oli jo kaatopaikalla ja seuraava satsi lähestymässä sitä. Ajattelin, että hän on se poikkeus toiseen suuntaan. Ehkä sinäkin olet poikkeus siihen toiseen suuntaan?

    Tai sitten mä olen se ainoa, jolla kengät ei vaan kestä :(

    Toivon, että nuo Naturalistat olisivat keskivertoa kestävämmät. Ne ovat tosi hyvät jalassa ja minusta mukavan rouhean näköiset.

    VastaaPoista
  3. huoh, mulla on ihan sama juttu. kengät kuluu ihan järjettömän nopeasti. aina joku sauma ratkeaa tai sivuun tulee reikä tai pohja alkaa irvistää ihan hetkessä. tai sitten pilaan ne jotenkin itse, esimerkiksi kesällä ostamani ihanat siniset nahkakengät, joiden päälle roiskaisin saippuaa ja nyt niissä on kiva valkoinen raita sitten kun värit lähtivät. ja jos kengät vielä jotenkin sattuvat pysymään ulkopuolelta siisteinä niin viimeistään sitten pohja kuluu sisäpuolelta niin, ettei kenkiä pysty käyttämään ilman kipua. että näin.

    VastaaPoista
  4. Sinä huollat kenkiäsi huomattavasti enemmän kuin minä yksiäkään kenkiäni! Onko kyse sitten askelluksesta vai mistä, jos kengät kuluvat vauhdilla. Nuo mainitsemasi merkit ovat kai kuitenkin ihan hyviä merkkejä, eivätkä mitään halpiskampetta.

    Vähän sama juttu, kun jotkut ihmiset voivat kulkea sadesäällä vaikka vaaleissa housuissa ilman, että lahkeet ovat kurapilkkujen peitossa takaa. Minä en.

    Kiinnostaa tietää, millaiselta El Naturalistat tuntuvat. Ihanat nuo vasemmanpuoleiset, joita en ole vielä onnistunut näkemään. ;) Näyttävät ihanan mukavilta ja silti naisellisilta!

    Miten koko täsmäsi normaalikokoosi verrattuna tuolla Spartoossa?

    VastaaPoista
  5. Tuo mitä itse sanoit lestin leveydestä voi olla yksi syy. Liian pieni kenkä kuluu aina nopeammin kuin sopiva ja valitettava fakta on että useimmat ostavat itselleen liian pieniä kenkiä. Vielä aikuisenakin jalka muuttuu ja muutenkin koko voi vaihdella paljon mallien välillä. Nahkakengänkään ei pitäisi ikinä tarvia venyä vaan olla heti hyvä! Ja aina vähintään 0,5 cm käyntivaraa (paitsi tietty ihan juhla-avokkaat saa usein olla napakammat että pysyvät jalassa.

    VastaaPoista
  6. Anna:
    Lohdullista kuulla, että en ole ainoa, jolla kengät hajoavat alle. Nykyisin useinmiten jätän sellaisen kengät ostamatta, jossa on joku "koristesauma" jälkapöydän päällä. Mulla ne saumat aukeavat usein. Sitten toinen on että saan varpaiden juureen ihan järkyttävän nahkaveki, enkä todellakaan sipsuttele varpaisillani. Näin muuten yhdessä blogissa hienoiksi maalaamalla tuunatut kengät. Ehkä ne sun siniset kengät voisi maalata?

    Leonida:
    Jalkani koko naisellinen 40,5-41 valmistajasta riippuen. Puolikkaita kokoja ei ole läheskään joka valmistajalla, mikä vaikeuttaa sopivan kengän löytämistä. Otin molemmat koossa 41. Aikaisemmin olen sovittanut paria El Naturalistaa ja silloin oli juuri niin, että 41 oli iso ja 40 pieni. Nilkkurien koko on täydellinen. Avokkaat ovat reilumpaa kokoa, mutta ok. Clarksin 41 oli varsin vaihteleva. Balleriinat ovat hyvät vain pohjallisen tai puolipohjallisen kanssa. Sandaalit ovat taas sellaiset, että pitkään katselin, että pitäisikö olla lisää pituutta vai ei. Päätin kuitenkin pitää nekin, kun muuten istuivat jalkaan hyvin ja olivat niin edullisetkin :)

    VastaaPoista
  7. Mä rakastan kenkiä! Ostan niitä mielelläni ja jopa "hilloan" kaapissa:) Itselläni kengät pysyy pitkään hyvinä;vakimerkkeihini kuuluvat Ecco, Esprit, Tamaris ja moni muu. Ecot kestävät kaikista pisimpään hyvännäköisenä, mutta niiden mallit on välillä aika mammamaisia,siitä miinusta. Meillä lankataan kenkiä(armeijan lankilla)ja pyyhitään niistä jopa pölyjä(ja imuroidaan sisuksia;).Ostan yleensä vain nahkakenkiä,myös lapsille,koska niitä voi huoltaa.Ja pitääkin huoltaa. Tyttäreni on osoittautunut erilaiseksi kuluttajaksi, hyvätkään nahkakengät eivät tunnu kestävän kuin sen yhden kauden(onneksi jalkansa on vielä kasvanut, ei ole niin paljon harmittanut kenkien roskiin heittäminen).Mä luulen että sulle tulee vaan niin paljon käyttöä niille kengille, ja ehkä sulle on osunut maanantaikappaleita? Noi kaikki sun uudet kengät kelpais mullekin, mutta ostin juuri Econ sandaalit ja Tamariksen baltsut - tosin yhdet trendikkäät nilkkurit olisi kivat...(Ecot ei ole trendikkäät,ja onhan ne jo pari vuotta vanhat...mikäs se sun kauppas olikaan...hmmm...)

    VastaaPoista
  8. Anonyymi:
    Mä olen kyllä lähes 99% varma, että kenkäni ovat aina pituussuunnassa riittävän pitkiä. En ikinä tarkoituksella ostaisi kenkää, jota pitää venyttää. Olen toistaiseksi välttynyt vahingoltakin.

    Tosiaan muutama pari on sattunut sellaisia kenkiä, että olen käytössä huomannut, että siitä kohtaa missä jalkapöydät luuni ovat leveimmillään (ennen kuin varpaan luut alkavat) kengän lesti olisi voinut olla hiukan leveämpi. Kenkää sovittaessa en ole huomannut sitä. Ajan myötä nahka venyy siitä leveimmältä kohdalta ja kengän muoto kärsii :(

    Minä olen huomannut tuon jalan muuttumisen aikuisiällä. Mitä pidempään elän, sen enemmän maan vetovoima vaikuttaa minuun. Yksi ja toinen paikka tuppaa leviämään :(

    Suurimmat muutokset koin raskauksien aikana. Ensimmäisessä raskaudessa jalan koko kasvoi melkein numerolla ja jalka levisi myös. Kaikki kenkäni olivat tuolloin koko 39 ja mikään niistä ei enää mahtunut. Siirryin kokoon 40. Seuraavassa raskaudessa jalkani kasvoi sen verran, että koko 40 kävi hiukan pieneksi ja jalan koko jäi kiusallisesti 40 ja 41 väliin. Yllättävää oli se, että kolmas raskaus ei siten enää mitenkään muuttanut jalan kokoa.

    Niinu:
    Mua hymyilyttää mielikuva sinusta imuroimassa kenkien sisuksia :)

    Olen elämäni aikana ostanut niin paljon kenkiä, että pitäisi olla mahdollista, että saisin aina ne maanantaikappaleet. Mä alan olla sitä mieltä, että mun päälle päin tavallisen näköisessä koivessa on vaan joku vika. Tai sitten nykyajan kengät ovat niin heikkoja, että ne eivät kestä. Ja muilla naisilla on niin paljon enemmän kenkiä kuin minulla, etteivät he huomaa sitä. Tai sitten muut naiset käyttävät aina vapaa-ajallaan muita kuin nahkaisia kenkiä ja esim. lenkkarit kestävä mullakin suhteellisen hyvin. Äh mikä spekulaatioryöppy ;)

    Noista Eccoista pitää todeta, että mä käytän niiden hyvin yksinkertaista mustaa loaferia vuodesta toiseen, koska se on niin pelkistetty että se alkaa olla suorastaan tyylikäs. Samoin mulla on hyvin pelkistetyt avokkaat. Melkein samat mallit ovat vuodesta toiseen myynnissä. Onhan siellä niitä mummomallejakin. Minkä suhteen hämmästyttävää, että se perinteinen nauhallinen paksupohjainen kenkä ei istu kantapäästä lainkaan jalkaani.

    Spartoo on hintojen suhteen tarjouskampanjan aikana varsin kilpailukykyinen. Kaikki ostamani kengät oli -40%. El Naturalistalla näyttää olevan samoja malleja myynnissä sesongista toiseen, sävyt vaan muuttuu. Laiskana saatan aloittaa taktiikaan, että tilaan tästä eteenpäin aina aleaikaan yhdet nilkkurit ja yhdet avokkaat lisää. Pitäisi bongata vielä sopivat kävelykengätkin.

    Espritin kenkiä minulla ei ole ikinä ollutkaan. Pitänee koekuluttaa yhdet :)

    VastaaPoista
  9. Ihana kuulla, etten ole ainoa, jolla samaa ongelmaa:) Minulla kuluu myös kengat kamalalla tahdilla. Olen tullut siihen tulokseen, että ainakin osasyyllinen on leveä ja rintava jalkani. Tosi harvoin löytyy leveyssuuntaan täysin sopivia kenkiä ja kengän muoto menee heti, kun niillä on hetken kävellyt.
    Blogissani on sinulle jotain:)

    VastaaPoista
  10. Minun kenkämerkkini on Rieker. Niissä on hyvä hinta-laatusuhde. Kävelykengät maksavat noin 60€.

    VastaaPoista
  11. Täällä ilmoittautuu kohtalotoverisi, myös mulla kengät "rähjäistyy" tosi nopeasti. Ajan päivittäin autolla ja aina kenkieni kantapäät kuluvat ekana ja seuraavaksi " potkin" kärjet pilalle. PAITSI El Naturalistat!!! Olen kulkenut ainakin 3 talvea neulevartisilla nilkkureilla ja ne ovat kuin uudet, todella hyvät jalassa ja todella lämpimät!!! Todella hyvä ostos!! Terv mari

    VastaaPoista
  12. Anonyymi:
    Rieker on minulle tuntematon merkki. Yritän pitää sen muistissa ja koittaa löytää läheltä kenkäkaupan, jossa sitä voisi kokeilla. Vakikenkakauppani ei sitä myy, mutta aika outoa on, jos ko. merkkiä ei joku kauppa myy läheisessä ostoskeskuksessa.

    Mari:
    Mukava kuulla, että sinulla on El Naturalistat kestäneet käyttöä. Toivottavasti minullakin kestäisi.

    Pari talvea sitten sovitin juurikin niitä neulevartisia talvisaappaita, mutta silloin ei ollut sopivaa kokoa. Täytyy varmaan sovittaa uudestaan, koska toisesta blogista jossa bloggaaja hankki Spartoolta samat nilkkurit kuin minä, selvisi sellainen yllättävä juttu että kenkien koossa oli eroa värin mukaan (siis sama koko).

    VastaaPoista
  13. Kivan näköiset nuo molemmat El Naturalistan kengät! Kelpaisi mullekin :) Mihin aiot yhdistää viininpunaisia (vai onko burgundi) nilkkureita?

    VastaaPoista
  14. Anonyymi:
    Kiitos.
    En ole vielä sen tarkemmin miettinyt, että minkä kanssa nilkkureita pidän. Ainakin tummien farkkujen :) Voi olla että kokeilen niitä vähän kaiken kanssa ja sitten osa kokeilusta jää yhteen kertaan ;)

    VastaaPoista
  15. Ai sullakin oli hidas toimitus? Mulla meni just sinne viimeisen 10. työpäivän kohdalle, joten nopeampi saisi kyllä olla. Mutta hieno homma, että kaikki oli sopivia!

    Mulla ei kengät kulu kovinkaan nopeasti. Tuota ajokenkien kantapään kulumista tapahtuu välillä kyllä, mutta yritän muistaa vaihtaa ainakin pitkille ajomatkoille kestävämmät kengät. Saappaiden "ränsistyminen" ärsyttää eniten, nilkan kohdalle tulee aina jossain vaiheessa väkisinkin pysyvät rypyt.

    VastaaPoista
  16. -Jassu-
    Tais olla mullakin 10 päivää ellei peräti 11. Ehkä on nipoa sanoa, mutta tuolla nopeudella pitää olla joku toinen kilpailuetu, joko hinta tai ihan supervalikoima. Mutta hinta oli ihan kohdillaan :)

    Nilkkaryppy on ikävä. Mulla tulee myös varvasryppy, ihan yhtä ikävä sekin :(

    VastaaPoista