25. syyskuuta 2012

Enemmän kasviksia

Ruokailutapojemme muutosprojektin peruspilarina on enemmän kasviksia (ja vähemmän hiilareita). Perunaa syömme tällä hetkellä vain keitoissa. Lapset syövät pastaa, aikuiset eivät. Jos lapsilla on riisiä, saatamme itsekin syödä sitä. Minä joustan tarvittaessa työpaikkaruokailussa hiilareiden osalta, miehellä on niin monipuolinen työpaikkaruokala, että hänen ei tarvitse.

Kasvikset ovat tähän saakka olleet meillä pääasiallisesti "se terveellinen lisäke lautasen reunalla". Yleensä laitan ruuan aivan fiilispohjalta, pannulle tai kattilaan kolistellaan mitä käteen sattuu. Joskus inspiroidun resepteistä ja mukailen niiitä. Kasvisruuan kohdalla aivot lyövät tyhjää, ei ole näppituntumaa eikä ideoita. Pienten kokeilujen jälkeen suosikit ovat nousseet esille. Suosikeiksi ovat nousseet hyvin yksinkertaiset perusmaut.

1. Kesäkurpitsa
Listan ykköseksi kiilaa kesäkurpitsa, joka on meidän uusi peruna. Itse tykkään siitä eniten grillattuna ronskeina tikkuina. Ensin läträsimme kesäkurpitsaa grillikastikkeessa ja sen loputtua öljyssä, kunnes tulimme siihen tulokseen että kesäkurpitsa ei tarvitse grillaukseen mitään. Grillattujen kesäkurpitsojen päälle ripottelen suolaa ja välillä lorautan balsamicosalaattikastiketta. Paras kaveri kesäkurpitsalle on paistettu lohi. Minusta lohi on parasta pannulla paistettuna, niin että kala saa kunnon paistopinnan. Koska lohi on itsessään sen verran rasvainen ei pannuun tarvitse kuin pienen lorauksen öljyä.


Kuvassa lohta ja grillattua kesäkurpitsaa. Tämä on selvästi ollut sunnuntain herkku, koska lautasella on myös sipuli-kanttarellipaistosta. Kerta-annos nykyisin on keskikokoinen kesäkurpitsa (n. 400g) per nenä. Puoli kiloa kasviksia sääntö täyttyy helposti :)

2. Suippopaprika
Ennen tätä kesää en tiennyt edes suippopaprikan olemassaolosta. Erittäin maukas ja hiukan makeahko grillattava, ei lainkaan kitkerä tai puumainen. Täytteeksi sopii tonnikala, feta, purkkiherkkusienet tai jauheliha. Meillä suippopaprika on usein pihvin kaverina. Vähintään paprika per ruokailija, mieluiten kaksi.


3. Kukkakaali
Anopilta olen aikoinaan oppinut kukkakaalilaatikon teon. Se on ollut meillä sesonkiruokana syksyisin, nyt sitä on kulunut entistä enemmän.



Kukkakaalilaatikko:
1. Keitä kukkakaali suolavedessä kypsäksi.
2. Valmista valkokastike. Kastike saa olla paksua, koska kukkakaalista valuu uunissa nestettä. Anoppi maustaa oman valkokastikkeensa muskottipähkinällä, suolalla ja valkopippurilla. Muskottipähkinä sopii hyvin kukkakaalille.
3. Lado kukkakaalin palat uunivuokaan. Laita sekaan kinkunpaloja tai pekonia. Itse laitan muutaman pekoniviipaleen ja sitten ihan vaan kinkkuleikettä. Savupalvi sopii myös erinomaisesti.
4. Kaada valkokastike päälle, lisää juustoraaste
5. Paista uunissa 225, noin 25min.

Ruuan maku ei minusta kärsi mikrottamisesta lainkaan :)

Olemme myös kokeilleet kukkakaalipyrettä. Ihan ok. Ei se perunamuusille pärjää.

Kukkakaalipyreetä ja naudansuikalelihakastiketta

4. Paseerattu tomaatti
Maailman helpoin tomaattikeitto syntyy paseeratusta tomaatista. Lisukkeeksi laitan jauhelihasipulisekoitusta tai vuohenjuustoa. Välillä teen kirpakkaampaa keittoa ja maustan sen chilillä ja thai-basilikalla.

Hirvittävä herkkunälkä on vaivannut viimeisen viikon aikana. Sitä yritän taltuttaa herkkujugurtilla, jota syön välillä aamuisinkin. Marjaversioon tulee luonnonjugurttia, muutama lusikallinen kuningatar Pilttiä, pakastemarjoja ja pellavansiemeniä. Hedelmäversiossa on puolikas banaani ja mango Pilttiä. Makean ystävänä laitan päälle Canderell-makeutusjauhetta.


Ruuan mausta ei ole tarvinnut tinkiä lainkaan. Emmekä ole oikeastaan tinkineet annoskoostakaan. Tosi nälkäisenä joudun syömään puolikkaan ylimääräisen kesäkurpitsan  -se ei voi olla epäterveellistä.

Vaikka ruoka on terveellistä ja aiempaa vähäkalorisempaa, paino ei enää putoa. Voi olla, että nyt syksyn pimetessä voimat menevät karkkien kutsuhuudon vastustamiseen ja painon suhteen siirryn "ylläpitovaiheeseen". En tiedä riittääkö tahdonvoima annoskoon pienentämiseen. Täytyy tuumailla. Koska kun paino ei putoa, motivaatio meinaa ajoittain lipsua. Siksi kannattaisi pysytellä laskukäyrällä. Uudet ruokailutottumukset ovat vielä uusia ja vanhoihin huonoihin on niin helppo lipsahtaa.

PS. Oletko jo osallistunut arvontaani, josta voit voittaa Kotivinkin itsellesi 6 kk. Klikkaa *tästä*

13 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä ruokia. Onko uusi ruokavalio kasvattanut kauppalaskua?

    VastaaPoista
  2. Jei, tästä saan uusia ideoita omaan perusruokaan. Sesongin herkkuna ovat meillä uunijuurekset ja punajuuripihvit.
    Aikoinaan kun laihduin, joskus paino junnasi kolmekin. viikkoa, mutta jatkoi sitten taas tippumista kun sitkeästi jatkoi.
    Olen nyt vajaan viikon taas laihduttanut. Olen syönyt n2000 kaloria päivässä ja imetyksen kanssa se tehoaa! Tuntuu, että saa ihan tarpeeksi syödäkseen. Kauraleseet ja marjat sekä rahka ja maustamaton jogurtti ovat herkkuja. Valiolta on tullut uusi pehmeämpi maustamaton rahka, josta pidän.
    Jälleen tsempit sinne ja kiitos resepteistä!

    VastaaPoista
  3. Mä niin rakastan ruokapostauksia. KIITOS! Sai taas uusia vinkkejä Syksyinen karppaus on ollut menneen talven lumia, mutta josko nyt saisi taas aikaiseksi hieman vähentää hiilareita.
    Syökö pojat muuten samaa vai eri ruokaa kuin te?

    VastaaPoista
  4. Anonyymi:
    Kauppalasku on muhkea, kun ruokalistalla on viikottain pihviä, lohta ja kilokaupalla kasviksia. Talven tullen lasku sen kuin kasvaa, kun kasviksia tuodaan yhä kauempaa. Jos pakastimessa olisi enemmän tilaan, niin harkitsisin kesäkurpitsan pakastamista :) Jos olisin aikaansaavampi, valmistaisin enemmän keittoja.

    Zirk:
    Kiitos. Ja tsemppiä sinnekin. Sulla on toi imetys apuna ja pikkujättiläinen ruokittavana, uskon hyvin tehoavan. Minä en ole missään vaiheessa laskenut kaloreita. Varmaan keväällä on pakko ryhtyä siihenkin hommaan, jos ei paino muuten laske.

    Minä tykkään tosi paljon punajuurista. Eivät vaan meinaa sopia kiireiselle ihmiselle, kun niiden keittäminen kestää niin kauan. Miten valmistat punajuuripihvit?

    Minä teen kiireisen naisen uunijuureksia -pakastepussista vuokaan ja uuniin :)

    Mulla paino ei ole laskenut lainkaan syyskuussa. Ihan p* kuukausi sanon minä :(

    P:
    Helppo tapa vähentää hiilareita on jättää peruna/pasta/riisi suurimmaksi osaksi pois. Silloin on ihan pakko syödä kasviksia :) Itse syön säännöllisesti ruisleipää ja Minihillarileipääkin.

    Meillä koko perhe syö samoja keittoja. Salaatteja lapset eivät syö lainkaan, silloin heille on eri ruokaa. Yritämme laittaa ruokaa niin, että "proteiini" olisi sama. Jos vaikka laitan lapsille spagettia ja jauhelihakastiketta, laitan aikuisille samalla tomaatti-jauhelihakeiton ja nappan osan jauhelihasta keittoon. Tai vaikka kanapihvien kanssa lapsille on riisiä ja kastiketta ja aikuisille salaattia. Kalaa yritän syöttää koko perheelle. Pihvejä pienemmät pojat eivät syö, esikoinen sen sijaan usein vaatii, että hänkin haluaa pihvin ja grillattuja herkkusieniä. En halua ajatellakaan, että minkälaiset kauppalaskut ovat sitten, jos viisi syö säännöllisesti pihviä. Joudun varmaan hankkimaan ylimääräisen jääkaapin hankkimaan kaiken suoraan tukusta ;)

    VastaaPoista
  5. Kuulehan, ansaitset kyllä kymmenen pistettä ja papukaijamerkin elämäntapamuutoksestanne!!!! Se on motivoinut muakin täällä päässä ja kaksi kiloa on nyt saanut lopulliset lähtöpassit. (18 more to go...)

    Ajattelepa syksyn edetessä ja painon jämähtäessä sitä, että jos nyt palaat entiseen, tulet saamaan jokaisen kilon takaisin ja vaivannäkö on ollut turhaa. Pienempi ihminen kuluttaa hiukan vähemmän joten laihempi sinä ei voi syödä aivan kuin ennen. Monet (=minä) erehtyvät ajattelemaan, että jos nyt laihdutan, niin SITTEN voin syödä taas samoin kuin nyt. Näinhän se ei ole ja siinä on nieleskelemistä.

    Sitä piti muuten vielä kysäistä, että osaatko sanoa, tuntuuko painon lasku muualla kuin vaa'alla? Oletko jotenkin jaksavampi tai pirteämpi vhh-ruokavalion myötä? (Pliis, sano, että olet!)

    VastaaPoista
  6. Oletko kokeillut kukkakaalimuussia? Se on minun mielestä paljon parempaa kuin perinteinen perunamuussi. Lanttumuussi on myös hyvää, mutta voi olla lasten suuhun liian voimakkaan makuista. Kukkakaalia voi myös raastaa ja silppu lämmitetään hetken mikrossa. Se on ihan hyvä riisinkorvike.

    VastaaPoista
  7. Olen tehnyt punajuuripihvit tällä reseptillä:
    http://www.yhteishyva-ruoka.fi/reseptit/syyskuu_2011/fi_FI/punajuuripihvit/

    Perunanhan voi jättää pois. Korppujauhoja ei älyttömästi tule. tykkään, että tällä ohjeella tulee tosi maukkaat pihvit! Pojatkin rakastavat näitä. Toki punajuuren kuoriminen ja raastaminen on sotkuista puuhaa. :D
    Tänään viimeksi meidänkin sesongin uunijuurekset tulivat pakastepussista. :D Aina ei vaan kerkee...

    VastaaPoista
  8. Minäkin olen yrittänyt vähentää hiilareita, mutta vaihtelevalla menestyksellä. Leivän syönti on kyllä vähentynyt hurjasti, mutta aina välillä on "pakko" reissun päällä syödä perunaa tai riisiä, kun vaihtoehdot ovat vähissä.

    Turvotus vähenee kyllä ihan parissä päivässä jos on pitänyt sokerit ja viljat pois dieetistä. Harmi vaan, että tänään hairahdin miehen tekemään pannariin ja sunnuntaina vedin säkillisen irtokarkkeja leffassa. Huoh.

    VastaaPoista
  9. Mirka:
    Olen kyllä sisäistänyt sen, että entisiin elintapoihin ei ole palaamista. Silti toivon, että pääsisin joskus siihen vaiheeseen, että voisin pitää vaikka viikottaisen herkkuhetken. Mutta sen, että keventyessäni kulutan vähemmän, olin jotenkin unohtanut. Olen kova syömään ja tottunut syömään reiluja annoksia, joten mulle ateriakoosta jatkuvasti nipistäminen on vaikeaa. Varmaan joudun nipistämään lisää. Ehkä nyt koitan nauttia siitä, että karistettuja kiloja on takana mukavasti ja kesällä asetettuun joulutavoitteeseen on enää 2 kg.

    Pitkään painon lasku näkyi vain vaa'alla. Sitten se näkyi yhtäkkiä vyötäröllä. Valitettavasti en voi kehuskella, että tuntisin itseni selvästi pirteämmäksi. Aamulla ylös nouseminen on yhtä vaikeaa kuin ennenkin. Pientä parannusta on näkynyt illoissa, joskus jopa jaksan tehdäkin jotain. Suuremman muutoksen on aiheuttanut uusi harrastukseni: ulkoilu. Yritän ehtiä kävelemään edes pari kertaa viikossa lenkin päiväkodille mennessä. Kevyt liikunta ja happi tekee hyvää. Sillä ei varmaan laihdu eikä kuntokaan kohene, mutta hyvältä se tuntuu :)

    Kirppu:
    Kiitos tuosta raastetusta kukkakaalivinkistä. Se lähtee seuraavan kauppareissun jälkeen kokeiluun. Olen kokeillut kukkakaalimuusia, kun MasterCheffissä lähes joka kilpailija teki sitä :) Ihan ok, mutta jotenkin minusta siitä tuli liian "silkkistä", siinä ei ollut tekstuuria.

    zirk:
    Kiitos punajuuripihvilinkistä. Pitäisiköhän ehdottaa jollekkin valmistajalle, että alkaisivat myymään keitettyjä punajuuri pakasteena. Vaikka pirkka keityt punajuuret :) Kiireinen ja ennenkaikkea laiska saisi helposti punajuuripihvejä.

    -Jassu-
    Reissun päällä on vaikea valita tarkkaan syömisiään. "Vessassa käydään silloin kun pystytään ja sitä syödään mitä eteen kannetaan" mentaliteetti on tuttu mullekin. Itselläni on yleensä aina hätävarana laukussa proteiinipatukka. Sillä ja kahvilla/cociksella pärjää hätätapauksessa lähes koko työpäivän.

    Minulle ei tule hiilareista mitään oireita, jostain kohtaa on vaan pakko yrittää karsia energiansaantia. Syön itse melkein joka lounaalla ruisleipää. Se on työpaikkaruokalan parasta antia (paitsi että kun ne paistavat sen pakasteesta itse, siinäkin pystyy mokaamaan).

    VastaaPoista
  10. Kiitos upeasta blogista! Olen lukenut sitä kesästä saakka (vain lounastauoilla ja ehkä kahvitauoilla ja ehkä muulloinkin ...) ja vasta nyt saan kommentoitua. Minulle kolahti terveellisempi elämä vasta +40-vuotiaana, mutta eipä ole koskaan ole ollut näin helppoa painon pudottaminen. Monet kerrat olen käynyt painonvartijoissa ja palannut sinne aina lihavampana. Tästähän voisi päätellä, että painonvartijat ovat lihottaneet minut ;)

    Mutta tämä uusi terveellinen elämä tarkoittaa kohdallani sitä, etten enää mässäile ruoalla, syön paljon vihanneksia ja marjoja, syön säännöllisesti, en syö samalla aterialla kuin yhtä hiilihydraattia, pidän karkkipäivän ja saan ottaa herkkupalan vaikka joka päivä, jos maltan. Kaikista tärkein osa on viikkopunnitus ystäväporukan kanssa ja yhdessä liikkuminen. Paino on pudonnut tammikuusta reilu 30 kg ja liikuntaa harrastan 4-5 kertaa viikossa ja olo on erittäin energinen. Siis keski-iässäkin on mahdollista muuttaa elämäänsä!

    Minna

    VastaaPoista
  11. Minna:
    Kiitos kommentistasti :)
    Onnittelut ihan mielettömästä painonpudotuksesta ja elämäntapamuutoksesta! On kannustavaa kuulla, että vielä 40+ onnistuu elämäntapamuutokset. Hienoa, että elämäntapamuutos sujuu sinulla helposti. Toivon itsekin pääseväni tuohon vaiheeseen. Tällä hetkellä joudun miettimään ja tsemppaamaan itseäni liikaa, mutta kai se on tällaista kun yritän eroon vanhoista huonoista tavoista.

    Energistä syksyn jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  12. Täällä Tukholmassa olen ostanut Lidlistä valmiiksi keitettyjä punajuuria umpiopakkauksessa. Säilyvät varmaan puoli vuotta jääkaapissa. Olisiko niitä sielläkin myynnissä? Muistelen kyllä nähneeni niitä Suomessa asuessa jossain muussa kaupassakin. :)

    Punajuurista tulee tosi hyviä kun kuorii raakana ja laittaa lohkoina uuniin. Mulla on tuohon kuorintahommaan erikseen kumihanskatkin keittiössä, kun olen ihastunut niin punajuureen.

    Minä olen laihduttanut nyt 18 kg, joista 13 kg tänä vuonna. Ja minullakin on nyt tuo ikuisuudelta tuntuva junnausvaihe menossa. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  13. Anonyymi:
    Kiitos kommentista ja Lidl-vinkistä. Pitääpä tsekata Lidl tai laittaa kyselyä, että kuuluuko nuo punajuuret Suomen valikoimaan. Toivottavasti kuuluisi! Punajuureit ovat hyviä. Nam! Täytyypä kokeilla tuota uunikypsennystä, tosin siihenkin saa varmaan varata pitkän kypsennysajan (mikä on kiireiselle ja nälkäiselle ongelma :( )

    Onnittelut huimasta painonpudotuksesta. Ihana kuulla menestystarinoita :) Toivottavasti molemmat pääsemme junnausvaiheesta eroon. Tsemppiä sinnekin :)

    VastaaPoista