31. maaliskuuta 2024

Hiihtoloma Italian Alpeilla

Olin aikoinaan luvannut meidän keskimmäiselle pojalle, että vien hänet Alpeille laskettelemaan. Polvieni tilanne heikkenee vuosi vuodelta ja aloin miettimään, että ehkä olisi syytä ponnistaa Alpeille 2024. Perheen lomabudjetti ei taipunut siihen, että olisin ottanut valmiin matkapaketin. Aloin kasaamaan sitä itse. 

Olemme kerran ajaneet talvella Itävallassa laskettelukohteeseen. Loppuosa reitistä oli mutkaista vuoristotietä, menomatkalla pimeässä ja paluumatkalla lumisateessa. Siksi halusin kohteen, johon pääsisi junalla. Olisi kannattanut seurailla lehtiä ja matkakohteemme säätietoja tarkemmin. Alpeilla on ollut tavallista vähemmän lunta tänä vuonna ja kylät ovat lumettomia. Vuokra-auto olisi ollut julkisia helpompi vaihtoehto eikä varmaan juurikaan kalliimpikaan. Nyt meillä oli 3 matkalaukkua, 3 reppua ja 20kg suksipussi siirreltävänä. Teimme tuon reissun aikana varmasti henkilökohtaisen ennätyksen kulkuvälineistä myöhästymisessä.

Lomakohteemme Bardonecchia oli symppis pikkukylä. Kaupungissa kulkee ilmainen skibussi. Mukavasta loma-asunnostamme käveli pysäkille 10 minuuttia. Asuntoon kuului säilytyslokero päähissin vieressä, ilman sitä kulkeminen olisi ollut tuskaista laskettelukamojen roudaamista.

Sää oli koko viikon aurinkoinen ja jopa liian lämmin. Päivän päätteeksi hiukset ja selkä olivat hiestä kosteat. Kylän korkeudessa 1,3km ei ollut lunta lainkaan jäljellä. Se karsi valikoimasta suurimman osan helpoista rinteistä. Oli muuten aika erikoisen näköistä, kun sekä tuolihissin, että gondolihissin alla oli vain nurmikkoa. 2,4km ja 2,8km korkeudessa lunta oli mukavasti.

Vuoristomaisemat olivat kyllä niin upeat, että pelkästään niiden vuoksi kannatti kiskoutua paikalle!

Keskimmäinen alemmilla rinteillä (1,9km), lumi suurimmaksi osaksi tykkilunta

Alarinteillä edelleen

Alarinteillä

Alarinteillä

Lounaalla tarkeni istua paitasillaan rinneravintolassa

Italialainen ruoka ei pettänyt ja ne jälkkärit olivat niin hyviä!


Sitten seuraavaksi maisemia 2,8km ja 2,4km korkeudesta

Keskimmäinen gondolihississä, kuvasta näkyy kuinka koko matkan ajalta puuttui lumi

Kuopus 2,8km korkeudessa

Hra Kepponen 

Sama alue edelleen

Yhtenä päivänä kävimme keskimmäisen kanssa laskemassa 2,4km alueen rinteet. Sinne oli hieman hankala siirtymä ja vielä hankalampi skibussille lasku. Siksi se jäi Hra Kepposelta ja kuopukselta väliin. Tuo 2,4km alue oli keskimmäiselle se unelmapaikka, koska siellä oli enitelun lunta ja hän pääsi laskemaan myös hoidettujen rinteiden ulkopuolella.



Tuosta lähtee yhdet offarireitit, niitä keskimmäinen kävi laskemassa


Kosteat hiukset rinnepäivän jälkeen

Sitten seuraavaksi vähän ruuasta. Bardonecchiassa ruokailu on selvästi Suomea edullisempaa. 1,8km korkeudessa olevilla rinteillä päivän pastan tai risoton sai 12€. Edullisempien paikkojen pizzat kylässä maksoivat alle kympin ja pastat tuota 12€, toki siellä tulee kattauslisää 2€ per nenä. Jos halusi investoida illalliseensa enemmän rahaa, niin siihenkin löytyi valikoimaa. 

Rinneravintolan erittäin maukas päivän pasta

Onneksi tämän päivän risoton tilasin vain minä, tuon punaviinibalsamico ei olisi maistunut ainakaan pojille. Minä tykkäsin.



Ehkäpä paras alkupala, tuo hilloke sopi juustoille niin täydellisesti

Saman paikan vitello tonnato hävisi täpärästi leikkelautasella

Meitä muita harmitti, ettemme enää saaneet toista kertaa pöytää tästä ravintolasta ja jäimme ilman omia täydellisiä lampaankyljyksiä

Lammaskyljyspaikka saa kunnian myös toiseksi parhaasta pääruuasta. Se oli pastaa pistaasipestolla, burratalla ja pekonilla. Kuulostaa turhan erikoiselta yhdistelmältä, mutta se toimi erinomaisesti

Sitten vielä muutama räpsy vuokraamastani huoneistosta. Se oli oikein toimiva ja todella siisti. Hinnaltaan laskettelukeskusmajoitukseksi aika edullinen. Siksihän Bardonecchia tulikin valituksi.

Olohuone

Ruokailunurkkaus

Sotkuinen keittiö :)


Isompi makuuhuone, toisessa makuuhuoneessa oli kerrossänky

Paluumatkan aikatauluun meille sopi kalliimmat pikajunat. Koska hintaero oli pieni, päätin että nyt pojat pääsevät luotijunaan. Sekin oli heille uusi kokemus. Luotijunaan meidän piti ottaa ykkösluokan paikat, koska meillä oli niin järkyttävän paljon tavaraa. Kysyin lipunmyyjältä, että mistä voisimme ostaa jotain evästä junaan. Hän sanoi, että ei teidän tarvitse ostaa, koska junalipun hintaan kuuluu snackbox. Kävimme kuitenkin kahvilassa. Italialaisen kahvilan tarjoilu hävisi junaruualle. Jo on aikoihin eletty!

Luotijunamatka edessä

Snackbox, juomia, sipsejä, myslipatukoita ja karkkeja oli vapaasti otettavissa lisää

Snackboxeissa oli kaksi eri leipävaihtoehtoa. Minä valitsin bagelin, jossa oli ilmakuivattua kinkkua. Jo oli tuolla junamatkalla eväät kohdillaan.


Junassa oli kahvikonekin

Hienona suunnitelmanani oli, että Milanoon matkustuspäivänä käymme katsomassa Leonardo Da Vincin Viimeinen ehtoollinen. Siihen pitää nykyisin ostaa liput todella ajoissa. Lippukaupan omia edullisia lippuja on melkein mahdoton saada, mutta erilaisilla retkijärjestäjillä on niitä myynnissä. Tässä reissussa oli niin monta liikkuvaa osaa, että unohdin liput, ja ne olivatkin kaikki loppuunmyyty. Minuun Viimeinen ehtoollinen maalaus teki aikoinaa ison vaikutuksen. Nyt jäi selvittämättä, että mitä nuoriso olisi siitä tuuminut. Kun kalliit liput jäivät ostamatta, niin se vapautti budjettia pieniin nuorison shoppailuihin Milanossa. Duomo-katedraalin katolle oli onneksi lippuja vielä ostettavissa. 

Shoppailemassa Corso Buenos Aires kadulla

Galleria Vittorio Emanuele II pyörimässä. Täällä emme todellakaan shoppailleet.


Duomo iltavalaistuksessa

Viimeiseksi matkapäiväksi olin ostanut meille liput Duomon katolle. Menomatkalla hieman tihutti vettä. Metroasemalta olisi saanut ostaa kolmella eurolla sateenvarjot. Mietimme hetken, mutta ajattelimme, että emme tarvitse niitä. Kun pääsimme ylös katolle alkoi tietenkin rankempi sade. Olen käynyt kerran katolla aikaisemmin ja sekin teki ison vaikutuksen minuun. Voin kertoa, että sade latisti Duomon katolla käynti kokemuksen ihan huolella :(



Duomon kattonäkymä


Minua alkoi jo pelottamaan, että liukastun katolla ja satutan polveni pahasti

Kastuimme katolla niin pahasti, että vesi meni Haltin toppatakista lävitse, siinä on kuitenkin aika hyvin vedenkestävyyttä.

Hra Kepponen onnistui googlaamaan meille hyvän lounaspaikan. Siellä ei puhuttu englantia lainkaan, mutta yksi asiakkaista auttoi meitä tilaamaan. Olin ehtinyt unohtamaan, kuinka hyviä friteeratut riisipallot onkaan. Seuraavalla Italian matkalla (toivon kovasti, että sellainen vielä tulee) aion syödä niitä runsaasti alkupaloiksi.

Ihana alkupalavalikoima

Viereisen pöydän asiakas kannusti minua tilaamaan maustegraavattua tonnikalaa ja pikkelöity sipulia. Tykkäsin!

Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun tein viikon reissusta vain yhden postauksen. Tykkäätkö lukea matkapostauksia osissa vai yhtenä pidempänä postauksena?

PS. Niitä ketkä muistavat, että olen pahasti polvivikainen voi ihmetyttää, että kuinka pärjäsin laskettelemassa. Minua on aina ottanut kävely laskettelua enemmän kroppaan. Se johtuu siitä, että toinen polveni ei enää suoristu vaan siihen jää 10 asteen kulma. Se aiheuttaa kävellessä kipua melkein kaikkialle muualla kuin polveen. Tätä ei esiinny lasketellessa. Lisäksi kävin ortopedillä ja pyysin molempiin polviin kortisoonipiikit. Polvet toimivat niin hyvin. Harmi vaan, että toisesta polvesta kortisoonin vaikutus haihtui aivan liian nopeasti.

Kivaa pääsiäistä!

19 kommenttia:

  1. Oli mukava lukea matkakertomustasi, ihania alppimaisemia. Olen joskus matkustanut junalla Italiassa, ja ykkösluokan lippuun kuuluva eväsboxi oli silloinkin hyvä. Ajat ovat muuttuneet, joskus kymmenisen vuotta sitten näin sekä Viimeisen ehtoollisen että Duomon katon ilman etukäteen ostettuja lippuja ja jonottamatta (ja kannatti maksaa hissikyydistä) Uskon, että sade latisti katolla käynnin. Minuun teki vaikutuksen, kuinka läheltä pääsi näkemään kaikkia niitä rakennuksen koristeita. T Saukkis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🌸
      Minulla ei ollut aavistuskaan, että junassa saa noin hyvät eväät ja tuoretta kahvia ja suklaatakin. Heti ihastuin junamatkailuun 😆
      Koska olen saanut nauttia elämästä niin paljon pidempään kuin moni muu somessa oleva, niin olen kokenut matkailua 90-luvulla, jolloin vaan ilmaannuttiin kohteisiin. Hyvin suosittuihin paikkoihin piti mennä aamulla ajoissa, jotta välttyi jonotukselta, mutta menoa ei tarvinnut suunnitella kuukautta aikaisemmin. Oi niitä aikoja!

      Duomon katto on ihana, mutta ei sateella ☹️

      Poista
  2. Olipas kiva reissupostaus ja upeat maisemat!
    Hyvää alkanutta huhtikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🌸
      Vuoristomaisemat tekevät minuun aina vaikutuksen. Sen verran harvoin pääsen niitä ihailemaan, että ensiksi on aina olo, että enpä muistanutkaan että vuoret ovat näin kauniita.
      Kiitos samoin - hyvää huhtikuuta 🧡

      Poista
  3. Matkapostaukset käy yhtenä tai vaikka kymmenessä osassa...
    Ilmeiden kaikki kirjot ehti käydä kasvoillani tätä lukiessa; ISO KIITOS!!
    Olin googgeloinut Bardonecchian jo aiemmin... hih... malttamaton, sillä uudet kohteet kiehtoo aina. Ja vaikka googlen avulla siellä olin aiemmin käynyt, niin postauksesi antoi paljon enemmän.. lumettomat hissikuvat, offarit... ja te ihmiset ilmeinenne - ne antaa eniten!!
    Nostan hattua jullkisilla liikkumiseen... mekin teemme sitä nyt kaksin vallan, mutta lasten/lastenlasten kanssa on tullut etsittyä valmiimpia juttuja, heh heh...

    Fiksu veto hakea kortisonipiikit polviin - mahtava asenne muutenkin, mennään niin kauan kuin mahdollista... jäi jotenkin korvamato:"Vaikka tekee kipeää ei haittaa..."
    Samalla fiiliksellä täällä nyt totutellaan peppua kestämään satulassa aina vain entistä kauemmin ja kauemmin, heh heh...

    Iloista huhtikuuta.... se on kevät....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla veri vetää moniin juttuihin niin kovasti, että pitää yrittää vähän raihnaisempanakin tehdä kaikenlaista. Minullahan päivän kunto on usein vähän yllätys. Välillä 2000 askeleen jälkeen alkaa tulla stoppi ja sitten välillä menee 12000 askelta ihan tuosta vaan. Onneksi toistaiseksi uimahommat ovat onnistuneet aina.

      Yllättävän hyvin perhe kesti julkisia ja etenkin niistä myöhästymisiä :D Teinipojat ovat siitä hyviä matkakavereita, että kantavat painavia tavaroita reippaasti.

      Saisi kyllä se kevät jo tulla. Olen aika pettynyt tuohon lumisateeseen. Mutta on se kevät joka vuosi kuitenkin lopulta tullut :)

      Poista
  4. Aikamoinen hiilijalanjälki kertyy teille perheenne matkustamisesta. Mutta ei hätää, ilmastonmuutos on peruttu kun on sotakin. Ei siinä kukaan enää jaksa ilmastoa ajatella.
    T. Luomumummo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmastosta pitää olla huolissaan ja arvostan niitä kovasti jotka tekevät kestäviä ratkaisuja ilmaston eteen.

      Anonyyminä yksityishenkilöille kuittailu ei mielestäni ole mikään ilmastoteko.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  5. Maisemat olivat kyllä hienot ja sää ihanan aurinkoinen.

    VastaaPoista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos! Voi se jotakin pistää miettimään kun asioita ottaa esille. En yleensäkään halua nimeäni julkaistavan, joten toivottavasti se ei haittaa että näin anonyyminä viestittelen.

      Poista
    2. Tämä oli siis vastaus tuohon luomumummon kommentin vastaukseen. Tuli vahingossa väärään kohtaan

      Poista
    3. Jokaisen meistä kannattaa miettiä omia kulutustottumuksiaan luonnon kannalta. Kulutustottumukset ovat kokonaisuus eikä vain yhden osa-alueen tarkastelu anna asiasta käsitystä.

      Minä olen miettinyt paljonkin omaa hiilijalanjälkeäni sekä myös sitä, millä asioilla on minkäkinlainen vaikutus globaalisti. Matkailun osalta olen miettinyt paljonkin, kuinka pienentää hiilijalanjälkeäni. Välillä pohdinta ja suunnitelmani junamatkailusta tuntuvat siltä, että niillä ei ole mitään globaalia vaikutusta, kun lentomatkailun kasvuluvut Aasiassa ja USAssa ovat niin isot, että mikään suomalaisten tekemä toimi ei näy päästöissä lainkaan. Mutta haen ratkaisuja siihen, että voisin matkustaa kohteisiin hitaammin ja olla pidempään perillä. Tällä hetkellä elämänrytmiä säätelee koululaisten lomat ja omat työt, ehkä tulevaisuudessa on enemmän joustonvaraa. Toistaiseksi en ole aikeissa lopettaa lentämistä. Vähentäminen on mahdollista.

      Poista
  7. Uljaat maisemat ja hienot ulkoilut lasketellessa ⛷
    Minäkin olen käynyt Duomon katolla, olin 18-vuotiaana Milanossa au pairina 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuun Duomon katto teki aikoinaan sellaisen vaikutuksen, että muistan vierailuni edelleen. Mitenkäs sinulla? Syöpyikö Duomo mieleen?

      Poista
  8. Kyllä tuo polvi/ laskettelu kävi mielessä, mutta polven omistaja kai sen parhaiten tietää ja tuntee ;)
    Duomo on aivan mieletön! Kerta kaikkiaan upea ilmestys jopa kuvissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kaikenvaralta selostanut seikkaperäisesti pomolleni tätä polvivammaani, joka haittaa merkittävästi kävelyä ja voi saada selän sellaiseen jumiin, että tulee saikkua lääkityksen vuoksi, mutta sitten sillä polvella voi lasketella :D Onhan tämä toki vähän erikoinen tilanne. Mutta laskettelussa ei ole tarkoitus saada polvia suoraksi lainkaan. Rasitus kohdistuu pääosin reisilihaksiin, jotka on helppo venyttää. Kävelyn virheasento jumittaa pakaralihaksen kiinnityskohdan.

      Duomo on kyllä todella upea. Harmi, että satoi :(

      Poista
  9. Teillä oli kiva Italian reissu yhdistäen sekä laskettelun että myös kaupunkikohteen. Upeita talvimaisemia ollut siellä lasketellessa ympärillä. Harmi, että Milanossa oli sateinen sää. Duomon katolta kun poutasäällä näkee kauas ja onhan siellä mukavampi myös liikkua jos vettä ei vihmo niskaan. Nyt alkoi tehdä mieli Italiaan ja ennen kaikkea päästä nauttimaan italialaisen keittiön antimista ♥

    VastaaPoista