1. joulukuuta 2023

Lisää vammoja

Minä liikun edelleen kepeillä. Tänään olen ollut varovaisen toiveikas sen suhteen, että polvi alkaisi parantumaan. Polven liikerata on suurenemaan päin ja kivut pienemään.

Kepposlan tilapäisesti vammautuneitten määrä on kasvanut yhdellä. Kuopuksella on kipsi. En vieläkään ymmärrä, että miten on mahdollista, että sormi murtuu koulun liikuntatunnilla tennistä pelatessa. Opettaja oli vahingolle kohautellut olkapäitään, eikä ollut edes kylmäpussia järjestänyt ja poika oli itse vetänyt outoon asentoon jääneen sormen paikoilleen. Särkevän sormen kanssa piti sitten kävellä 2km takaisin palloiluhallista kouluun. Ei näitä koululaisten loukkaantumisia tällä lailla pitäisi hoitaa. Ehkäpä taas on aika antaa palautetta.

Kuopus meni seuraavana päivänä kouluun ja sitten illalla sormi ei enää liikkunutkaan ja puoli kämmentä oli aivan sinisenä ja koko kämmen turvonnut. Terveyskeskusksen puhelinpalvelukin sanoi, että kylmää päälle ja särkylääkettä ja ei nuo hoitoa vaadi. Hra Kepponen jaksoi jankata ja koska akuutti oli tyhjä, niin lupasivat sitten ottaa vastaan. Terveyskeskuslääkäri totesi nopeasti, että mitä todennäköisimmin sormi on murtunut ja lähetti pojan Lastensairaalaan röntgeniin. Poika tuli sieltä sitten järeän kipsin kanssa takaisin. 


Viikko on ollut vähän alavireinen minulle. Olen poistunut kotoani ainoastaan lääkärille ja ortopedille polvea näyttämään. Ortopedillä oli polvieni röntgenit vuodelta 2022 esillä ja hän sanoi jo ovelta, että rouvan polven ovat niin kuluneet, että murtumaa hoidetaan ja mutta muuten noin kuluneille polville hoidoksi käy ainoastaan keinonivel. Paranee sen minkä paranee. Voisi sen loukkaantuneen polven kuulemma magneettikuvata, niin saisi paremman kuvan siitä, että mitä sillä voi tehdä ja kuinka pitkää lepoa se tarvitsee. Ortopedi kielsi ulkoilun ja oikeastaan kaiken siihen saakka, kunnes polvi alkaa selkeästi paranemaan.

Kävin keppien kanssa sovittamassa silmälaseja. Minulla on yllättävän iso pää ja leveät kasvot, minkä vuoksi kehysvalikoima on aina aika rajallinen minulle. Silmälasimyyjä löysi minulle muutaman kivan vaihtoehdon. Oli ainakin ruskeat ja mustat perushyvät pojat. Sitten myyjä sanoi, että kokeileppas nyt noita vaalean violetteja kehyksiä. Kun laitoin ne päähäni, niin nuutunut olemukseni piristyi pari pykälää. Kavereilta ei tullut violeteille pokille yhtään puoltoääntä, ainoastaan sellaisia järkeviä lausuntoja, että ainoat pojat, joita ole elämässäni katunut olivat värikkäät tai että mihin vaatteisiini sopii violetti. Herra Kepponen sanoi, että ovat ihan ok. Ostin ne kuitenkin. Kaikkea se marraskuun ankeus saa ihmisen tekemään.

Huono pikaräpsy violeteista pokista meikittömässä naamassa, pokat ovat vähän vinossakin. 
Olen sitten oman elämäni mikkoalatalo väripokieni kanssa. 

Ritan blogista Kieltenopen kotiblogi bongasin itselleni uuden dekkaristin Tuire Malmstedtin. Bookbeatista löytyi kaksi hänen dekkariaan. Aloitin Lumihaudasta ja jatkoin Lyijysydämeen. Malmstedt on kelpo dekkaristi. Tarina rullaa hyvin eteenpäin ja minun makuuni etenee riittävän joutuisasti. Molemmissa, mutta etenkin Lyijysydämessä oli kuin juonessa olisi ollut pientä epätarkkuutta ja jäin miettimään, että sopiko kaikki palat täysin yhteen. Useammalla aikatasolla juonen kuljettamisesta tulee mieleen Camilla Läckberg, jonka kaikissa kirjoissa on samankaltainen aikatasorakenne. Noh, ei Läckberg rakennetta omista ja tuskin on ensimmäinen sitä käyttävä dekkaristikaan. Tylsästi Malmstedtin aikatasoista kuitenkin tuli aina mieleen Läckberg. Moitteet sikseen, Tuire Malmstedt on kelpo dekkaristi ja olisi kiva päästä lukemaan hänen muutkin dekkarinsa. Suosittelen dekkarien ystäville. Kannattaa ainakin ensi lukea Lumihauta. En tiedä toisiko sarjan alusta alottaminen vielä paremman lukukokemukset.

Sukupolvet ylittävä salaisuus paljastuu vanhan murhan tutkimuksissaJyväskylän Vanhan pappilan lattian alta löytyy luuranko remontin yhteydessä. Vainaja on nuori nainen, jonka kuolinajankohta sijoittuu 60-luvun loppupuolelle. Luurangon mukana on haudattu peltirasia, jossa on pieni vauvan pitsimekko ja Jean-Paul Sartren näytelmä Suljetut ovet.Rikostutkijat Matilda Metso ja Elmo Vauramo löytävät vanhoista tutkinta-arkistoista neljä nuorta naista, jotka sopivat uhrin profiiliin. Heistä yksi on kadonnut Pyhä-Häkin kansallispuistoon vuonna 1968, ja kolme muuta ovat hukkuneet samana vuonna veneonnettomuudessa Tuomiojärvellä. Onko Vanhan pappilan ruumis joku heistä?Vuonna 1943 Amelie Bonnet pidätetään ja viedään Ravensbrückin keskitysleirille. Siellä hän ystävystyy erään naisen ja tämän tyttären kanssa. Ennen kuolemaansa ystävä pyytää Amelielta erikoista palvelusta: ”Tapathan lapseni ennen kuin he ehtivät?” Amelie päättää tehdä juuri päinvastoin - hän aikoo tehdä kaikkensa, että lapsi selviäisi leiriltä hengissä.Miten Amelie, pappilan luuranko ja 60-luvulla kadonneet tytöt liittyvät toisiinsa?

Järkyttävä perhesurmatutkinta suistaa rikos¬tutkija Matilda Metson raiteiltaan. Hän palaa lapsuudenmaisemiinsa Angeliin toipumaan, mutta järkyttyy lisää saadessaan kuulla, että hänellä on yksi elossa oleva sukulainen. Sukumysteeriä tutkiessaan Matilda huomaa, että Angelin kylä on täynnä vaiettuja salaisuuksia. Selvitystyö tutustuttaa hänet kulttiin, joka toimittaa uhrimenoja ja rakentaa erämaahan ihmisen näköisiä lumihahmoja. Jyväskylässä Elmo tiimeineen selvittää perhe¬surmaa, jonka tutkinta saa erikoisia käänteitä, kun ilmenee, että tapaus saattaa liittyä Matildan traagiseen menneisyyteen. Juttu uhkaa syöstä koko henkirikosyksikön kriisiin. Elmo joutuu ensimmäistä kertaa myöntämään, että kaikki tapaukset eivät välttämättä koskaan ratkea.

Minä jatkan kotona hissuttelua ja toivon polven pikaista paranemista. 

Kivaa viikonloppua!

19 kommenttia:

 1. Oi miten kauniit silmälasit. 💗 Nykyään on taas reilunkokoisia linssejä, oli hankalaa kun ne olivat yhteen aikaan niin kapeita että pokat olivat näkökentässä häiritsevinä.

  Onpa mukavaa että aloit lukea Malmstedtiä. Juoni ja tausta on monimutkainen, sikäli sarjan aloittaminen ekasta osasta olisi antoisaa, vaikka näinkin pärjää. Kiitos linkityksestä 📚

  Voi hirveää noita vammojen vähättelijoitä! Ihan tekee pahaa. Laita ehdottomasti palautetta, mutta asiallista, jotta et päädy Iltalehteen. Eilen juuri oli yleisölle näytillä vanhempien kirjoittamia viestejä kirosanojen kera. En lukenut mutta otsikoista päätellen estotonta tekstiä solvauksien kera.

  Paranemista sulle ja kuopukselle 🍎🍏🍐

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olet ensimmäinen puoltoääni violeteille kehyksilleni. Jee!

   Sartsa tuossa alla sanoi löytäneensä kaikki Malmstedtin kirjat Bookbeatista, eli pääsen lukemaan lisää. Kiitos vinkistä :)

   Lehtien palstoilla on ollut kirjoituksia törkeistä Wilma-viesteistä, joita opettajat saavat. Lisäksi myös oudoista vaatimuksista opettajille. Yhdessä opettajan olisi pitänyt ruokatauolla vahtia, että yläasteikäinen nuori syö riittävän monipuolisesti.

   Minä pysyn yleensä aina asiallisena :) Ainoastaan oma nuoriso onnistuu ajoittain saamaan minusta primitiivireaktioita ulos. Joskus aika helpolla, mutta usein joutuvat kuitenkin ponnistelemaan sen eteen :D :D

   Poista
 2. Voi kurjuus sinun polvia. Toivottavasti saat niihin apua nopeasti. Moni asia rajoittuu, kun on jotain vaivoja. Meidän piti lähteä maanantaina Tallinnaan, mutta en tiedä mitä siitä tulee, kun tämä korona ei ota talttuakseen, eikä mies edes vielä ole alkanut sairastaa. Voihan toki olla, että ei tarttuisikaan...
  Aika kova juttu on kyllä suunnitelmasi laskettelusta noilla polvilla!
  Pokat on ihan piristävät! minullakin on punaista pokissa.
  Tuo lentely olisi kiva kokeilla!
  Nappasin minäkin tuon kirjavinkin. Löysin BB:stä kaikki hänen kirjansa. Päätin aloittaa vanhimmasta kokeilun. Paljon kun kuuntelee, alkaa yht´äkkiä tuntua siltä, että valikoimassa ei oikein olekaan enää mielenkiintoisia juttuja, eikä ihan vieraita tuttavuuksia aina viitsi aloittaa.
  Paranemisia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että terveydentilani kohtentuisi sen verran, että pääsisin keinonivelleikkaukseen. Tai ensin edes jonoon. Tiedä, että kuinka kauan pitää sinnekin jonotella.

   Toistaiseksi näillä polvilla on pystynyt laskettelemaan sellainen 3t muutamana päivänä. Saa nähdä, että millainen tulee ensi kaudesta vai tuleeko sitä lainkaan. Toivottavasti pääsisin mäkeen.

   Täytyypäs mennä katsomaan Bookbeatiä uudstaan, että miksi siellä näkyi minulle vain kaksi Malmstedtin kirjaa. Voisin lukea lisääkin.

   Poista
 3. Polviongelmat on kurjia - toivon mukaan lepo auttaa ainakin jonkun verran. Pokat ovat kivat - olen itse ikuinen piilolinssien käyttäjä, mutta todella tykästynyt käyttämään nyt lukulaseja. Ihan kuin antaisivat ryhtiä kasvoille.
  Toivottavasti muut vammat olivat nyt siinä ja saatte valmistautua jouluun !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käytin nuorena melkein pelkästään piilolinssejä. Lasten synnyttyä piilareiden käyttäminen jotenkin jäi eikä minulla ole ollutkaan niitä vuosiin. Ihan silloin tällöin olen kaivannut, että nyt olisi piilarit kivat. Kaipuu ei kuitenkaan ole ollut niin kova, että olisin saanut aikaiseksi hankkia niitä.

   Minulla alkaa polvi hiljalleen parantua. Kuopuksella ei ole aivan yhtä hyvä onni. Hän kävin tänään röntgenissä aamulla ja iltapäivällä tuli soitti, että huomenna Lastensairaalaan lääkäriä tapaamaan.

   Poista
 4. Voi ei, onpas nyt sattunut ja tapahtunut. Onneksi olitte sitkeitä pojan sormen suhteen. Sininen, turvonnut ja kipeä käsi ei kuulosta yhtään siltä, että kotihoito olisi olut riittävä. Toivottavasti molemmat nyt paranette pian.

  Minusta nuo uudet pokat on tosi kivat. Hyvä, että tuovat piristystä nyt, kun sille on erityistarve.

  Parempaa viikonloppua toivotellen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla alkaa polvi hiljalleen parantua. Pärjäilen sisätiloissa jo ilman keppejä. Kuopuksella ei ole aivan yhtä hyvä onni. Hän kävin tänään röntgenissä aamulla ja iltapäivällä tuli soitti, että huomenna Lastensairaalaan lääkäriä tapaamaan.

   Ei ehkä pitäisi sovitella kehyksiä marraskuussa kalman kalpeana kunnon silmäpusseissa ilman meikkiä :D

   Poista
 5. Kylläpä sattuu ja tapahtuu! Aika uskomatonta, ettei sormen tilannetta otettu vakavasti. Antaisin kyllä asiasta palautetta! Pikaista paranemista teille molemmille!
  Ps. Minulla on vihreät silmälasit.

  VastaaPoista
 6. Voi kurjuus, teidän koettelemuksianne! Minulla on vasemmassa lonkassa kulumaa ja se vaikuttaa liikeratoihin ja myös vasemman jalan lihaskestävyys on huomattavasti huonompi kuin oikean. Täytyy oikein keskittyä, ettei vaan koko ajan varaa ja tee kaikkea oikealla jalalla. Hurjasti paljon tsemppiä, voimia ja pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä!
   Kulumat ja muut vastaavat vaikuttavat yllättävän paljon lihaksistoon ja liikeratoihin. Minulla toinen polvi ei enää mene täysin suoraksi ja se aiheuttaa virheasennos kävelyssä joka taas aiheuttaa lihasjumia vastapuolelle. Liukkaalla kelillä kävely jymäyttää kaiken. Joten talvisin yllättävää kyllä kroppa kestää laskettelua paljon kävelyä paremmin :)

   Poista
 7. Erikoinen reagointi koululta - olen kuvitellut, että siellä otetaan varman päälle, mutta ei näemmä!! Kurjaa - syystäkin palautetta ja toipumista teille molemmille.
  Mullakin on lukulasien pokat lilat - tai kuulemma violetit, kun aika tummat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikunnanopettaja on kuulemma aika erikoinen tyyppi muutenkin :) Ei varmaan tajunnut, että sormelle kävi ihan oikea vahinko. Silloin kun keskimmäiseltä murtui käsi liikuntatunnilla, niin siitä opettaja käski käydä näyttämässä kouluterveydenhoitajalle. Joka tietysti sanoi, että voi mennä parikin viikkoa ennenkuin paranee. Olisimme voineet mennä aikasemminkin kuvauttamaan käden. Vähän olen ihmetellyt itsekseni, että minkälainen meno siellä liikuntatunneilla on kun kaksi poikaamme on saanut sieltä murtuman, joka on vaatinut kipsausta. Kaipa kyseessä on vain sattuma. Esikoinen ei saanut mitään vammoja koululiikunnasta, koska osallistui siihen lähinnä seisoskelemalla :D

   Selvästi hyvä pokavalinta ;)

   Poista
 8. Teilläkin on sattunut ja tapahtunut. Lähetän teille molemmille hurjasti paranemisenergiaa, toivottavasti pääsette nauttimaan joulun ajasta terveenä. Kiitos myös kirjavinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä!
   Vaikka olenkin optimisti, niin realistisesti ajattelen, että tässä virusten sesongissa, olisi aikamoinen tuuri, että kaikki olisivat jouluna terveenä. Siihen toki tähdätään.

   Poista
 9. Voi miten harmillisia vaivoja siellä on ollut. Erityisen pahoillani olen polviesi puolesta. :-( On niin ikävää, jos jokin rakas harrastus jää terveysvaivojen takia. Mutta toivotaan pikaista paranemista kummallekin sekä tietysti myös sitä, että olet takaisin mäessä pikemmin kuin uskotkaan!

  Kivat ovat lasit ja sopivat sinulle tosi hyvin! Itse tykkään värillisistä pokista, ja minusta ihmiset käyttävät aivan liian usein tylsiä pokia, kun näyttävämpiäkin olisi tarjolla. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kirpaisee, jos menee Alppimatka ihan vaan kaakaon juonnissa. Ihan hirveän lupaavalta ei tilanne näytä, koska vielä kahden viikonkaan jälkeen ei polvi kestä kunnolla astumista. Mutta on se onneksi jo parempaan suuntaan.

   Kiitos äänestä pokille :) Kaikki muut tuntuvat suosivan mustaa tai jotain neutraalia. Paitsi Mikko Alatalo :D :D :D Meillä on hänen kanssa muutakin yhteistä, tykätään molemmat lasketella :D

   Poista
 10. Nuo teidän vammat juuri näin ennen joulua tuntuvat kurjilta mutta toivotaan, että kaikki sujuu molemmilta potilailta hyvin sekä sormen että polven kanssa.

  Nuo sinun silmälasit ovat ihan nappiostos. Hyvä väri ja sopii sekä myös terävöittää kasvojasi. Muistan jo vuosia sitten kun optikko jossain lehtijutussa harmitteli sitä miten varovaisia me suomalaiset olemme kehysten ostossa. Sitten kun rohkeasti uskalletaan laittaa vaikka violetit kehykset päähän huomataan miten ilme kirkastuu ja miten hyvin ne sopivatkaan.

  Tuire Malmstedtin kirjoja on ystäväni myös kehunut joten täytyy laittaa lukulistalle.
  Mukavaa itsenäisyyspäivää Rva Kepponen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä miten minun polveni paranee vai paraneeko lainkaan. Kuopuksen pitää pitää kipsiä kaikkiaan kolme viikkoa, joten hän saa sen ennen joulua pois. Alkaa olla jo nyt kipsi varsin nuhjuisen näköinen.

   Minulle kävi juuri niin, että värikkäät pokat piristivät ilmettä. Ihoni on tosi vaalea ja näin kaamosaikaan näytän vielä vaaleammalta ja väsyneemmältä. Mustat kehykset olivat aika armottomat. Varmasti, jos olisi meikannut, niin tilanne olisi voinut olla toinen. Mutta nykyisin meikkaan niin vähän, niin on turha laskea sen varaan.

   Kivaa viikonloppua!

   Poista