9. lokakuuta 2023

Syksyn survival plan

En ole syksyihminen. Ruskaa olen oppinut viime vuosina rakastamaan. Marras-joulukuun pimeys ja loska on minulle raskasta aikaa. Siksi yritän suunnitella syksyä, että joka kuukausi olisi joku pieni juttu, jota odottaa ja että jokaiseen viikkoon mahtuisi ulkoilua ja edes yksi uimahallikäynti.

Toinen lähihalleistani ja harvinainen tilanne - noin paljon tilaa altaassa! Tavoitteena on tulla tänne (tai johonkin muuhun halliin) kerran viikossa!

Vuoden viimeinen neljännes on töissä myös se kiireisin. Silloin käy helposti niin, että työpäivät venyvät ja ne kuluvat tietokoneen ääressä. Pimeä tulee aikaisin ja sitten ei enää huvitakaan tehdä mitään ja tietokoneen äärestä siirryn telkkarin ääreen tuijottamaan suoratoistopalveluja. Siinä sitten ihmettelen, että miksi hartiat ovat kireänä ja polvea särkee. Minulla on mahdollisuus käydä pienellä lenkillä keskellä päivää. Valitettavasti 8 tunnin palaveriputki ei ole tuntematon konsepti. Mutta monena päivänä vaikka 20min happihyppely on mahdollinen, kun vaan pystyisin punnertamaan itseni ulos.

Ulkoilun ihanuutta vuosi sitten

Odotettavien juttujen listalle aion lisätä kuukausittaisen paremman ruuan päivän. Paremman ruuan päivänä kokkaukseen varataan enemmän aikaa ja raaka-aineksi voidaan valita jotain, mikä yleensä hinnan takia jätetään ostamatta. 

Arkistoista löytyi tälläinen houkuttelevampi salaattikuva

Koska unen tarpeeni lisääntyy selvästi kaamoksen aikana, niin ei auta varmaan muu kuin yrittää nukkua enemmän. Mutta yritän vältellä päiväunia, koska ne ovat minulla yleensä suoraan pois yöunista.

Talviajan pötköttelyä torkkupeiton alla

Minulla on paha tapa jäädä iltaisin nauttimaan hiljaisuudesta ja omasta rauhasta ja vitkuttaa sänkyyn menoa. Aion alkaa lukemaan hyviä kirjoja ja houkutella niillä itseni aikaisemmin sänkyyn.

Syksyn survivor plan on siis seuraava:
*joku odotettava kiva juttu joka kuukausi
*ulkoilua
*vähintään viikottainen vesijuoksu
*kuukausittainen parempi ateria
*lepoa
*kirjoja

Sujuuko syksy sinulla ihan noin vaan vai tarvitsetko "pelastusuunnitelmia"?

Kivaa alkanutta viikkoa!

20 kommenttia:

  1. Oikein hyvä, suorastaan erinomainen, pelastussuunnitelma! Minä en ole ehtinyt suunnittelemaan, kun on ollut menoa ja meininkiä - uusi työ, harrastuksien kesätauot ovat ohi, syksyn pihatyöt ("vaiheessa"), makuuhuoneen pintaremonttia (aloitettu)...Kaikkea kivaa, joten näillä mennään vauhdikkaasti kohti ensi vkon syyslomaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä uuteen työhön. Tuollaiset isot uudet asiat vievät kaistaa aina muulta, mutta toisaalta syksy menee varmasti nopeasti totutellessa uusiin kuvioihin. Kivaa syyslomaa, kun se kohta koittaa!

      Poista
  2. Hieno survivalpaketti. Ajattelin ottaa tästä ideastasi kopin ja miettiä miten oma loppuvuosi voisi mennä helpommin.

    Mä en enää osaa venyttää iltaa vaan mulle on käynyt toisinpäin. Nuorena valvoin pitkälle yöhön, mutta nykyään menen säännönmukaisesti sänkyyn kympiltä, nukahdan puolen tunnin sisällä ja herään aikaisin. Viime viikonloppunakin heräsin kuudelta aamulla ja touhusin rauhassa omiani, koska mies tuhisee tyytyväisenä usein lähelle yhdeksää :)

    Tsemppiä syksyyn <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla menee syyspäivät nopeammin, kun on jotain odotettavaa ja happi ja liikunta tekevät aina hyvää :D

      Minä olen ongelmaan saakka iltavirkku ja nykyisin kärsin nukahtamisvaikeuksista. Maailma pyörii aamuvirkkujen tahdissa ja minulta meinaa jäädä unet aina liian vähäiseksi. Toivoisin, että suoriutuisin aikaisemmin sänkyyn ja nukahtaisin nopeasti. Helpottaisi arkea.

      Kiitos samoin - tsemppiä syksyyn!

      Poista
  3. Mulla on myös tiukka survival-plään. Marraskuu on minulle pimeän ajan kuukausista työläin, joulukuu menee sitten jo vähän joulua odotellessa.
    Syyslomalla tehdään auringontankkaus-reissu.
    Marraskuussa on melkein joka viikolle joku kulttuurinautinto. Alkusyksystä varattiin teatteri- ja konserttilippuja oikein urakalla. Parhaalle viikolle osuu kolme teatterijuttua. (se on ehkä vähän liiottelua?)
    Liikuntaa yritän mahduttaa elämääni kolmesta kuuteen kertaan viikossa.

    Noita palavereja pohdin: en toki tiedä millaisia palavereja työssäsi joudut käymään, mutta mä olen usein ottanut jonkun vähän iisimmän palaverin luureihin ja lähtenyt kävelylle. Se vaatii vain sen, ettei tarvitse kovin paljoa tehdä muistiinpanoja tai itse esittää mitään showta. Hyvällä säällä olen välillä istuskellut kodin lähellä olevalla kalliolla jos on täytynyt kovasti keskustella jotain, ja joskus kun on ollut pelkkää kuuntelua, olen saattanut ihan hölkötelläkin osan matkasta. Ajatus liikkuu ihan eri tavalla.
    Yritän vain valita reitit sillä tavalla, että tarvittaessa pääsen johonkin penkille tai kalliolle istuskelemaan jos täytyy vähän keskittyä katselemaan jotain kuvajaisia ja myös siten, että voin rauhassa kommentoida keskustelua jos niikseen tulee.
    Alkusyksystä vetelin kahdeksan kilometrin kävelylenkin luureissani yhdistyslainsäädännön muutokset. Akku loppui ennen kuin palaveri :D (tai se taisi olla enempi esitelmä tai infopläjäys)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulukuu on joulun odotuksen ja kaikkien kivojen joulupuuhien vuoksi marraskuuta kevyempi taaplata lävitse. Joskushan sattuu hyvä tuuri ja joulukuussa on jo lunta. Minulla lumen tulo helpottaa aina, se tuo valoa ja parhaimmillaan mahdollistaa talviurheilut.

      Minä aion pitää kulttuuririentojen määrän pienenä. Työpäivän jälkeen on aina jonkinasteinen suoritus ponnistaa kivaa juttuunkin. Viikonloppuihinkin kaipaan niitä, jolloin ainoa ohjelma on vaarin kanssa kahvittelu.

      Minulla on tosi vähän palavereja, joiden aikana voisi käydä ulkoilemassa. Yleensä tarvitsee tehdä muistiinpanoja, editoida jotain powerpointteja tai exceleitä tai vähintäänkin katsellen jotain powerpointteja. Niitä harvoja palavereja, jolloin vain kuuntelu riittäisi ei ole tullut hyödynnettyä mihinkään muuhun. Sitä voisi joskus kokeilla. Mullahan saattaa huonona päivänä olla 10 palaveria, henkilöstön kehityksestä, tulevaisuuden investointeihin ja jonkun teknisen homma katselmointi. Tuollaisen päivän päätteeksi päästä nousee höyry,

      Mahtavaa, että sinä olet päässyt hyödyntämään palavereja siten, että samalla saa happea ja liikuntaa.

      Poista
  4. Mulla on oltava akuutti survival KOKO AJAN!! Ruskakuvastasi ehdin tulla jo TOSI KATEELLISEKSI, ennenkuin tajusin, että se on viime vuotinen... meilläkin oli viime vuonna ihanan värikäs syksy ja nyt niin RUMA RUSKA, että survivalia tarttee kyllä mielikuvaharjoitteenakin listan lisäksi. Mahtavat pläänit sulla - ihanan monipuoliset, tuolla reseptillä hellitään koko kehoa ja mieltä niin sisäisesti kuin ulkoisesti... täytyypä ottaa itsensäkin kokonaisvaltaisempaan tarkasteluun... KIITOS!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kesäkausi menee ihan survival plania kevyesti. Paitsi jotain hahmotelmaa pitää olla siltä varalta, että Suomen sää yllättää ja kesä kuluu välikausitakki päällä ja pahimmassa vaihtoehtossa takin lisäksi päivittäin on sateenvarjo kourassa. Se olisi ihan kamalaa. En tiedä onko sitten ilmastonmuutos vai ihan vaan sattumalta pidempi hyvien kesien putki. Viimeisestä 3-4 vkoa kesälomaa takki päällä kesästä on kulunut vuosia.

      Ruska on ollut pettymys tänä vuonna. Puut eivät oikein ehtinyt edes muuttaa kunolla väriä ennenkuin myrskytuulet ovat riepotelleet lehdet alas. Harmittaa :(

      Poista
  5. Ihania survival-suunnitelmia. Hiukan kateellisena luen sun ja marikan plänejä. Tai varsinkin Marikan. Tää voi vain unelmoida uimahallista tai teattereista tai elokuvasta. (En ole vieläkään nähnyt Barbie leffaa koska ei ole ollut vapaata) Mutta yritän ajatella pos. Mä voin ulkoilla joka päivä, halusin tai en. Mutta sehän auttaa kun näkee valoa ja saa raitista ilmaa. (halusi tai ei) JA koska olen vaatimaton ihminen, niin kunhan lehtiä tulee postilaatikkoon ja joskus saa uuden kirjan, niin sehän auttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun työsi on kyllä erittäin sitova. Kesällähän toki kivaa kuljeskella rannoilla, puistoissa jne muksujen kanssa, mutta illat ja viikonloput kiinni on omien harrastusten ja tarpeitten kannalta ikävä yhtälö. Toisaalta tekemälläsi työllä on yhteiskunnallista merkitystä, vaikutat monen ihmisen elämään ja hyvinä päivinä päiväohjelma saattaa olla jopa leppoisa.

      Onko muuten mitään seurakunnan aamupäiväkerhoa tai vastaavaa, johon muksut voisi viedä edes kerran viikossa ja käydä vaikka uimahallissa sillä välillä? Voisko pojat tarjota sinulle urheilukerran verran taukoa viikkoon?

      Poista
  6. Suunnitelmasi kuulostaa hyvältä! Nuo auttavat varmasti selviytymään pahimman yli, ja sitä paitsi – aika kuluu äkkiä, ja syksy on ohi ennen kuin huomaatkaan. :-)

    Mulla on harvemmin syksyn kanssa vaikeuksia, sillä tykkään pimeästä. Tosin joka syksy tapahtuu outo ilmiö, että rupean heräilemään ihan oudon aikaisin, neljän tai viiden aikaan. Mutta se ei haittaa, kun unikin tulee nykyään ajoissa, jo kymmenen maita. Kevät onkin sitten toinen juttu, sillä silloin mulla on usein jostain syystä sellainen ranteet auki -fiilis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä rakastan valoa ja aurinkoa - en tosin kuumuutta. Valon väheneminen on tosi tuskaista. Jos aurinko sattuu joskus paistamaan marras-joulukuussa, niin huomaan sen heti vireystilassa. Sinulla se sitten toimii toisten päin. Kun totut vähempään valoon, niin valon lisääntyminen ei tunnu keväällä hyvältä.

      Mulla toi myöhään valvominen alkaa olla jo varsinainen ongelma. Unet jää liian lyhyeksi ja olo on kovin nuutunut.

      Poista
  7. Erittäin hyvä suunnitelma. 🧡
    Onpa kutsuvan näköinen torkkupeitto, suorastaan houkuttelee talviunille 😀🐻

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torkkupeitto on aivan ihana. Katselin sitä ensin kaupassa ja jätin ostamatta, kun oli niin kallis. Yritin etsiä edullisempaa ja lopulta kävin hakemassa tuon peiton. Se on ihanan pehmeä :)

      Poista
  8. Loistavia survival planeja, tulivat tarpeeseen. Mä olen myös ryhdistänyt teatterikäynneissä, huomenna on syksyn eka, mennään katsomaan Hiirenloukkua. Ulkoilua onneksi teen koiruuden kanssa monta krt päivässä, hyviä kirjoja menee syksyllä paljon. Ja hei se avantokokeilu, olisiko se mun juttu? Tsemppiä syksyyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy tarvitsee suunnitelmia, jotta sen saisi selätettyä ja taaplattua lävitse. Hiirenloukku on sellainen, joka kiinnostaa. Siihen voisin varata liput itselleni ja miehelleni ainakin.

      Kylmävesiuintia lähdemme ehdottomasti kokeilemaan!

      Poista
  9. Sinulla on hieno suunnitelma pitkän syksyn ja talven varalle. Minä tarvitsisin selvästi jotain tuollaista.Tällä hetkellä suunnitelma on hyvin lyhytkantoinen: selviydy päivästä toiseen. Tee joka päivä kotona edes yksi hyödyllinen asia. Työtilanne on tällä hetkellä todella raskas kaikkine muutoksineen. Yritän nauttia kissaterapiasta ja musiikkiterapiasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marraskuussa minullakin on sellaista, että suunnitelmana on selviytyä työpäivästä ja saada ruoka pöytään. Siksi olisi hyvä olla kalenterissa jotain kiinnostavaa ja piristää odotettavaa valmiiksi.

      Tsemppiä töihin! Kissa- ja musiikkiterapia kuulostavat mukavilta.

      Poista
  10. Hyvä pelastussuunnitelma syksyn ja talven varalle! Kun päivät lyhenevät ja pimeys lisääntyy kannattaa välillä vähän myös hemmotella itseään vaikka hieronnalla tai jalkahoidolla. Myös sillä mitä syö on merkitystä eli C-vitamiinia yritän itse alkaa jo syödä sitrushedelmien muodossa päivittäin vaikka vähän enemmänkin ettei kaamosväsy iske. Tosin vielä päivässä on pituutta ja aurinkoakin on näkynyt mutta pimeään kohtihan tässä ollaan menossa. Ulkoilu on kyllä ihan ehdoton juttu mutta meillä Mimmi koira pitää siitä huolen ettei emäntä laiskistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä suurin osa perheestä on sitä mieltä, että koira olisi meille niin tarpeellinen, jotta tulisi mentyä huonommallakin ilmalla ja marraskuussa ulos :D Osa katselimistamme roduista tosin on sellaisia, että saattaa olla, että koira käy huonolla säällä vain pikaisesti tarpeillaan ja haluaa palata takaisin sohvalle ;)

      Tänä vuonna aion kokeilla sarastuslamppua ja elättelen toiveita, että Hra Kepposen ei tarvitse kiskoa minua arkiaamuisin ylös ;)

      Poista