17. lokakuuta 2023

Santorinin upeita maisemia

Santorini on ollut matkahaavelistallani pitkään upeiden maisemien vuoksi. Korkea sesonki siellä on niin kiihkeä, että nopeasti päätin, että jos joskus matkustan Santorinille teen sen joko kauden alussa tai lopussa. Matkailusesongin lopussa on se hyvä puoli, että silloin merivesi on vielä lämmintä. Eniten turisteja puoleensa vetää Oia, joka on kuuluisa upeista auringonlaskuistaan. 

Santorinilla liikkuminen ei ole aivan mutkatonta. Siellä ei ole Uberia tai vastaavaa. Taksejakin on vähän ja ne ovat kalliita. Esimerkiksi jälkimmäiseltä hieman syrjässä sijaitsevalta hotellilta oli kiinteä taksihinta Oiaan 40€ per suunta. Matkan pituus on reitistä riippuen 11-13km ja ajoaika 20-30 minuuttia. Erilaisia kuljetusfirmoja tuntui Santorinilla riittävän, mutta niiden löytäminen on ainakin aluksi hankalaa. 

Moni vuokraakin Santorinilla auton, mutta onhan sen kanssa aina parkkiongelma. Me päätimme, että otamme auton korkeintaan kahdeksi päiväksi. Kulkemishaasteista johtuen päädyin siihen, että viikon aikana olimme kahdessa hotellissa. Santorinin suosituin kohde on Oia, joka on tunnettu maisemistaan ja upeista auringolaiskuistaan. Minusta on tullut hieman allerginen suurille ihmisjoukoille ja turisteja kuhiseville paikoilla ja päätimme ettemme majoitu lainkaan Oiaan. Tämä päätös myös säästi reilusti rahaa. Yhtä hienoja maisemia pääsee ihailemaan Firassa ja Imeroviglissä, jotka valitsin meidän kohteiksemme. Ensin majoituimme hyvien yhteyksien ja hienojen maisemien Firassa ja sitten syrjemmällä hienojen maisemien ääressä Imeroviglin laitamilla. Imeroviglissä vietimme aikaa hotellilla laiskotellen. Loppujen lopuksi emme vuokranneet autoa lainkaan.

Santorinin saari koki 1600-luvulla eKr erittäin voimakkaan tulivuoren purkauksen ja sen aiheuttamat maanjäristykset, joiden takia iso osa saaresta romahti ja upposi mereen. Jäljelle jäi tasaisempaa osaa ja sitten tulivuoren kraaterin reunaa, jota kutsutaan Calderaksi. Calderan reunoilla on Santorinin tunnetuimmat kylät.

Firassa vie kävelytie ylös korkeimmalle paikalle. Kävelytietä reunastava alue on täynnä ravintoloita, baareja ja pikkukauppoja. Nousua ei oikein edes huomaakaan, kun matkalla on koko ajan jotain katseltavaa. Nämä kuvat kävelyretkiltä "näköalakadulta".

Firan kylä

Risteilyaluksia ja veneitä Firan edustalla


Fira mereltä päin nähtynä




Sitten seuraavaksi Imoroviglin maisemiin. Imerovigli on mukavan rauhallinen paikka. Olin hämmästynyt, että siellä näköalaravintolat olivat kalliimpia kuin Firassa. Ehkä Firassa tarjonnan runsaus vaikuttaa hintoihin.


Illallisravintolassa


Kyllä turistin kelpaa




Imeroviglin kylää öiseen aikaan

Toinen hotellimme oli Imeroviglin ulkopuolella ja auringonlaskun sijasta se oli auringonnousun suuntaan. Eihän siinä auttanut muu kuin laittaa kello soimaan. Yleensä menimme auringonnousun katsottuamme takaisin nukkumaan :)



Auringonnousun lisäksi ihailimme hotellissa upeaa täysikuuta, joka loisti yllättävän kirkkaana.

Kuu nousee


Illallinen hotellin ravintolan terassilla kuuta katsellen


Lasillinen viiniä parvekkeella kuun valossa

Tämän postauksen viimeisimpinä maisemina esittelen vielä toisen hotellimme uima-allasalueen. Siellä oli todella rauhallista, altaalla oli vain muutamia ihmisiä. Allasalue oli minusta todella kaunis. Sääkin viileni loppulomaksi noin 25 asteeseen ja mereltä kävi leppoisa tuuli. Rauhallisella altaalla oli ihan lueskella, ottaa päikkärit ja uida. Ensimmäisen hotellin huoneet olivat ahtaat ja sänky taisi olla vain 140cm, minkä koin epämukavana. Ensimmäisen hotellinkin uima-allasalue oli kiva. Toisen hotellin iso sänky ja tilava huone ja yleinen viihtyisyys olivat tervetulleet. 





Santorinin maisemat ja auringolaskut ovat erityisen kauniit. Tosin 2000-luvun alussa kokemani maisemat Sorrennossa ja Amalfin rannikolla ovat mielestäni aivan yhtä kauniit. Pohjois-Gardan jylhät maisemat häviävät Santorinille täpärästi. Toisaalta on vaikea sanoa, että hakkaako Lofoottien maisemat Santorinin. Miinusta turistien suuresta määrästä ja osittain kalliista hinnoista. Osa hotelleista on hyvin kalliita ja näköalapaikoissa on yleensä naköalalisä. Santorinilla on mahdollista matkailla myös pienemmällä budjetilla majoittuen vaatimattomammin tai valitsemalla hotellin muualta kuin Calderan alueen kylistä. Ruokaa löytyy moneen budjettiin esim. Firan keskusaukion ympärillä, josta ei ole mitään näköalaa on useita edullisia ruokapaikkoja. Kreikkalaisen pikaruokapaikan gyrokset olivat erinomaiset ja varsin edulliset.

Nuoriso käyttäytyi poissaollessamme varsin asiallisesti. Vuosi sitten pitkäviikonloppu reissu meni myös hyvin. Jos viikko menee hyvin, niin menisiköhän kaksi viikkoakin? Haaveilen jo seuraavasta kahdenkeskisestä lomasta. Vuonna 2025 meillä on 25v hääpäivä ja sinä vuonna tulee täyteen myös 30 vuotta yhteistä taivalta. Sitä olisi kiva juhlia kahdestaan. 

11 kommenttia:

  1. Oih, kiitos ihanasta postauksesta sekä upeista kuvista! ♥ Kylläpä iskee kaukokaipuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kun luit ja kommentoit.

      Minä kärsin jatkuvasta kaukokaipuusta :)

      Poista
  2. Oih - Santorinille voi palata aina... vaikka missä muodossa. Me onnekkaat olimme siellä todella halpaan ja hiljaiseen aikaan... öitä kolmessa eri kohteessa ja liikkumismuotoina mönkkäri https://repolainenreissaa.blogspot.com/2021/09/taa-paiva-mennaan-vaan.html ja bussi, jonka kertamaksu oli 1,60€... aina Firan kautta joka paikkaan... https://repolainenreissaa.blogspot.com/2021/09/monta-syyta-menna-firaan.html

    Heh, laitoin parit linkitkin - kiinnostaneeko vai ei... mutta tulipa itsekin palattua parin vuoden takaisiin muistoihin, joita näemmä sieltä paikan päältä postailin...
    eli nettikin on toiminut hyvin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä luin aikoinaan sinun postauksesi tarkkaan Santorinista ja kävin vielä vilkaisemassa niitä, kun olin varannut lennot sinne :)

      Poista
    2. Hih - me "tunnettiinkin" toisemme jo silloin! Tuntuu, että reisusta ikuisuus... hih... aika... kummallinen käsite!!

      Poista
  3. Kiitos upeista kuvista upeissa maisemissa. Ehkä mekin vielä oikeasti mennään sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maisemat ovat upeat ja saarella riittää paljon nähtävää. Kannattaa miettiä ajankohtaa, liikkumista ja missä kylässä majoittua.

      Poista
  4. Huikeat maisemat ja niin kauniit yölliset "valaistukset".
    Muistelisin että yhdessä elokuvassa tapahtumat sijoittuivat Santoriniin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Santorinin maisemat ovat kyllä hienot. Olisi aika uskomatonta, jos noihin maisemiin ei sijoittuisi yhtään elokuvaa.

      Kivaa loppuviikkoa!

      Poista
  5. Kauniit maisemat!
    Kahdenkeskisissä lomissa on oma taikansa 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahdenkeskiset lomat ovat olleet pitkällä tauolla, joten onhan se jo suorastaan luksusta viettää kokonainen lomaviikko kahdestaan. Koko perheen lomat ova ihania, mutta on nämä kahdenkeskiset lomat rentouttavampia. Nuoriso ei arvosta samalla lailla päikkäreitä eikä sitä että iltaohjelmana luetaan kirjaa ;)

      Poista