21. heinäkuuta 2023

Suomen erikoisimman muotoinen luola -Högberget

Saimme vihdoin aikaiseksi retkeillä Kirkkonummella sijaitsevaan Högbergetin luolaan, jota kutsutaan myös pimppiluolaksi. Luit aivan oikein! Luola muistuttaa monen kävijän mielestä naisen sukupuolielintä. 

Högbergetin luola on syntynyt jääkauden sulamisvesien syöksyessä graniittikallioon ja kaivertaessa sinne ison vaakasuoran tunnellin, vähän kuin vaakasuoran hiidenkirnun. Se on erikoinen paikka!

Luola sijaitsee yksityismailla ja kuulunee viereiselle ratsutilalle. Maanomistaja on tehnyt Porkkalantien viereen maksullisen parkkipaikan. Maksun voi suorittaa Mobilepaylla tai suoraan pankkitilille. En tiedä, että valvotaanko maksua. Maksoimme pyydetyn 5€ Mobilepaylla ja laitoimme auton rekkarin viestiksi maksuun.

Perille vie polku, joka on merkitty pienillä ruskeilla luola-merkeillä. Niitä pitää seurata tarkasti, koska alueella risteilee polkuja. Takaisin päin tullessa merkit eivät näy, joten varaudu etsiskelemään merkkejä kulkusuunnan vastaisesti tai talleta kuljettu reitti jolla sopivalla appsilla puhelimeesi.

Reitti vie ennen luolaa korkean kallion päälle, josta on mukavat näkymät. 

Maisemapaikka

Paluumatkalla oli taivaalle tullut upea pilvimuodostelma


Tähän saakka maastossa kulkeminen sujui minultakin aika mukavasti. Molemmissa polvissani on paha nivelrikko ja alaspäin meneminen on selvästi vaikeampaa kuin ylöspäin meno. Minulla oli mukana kävelysauvat. Pian maisemakallion jälkeen alkoi alasmeno. Siitä en olisi selvinnyt ilman sauvoja ja Hra Kepposen apua. Nuorisohan kulki reitin ihan hetkessä ongelmitta. Minusta reitti ei sovellut pienille lapsille eikä huonojalkaisille. Alakoululaisille ja toki myös muunikäisille Pokemon Gon pelaajille paikkatarjoaa Pokestopin Pimppiluolan nimellä :)

Siinä se on virtauseroosin muovaama Högebergetin luola

Pakolliset luolaposeeraukset :)

Nuoriso ei jostain syystä halunnut tulla ikuistetuksi tässä uniikissa luontokohteessa

Nuorisolainen näprää kännykkää luolan edustalla

Koska nuoriso marssii vatsallaan, pohjustimme retkeä BistroOmatin erinomaisella lounaalla. Kuopus protestoi lounaspaikkavalintaan ja halusi mennä Subwayhin. Kivasti ravintolahenkilökunta huomioi teinin, tulivat kysymään häneltä erikseen, että mitä hän tykkäsi ruuasta. No hänhän tykkäsi :)


Savustettu kirjolohta, kesäperunoita ja päällä paksoita ja tuo kuohkea kasa on Hollandaisekastiketta

Sitten vielä faktat:
Högbergetin luolan osoite on Porkkalantie 160, Kirkkonummi
Google löytää perille Högbergetin luolapysäköinti
Pysäköinti yksityisalueella maksaa 5€, MobilePay tai tilisiirto
Reitillä hieman vaikeahko alasmeno. Reitti ei todellakaan ole esteetön.

Mukavaa alkavaa viikonloppua! Oikein odotan, että viikonloppuna olisi aikaa lueskella blogeja.


12 kommenttia:

  1. Kiitos reissusta! Onhan tuo muoto kyllä... ;)
    Kivaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. No sepäs on... Hienoa, että yksityismailtakin löytyy ja pääsee tutustumaan luonnonmuovaamiin. Ja miten luonto onkaan nämä muovannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkauden merkit Suomen luonnossa ovat kyllä tosi kiinnostavia. Onneksi on jokamiehen oikeudet - iso peukku niille!

      Poista
  3. Oon lukenut tuosta luolasta ja tarkoitus on ollut käydäkin siellä, mutta sitten luin jostain, että maanomistaja oli vetänyt herneet nenään luolavieraista, ja vähän meni kiinnostus. Nämä on aina vähän kinkkisiä juttuja, kun kiinnostavat luontokohteet sijaitsevat yksityisillä mailla. Mutta kiva että sinä kävit, niin mun ei tartte enää välttämättä mennä! Kivaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti aikaisemmin luolan osoite ja karttakoordinaatit johtivat virheellisesti ratsutilan pihaan ja maanomistajalta meni hermo. Nyt osoite ohjaa sinne maksulliselle parkkipaikalle. Voi olla Porkkalantieltä löytyy jotain ilmaistakin parkkipaikkaa.

      Poista
  4. Oih... tämä tullaan niin-niin käymään teidän "jalanjäljissä" - itseasiassa oli viime vuoden parilla Porkkalanniemivierailulla jo tarkoitus, MUTTA molemmilla kerroilla oli matkassa mukana "muita syitä"!!
    Vahvana vinkkinä antaisin, että hommaas kunnon korkilla (käsiote) varustetut VAELLUSsauvat, teleskoopit - että saat pidennettyä ne alastuloon...ja sopivaksi nousuihin. Ainakin siihen saakka, kunnes pääset operaatioon polvistasi.
    Niistä on uskomaton apu... puhun syvällä rinta, vaiko polviäänellä, kun kintut operoitu viiteen kertaan, Ilman niitä en edes seisoisi tässä. https://www.partioaitta.fi/black-diamond-vaellussauvat-unisex-trail-cork-trekking-poles-granite-3001075/?sku=793661479789

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus käydä katsomassa tuo luola.

      Kiitos vaellussauvavinkistä, olen joskus miettinytkin että teleskooppisauvat olisivat hyvät. Pääsen vielä ylöspäin kohtuullisesti, mutta alaspäin en meinaa päästä millään.

      Poista
  5. Hih, ihan ajattelin että Repolaisen porukka tykkäisi tuosta kohteesta ja siltä näyttää edellisessä kommentissa 😀

    Täytyy ihailla sun tarmoasi mennä vaan eteenpäin vaikka polviin sattuu. 💕 Minä en haluaisi mennä mihinkään luolaan, olen sen verran klaustrofobinen, mutta tosi kiinnostavaa tutkia paikkoja blogeissa. Tuota voisi markkinoida myös "matka takaisin kohtuun" - retkenä. (Huh 😎)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo luola olisi sopiva kohde Repolaisille vaikka uuden Porkkalan reissun yhteyteen. "Matka takaisin kohtuun" olisi kyllä hyvä nimi :D :D :D

      Minä olen siitä erikoinen polvivammainen, että itse polviin sattuu aika vähän. Mutta sitäkin enemmän muualle kroppaan. Minulla ei toinen polvi suoristu ja aiheuttaa virheellisen kävelyasennon. Se heijastuu toiselle puolelle ja yleensä saa sieltä alaselän ja pakaran kipeäksi. Välillä menee kävely hyvin ja sitten välillä toinen puoli on kuin tulessa. Pienempiä kipuja aiheuttaa laskettelu verrattuna kävelyyn :D

      Poista
  6. Olen myös lukenut tästä kohteesta, oikein kiva oli nähdä kuvanne paikan päältä!

    Hienoa myös, että nuoriso taipui ei-toivottuun ruokailupaikkaan noin hyvällä asenteella! 🙏

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä yleensä saa nuorison melkein mihin tahansa ruokapaikkaan, jos riittävän syvällä rintaäänellä vakuuttaa ruuan olevan siellä hyvää :) Meillä on mennyt touhu sellaiseksi, että päivän kiinnostavin keskustelun aihe on se, että mitä huomenna syötäisiin :D

      Poista