7. heinäkuuta 2023

Sipsejä varastava lintu

Tälläinen juttu on jäänyt roikkumaan luonnoksiin, odottelemaan aikaa kirjoittaa se loppuun. Pakkohan nämä hauskat eläinjutut on aina julkaista - vaikka sitten jälkijunassa.

Osa eläimistä sopeutuu elämään ihmisten läheisyydessä ja alkaa hyödyntämään ihmisten ruokia. Lehdessä oli juttu variksista, jotka ovat syöneet roskisten jätteillä niin hyvin, että varisten lentokyky on merkittävästi heikentynyt ylipainon vuoksi. Lokit valitettavasti lentävät liiakin hyvin ja pystyvät tarkkoihin hyökkäyksiin. Parikin kaveria on somessa tänä kesänä manannut sitä, että lokit vievät nykyisin jäätelötöttörötkin.

Keväällä 2022 todistin ehkä eniten opittuja taitoja vaativaa ruokavarkautta. Se tapahtui rannalla Sydneyssä. Oli kaunis päivä Shelly beachillä ja ihmisiä oli jonkin verran paikalla. Minulla oli rantapyyhe puolivarjossa. Jossain vaiheessa taakseni tuli äiti, jolla oli pieni lapsi ja rattaat mukana. Huomasin kyllä, että paikallinen lokki-pulu-lintu (tämä ei ole tieteellinen nimitys) brush turkey eli kekokana kyttäsi tavaroitani. 

Rikospaikka

Rikospaikka kuvattuna toisesta suunnasta

Kun tulin snorklaamasta oli äiti ja lapsi vesirajassa leikkimässä. Huomasin, että kekokana kaivaa rattaitten alaosasta tavaroita pois. En ehtinyt asiaan reagoida, kun kekokana jo löysi aarteensa. Pienen avaamattoman foliopussin. Lintu kipitti rannan reunaan aarteensa kanssa. Minä menin kännykän kanssa perässä. Kekokana oli varastanut pienen avaamattoman sipsipussin.

Sipsit mulle - tuumi kekokana

Tästä kuvasta näkyy paremmin sipsivarkaan naamakin.

Kekokanalla oli taktiikka pussin avaamiseen. Kovin kauaa ei kestänyt, kunnes pussi oli nokittu auki. Nokkimista nopeutti se, että kekokana kiilasi pussia kiveä vasten.

Ei kestä tämän pussin avaaminen kauaa kekokanalta

Kun pussi oli auki, tuli toinen kekokana osille. Homma ei mennyt rähinäksi, toinen tyytyi sivusta muutamien sipsien maisteluun. En kyllä pysty ymmärtämään, että miten suolaiset sipsit maistuvat linnuille.

Sipsiä nokkaan ja kaverille myös


Kekokanat vaikuttavat varsin oppivaisilta. Lintu osasi tutkia lastenrattaiden alakorin ja tiesi, että tuollainen foliopussi tarkoittaa ruokaa. Lisäksi lintu osasi näppärästi avata pussin. Tämä suoritus peittosi aikaisemman, jossa näin kuinka varikset tonkivat roskiksen bussipysäkillä. Yksi varis kaivoi roskiksesta roskia muille, jotka sitten erottelivat mahdollisen herkkupalat itselleen.

Harvoin sattuu olemaan kännykkä niin lähellä, että näitä eläinkohtaamisia pääsisi kuvaamaan. 2015 kesällä olen ikuistanut sen ajan kännykkäkameralla, kun orava kävi järjestelmällisesti kaikissa kerrostalon asunnoissa, joissa oli tuuletusikkuna auki. Ensin luulin näkeväni harhoja, että jotain pujahti ikkunasta sisään. Ei ollut harha vaan utelias tai ryöväilevä orava.


Kolmas kerros ei paljoa oravaa hidasta, nopeasti se juoksi tuota rapattua seinää pitkin

Kivaa perjantaita ja viikonloppua!


10 kommenttia:

  1. Enemmän ja vähemmän kutsumattomia vieraita!
    Tuo kekokana on niin ison ja päättäväisen näköinen, että ei siltä taitaisi uskaltaa mennä omiaan takaisinkaan hakemaan.
    Ihmeesti se tiesi, että pussin sisällä on ruokaa. Meilläkin kissat repivät eläinteruokapakkaukset, jos niitä jää esille, sellaiset, joissa on paksu muovikalvo tai pahvi päällä. Koiranruokakin kelpaa ;) Kaikki on piilotettava kaappeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kekokana vaikuttaa varsin oppivaiselta. Se tiesi etsiä sipsipussia lastenrattaiden alakorista, tunnistaa että tuollaisessa pussissa on syötävää ja osaa vielä avata pussin. Aika oppivainen veijari :)

      En tiedä, että kuinka tarmokkaasti kekokana olisi aarrettaan puolustanut, jos sipsien ostaja olisi yrittänyt hankkia ne takaisin. Paikallisilla lapsilla näytti olevan tapana jahdata kekokanoja ja ne pakenivat.

      Minä olin aivan varma, että Merri osaa lukea, että mikä on kissanruokaa ja mikän koiranruokaa, eikä Merri sortuisi alempiarvoisten kansalaisten eväisiin lainkaan ;)

      Poista
  2. Harvinainen, jännittävä rikosreportaasi Sidneystä ja niin hauskasti ja havainnollisesti osasit kertoa. 😀 Oravajuttu myös vertaansa vailla. 🐿 Tuo rapattu seinä näyttää vähän samalta kuin ystäväperheen koti (aikanaan) Hiekkaharjussa. Heiltä orava repi parvekkeella tuulettuvista toppatakeista sisukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Voi ei, mikä ikävä yllätys, kun orava repi toppatakkien sisukset. On varmasti ollut hyvää pesän vuorausmateriaalia. Vanhempieni rivitalokodissa oli aikoinaan "hullu" orava. Ulkoikkunalaudat vaan kolisi, kun orava juoksi niitä pitkin. Välillä se pysähtyi pitkäksi aikaa kyttäämään sisälle ikkunasta :) Stalker orava :D Sitten se kaiveli kaikki äitini kukkapurkit eikä pihaovea saanut jättää auki, kun orava yritti heti sisään.

      Poista
  3. Fiksuja nuo eläimet! Kivasti kirjoitettu.
    Ihanasti vähän viileämpää lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hämmästellyt pidemmän aikaa, kuinka oppivaisia osa linnuista on. Pieni googlaus aikoinaan paljasti sen, että älykkäimpien eläinten top-10 listoilla on korppi ja jollain listoilla myös jokin papukaijalaji.

      Kivaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  4. Hih - ja taas nostatit muistoja...
    Lokeista monta tarinaa, oravista ja rastaista myös, mut paras ja taitavin pitakebabin syöjä bongattiin Thaimaassa. Avalavaisen auton lavalla muovikassissa kuskin eväät.... "kusella" taisi olla puun takana ja siinä lyhyessä hetkessä apina loikkasi lavalle, avasi kassin, otti sieltä paperiin käärityn kebabin ja alkoi istuen syödä niin siististi, että alareunaan jätti suojaksi sen paperin... minä tietty kameraa ottamaan esille, kunnes kuski tuli ja antoi kyydit sekä apinalle, että mulle.... apina lähti kera kebabin ja minäkin lähdin kävelemään hymyillen.... naurattaa vieläkin.... missähän se kuva on??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattoi olla, että apina ei maistellut varastettua kebabia ensimmäistä kertaa :) Tiesi ettei kannata sotkea kouriaan ottamalla paperia pois :D :D :D Apinat ovat kyllä älykkyyden lisäksi myös niin ketteriä ja osaavat käytellä koko kroppaa erinomaisesti.

      Lapsena haaveilin omasta samanlaisesta apinasta kuin Tarzan-elokuvissa :)

      Poista
  5. Mahtava kanalintuhavainto! Jospa tuo on sen pääelinkeino?

    Oravat ovat erityisesti ruuhka-Suomessa kovin pelkäämättömiä ja rohkeita. Meillä 'maaseudulla' on oikeaakin rauhaa eivätkä ne juurikaan tunkeudu ihmisten reviireille, etenkään sisätiloihin. Eli maaseudulla näkee vähemmän eläimiä ainakin kotinurkilla 👍.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kekokana varmaan tarvitsisi myös verenpainelääkkeet, jos pääasiallinen ruoka on sipsit ;)

      Pääkaupunkiseudulla pääsee tekemään mielenkiintoisia bongauksia, kun eläimet ovat sopeutuneet elämään ihmisen läheisyydessä. Meidän asuinalueella on jollakin parvekkeensa viereisessä puussa jonkin haukan pesä. Sitä voi käydä kuvaamassa parvekkeelta ja tulee hienoja kuvia. Toisella pihalla on sellainen paikka, jossa kettu käy välillä päiväunilla. Saisi muuttaa joku eläin meidänkin pihalle valokuvamalliksi :D

      Kivaa viikonloppua!

      Poista