2. maaliskuuta 2023

Parempaa ruokaa, raclettea ja päivän hiihtoloma

Viime viikolla meidän teineillämme oli hiihtoloma. Keskimmäinen oli isosena Pyhätunturin lasketteluriparilla. Esikoinen ja kuopus olivat kotona. Esikoisella oli omia menoja, mutta kuopus vietti lomansa lähinnä nukkuen ja pelaten. Meillä oli Hra Kepposen kanssa lomapäivä viikon päätteeksi perjantaina ja silloin veimme kuopuksen Messilään rinteeseen. Muuten meidän panostuksemme poikien lomaviikkoon oli astetta parempi kotiruoka. Olisin voinut viedä pojat leffaan, mutta kumpikaan ei vaikuttanut innostuneelta.

Olin suunnitellut viikon siten, että pystyin torstaina lopettamaan työt hieman aikaisemmin ja valmistelemaan illaksi perheelle racletteaterian. Meillä ei ole omaa raclettegrilliä, mutta sain ystävältäni Ilonalta sellaisen lainaan. Hän lainasi minun lumikenkäni.

Raclettea varten hankin herkkusieniä, paprikaa, parsaa, naudan ulkofilettä jonka marinoin, mausteisia makkaroita, ilmakuivattua kinkkua ja juustoa. Valmiita raclettejuustopaketteja oli myynnissä Citymarketissa.



Ulkofilettä, jonka ensin marinoin


Kävimme hakemassa vaarin viettämään kanssamme racletteiltaa. Pojat, etenkin esikoinen tykkäsi racletesta. Sen verran työlästä ja hidasta raclette on, että tuskin meidän tulee hankittua omaa raclettegrilliä. Etenkään, kun 5 hengen raclettetarvikkeisiin meni melkein 70€. Tokihan hintaa saisi helposti alas jättämällä ulkofileen kokonaan pois tai vaihtamalla johonkin edullisempaan. Ensimmäiseksi meiltä loppui herkkusienet. Ainoastaan juustoa jäi ylitse.



Ennen racletteillallista ehdin käydä saunomassa ja avannossa. Avannossa käymiseen päivä oli huono, oli pakkasta ja aika napakka tuuli. Lumisade ei haitannut, vaan loi kivaa tunnelmaa.


Perjantaina Messilässä keli oli harmaa ja lumi nuoskaista. Olisi jo melkein tarvinnut jotain luistovoitelua laskettelusuksiin. Päätös ostaa vain kolmen tunnin liput oli hyvä. Iltapäivästä rinteeseen tuli lisää laskettelijoita ja hissijonot alkoivat venymään mittaviksi. Meillä alkoi tuossa vaiheessa jo aika korteista lähenemään loppua.

Hra Kepponen rinteessä

Viikonloppuun mahtui surua ja iloa. Lauantaina saatoimme haudan lepoon kummitätini. Sunnuntaina keskimmäisen kummit kävivät meillä kahvittelemassa.

Sitten viikon ruokiin. Yritimme tehdä vähän parempaa ruokaa lomaviikon kunniaksi. Lisäksi teimme pari sellaista ruokaa, joista riittäisi myös lounaalle.

Jättisatsi lasagnea

Reilu satsi yhtä minun suosikeistani  chili con carnea kananjauhelihasta. Olisiko oikea nimi chili con pollo?

Lanttiperunat, paistettua kirjolohta ja hollandaisekastiketta. 
Ruokakuvaus talvisin on ihan mahdotonta. Värit puuttuvat kokonaan.

Kanatortillat, käärimistä vaille valmiina lautasella. Tätäkin teimme reilumman satsin, koska helppo lounas.

Kylmäsavulohesta tehtyä keittoa riitti myöskin lounaalle

Sunnuntain vieraita varten tein pari kinkkupiirakkaa

Hra Kepponen paistoi köyhät ritarit sunnuntaina

Riemukkaimman vastaanoton sai lähipizzerian pizzat. Pizzeria on sellainen peruspizzeria kinkkusuikaleineen ja muine edullisempine täytteineen. Listalta ei todellakaan löydy ilmakuivattua kinkkua eikä edes mozzarellaa. Toisaalta paikka on mukavan edullinen ja toimitus yleensä nopea. Nuoriso tykkää paikasta ja varmaan iso osa tuloista tulee heiltä. Keskimmäisen kaveri oli pizzeriassa työelämääntutumisjaksolla, koska on tutustunut paikan omistajaan niin hyvin. 

Poikien mielestä viikon paras ruoka, minusta heikoin. Makumme eivät siis kohtaa ;)
Pizza oli ihan kelpo peruslätty. Yleensä välttelen kinkkusuikaleita, mutta nekin oli ihan ok.

Kotona olleet pojat eivät yhtään valitelleet ohjelman puutetta. Kun olimme laskettelemassa, esikoinen tilasi itselleen kotiin butter chickenin. Kotiin palattuamme kuopus yritti protestoida, että jos hänelle olisi tarjottu valintaa "laskettelemaan vai butter chicken" hän olisi valinnut butter chickenin ;) Kotoilu-luonteenpiirre on peritty Hra Kepposelta, hänkin tykkäisi olla lomalla suurimmaksi osaksi rauhassa kotona ja ottaa rennosti. Minä olen jäänyt menohalukkuudessa toiselle sijalle, perheen menevin on nykyisin keskimmäisemme. Hän ehti tehdä parit kokeet koulussa hiihtoloman jälkeen ja lähti tänä aamuna pitkäksi viikonlopuksi ystävänsä perheen kanssa laskettelemaan. Toivottavasti hän pysyy terveenä, meillä on sekä esikoiselle että kuopukselle tullut pientä flunssaa.

Mukavaa hiihtoloman jatkoa heille, jotka lomailevat tällä viikolla!

9 kommenttia:

  1. Lämpimästä pongahdettiin kylmään aiheeseen.
    Osanotto kummitädin poisnukkumisen johdosta.

    Täällä on tällä viikolla hiihtoloma ja tänään mulla vapaa, joten ehkä mullakin on nyt 1 päivän hiihtoloma? Olen käynyt kuntosalilla, syönyt eilen tehtyä ruokaa, juonut pullakahvia, ja aion mennä vielä illalla soittoharkkoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin tietysti ameriikoista kotimaahan lämpötilan suhteen!

      Poista
    2. Arvasin kyllä, että olit lukenut ensin Key Westin lämpöisistä jutuista ja sitten laskettelua perään :)

      Sinulla on talviurheiluton yhden päivän hiihtoloma selvästikin :D

      Kivaa perjantaita ja viikonloppua! Jos sinulla nyt viikonloppu osuu tällä viikolla tähän kohtaan.

      Poista
  2. Vitsi, en ole aikoihin tehnyt kinkkupiirakkaa, pitää tehdä! Se on herkkua. Ja olipa hauskaa kurkkia teidän Raclette antimia.

    Nyt syöksyn lukemaan postausta Key Westistä, koska sinne aah kesällä sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raclette oli kyllä hyvää. Yksi teineistä olisi innostunut oman grillin hankinnasta, mutta sille ei ole mitään säilytyspaikkaa meillä. Jos sen kellariin laittaa, niin voi olla, että ei tule usein sitä haettua sieltä esille.

      Kinkkupiirakka toimii aina :)

      Poista
  3. Kiitokset samalla key West-koosteesta... yllätys-yllätys, että jätän kommenttini tähän, enkä matkajuttuihin.... mutta pakko, RUOKA on toinen niin tärkeä elementti elossa, heh heh ja raglette koko perheemme/sukumme lemppari... joskin meille on muotoutunut "ihan omanlainen KÄYTTÖperinne" me lämmitämme niissä pikkupannuissa KAIKEN... alla saattaa olla jopa real-tummaa, paahtoleipää, perunaa... tonnikalaa, katkarapuja, sieniä, vihanneksia, juureksia ja jauhelihakastike ja siivutettuja juustoja (ei raglettejuustoa, vaan useimmiten emmendaalia, musta parhaiten sulavaa, punainenkin ok!) Kaikkien makuun ja jo meidän kolmikolla on raglettevihkot, joihin merkittiin kuinka monta pannua kukin on syönyt, heh heh... aikuisten illoissa joskus yritimme perinteisemmin, mutta sitten alkoi sielläkin toiveet mennä tähän "perheversioon" - joten.... ei ihme, että kaikilla jälkikasvustakin on raglettepannut ja lainailemme vielä toisillemme, kun on isommasta porukasta/juhlista kyse.Tuollaista pitkää/kapean mallista grilliä en olekaan ennen nähnyt - meillä soikeat versiot.... täytyypä joskus tehdä postaus omintakeisesta raglette-ilottelustamme... oli näet unohtunut jo tuo oikea versio.

    Upea panostus lomaviikkoon = RUOKA!
    Minäkin nautin oikeasta hiihtolomasta, vaikka palasinkin juuri töihin sen alkaessa.... kevennetty viikko - ja vielä pitkällä viikonloppuvapaalla. Tuntuu kummasti, että ARKI alkaa vasta tänään....

    Siis sulla on omat lumikengät - wau.... mulla aika surkeat työversiot, joita tullut tosi vähän käytettyä... eikä koskaan kotiin raahattua!

    Mukavaa ja makoisaa maaliskuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille ruoka on tärkeä asia! Ja se näyttää periytyneen aika voimakkaasti lapsiinkin. Kokoajan tässä pyörii joku kyselemässä, että mitä syödään sinä ja sinä päivänä :D

      Minullakin oli kaikenlaisia kastikkeiden ja tortillatäytteiden jämiä jääkaapissa ja ajatuksena, että niitä voisi lämmittää juuston kanssa raglettepannuissa. Sen verran harvoin meillä enää on naudan ulkofilettä tarjolla, joten keskittyminen sen syömiseen oli sen verran tiukkaa, että kukaan ei jäänyt kaipailemaan sitä jäännösparaatia. Olisi kiva lukea teidän racletteperinteistä ihan kokonaisen postauksen verran!

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  4. En kestä tätä raclette postausta! Minun on varmaan ihan pakko kaivaa raclette esille ja tehdä sitä pitkästä aikaan. Rakastan nimittäin raclettea paljon enemmän kuin fondueta. Minulla on pyöreä raclette grilli, jossa voi kahdella tasolla valmistaa annostaan. Tuollainen suorakaiteenmuotoinen sopisi ehkä paremmin pitkänomaiselle pöydälle mutta on pyöreäkin toiminut ja grilli todella useita vuosia vanha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tänä talvena syönyt sekä raclettea että juustofondyytä, mutta sitten puolestaan blinit ovat jääneet kokonaan väliin. Raclette oli kyllä hyvää ja tuo ystävän grilli niin iso, että viisin henkeä sai sillä hyvin paisteltua syötävät.

      Poista