12. heinäkuuta 2022

Fitzroyn paratiisisaari

Palaan vielä keväiseen Australian matkaani parin postauksen verran. Matkakohteenani oli pääosin Sydney, jossa asuin ystäväni Marjukan ja hänen perheensä kotona. Meillä on ystävyyttä takana kohta 42 vuotta. Sydenystä lensimme Queenslandiin Cairnsiin päästäksemme snorklailemaan Suurelle Valliriutalle. Koko päivän snorklausretkestä kirjoitin jo aiemmin täällä: Suuri Valliriutta.

Toiseksi Great Berrier Reef retkeksi valitsimme rennomman reissun Fitzroyn saarelle. Saarella voi ainakin patikoida, snorklata ja osallistua lasipohjaveneretkelle. Saarella toimii myös hotelli, ravintola ja kauppa. 


Hotellimme uima-altaalla olin kuullut, että Fitzroy ei ollut yhtä hyvä snorklauspaikka kuiten ulkoriutat, joilla olimme jo vierailleet. Ensimmäisen snorklauksen perusteella olin aivan samaa mieltä. Toisella snorklauksella osuimme parempaan paikkaan ja snorklaus oli tosi hienoa.

Maisemaravintola

Viiniä ja rentoilua rantabaarissa

Fitzroyn sademetsää

Yhtenä päivänä lähdimme jokiristeilylle Port Douglasista. Toiveissa oli nähdä alligaattoreita. Yhtään ei näkynyt. Veneen kippari sanoi syyksi sen, että jokivesi on vielä niin lämmintä, että alligaattorit pysyttelevät päivisin vedessä. Olisimme saattaneet muuten olla pettyneitä risteilyn antiin, mutta risteilyn hintaan kuuluvat tapakset ja jättimukilliset kuoharia pehmittivät meidät :) Jokiristeily ei pärjännyt vertailussa lainkaan Suurella Valliriutalla snorklailulle, mutta ihan sympaattinen kokemus.

Joen mangrovemetsänäkymiä


Yritin kuvailla mangrovemetsän juuristoa

Minusta mangrovemetsät ovat samaanaikaan hienoja ja myös pelottavia. Juurikin sellaisia saalistavien krokotiilien ja myrkyllisten sammakoiden piilottelupaikkoja. 

Wikipedia kertoo seuraavasti mangrovesta: 

"Mangrove tai mangrovesuo on puiden ja pensaiden muodostamaa tiheää kasvillisuutta, jota kasvaa trooppisilla tai subtrooppisilla runsassateisilla alueilla merenrannikoilla ja jokisuistoissa. Tavallisesti sitä esiintyy rannoilla matalassa vedessä ja vuorovesien vaihteluvyöhykkeellä, kuitenkin suojassa voimakkaimmilta aalloilta. Kasvualustana on hiekka tai lieju, jota kasvillisuus sitoo tehokkaasti Mangroven katsotaan yleensä muodostavan oman biominsa."

Jokiristeilyllä. Päivä oli kuuma ja kostea, mikä näkyy minun kostuneista hiuksistani

Australiasta riittää kirjoitettavaa vielä yhteen juttuun. Ihan mielettömän paljon ehdin kokomaan ja näkemään kahdessa viikossa. Marjukka on lomaillut perheensä kanssa Suomessa ja tapasimme nopeasti vielä tällä viikolla ja Marjukka sanoi, että tule uudestaan Australiaan ja mennään snorklaamaan Uuteen Kaledoniaan. Minä, joka en ikinä edes haaveillut matkasta noin kauan, aloin miettimään, että voisinko kenties mennä velä toisenkin kerran elämässäni Australiaan. Lähitulevaisuudessa ei ole lomaa eikä rahaa, mutta kenties tulevaisuudessa.

Edelliset Australian postaukseni:
Australian ruokia osa 2/2
Sydneyn keskusta
Sydneyn rantoja
Suuri Valliriutta

8 kommenttia:

  1. Mahtava Australia-postaussarja! Niin paljon kiinnostavaa luettavaa ja upeita kuvia. Australiassa en ole käynyt, mutta tiedä josko joku päivä sinne matkamme suuntaamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Australiassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Minäkään en uskonut jaksavani ikinä matkustaa niin kauas, mutta sitten löytyi motivaatio, rahat ja lomat. Ilman koronaa, ei varmaan olisi osunut nuo kaikki kohdilleen.

      Poista
  2. Kerrassaan ikimuistoinen reissu! Kaikki on niin erilaista näkemistä. Sinulla on kaikenlaista vaaranhakuisuutta minun silmissäni ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uima- ja snorklaushöperölle Australia oli erinomainen kohde. Vedet ja rannat oli mahtavat ja sitten oli plussana se kaikki kaupunkielämä nähtävyyksineen ja ruokineen.

      Turvallisesti voisi ottaa jännitystä elämään näkemällä vaikka krokotiilejä veneestä :) Varsinainen riskien ottaja en ole.

      Poista
  3. Oih tuota turkoosia ja puhdasta merta... todellakin paratiisi!!
    Mangrovemetsissä on tullut seikkailtua Senegalissa, hauskaa miten illalla pääsi ajelemaan veneellä metsän ja rannan välissä ja aamuyöstä kävelemään samaa reittiä... hih.. isompia petoja emme kohdanneet kuin jättihämähäkkejä...
    Ihania nämä sinun matkapostaukset... jaksan tuijotella ja zoomailla kuviasi tuon tuosta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fitzroy on ihan paikka. Vesi on ihanan turkoosi ja rantahiekka vaaleaa. Mielelläni viettäisin siellä hotellissa pari yötä. Saarella on varmaan aivan erilainen tunnelma sen jälkeen, kun viimeinen lautta vie päivämatkailijat pois.

      Minä olen ihaillut mangroveja Meksikossa, New Orleansin lähistöllä ja nyt Australiassa. Yllättävän erilaisia kaikki. Meksikossa oli turkoosi kirkasta vettä ja mangrovet "ystävällisen oloisia". New Orleansissa mangroveräme oli sellaista, että en olisi uskaltanut kävellä siellä lainkaan.

      Poista
  4. Ihanan näköisiä nuo vedenalaiset korallikuvat. Katsoin eilen Natural Geographicin ohjelman "Meret ilman vettä" jakson "Iso Valliriutta". Siinä valliriutta historiasta kerrottiin muutakin mielenkiintoista. "Pidämme Isoa valliriuttaa tunnettuna trooppisena paratiisina, mutta sillä on synkkäkin puolensa. Arkeologit yrittävät selvittää Australian ”Titanicin” outoa uppoamista. Kun ROV-laite sukeltaa riutan pohjalle, riutan raju syntymä ja se, miten se on kehittynyt, paljastuu. 1700-luvun brittiläisen sotalaivan tuho yhdistää riutan kuuluisaan Bountyn kapinaan."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korallit on kyllä upeita. Tuolla voisi snorklailla loputtomiin.

      Minä en olekaan perehtynyt Suuren Valliriutan historiaan. Pitääpäs googlata hieman.

      Poista