16. joulukuuta 2021

Jouluhaaste: sitä vai tätä

Kinttupolkujen Marika haastoi minut mukaan jouluhaasteeseen

Mielelläni tartuin haasteeseen, vaikka kahdesta vaihtoehdosta valitseminen voi olla minulle haastavaa, koska toteutan usein Hra Kepposen metodia: "Why choose, have both" :) 

Missä vietät joulua?
Kotona. Ainoa toinen vaihtoehto olisi voinut olla mökillä Kirkkonummella.

 
Joulumuistoja 9 vuoden takaa. Jokaisella pojalla on Timberlandin neulepaita päällä :)

Luminen jouluaatto vuonna 2014

Mitä puuhastelet joulun välipäivinä?
Taltutan loputtomalta tuntuvaa rästilistää etätöissä. Sen verran löysäilen, että maanantain ensimmäinen palaveri on vasta klo 10. Aika harvoin on lomapäivät riittäneet siihen, että olisin voinut pitää välipäivinä vapaata.

Joulupukin kuuma linja vai Samu Sirkan joulutervehdys?
Kumpikaan ei kiinnosta enää. Toki muistan ajan, jolloin odotin ja odotin Samu Sirkan joulutervehdystä. Valitsen siis Samu Sirkan lapsuusvuosien takia.

Joulusauna aamulla, päivällä vai illalla?
Yleensä vasta joulupäivänä. Veikkaan, että tänä vuonna joulupäivän iltana.

Jouluna 2020 kävimme Tapaninpäivänä mökillä saunomassa ja minä kävin uimassa

Joulukinkku vai graavilohi?
Tykkään tosi paljon molemmista. Ehkä kuitenkin ihan hippasen enemmän kinkusta.

Perinteiset jouluruuat vai erilainen menu joka vuosi?
Aikalailla perinteisillä ruuilla mennään, jotain uutta saattaa päätyä pöytään kokeiltavaksi. Lajien määrä on meillä enemmän vähenevään kuin lisääntymään päin.

Mitä kuuluu joulupöytääsi?
Graavilohi, savulohi, mätileivät, saaristolaisleipä, rosolli, peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko ja kinkku. Ja joku jälkiruoka.

 
Joulu 2019 mökillä, ensimmäinen joulu ilman isoäitejä

Anopin joulupäivän kahvit vuonna 2015

Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?
Aattona ja ehkä joulupäivänä. Jouluna 2017 syötiin Mäkissä joulupäivänä ja sen jälkeen ollaan syöty Mäkkiruokaa viimeistään Tapaninpäivä :) Joulu 2017 oli sellainen erilainen joulu, sanoisin että melkein katastrofijoulu, koska isäni kaatui pihalla ja joutui sairaalaan ja äitini kriisipaikalle hoivakotiin.


Vaalea vai tumma glögi?
Tykkään molemmista, ehkä hieman enemmän tummasta. Tosin voisin vetäistä tähän villin kortin ja vastata, että kuohuviiniglögi :)

 
Kuohuviiniglögiä joulukuussa 2019

Suklaakonvehdit vai vihreät kuulat?
Ei ole joulua ilman suklaakonvehteja ja vihreitä kuulia. Vihreitä kuulia riittää kyllä yksi pienempikin rasia. 

Piparit vai joulutortut?
Pakko sanoa, että molemmat. Jos pitäisi valita toinen, niin itse kallistuisin joulutorttuihin. Ronkelina leivonnaisihmisenä haluan joulutorttuni suoraan uunista. Piparkakut taas ovat helpompia ja minä tykkään myös kaupan pipareista. Meillä on monena jouluna ollut aikamoinen piparkakkutaikinan kulutus, koska pojat ovat tykänneet leipoa pipareita. Esikoinen on ollut kova leipomaan myös joulutorttujakin.

Snautserijoulutorttuja olemme leiponeet ainakin vuonna 2015

Parasta joulussa?
Läheiset yhdessä, ruoka. Sitten se kun kaikki juhlahulina on ohitse ja alkaa oma vapaa. Kirja joulukuusen kynttilöiden valossa toinen käsisuklaarasiassa on ihan parasta.

Joululahjojen antaminen vai saaminen?
Olen huono keksimään lahjoja enkä oikeastaan tarvitse yhtään mitään. Yksi pikkupaketti riitää ja sekin sen takia, että jouluna on kuitenkin kiva avata sen yksi lahja.

Pehmeät vai kovat paketit?
No en osaa sanoa. Tai osaanpa sanoa tämä joulun osalta: kova paketti. Olen toivonut Hra Kepposelta uutta muistikirjaa töitä varten :)

 
Monena vuotena suosikkilahja oli kova ja koliseva eli legopaketti

 Lahjat aattona vai joulupäivänä?
Aattona tietenkin. Ei tästä kovin kauaa ole, kun jo aattoaamuna piti olla paketit kuusen alla malttamattomalle kolmikolle, jotta päivään sai jonkinlaista rauhaa.

Kopio blogitekstistäni joulusta 2011

Aattoaamuna on vielä säkkipimeää, on varmaan vielä tosi aikaista. Vierestäni kuuluu ääni: "Äiti, voiko jo nousta?" "Ei kulta, ei ole vielä aamu, mene nukkumaan" vastaan perheemme kovimmalle unikeolle.

...äiti nukahtaa...

Poika seisoo taas vieressäni: "Äiti, mä en pysty nukkumaan".
Uninen äiti: "Miksi et pysty nukkumaan".
Poika: "No kun eilen oli puhetta, että tonttu voisi tuoda yhdet lahjat ennakkoon. Nyt mua jännittää ihan hirveästi, että onko kuusen alla paketteja. Ja jos on paketteja, niin mitä niissä on.

Aito kuusi vai tekokuusi?
Tykkään ehdottomasti enemmän aidosta, oikeasta kuusesta, mutta usein sorrun tekokuuseen. Se on niin paljon vaivattomampi. Myös tänä vuonna meillä on tekokuusi.

 
Tällä samalla tekokuusella ollaan menty monta joulua

Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?
Kotimaiset ovat enemmät koskettavia. Kuopuksen ja keskimmäisen kanssa olemme valinnet tämän vuoden joululauluksi Whamin Last Christmas. Kepeää, överiä ja ihanan kasaria.

Juhlavaatteet vai rento oloasu?
Aattona joku suht siisti vaatetus ruokapöydässä. Muuten rentoilua.

 
Hra Kepponen on luvannut käyttää tätä jouluna :)

Joulutähti, hyasintti vai amaryllis?
Tykkään kaikista, ehkä kuitenkin vähiten joulutähdestä. Yleensä minulla on amarylliksiä, hyasintteja sekä jouluruusuja.

Leffoja vai lautapelejä aattona?
Mielellään sekä leffa että lautapeli. Jos pojat saavat jonkun pelin lahjaksi, niin usein sellainen korkataan heti jouluna.

Kuvaile perinteistä jouluaattoasi?
Nukun aamulla yleensä pitkään. Sitten aloitan ruokavalmistelut. Hra Kepposen kanssa yleensä katsotaan joulurauhan julistus, ellei jo silloin huomata, että jotain olennaista on unohtunut ostaa ja toinen ryntää kauppaan. Saatan ruokavalmisteluissa soitella joulumusiikkia taustalla. Aikainen illallinen, lahjat ja sitten alkaa rentoilu. Meille ei ole itse asiassa vielä muodostunut sellaisia isojen lasten perheen traditioita. Kun pojat olivat pieniä siirsimme koko perheen mökille Kirkkonummelle appivanhempien luokse. Yleensä kävimme matkalla tapaamassa vanhempiani. Toinen vaihtoehto oli, että kaikki tulivat meille. Minulla on ollut 1kk ikäinen itkuinen vauva kainalossa ja kuusi ruokavierasta joulupöydässä. Olen ollut jouluaattona sairaalassa, hoivakodissa ja myös pizzeriassa. Niin ja olen ollut japanilaisessa baarissakin. Tykkään joulusta, mutta ei mikään juhlapyhä ole minulle sellainen, että sitä pitäisi viettää juurikin jollain tietyllä tavalla. Ainoa mihin en suostu on se, että juhlapyhänä olisi vaan huono ruokaa.

Joulupäivänä ohjelmaa vai yökkärissä rennosti kotosalla?
Tämäkin on vuosien varrella vaihdellut. Välillä olemme olleet aattona kotona, joulupäivänä mökillä tai minun vanhempien luona. Tänä vuonna aiotaan olla koko joulu kotona. Minä kellotan itseni vapaalle heti kun aattoillan tiskit on selvitetty ja aion lähinnä rentoilla. No, eihän sitä koskaan tiedä, että mitä tapahtumia vyöryy päälle tai mikä inspiraatio iskee.

Joulukoristeet pois heti vai vasta loppiaisena?
Loppiaisena

Piparkakkujen leivonta ja syömisnäytös vuodelta 2013

11 kommenttia:

  1. Oli mukava lukea vastauksiasi. Olen myös saanut tämän haasteen ja teen haastepostaukseni joululomalla. Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
  2. Teillä on ollut kaikenlaisia jouluja!
    Meillä nuoriso tuntuu muuttuvan vuosi vuodelta konservatiivisemmaksi...siinä missä minä olisin valmis joulumäkkäriin, nuoriso vaatii mamman kinkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, saas nähdä että tuleeko meilläkin tuollainen ilmiö, että nuoriso muuttuu konservatiivisemmiksi joulun suhteen. Viime vuonna kuopus halusi mennä mökille, vaikka sinne ei tullut meidän perheen lisäksi muita sukulaisia. Mutta olemme olleet siellä niin monena jouluna, että varmaan siitä kumpusi tuon toive.

      Meillä ainoastaan esikoinen syö jouluruokia, muuta pojat ehkä vähän kinkkua.

      Poista
  3. Hauska postaus :) Pitääpä yrittää keretä tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäsin tästä haasteesta, hyppää mukaan sinäkin!
      Kivaa loppuviikkoa :)

      Poista
  4. Tuo on niin hauska piparkakkutalon syömisnäytöskuva ;) Snautseritortutkin saa hymyn huulille.
    Jotkut joulut jäävät mieleen ikimuistoisina. Sairaalajoulu ja vanhempien tapahtumat ovat varmasti kärkipäässä, mutta voisin kuvitella joulu-uinninkin kuuluvan tuohon joukkoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vanha kuva, jossa pojat saavat syödä piparkakkutaloa aamupalaksi joulupäivänä on yksi menneiden joulujen parhaista kuvista :) Voi sitä riemua! Aina tässä kohtaa iskee sellainen haikeus, että olisipa ihanaa, kun meillä olisi vielä leikki-ikäisiä tai edes alakoululaisia lapsia. Onneksi sentään osa pojista on osallistunut kiitettävästi #jouluövereihin :D

      Poista
  5. Oih, tämä oli kyllä niin hauska haaste... että piti lähteä laajemmallekin kierrokselle ja niimpä löysin blogiisi!! Kuvat täydensivät upeasti joulumietteitä ja tuo piparkakkutalon syömisnäytös voisi olla vaikka vuoden joulukuva!!
    Jäimpä toisen kupillisen kera blogiisi seikkailemaan Teneriffalle... sillä me palasimme eilen Lanzarotelta kahden vanhimman lapsenlapsen kera... postaus kyllä vie ensi vuoteen - tai päätyy vain poikien muistoalbumeihin... olen sellainen valokuvien kanssa "leikkijä" - kivaa jos ennätät poiketa vastavierailylle!!
    Ihanaa joulun aikaa läheistesi kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäsin kanssa tästä haasteesta :)

      Kiva, kun löysit blogiini ja jätit kommentin. Tulen varmasti vastavierailulle! Toivottavasti teillä oli onnistunut matka Lanzarotelle. Nyt kun matkat eksoottisiin kohteisiin taas lykkääntyvät ja lykkääntyvät, olen alkanut haaveilemaan matkasta Lanzarotelle. Saaren tuliperäisyys kiehtoo kovasti minua. Ehkä pääsen sinne jo ensi vuonna.

      Ihanaa joulunaikaa sinulle ja läheisille!

      Poista
    2. Olipa ihanaa lukea kommenttisi blogissani; pienikin viesti piristää kummasti!
      Oli todellakin upea reisu, "vanhakin nuortui" 11&9-vuotiaiden tahdissa!!
      Olemme aiemmin olleet siellä 22-vuotta sitten, huh... ja todellakin eksoottisemmat kokemukset ovat siirtyneet, mutta toiveissa on jo helmikuussa "yksi unelma" - ainakin vakuutuksia jo sinne otetaan, hih.

      täältä löytyy mun "jouluvalinnat" - jos innostut kurkkimaan... blogin syövereistä
      https://repolainenreissaa.blogspot.com/2021/12/joulun-this-or-that.html

      Poista