6. syyskuuta 2021

Savusaunomassa

Kylläpäs oli taas onnistunut viikonloppuseikkailu Kemiön saarella! Suomesta löytyy aivan uskomattomia paikkoja!

Satuimme olemaan ystäväni Ilonan kanssa mökillämme Evitskogissa, kun Ilona bongasi Facebookista että Storfinnhova gårdin savusaunassa on yleisövuoro. Paikka oli minulle aivan tuntematon, en ollut kuullut siitä aikaisemmin. Tästä uutisesta Ilonalla alkoi kova tohottaminen, joka päättyi niin, että olin lupautunut lähtemään 2t 15min ajomatkan päähän saunomaan. Koska valittelin matkan pituutta, olin kohta jo sitoutunut nukkumaan Storfinnhovan metsäkylässä puumajassa. Ilona pelasi varman päälle ja Whatsappin päässä oli toinenkin asiasta kiinnostunut, niinpä saimme kasaan kolmen naisen seikkailuryhmän.

Viime lauantaina koitti hieman jännitetty seikkailureissu. Savusaunan yleisövuoro oli porrastettu ja meidän vuoromme alkoi klo 15. Olimme paikalla hieman aikaisemmin majoittumista varten. Ehdimme ihastella paikkaa ja räpsiä muutamia valokuvia ennenkuin henkilökunta tuli paikalle. Paikka on todella kaunis! Upea metsä, rakennukset kuin jonkin romanttisen keskiaikaelokuvan lavasteista ja äänimaailmanana puron solina. Savusaunan ja Ritarisalin välissä on iso terassi oleskelua varten ja puro sukeltaa terassin alle. Paikka on koristeltu tunnelmavaloin ja muutamin istutuksin.

Oikeassa reunassa on ritarisali ja vasemmalla savusauna.

Näkymä savusaunalle, rappusia pitkin pääsee puroon vilvoittelemaan

Storfinnhovan kauneutta

Rehevän puronvarsi

Ja sitten saunomaan!


 
Savusauna on valaistu tuikun ja lyhdyin. Se oli lähes maaginen näky

Savusauna on erittäin iso, lauteille mahtuu jopa 40 saunojaa yhtäaikaa. Saunavuorolle mahtuu normaaliaikana jopa 60 saunojaa, koska osa on ulkona jäähdyttelemässä tai pulahdusaltaassa tai pukuhuoneessa. Saunan lattiat ovat jyhkeää graniittia. Seinät ovat osittain graniittia ja hirttä.


 
 
Purosta johdetaan pumpulla vettä saunaan sisään ja se muodostaa pienen vesiputouksen ja vesiputouksen alle muodostuu pulahdusallas. Se oli aivan ihana! Pulahdusaltaasta vesi virtaa hiljalleen takaisin puroon. Pulahdusaltaan vesi oli hieman lämpimämpää kuin purovesi, veikkailimme että 13-15 astetta.
 
Pulahdusallas savusaunan sisällä

Reissukaverit pulahdusaltaassa

Puro vesi oli jo kylmää, se kuulemma saa alkunsa lähteestä ja on aina kylmää

Savusaunan puitteet olivat hienot. Kokemuksena se ei kuitenkaan ollut täydellinen. Kyseisellä kiukaalla löylyä kuuluu heittää hiljakseen lirutellen, eikä isoja kauhallisia tai montaa kauhallista kerrallaan. Asiasta oli tiedotettu heikosti ja moni heittikin löylyä parikin kauhallista - niin mekin. Reipas löylyn hiettäminen aiheutti savun lisääntymistä saunassa niin, että savu alkoi kirvellä ikävästi silmiä. Lopettelimme saunomisen jopa ennen vuoromme päättymistä. Minä totesin seuralaisille, että ihan hyvä, ettei ollut täydellinen reissu, muutenhan tässä pitäisi olla useasti kulkemassa Helsingin ja Kemiön väliä saunomaan. Niin hyvä kokemus oli savusta huolimatta ja niin hienot ovat puitteet, että mielelläni lähden joskus uudestaan.

 
Hra Kepposella on tapana katsella minun reissatessa, että missä vaimo huitelee. Olen alkanut katselemaan itsekin appsilla, että missä olen. Pitäisikö huolestua?

Olisin halunnut tähän samaan postaukseen kirjoittaa Storfinnovan hyvästä ruuasta ja yöstä puumajassa, mutta nyt on ihan pakko mennä nukkumaan ja palaan noihin juttuihin myöhemmin.

https://www.storfinnhova.com/fi/koti/
https://www.storfinnhova.com/fi/savusauna/

Storfinnhova ilmoittaa yleisistä saunavuoroista Facebookissa, toki niitä voi tiedustella myös puhelimitse.

Saunavuoron hinta on 18€ per saunoja.
Ja sitten kokemuksen neuvo: älä laita sitä parasta uimapukuasi savusaunaan, uusi uimapukuni on kuin tulipalosta pelastettu hajun perusteella. Päällysvaatteet kannattaa jättää vaikka autoon

Kivaa alkanutta viikkoa!


10 kommenttia:

 1. Mistä ihmeestä löydät nuo kaikki mielenkiintoiset kohteet? Tuo paikka näyttää ihanalta. Puumajamajoitus kiinnostaa kovasti, odotan kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Instasta tulee ajoittain bongattua mielenkiintoisia matkakohteita. Iso osa kohteista tulee vastaan ihan vaan googlaamalla tietyn alueen matkailupalveluita tai googlaamalla tietyn tyyppistä majoitusta. Helppo paikka aloittaa on kaupunkien matkailusivut, Todella monella kaupungilla on matkailusivujen osoite muotoa www.visitkaupunginnimi.fi eli vaikka https://www.visitmikkeli.fi

   Puumajasta tulee seuraavaksi kuvia.

   Poista
 2. Minua alkoi huvittaa tuo, että seuraat itsekin itseäsi appsilla. Jotenkin niin hervottoman hauska :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älyttömän tarkasti pystyy paikallistamaan itsensä näillä nykypäivän appseilla. Yhden reissun aikana Hra Kepposen alkoi hiukan huolestuttamaan, kun minusta ei kuulunut mitään. Appsilla hän näki, että olin päässyt perille hotellikylään aavikolle ja näki, että missä teltassa majoituin :) Kesällä kun oli hieman haasteita tiellä itärajan tuntumassa, niin laitoin Hra Kepposelle viestiä, että otapas koordinaatit ihan kaiken varalta talteen, jos jäädään tielle, niin tiedät, että mistä voi aloittaa vaimon etsinnät. Nyt sitten seurailen itseänikin appsista. Voi nykyaika sentään :D

   Poista
 3. Olipas hieno paikka! Mietin, että mistä ihmeestä sä näitä oikein bongaat, mutta sitten tajusinkin lukea tuon ekan kommentin vastauksen.

  Mukavaa loppuviikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Storfinnhova on todella hieno paikka! Se on rakennettu pieteetillä ja luonto huomioiden.

   Suomessa on todella paljon kivoja vierailukohteita, mutta eihän niitä ole aina helppo löytää. Aika ahkeraa nettisurffausta vaatii, että löytää noita paikkoja. Ennen koronaa tuntui, että helpommin löytää uusia huikeita ulkomaalaisia paikkoja kuin kotimaisia helmiä. Pitäisi löytää lisää noita saunakohteita.

   Kivaa sunnuntai-iltaa ja uutta alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. Vaikka Kemiönsaari on tuttu paikka ja olen siellä monesti käynyt niin tällainen jännä paikka on jäänyt minulta ihan huomiotta. Onpa kiva idea! Ja nuo puumökit - tulee mieleen joku Hobbit leffa. Varmasti upea kokemus. Kivaa loppuviikkoa Rva Kepponen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Storfinnhova on hienosti rakennettu paikka, siitä tulee vähän sellainen romanttinen keskiaikafiilis. Se kyllä sijaitsee aivan keskellä ei mitään, joten paikalle ei tule eksyneeksi vahingossa.

   Kivaa sunnuntai-iltaa ja mukavaa uutta viikkoa!

   Poista
 5. Minkähintainen oli yö puumajassa ja aamupalan tai iltabuffan? Sivuilta ei tarkkaa hinnastoa löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Buffee oli 25€ aikuiselta. Lasten hinnoista en tiedä. Buffee oli minusta oikein hyvä, uudemmassa postauksessa on siitä pari kuvaa.

   Aamupala kuului majoituksen hintaan. Se oli itsepalveluna. Metsänhovi juhlatila saunan vieressä oli yöpyjien käytössä. Jääkaapissa oli jokaiselle mökille oma aamupalakassi. Kassissa oli täytetty sämpylä, kananmuna, jugurtti ja mehu. Metsänhovissa oli puurohiutaleita, mysliä, kahvin- ja teenkeittotarvikkeet ja maitoa.

   Majoituksesta tiedän hinnan kolmelle aikuisille. Koska ystäväni hoiti varauksen, en tiedä, että onko majoitushinta sama, jos puumajassa yöpyy vaikka kaksi henkilöä, tai saako lapsesta minkälaista alennusta tai onko arkiyö halvempi. Kolmelta yöpyminen maksoi 170€. Sängyt oli valmiiksi pedattuna :)

   Meillä sauna+illallinen+yöpyminen oli siis satasen verran nokkaa kohden. Minusta varsin kohtuullinen hinta kyseisestä elämyksestä. Jos olisimme menneet koko perheellä ja todennäköisesti olisin joutunut maksamaan kaikista aikuisten hinnan olisi viisihenkiselle perheellemme tullut noilla täysillä hinnoilla loppulaskuksi n. 550€, koska tarvitsisimme kaksi puumajaa. Tuolla hinnalla olisi varmaan jäänyt menemättä.

   Näin muuten, että henkilökunta toi johonkin puumajoista taittopatja, eli todennäköisesti paikalla ollut lapsiperhe majoittui siten, että pienin lapsi nukkui taittopatjalla lattialla.

   Poista