3. syyskuuta 2021

Pieni pihaprojekti

Pienen pihaprojektin piti valmistua jo kesällä 2020, mutta se jäi silloin pahasti kesken. Tarvikkeet sain suurimmaksi osaksi hankittua ja käynnisteltyä hommia kesällä 2020. Todennäköisesti olin sairastunut jo silloin ja siksi voimani eivät meinanneet riittää edes pakollisiin hommiin. Pihaprojekti ei olisi valmistunut minun voimin edes kesällä 2021 ja Hra Kepposellahan ei ollut edes lomaa, mutta sain hankittua muutamiksi tunneiksi palkattua, kätevää apua.

Pihaprojektin käynnisti ulkoporealtaan ostos. Vuosi 2019 oli minulle erittäin raskas. Syyslomalla olimme perheen kanssa Marbellassa ja loman piti olla hyvin rentouttava löhöloma. Loman aikana esikoinen sairastui keuhkokuumeeseen ja yksityissairaala halusi pitää hänet sairaalapotilaana 6 yötä toisessa kaupungissa. Tuossa kohtaa teimme päätöksen, että vuonna 2020 ei matkusteta yhtään mihinkään vaan rahat sijoitetaan ulkoporeammeeseen. Enpä osannut silloin arvata, että vajaan puolen vuoden päästä kukaan ei matkustaisi mihinkään pitkään aikaan. 

Ulkoporeallas on ollut pitkäaikainen haave ja olimme käyneet katsomassa altaita aiemmin. Altaan hankinta oli toistaiseksi kaatunut siihen, että minä valitsin mieluummin matkoja. Pihavalmistelujen kannalta porealtaan ostaminen olisi kannattanut lykätä seuraavaan kevääseen. Pikaista ostopäätöstä tuki se, että syksy on ihan parasta aikaa nauttia ulkoporealtaasta ja se, että viimeisistä altaista sai tuntuvan alennuksen. Syksyllä 2019 Hra Kepponen ehti onneksi valmistelemaan porealtaan laskupaikan kaivamalla sopivan kuopan ja tekemällä kuopan pohjavalmistelut asennushiekalla ja styroksilevyillä. Valitsemamme poreallas käyttää voimavirtaa ja sen järjestämiseksi tarvitsimme sähkösuunnittelun ja -asennuksen.

Kesäisin tuuheat pensaat kätkevät pihan katseilta. Lehdettömänä aikana tilanne on erilainen, kuten kuva alla paljastaa. Tieltä näkyy suoraan pihalle ja poreammeeseen. Ohi kulkeva tie on umpikuja, joten liikennettä sillä on vähän. Jalankulkijat käyttävät yleensä vajaan 50m päässä kulkevaa ulkoilureittiä. Tokihan pimeänä aikana ei edes kadulta erota kuka altaassa istuu, mutta joku lisänäkösuoja saisi tilan tuntumaan yksityisemmältä.

Pikkujoulut työpaikan naisten uimaporukan kesken

Näkösuojaksi oli kaksi vaihtoehtoa: tuijia tai valmiita aitaelementtejä. Naapurilla on porealtaan näkösuojana tuijia ja olen käynyt ihailemassa niitä. Isot tuijat ovat kalliita, aurinkoisella pihallamme vaativat huolellisen suojauksen kevättalvella ja minuun iski pelko, että ne kuolevat tai sitten kasvavat aivan liian korkeiksi. Pihallamme on havualtaassa tuija, jonka maksimikoon piti olla n. miehen mitta. Tuija on kohta kolmimetrinen.

Naapurin tyylikäs tuija-aita ja terassiin upotettu poreallas

Päädyimme siis valmiisiin aitaelementteihin. Hra Kepponen kannatti laajempaa aitaamista, minä kannatin kevyttä kulmausta ja mikäli tarvitaan lisää näkösuojaa, niin tuijien hankkimista sitä varten. Tilasimme mallailtavaksi kaksi aitaelementtiä Bauhausista kotiinkuljetuksella. Kesällä 2020 useasti pojat seisoivat pitämässä aitaelementtejä paikoillaan ja me mietimme, että 2 vaiko 3 aidanpätkää. Kun päätimme tilata sen kolmannenkin aitaelementin, ne olivatkin loppuneet Bauhausista eikä heille ollut enää tulossa kyseisiä aitaelementtejä lisää kesällä 2020. Aitaelementtien pystytys jäi tekemättä kesällä 2020, mutta aitaelementtejä ei tullut lisää enää kesällä 2021 . Eli valinnaksemme muodostui kevyt kulmaus.

Suunnitelmana oli päällystää porealtaan ympärystä liuskekivillä. Selvittelin liuskekivien vaatimaa pohjatyötä ja näkemykset olivat hyvin erilaisia siitä, kuinka mittavat pohjatyöt pitäisi tehdä. Kolleegani sanoi, että jos teen ne pohjatyöt huonosti niin isken aina varpaani kallellaan olevaan liuskekiveen. Kävin kastelemassa naapurin kukat flipflopit jalassa ja iskin varpaan kipeästi liuskekiven reunaan ja aloin etsimään vaihtoehtoa liuskekiville.

Uuden päällysteen alueelta nurmikko ja maa-aines piti kaivaa pois. Siinä käytimme nuorisotyövoimaa. Esikoinen oli erinomainen kaivaja! Maa-aines pitää tietysti kuljettaa myös pois pihalta. Meillä ei ole edes peräkärrylle koukkua, joten valitsimme Siisti Piha säkit. Olisi ollut mahdollista lahjoittaa multaa halukkaille noutajille ja säästää huomattavasti maa-aineksen poisvientikustannuksissa.

 
Esikoinen kaivuuhommissa

Liuskekiven vaihtoehdoksi löysin tumman hieman isomman pyöreksi hiotun koristekiven. Tein koristekivifirman laskurilla menekkilaskelmia ja olin heihin yhteydessä sähköpostitsekin. Koristekivi miellytti silmää ja jättisäkki sitä oli kohtuuhintainen investointi. Valitsimme siis koristekivet. Kun levitimme koristekiviä kivituhkan päälle tyrmistys oli aikamoinen, kun tajusimme, että koristekiviä on aivan liian vähän. Alueeseen upposi koristekiviä kaksinkertainen määrä alkuperäiseen arvioon nähden. Liuskekivi olisi tullut edullisemmaksi. Jos olisin tiennyt todellisen kustannusarvion, niin olisin valinnut liuskekiven.

Kun aidat olivat paikallaan, kävimme heti ostamassa yhden ison tuijan siihen kohtaan, jossa olisi voinut olla se kolmas aitaelementti. Hirveässä helteessä kävimme ostamassa Muhevaisen isoimman tuijan joka juuri ja juuri mahtui autoon. Voi olla, että ensi kesänä ostetaan ainakin yksi tuija lisää.

Kuusikaupoilla 30 asteen helteessä kesäkuussa

Lopputulos on mieluinen ja olen oppinut jälleen kaikenlaista piharakentamisesta. Olen hoitanut suurimman osan hankinnoista itse. Minulla on onneksi nikkarointia enemmänkin harrastavia työkavereita, joille olen tarvittaessa voinut ottaa hätäpuhelun rautakaupasta. Nykyisin voi mennä jopa toisinpäin, olen saanut kyselyitä, että tiedänkö mistä voisi ostaa jonkun tietyn jutun. Mieluiten jättäisin tälläiset projektit suunnittelusta toteutukseen ammattilaiselle. Palveluiden hurjista hinnoista johtuen pihalla on poreallasnurkkauksen lisäksi kaksi itse suunniteltua muurikivillä reunustettua istutusallasta sekä Hra Kepposen ja vaarin suunnitelmieni perusteella rakentama terassi. Ensi kesän projekti on parantaa nurmikon laatua, tämä poreallaskulmaus huononsi nurmikko entisestään eikä koko kesänä nurmikon siemen itänyt. Pikkaisen mielessä on myös, että rakentaisin pihan toiseen päähän valmis paketista ulkovaraston, johon voisimme talveksi säilöä fillarit. Sen jälkeen en aio tehdä mitään suurempaa pihalla ainakaan seuraavaan viiten vuoteen.

Kuvia lopputuloksesta:
 
Poreallaskulmas kuvattuna lasitetun terassin portailta

Synttärijuhlien aikaan kuvattuna


Poreallaskulmaus saunan ovelta kuvattuna. Takassa poltan yleensä ulkoroihuja.

Saunan ovelta kuvattuna


Muutama iltahämärässä otettu kuvaSynttäriporeilut

Projektin plussat ja miinukset
+Bauhausin valmiiksi maalatut aitaelementit ovat hyvälaatuiset ja helppo pystyttää
+Siisti piha säkit näppäriä käyttää
+koristekivet helppo tapa peittää hiekkaa/kivituhkaa

-Koristekivien menekin arviointi myyjän tiedoilla pahasti virheellinen
-Siisti piha säkkien nouto kallis
-Bauhausin aitatolppien laatu heikko
-yleisesti aina jokin tuikitarpeellinen pikkunippeli rautakaupoista loppu

Projektista muuten:
+se valmistui. Jee!
-valmistui vuoden myöhässä
-budjetti ylittyi, yllättävän paljon rahaa meni noinkin pieneen projektiin
-aloittelijalta menee paljon aikaa asioiden selvittämiseen

8 kommenttia:

 1. Miten osaat kertoa tämmöisestäkin projektista (joka ei muuten ehkä hirveästi kiinnostaisi) niin hemmetin mukaansatempavasti. :-D Altaasta tuli kyllä hitsin hieno ja varmasti teidän perheen tarpeisiin just sopiva!

  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :)

   Toteutuksesta tuli kiva ja pääasia, että sain hoidettua sen finaaliin. Saa nähdä onko lehdettömän kauden jälkeen sellainen olo, että äkkiä pari tuijaa lisää. Tänä viikonloppuna allasalue sai viimeisen silauksen, kun ostin siihen metallisen flamingopatsaan :D Olisin halunnut kolme niitä, mutta olivat liian tyyriitä. Ehkä hyvä aloittaa yhdellä :D

   Kivaa uutta viikkoa!
   Vieläkö olette Barcelonassa?

   Poista
 2. Näyttää hienolta ja viihtyisältä! Mukaansa tempaava kerronta johdatteli projektin vaiheesta toiseen ja ihastelemaan valmiin piha-allas miljöön äärelle. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   On se palkitseva tunne saada lopultakin joku homma valmiiksi.

   Kivaa uutta viikkoa!

   Poista
 3. Näyttää erittäin hyvältä ja mutkien kautta maaliin suunnitellulta. Jotkut projektit vaan venyy, mutta lopoutulos ratkaisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Onhan noi projektit aina välillä tuskasen hitaita meillä. Vapaa-aikaa on vähän ja ollaan miehen kanssa molemmat sellaisia, että tykätään ihan vaan ollakin eikä olla heti aamusta säntäämässä hommiin. Sitten kun amatööri suunnittelee ja hankkii tarvikkeita, niin menee aikaa ja aina joku on loppu. Mutta ihanaa saada joskus jotain valmiiksikin.

   Kivaa uutta viikkoa!

   Poista
 4. Olipa mukava lukea teidän projektista, sillä vastaava poreamme on meillä ollut monesti mietinnän alla, mutta kaatunut ihan laiskuuteen ja toki hinta mietityttää. Eli mitä kaikki mahdolliset maatyöt sun muut siinä maksaa.

  Innostuin myös noista valmiista aitaelementeistä, kiitos vinkistä, sillä pitäisi pätkä aitaa uusia. Noista voisi löytyä vaihtoehtoja.

  Huikea tuo kuva, missä teille tarjoillaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sattuu olemaan hyvä paikka pihalla altaalle/paljulle vaikka olemassa olevan terassin vieressä, niin perustan tekokulut voivat jäädä vähäisiksi. Asennushiekka/kivituhka ei ole kovin kallista ja säästää paljon jos voi itse kuljettaa maa-aineksen pois. Sitten jos pitää rakentaa lisää terassia ja haluaa upottaa porealtaan terassiin, niin kulut ovat aivan eriluokkaa ja kalliita ovat myös esim. liuskekiviterassit. Jos sattuu olemaan sopivassa paikassa ulkona pistorasia, niin sähkötöiden kustannus jää pois, jos valitsee altaan, jonka voi kytkeä suoraan verkkovirtaan. Meillä saatiin sähkö vedettyä talon alapohjan kautta aika näppärästi, mutta maksoihan sekin. Todennäköisesti olisimme pärjänneet sellaisella altaalla joka käyttää verkkovirtaa. Voimavirran valintasyy oli se, että halusimme että poreallas voi samaan aikaan lämmittää itseään ja pitää poreita päällä. Ihan hirmupitkät poreilusessiot eivät ole toteutuneet. Lomakohteissa poreallas on saattanut olla tunteja käytössä, kun ensin olemme poreilleet siellä vanhemmat ja kuopus ja keskimmäinen, sitten vielä kuopus ja keskimmäinen keskenään ja lopuksi vielä esikoinen itsekseen. Omalla altaalla käytön voi jakaa eri päivälle.

   Kuva on minustakin ihana, butlerini on juuri vienyt rouville pinacoladoita porealtaaseen :)

   Kivaa viikkoa!

   Poista