30. elokuuta 2021

Etätyön ihanaa joustoa

Vihaan pelkkää etätyötä, mutta rakastan sen tuomaa joustoa. Olen ollut maaliskuun alusta 2020 pelkästään etätöissä, en ole tehnyt tuntiakaan työtä toimistolla. Etäily jatkuu ainakin tämän vuoden loppuun. Veikkaan, että sen jälkeen on tulossa jonkinlainen vuorottelujärjestelmä toimitilojen käyttöön. Olen aivan kypsä tähän kotona istumiseen. Kirjoitan aivan erikseen postauksen siitä, miksi etätyö on osoittautunut minulle oletettua paljon raskaammaksi. Tässä postauksessa hieman kehun etätyötä sen tuoman joustavuuden takia.

Etätyössä on tietenkin mahtavaa se, että voi työskennellä missä vaan. Vajaa pari viikkoa sitten hyödynsin tuota mahdollisuutta tekemällä etätöitä ystäväni Ilonan kanssa Evitskogin mökillä. Ilonan kanssa olemme tehneet etätöitä aiemminkin meidän mökillämme sekä myös Ilonan perheen mökillä Torniossa. Yritämme sopia etätyöreissut hyvissä ajoin, koska silloin pystymme sumplimaan yhteiset pidemmät lounastauot melkein joka päivälle. Sen lisäksi yritämme vielä sumplia että yhtenä päivänä olisi vapaata noin 15-17. Silloin voi käydä bypiasin Sjökullan myymälässä kahvilla tai metsäretkellä. Ilonahan tosin saattaa käydä aamu-uinilla tai metsässä jo heti kuudelta :)

Evitskogilla etäillessä käymme yleensä syömässä yhden lounaan Kirkkonummen BistroOmatissa, niin tälläkin kertaa. Paahtopaistisalaatti oli erinomainen, samoin suklaa fondant

Iltaohjelmana uintia ja saunomista

Iltaohjelma mökillä koostui lähinnä saunomisesta, uimisesta ja kokkaamisesta. Kävimme katsastamassa sienipaikat ja saaliina oli yksi pieni tatti ja yksi kanttarelli. Koska ei tarvinnut sienestää, tartuimme yhtenä iltana reippaasti saunan pukuhuoneen kohennusprojektiin. Tyhjensimme pukuhuoneen turhasta tavarasta ja pesimme paneelit kahdesti Sauna Supilla.

Yhtenä iltana valmistimme Ruokaboxin mukana tulleet linssi-juures-lehtikaali terveysruuan. Ilona syö terveellisesti ja arvasin, että tuo omasta mielestäni hieman epäilyttävältä kuulostava terveyshässäkkäruoka kiinnostaa Ilonaa.

Terveyshässäkkäruoka eli paahdettu lehtikaali-linssisalaatti

Paahdetussa lehtikaali-linssisalaatissa on pohjalla porkkanaa, paprikaa, punasipulia ja linssejä. Niitä paahdetaan ensin ja sitten päälle lisätään lehtikaalit paahtumaan. Lisukkeeksi tuli vielä marinoituja kurkkuviipaleita ja jugurtti-fetakastiketta.

Paahdettu lehtikaali-linssisalaatti

Meillä oli yrttiset kalapalat salaatin kaveriksi

Paahdettu lehtikaali-linssisalaatti oli yllättävän maukasta! Pitää sanoa, että suorastaan pidin siitä. Harmillisesti ruuansulatuselimistölleni linssit, paprika, sipuli ja lehtikaali olivat liikaa. Näin alkuyöstä unta, että olin synnytämässä ja heräsin vatsakipuihin. Söin puuroa yöllä ja valvoin melkein aamuun saakka, ennenkuin vatsani asettui. Jouduin olemaan puolipäivää sairauslomalla, jotta sain nukuttua ja jaksoin tehdä iltapäivän töitä. Kaikille ei siis sovi terveellinen ruoka :) 

Vaikka emme saaneet sienisaalista, niin emme jääneet ilman sienikastiketta. Minulla oli vielä viime syksyisiä mökiltä Ilonan kanssa poimimiamme suppiloita pakasteessa.

Ilona laittoi minulle puuropäivänä chiasiemen puuron. Nam!

Yhtenä iltana tyhjensimme saunan pukuhuoneen kaikesta ylimääräisestä tavarasta ja pesimme sen

Ennen kotiinlähtöä valitsimme saunavahavärin ja ehdin aloitella vahaustakin

Yhtenä etätyöiltapäivänä ystävämme Sirpa tuli saunomaan ja syömään kanssamme. Aurinkokin alkoi paistella Sirpan vierailun kunniaksi.


Välillä paistoi, välillä oli pilvisempää

Kotiinpaluupäivänä vitkutimme lähtöä, koska sää oli niin ihana. Otettiin heti aurinkoakin.
 
Ilona osaa ruokien kauniin asettelun. Jääkaapissa oli salaattitarpeet, graavia lohta, tähteeksi jääneinä täytettyjä paprikoita ja loput linssi-lehtikaalisalaatista. Niistä Ilona sai aikaiseksi tälläisen kattauksen.
 
Kauniisti aseteltu lohisalaatti

Täytetyt paprikat lehtikaali-linssisalaattipedillä

Paprikoiden täytteenä oli mehevää ohrattoa ja juuresmuusia. Ne olivat todella hyviä! Niitä emme valmistaneet itse, vaan Ilona oli ostanut ne työpaikkansa ruokalasta mukaan.

Sirpa toi jäätelöä ja marjoja. Nam!

Pelkästään paikan vaihtuminen tuo etäilyyn piristystä. Ilonan kanssa joudun myös rytmittämään päiväni paremmin. Olen etäillessä sortunut huonoon ajanhallintaan sekä siihen, että teen töitä vielä illalla myöhään. Aina on reservissä tunnit välillä 20-23, jonka todellakin pitäisi olla omaa aikaani. Usein teen illan viimeisinä tunteina, koska olen ollut päivällä tehoton tai olen lykännyt jonkun ikävän homman aloittamista tai pitänyt päivällä tarpeettoman pitkän tauon. Tällä lailla olen luonut itselleni ikävän tavan olla tavoitettavasti liian hyvin sekä tehdä töitä liian myöhään. Mutta lisää näistä etätyön haasteita myöhemmin.
 
Kotimatkalla mökkitien varrella oli komea hirvi syömässä pellolla. Voi harmi, ettei ollut järjestelmäkameraa
 
Etätyö mökillä piristi syksyn alkua paljon! Seuraavat mökkietäpäivät on jo merkittynä kalenteriin. Onnea on etätyökaveri.

Onko sinulla vinkkejä, kuinka pysyä vireessä ja motivoituna etätöissä?

4 kommenttia:

 1. eipä ole lähi-/läsnätyöläisellä vinkkejä :)

  Paitsi tietysti työpäivää vireyttävät eväät. Niihin kannattaa aina panostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Olen huolehtinut noista työpäivää vireyttävistä eväistä liiankin hyvin. Voi hyvinkin olla, että viimeinen niitti diabeteksen puhkeamiseen oli korona sekä etätyö. Siinä meni terveellinen salaattilounas, kotiin töistä ostetut kasvisruuat, vesijuoksuharrastus ja askelmäärä romahti. Ainoa plussan puolella ollut asia on tietenkin päivittäinen kalorien saanti :)

   Nyt pitäisi saada jotain rotia eväisiin ja vaihtaa ne terveellisimpiin. Joudun ehkä seuraamaan kolleegan esimerkki, joka käy päivittäin ostamassa salaatin K-kaupan tiskistä kävellen.

   Poista
 2. Etätöissä olen pitänyt huolen siitä, että työskentelisin 8-16 välillä eli illat yritän olla tekemättä töitä. Helposti kotona voi kyllä lipsahtaa siihen, että tarttuu "sammuttamaan jotain tulipaloa vielä iltasella" mutta kyllähän ne usein ehtivät odottaa seuraavaan päivään. Hyvä rytmittäjä kotikonttorilla on Mimmi eli koiralenkki lounasaikaan antaa myös sitä paljon kaivattu liikuntaa päivällä.

  Kivaa viikon viimeistä työpäivää - perjantai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kunpa pystyisin itsekin pitämään kiinni säännöllisestä työajasta. Osa lipsumisesta on ihan omaa syytäni. Helpottaisi kyllä jos olisi aina selkeät työajat ja mielellään myös joku rituaali ainakin töiden lopettamiseen.

   Mimmi on ihana etätyöpäivän rytmittäjä. Aivan selvästi tarvitsisin koiran :)

   Kivaa viikonloppua!

   Poista