16. elokuuta 2021

Mahtava purkutaidetalo Keravalla

Kesästä 2020 jäi harmittamaan yksi juttu: en ehtinyt tutustumaan purkutaidetaloon Keravalla. Olin erittäin ilahtunut, kun luin, että samassa talossa avautuu uusi näyttely kesällä 2021. Keravalle ehdin vasta samalla viikolla kuin koulut alkoivat ja vältyimme jonottamiselta kokonaan.

Purkutaidetalo on siis purkamista odottava vanha kerrostalo Keravalla. Huoneistot on annettu taiteilijoiden, sekä ammatti- että harrastelijataiteilijoiden, käyttöön. Teoksia on multimediatöistä graffiteihin ja koko seinän kokoisiin maalauksiin. Tekijöillä on ilmeisesti ollut aikamoiset taiteelliset vapaudet ilmaista ja toteuttaa itseään. Kaikkiaan töitä on 70 tilassa, 80 eri tekijältä. Minusta teosten laatu on hieman vaihtelevaa, mutta joukossa on paljon erittäin upeita toteutuksia ja erityisen mahtavaa värien käyttöä. Vaihtelevuus on myös virkistävää. Osa teoksista kattaa huoneiston kaikki tilat, vessa voi olla taideteos ja kuinka upealta näyttääkään maalaus, joka on tehty keittiön kaapistoon.

"Taiteilijoille on tänäkin vuonna annettu vapaat kädet kokeellisen taiteen tekemiseen. Tilasta toiseen siirryttäessä teosten tyylit, teemat ja tunnetilat vaihtelevat ennakoimattomasti tarjoten kokijalleen yllätyksen toisensa perään. Tavoitteena ei ole ollut tuottaa eheää kokonaisuutta tai tilasta tai toiseen etenevää loogista jatkumoa. Näyttelykokemuksesta sopii odottaa kokonaisvaltaista elämystä, jonka äärellä vieraamme voivat samalla tehdä tuttavuutta omiin taidemieltymyksiinsä", kertoo Purkutaiteen taiteellinen johtaja Jouni Väänänen.
Lainaus: https://www.purkutaide.com/

Minusta ajatus, että kaupunkien hukkatila annetaan taiteen käyttöön, on erinomainen oivallus. Myös ajatus siitä, että taide on väliaikaista ja joskus se tuhoutuu rakennuksen mukana on mielenkiintoinen. Tarvitseeko kaikkea aina säilöä? Madaltaako tekijöiden kynnystä kokeilla uusia juttuja, jos ne ovat luonteeltaan väliaikaisia?

Minusta purkutaidetalo sopii monenlaiselle kävijälle. Jopa perinteisen maalaustaiteen ystävälle purkutaidetalolla on annettavaa, puhumattakaan graffitien ja modernin taiteen arvostajista. Uskoisin, että tämä näyttely uppoaa myös nuorisoon.

Sitten suosikkeihini:

 
Kukkia ja muita kasveja ja mikä upea struktuuri lattiassa. Tämä oli todella kiehtova!

 
"Kukkahuoneiston" keittiö

 
Ystäväni Annan kanssa "kukkahuoneistossa". Näyttelyssä pitää käyttää maskia


Tässä maalauksessa on taidokas värien käyttö, upea työ!

 
Lyhyemmällä seinällä on samoilla väreillä maalattuna koira

 
Tässäkin työssä ihailen upeaa värien käyttöä. Todella taidokas työ!
Minusta hieno oivallus maalata teos keittiön kaapistoon.


 
Koronatunnelmia. Hieno työ!


Monessa tilassa teos ylettyi myös kattoon. Tässä oli yksi parhaiten kattoa hyödyntävä maalaus

Ihanaa väriloistoa!

Sanomalehtileikkeiden päälle piirretty ampiainen



Oletko käynyt? Aiotko käydä?
Jos kävit, niin mitä tykkäsit?
 

 
***

Taiteen kotitalo
, Moukaritie 4, 04220 Kerava

Avoinna 29.8. TI-SU klo 10-17
Maanantaisin suljettu
la-su -aukiolot jatkuvat myös syyskuussa

Liput 6€
Lipunmyynti ovella. Lipunmyynti sulkeutuu klo 16 (tuntia ennen näyttelyn sulkeutumista).




 

8 kommenttia:

  1. MIELETTÖMÄT taideteokset, huh huh, tonne on pakko päästä. Iloa viikkoon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa käydä katsomassa.
      Jos mahdollista, niin kannattaa mennä arkipäivänä. Silloin on rauhallista eikä tarvitse jonotella sisään.

      Kivaa viikkoa!

      Poista
  2. Kävin Taiteen kotitalossa ja olin iloinen, että menin tänäkin vuonna. Jarno Sinivaaran työt ovat ihan huikeita ja sinäkin olet selkeästi tykästynyt niihin. Upea juttu, että tänä vuonna ehdit katselemaan ettekä edes joutuneet jonottelemaan.
    Kivaa viikkoa Rva Kepponen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinivaaran työt olivat minusta upeita. En muistanut kuvata tekijöiden nimilappuja ja iso osa niistä oli aika hämärissä paikoissa, joten en edes lukenut niitä kaikkia. Sinivaaran osalta minun piti palata takaisin tsekkaamaan taitelijan nimi.

      Ehdottomasti kannatti mennä ja mahtavaa, että tänä vuonna oli uusi mahdollisuus.

      Kiitos samoin - kivaa viikkoa!

      Poista
  3. Siis ihan mahtava paikka! Upeita teoksia ja hienot kuvat niistä. Mahtaiskohan tuonne keretä... Ärsyttää, kun kaikki kiva sulkeutuu elokuun lopussa. :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, että yrität ehtiä paikalle. Todella raikas ja mielenkiintoinen konsepti ja hienoja töitä. Näyttelyt jatkuvat vielä syyskuussa viikonloppuisin.

      Poista
  4. Valtavan hienoja! Herää kysymys, olisiko nyt aika laittaa taas omatkin keittiöt uuteen uskoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkäsin töistä paljon!

      En nyt ehkä lähtisi sitä uutta keittiötä kuitenkaan uhraamaan taiteelle ;) Minullahan on 19v vanha ja kovalla käytöllä ollut keittiö. Kävi kyllä mielessä, että se saisi vielä vuosikausia lisää aikaa, jos joku taitelija tulisi maalaamaan siihen upea teoksen. Toisaalta kyllähän tässä herää sellainen ajatus, että ehkä maalaus kannattaisi ottaa ihan uuteen keittiöön, silloinhan siitä ehtisi nauttia mahdollisimman pitkään. Olisi aika surku, jos minun pitäisi tuon saman keittiön kanssa elää vielä vuosikymmen. Tuskin raskisin tuollaista taidekeittiötä päivittää. Niin, että pistä keittiö uusiksi vaan :D

      Poista