12. elokuuta 2021

Synttäribileet

Olin koko alkuvuoden miettinyt, että ehdottomasti haluan pitää 50v synttäribileet, jos se vaan on mahdollista tässä koronamaailmassa. Se oli minulle selvää, että en uskalla pitää niin suuria juhlia kuin alunperin toiveissani ajattelin pitää. Päädyin kutsumaan juhliini ainoastaan naisia. For ladies only ;)

Koska juhlat pidettiin pääosin kotonamme, jouduin rajoittamaan valitettavan tiukalla kädellä osallistujamäärää. Juhlien järjestelyyn olin palkannut avukseni ystäväni Piretin ja Hra Kepponen joutui paiskimaan hommia urakalla. Olemme koko kevään siivonneet sillä silmällä kotia ja pihaa, että saan juhlat pidettyä. Juhlia en pitänyt varsinaisena syntymäpäivänäni vaan vasta myöhemmin heinäkuussa.

Halusin juhliini ehdottomasti ohjelmaa! Juhlat alkoivat Helsingin keskustan vieressä Säätytalon portailla. Aika prameat puitteet: kukkia, komea säätytalo patsaineen, pylväineen ja reliefeineen ja toisessa suunassa siinsi Suurkirkko. 

Sello on lempisoittimeni ja Säätytalolla kuultiinkin sellomusiikkia. Ystäväni Ilonan söpöt ja taitavat 9-vuotiaat kaksospojat esittivät kolme kappaletta duettona. Pojat olivat opetelleet yhden sellosuosikeistani Päivänsäde ja menninkäinen kappaleen. Silmänurkat kostuivat ihan kunnolla. Ihana esitys!



Sellomusiikin jälkeen oli vuorossa puistoskumpat. Yllättävän moni oli lukenut ensin kutsusta, että puistojumppa :D eikä puistoskumppa. Siirryimme Säätytalon portailta hieman syrjään kohottamaan tervetuliasmaljat.

 
Hra Kepposen olin rekrytoinut juhliini butleriksi. Hän otti roolin hyvin vakavasti. Tästä kuvasta puuttuvat valkoiset hansikkaat. Ystäväni auttaa tervetuliaismaljojen kanssa.

Juhlamekko ja tennarit :) Tervetulosanat selvästi alkavat, että ottaakaa hyvät vieraat kuohujuomaa

Yksi Helsingin kauneimpia kortteleita on hyvä paikka aloittaa juhlat

 

 
Osa synttärivieraista butlerin kanssa

Hra Kepposella päässään oleva hattu oli oikeastaan varattu rekvisiitaksi ja fiiliksen nostattajaksi seuraavaalle ohjelmanumerolle. Se oli opastettu kaupunkikävelykierros. Ostin Walk Helsinki yritykseltä kaupunkikävelyn hieman erikoisemmalla teemalla: Lenin, Venäjän vallankumous ja Suomi. Tuota kierrosta en ole nähnyt myynnissä siten, että siihen voisi ostaa yksittäislippuja.

Rekvisiittaa kierrokselle: feikkisotilashattu ja aivan aitoja ja oikeita neuvostoliittolaisia mitaleja. Mitaleja riitti muistoksi muutamalle juhlavieraallekin.

Kiharakampauksestani tykkäsin

50v pelkkää kurjuutta neukkumitali rintaan, hattu päähän ja Lenin-kierrokselle mars!

Ostamaani kierrosta esitellään Walk Helsingin sivuilla näin:

"Tiesitkö, että Lenin ja Stalin tapasivat ensimmäistä kertaa juuri Suomessa? Mikä oli suomalaisten rooli Venäjän bolshevikkivallankumouksen syntymisessä? Olisiko vallankumous ollut mahdollinen ilman suomalaisten apua? Miten vallankumouksellisten tukeminen vaikutti myöhemmin Suomen kohtaloon?

Kävelykierroksella Kruunuhaan läpi Hakaniemeen tutustumme Suomessa useaan otteeseen piileskelleen Leninin edesottamuksiin, Venäjän vallankumouksellisten suomalaisiin tukijoihin, sekä heidän toimintansa seurauksiin."

 
Kävelykierroksella

Kierros oli hyvin mielenkiintoinen ja opas mukaansa tempaava ja asiaan perehtynyt. Oppaanamme oli elokuvanohjaajaja toimiva, Neuvostoliitossa ja Venäjälläkin elokuva-alaa opiskellut Maria Lappalainen. 

Venäjän vallankumousta tosiaankin valmisteltiin Suomessa, bolshevikkikapinalliset hankkivat aseita ja valmistivat räjähteitä kuljetettavaksi Venäjälle kansannousuun. Rahoitus toimi ryöstelyperiaatteella. Suurin kertasaalis saatiin venäläisen pankin konttorin ryöstöstä Helsingin keskustassa vuonna 1906. Suurinta osaa saaliista ei saatu takaisin. Maria kertoi, että mitä todennäköisemmin saalista päätyi Suomessa ryöstön aikaan oleilleelle Maksim Gorkille ja hänen seurueelleen ja niillä rahoitettiin vallankumouksen sijasta Gorkin oleskelua Caprilla. Toki Caprilla oleilu on rennompaa kuin vallankumouksen valmistelu :) Maailman historia voisi olla aivan erilainen, jos suunniteltu Leninin salamurha Suomessa olisi onnistunut, Lenin ehti poistua paikalta ennen iskua.

Pikkuserkkuni <3

Marian näkemyksen mukaan Suomen sisällissota johtui suurelta osin suurvaltojen painostuksesta. Neuvostoliitto painosti Suomen vasemmistoa kapinaan ja Saksa varusti ja koulutti oikeistolle joukkoja. Toki maamme kaipasi kipeäsi sosiaalisia uudistuksia ja työväen elinolosuhteiden kohentamista. Pitänee tutustua miten Suomen historiaa opetetaan nykyisin koulussa ja kuinka suurvaltojen vaikutuksesta kerrotaan.

Esittelen Marialle mitaliani, annoin kierroksen päätteeksi mitalin myös Marialle

Kävelykierroksen jälkeen siirryimme kotiini illalliselle. Olimme kaikki sen verran nälkäisiä, että ruuasta ei tullut kuvan kuvaa. Muutamassa kuvassa näkyy sentään likaisia lautasia todisteena, että ruokaakin oli tarjolla. Ruoka oli hyvää, mutta ei kaikilta osin vastannut odotuksiani. Punajuurisalaatti ei ollut tehty paahdetuista punajuurilohkoista ja pastasalaatti oli kastikkeeton. Kesäkurpitsa ja couscoussalaatit olivat hyviä, samoin kuin naudanpaisti ja friteerattu kana. Talon leipä, hummus ja harissa olivat erinomaisia. Lälkiruokapöytään tilattu Suomen paras baklava pettänyt tälläkään kertaa. 

Sain lainaksi naapurista ison parvepöydän tuoleineen ja ystävältäni Tiinalta pienen pöydän. Ulkona oli kaksi pöytää, lisäksi yksi pöytä terassilla ja yksi pöytä sisällä. Hirveän kivasti meillä voi lainata naapureilta kaikenlaista. Tuolit kävimme hakemassa tien toiselta puolelta, jonne naapurimme oli lainannut ne pihajuhliin edellisellä viikolla. Harmillisesti en ehtinyt kuvaamaan kotia ennen juhlia. Alla muutamia kuvia sisältä ja pihalta.




 
 

Kakkut ja macaronit ostin paikallisesta leipomosta Patisserie Teemu Aura. Baklava oli leppävaaralaisen ravintola Mezzan tekemä, josta tilasin ruuat.


Suomen paras baklava. Uskokaa pois, olen maistellut hyvin kattavasti.

Macaronit olivat erinomaisia, makuina mustaherukka, vadelma ja ananas-kookos. 
Suosikikseni nousi mustaherukka.

Iltaan mahtui vielä neljä suunniteltua ohjelmanumeroa: artistivieras, pinacoladabaari ja poreammeilu. Neljäs oli tietenkin pieni kalvoshow. Sen avulla esittelin vieraita toisilleen ja kerroin mikä meidän on yhdistänyt. Jokainen vieras oli lähettänyt ennakkoon muutaman kuvan omista arkistoistaan ja butler oli koonnut niistä esityksen. Ystävieni valitsemat muistot olivat siis yllätys minulle. 

Aikaisemmin viikolla meillä oli Hra Kepposen kanssa raskas tehtävä: jouduimme maistelemaan erilaisia pinacoladareseptejä löytääksemme juurikin sen parhaan. Kumma juttu, että aina se viimeinen versio on paras.




Istuttiin iltaa pihalla pitkään, kunnes pistettiin disco käyntiin sisällä :D

Bileet hiljenivät siinä 03 paikkeilla. Jopas oli juhlat!

Dagen efter fiiliksiä

Kuka luuli, että kahvikoneesta saisi pinacoladaa?

Viestittelyä seuraavana aamuna

Synttärikukkia


Pari ystävää auttoi laskemaan tarvittavan alkoholin määrän.
Olisi pitänyt tajuta, että emme todellakaan juo kärryllistä yhdessä illassa. Puolet olisi riittänyt :D

Omasta mielestäni juhlat onnistuivat hyvin! Oli todella hauska päivä! Kiitos vieraille <3

16 kommenttia:

  1. Niin mahtavan kuuloiset juhlat! Ei ole bileet eikä mitkään jonne ei jotain jää - ja toi taksikuskiläppä oli ihan paras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Pitäähän sitä yrittää tilaisuuden tullen vähän jekuttaa kaveria ;) tällä kertaa meni läpi paljon odotettua paremmin :D :D :D

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  2. Myöhästyneet onnittelut <3 upealta näytti juhlat <3

    VastaaPoista
  3. I-h-a-n-a-t, kekseliäät juhlat ja ihana puku! Saako kysyä, mistä mekkosi on hankittu? Ja niin kuulostaa tutulta tuo, että koko kevät on siivottu, että voidaan kesällä järjestää juhlat kotona. Onnea viisikymppiselle! Toivottaa viisikymppinen blogisi seuraaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia :)

      Mekko on https://myolsson.com/ ostettu, mekot ovat kotimaista suunnittelua, Eurooppalaiset kankaat ja ommeltu Turussa tai Virossa. Odotin vuosi sitten kesällä, että silloinen suosikkimekkoni olisi tullut alennusmyyntiin, mutta se myytiin loppuu nopeasti. Vähän jäi kaivelemaan, mutta onneksi löytyi tuo ruusumekko, josta tykkäsin todella paljon. Tällä hetkellä kaupalla on alennusmyynti käynnissä. Kaupalla on liikkeet Helsingissä ja Turussa, minä ostin omani netistä. Se on ohutta, liukasta neulosta ja mukavan viileä päällä.

      Kivaa viikonloppua!

      Poista
  4. No nyt oli pieteetillä suunnitellut juhlat! Ihan mahtavat ja sinun näköiset bileet! Ainoa mitä tästä nyt jäin kaipaamaan, oli miesstrippari. ;-D Paitsi että butleri ei ois ehkä tykännyt....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Heh, heh :D :D :D Se valomiekkaa heilutellut artisti saattoi vähän myös vilauttaa. Isä ja muut sukulaiset lukevat blogia, niin jouduin jättämään kyseisen ohjelmanumeron kuvailun vähemmälle :D Butler osti viihdenumeron minulle synttärilahjaksi :D

      Poista
    2. Nyt mie repesin. :-D :-D No sittenhän näistä ei uupunut mitään! Mielenkiintoinen "artistivieras". ;-D

      Poista
    3. Ohjelma käsitti sekä asiallista että asiatonta ohjelmaa :D Osalle artistivieraan esitys tuli yllätyksenä ja he tarvitsisivat muutaman lasillisen palautumiseen :D

      Poista
  5. Kivat juhlat järjestit :) Itse en olisi halunnut isoja juhlia ja siksipä viime syksyinen metsäkävely oli juurikin nappiin osunut synttäripäivä minulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Se on nykyisin hyvä, että voi viettää juhlapäiviä aika vapaasti niinkuin haluaa. Silloin kun oma äitini täytti 50, niin eikös kylään punkenut puoliväkisin ammattiliitonedustaja heinäkuussa kahveille tuomaan ammattiliiton viiriä :D :D :D

      Minulta olisi ilman koronaa todennäköisesti jäänyt isommat juhlat pitämättä. Olisin ollut koko perheen kanssa synttäreilläni reissussa tai sitten olisi jo alkuvuodesta tuhlattu kaikki rahat ja vietetty Hra Kepposen synttärit jossain paratiisirannalla.

      Poista
  6. Mielettömät juhlat teillä kaikkine ohjelmanumeroineen, joista eräs videotallenne kiinnostaisi minua enemmän kuin toiset. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Tervetuloa meille katsomaan juhlavideioita ;)

      Poista
  7. Hyvää synttäriä vielä kerran tätäkin kautta! Ihan mielettömät juhlat ja upea päivä päiväsankarilla ollut sellonsoiton ja jopa sen "valomiekka miehenkin" osalta. Butlerille pisteet kun tarjoili päivänsankaria ja muitakin ladyja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Marjo!
      Butler jaksoi toimiaan ihanasti aamuyölle saakka. Viimeiset todistusaineistot ovat tee-se-itse discosta, jossa Butler tanssii valkoiset hansikkaat kädessä :D

      Poista