17. syyskuuta 2021

Ruokaviikko

Mikä on meidän poikien yleisin lause?

Se on tietysti: "Mitä ruokaa tänään on?"

Minulla ja Hra Kepposella on loppumaton tuska, että mitä vaihtelevaa, kohtuullisella vaivalla ja rahalla, suhteellisen terveellistä ruokaa, keksisimme tarjolle. Olen ylläpitänyt erilaisia listoja, omaa reseptivihkoa, tilannus ruokaboksia, mutta usein silti pää on tyhkää täynnä, kun pitäisi keksiä viikon ruuat. Alla yhden tavallisen viikon ruokaponnistelut. Ruokakuvaukseen ei ole nälkäinen nainen ehtinyt panostaa yhtään - meninki on ollut räps ja saman tien suuhun.

Maanantai - lihapullaspagetti
Lihapullaspagetti on ruoka joka maistuu pojille aina. Hra Kepponen välillä oikaisee ja ostaa kaupasta valmiiksi pyöriteltyjä lihapullia, jotka pitää vain paistaa. Minä useinmiten teen itse taikinan ja siksi koen lihapullat vähän liian työläänä arkiruokana. Paitsi, jos saan lapsityövoimaa lihapullien pyörittelyyn.

Tiistai - lohiseljanka
Halusimme vaihtelua perinteiseen lohikeittoon ja teimme lohiseljankan. Se onnistui hyvin, mutta minun makuuni seljankaan tuli liikaa kapriksia. Lohiseljankaan tuli nokare creme fraichea, joka sopi siihen loistavasti. Poikien mielipide oli, että perinteiselle lohikeitolle ei kaivata vaihtelua. Seljankan menekki oli sen verran heikko, että söin sitä kahdesti lounaaksi ja minäkin kadotin innostukseni lohiseljankaa kohtaan.

Keskiviikko - pinaatti-fetapasta
Säännöllisesti kidutamme nuorisoa tarjoamalla heille kasvisruuan. Tavoitteena on, että kerran viikossa meillä olisi kasvisruoka. Siihen ei läheskään joka viikko päästä. Yleensä kasvisruokamme on joku pasta ja proteiinilähteenä toimii silloin feta tai chevre. Hra Kepposen kanssa tykkäämme tomaatti- ja pinaattikeitosta ja kaikista sieniruuista, mutta edelleen osa lapsista boikotoi niitä. 

Pinaatti-fetapastassa oli myös punasipulia ja tuorechiliä ja erinomaista linguinepastaa.


Torstai - jämät jääkaapista
Me söimme Hra Kepposen kanssa lopun fetapastan, kaksi lapsista söi lopun lihapullapastan ja kolmas mikroruuan

Perjantai - phad thai
Phad thai on erinomainen keino yrittää ujuttaa mahdollisimman paljon kasviksia ruokaan. Tosin pojat yrittävät tunnetusti siilata kaikki kaalisuikaleet nuudelien seasta pois. Phad thai on minun toinen suosikkikaaliruoka, ykkönenhän on tietysti kunnon perinteinen kaalilaatikko.

Näyttää kuvassa hirveältä sörsseliltä, joka on osittain paistunut liikaa. Maku oli kuitenkin kohdillaan, joten totean että aina ei pikakuvaus onnistu lainkaan

Lauantai - mikrokeitto
Lauantaina emme ehtineet laittamaan ruokaa lainkaan ja kaikki viikolla valmistetut ruuat olivat jo loppuneet. Pojat nautiskelivat kotona Dr. Ötkerin pakastepizzaa ja joivat esteettömästi cocista. Meidän oli tarkoitus kokota mökillä, mutta appi toi tuliaisina jättikokoiset suussa sulavat munariisipasteijat ja Budapest-leivokset, meillä oli vielä lähileipomon leipää, joten söimme kaupan mikrokeitot. Kaupan kantarellikeittoa jalostettiin paistamalla ne muutamat löytämme pienet suppilovahverot. Meidän lauantaistakin tuli kasvisruokapäivä. 


Sunnuntai - tikka masala
Hra Kepponen teki tikka masalan. Siinä oli mukavasti potkua. Hra Kepponen oli tehnyt porkkanoista raastinraudalla ihan ohuita suikaleita ja niitä olikin paljon ruuassa. Pojat luonnollisesti paheksuivat porkkanan määrää "mika ihmeen kouluruoka tämä on?" Tikka masalan kaveriksi sopi hyvin omenasalaatti joka oli yksinkertaisesti vihreää salaattia ja omenapaloja ja kastikkeeksi loraus oliiviöljyä ja sitruunamehua,

Kuvasta katosi värit johonkin

Viikon paras ruoka:
+Poikien mielestä selkeästi lihapullaspagetti
+Minusta phad thai

Hyviä juttuja ruokaviikossa:
+Monta kasvisruokapäivää
+Monessa ruuassa oli mukavasti kasviksia
+Vähän punaista lihaa

Parannettavaa:
-Enemmän kalaa
-Vähemmän pastaa, mieluummin vaikka lisää perunaa

Pojat pyysivät, että ensi viikolla he haluaisivat jotain oikein hyvää pastaa (miksi aina pastaa). Toiveena oli pasta carbonara, jonka Hra Kepponen torjui liiallisen rasvan ja suolan vuoksi. Kuulemma ei maistu minun lähes kastikkeeton savulohipasta eikä perinteinen kanapasta. Suositelkasa minulle jotain hyvää pastaruokaa, jolla voisin yllättää aina nälkäisen nuorison!

16 kommenttia:

  1. Meillä menee kysymys näin, että mitä ruokaa kaipaatte eli antakaa nyt hitsi vieköön hyviä vinkkejä. Joita sain muuten täältä kiitos. Tällä viikolla nakkikastike perunoilla oli hitti. Mutta samoilla mennään ja tämä on kyllä sellainen rupeama, että voiko tulla arkiruoka burn out, siis ihan siihen tylsyyteen, että aina samoja ruokia jyystetään.

    Kivaa viikonloppua teille. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kyselen aina välillä pojilta ehdotuksia ruuaksi. Esikoiselta saattaa joskus saada jonkun ehdotuksen. Hän tosin enemmän melkein tykkää itse kokeilla uusia reseptejä yksikseen. Muuten poikien ruokaehdotukset ovat vielä urautuneemmat kuin meidän aikuisten. Pojat söisivät parmesankanaa, pasta carbonaraa ja tortilloja loputtomasti. Aikuisilta tulee parmesan kanaa ja tortilloja korvisto ja 5-kymppisen verisuonet ei kestä pasta carbonaraa :D :D :D

      Helposti voi tulla arkiruoka burn out, etenkin jos on yhtään ruokarajoitteita tai nirsompaa sakkia.

      Meillä nakkikastike on hitti, tykätään siitä tosi paljon ja tehdään sitä aika säännöllisesti. Minä olen lapsena rakastanut nakkikastiketta ja jotenkin se on sellainen nostalginen hyvä ruoka. Rakastaisin myös makkarastroganoffia johon tulee HK blö ja suolakurkkua, muu perhe ei jaa innostusta :D

      Kivaa sunnuntaita!

      Poista
  2. Tuttu lause meilläkin - yleensä perheen juniori laittaa jo koulusta viestiä kysyäkseen, mitä kotona on tänään ruokana :)

    Meillä arjen pikaruokaa ovat pastojen lisäksi kana- tai jauhelihatäytteiset tortillat erilaisilla vihanneksilla, kylmä pasta-/makaroni-pohjainen salaatti, missä tonnikalaa, kanaa, savulohta tmv. pastan ja kasvisten lisäksi. Lisäksi nopea pikaruoka valmistuu pakasteena ostettavista kebablastuista, mihin lisään vain tomaattia, paseraattua tomaattia ja tomaattimurskaa (kastikkeeksi), sipulia ja mausteita ja lisukkeeksi sitten mitä milloinkin. Kana-kasvis-riisinuudeliwokit ovat myös suurin piirtein joka viikko arkiruokalistalla. Pelkkiä kasvisruokia meillä on vähän liian harvoin, mutta perheen juniori kyllä tykkää syödä kasviksia paljon raakana tai ruoan lisukkeena, joten en näe sitä isona ongelmana. Varsinkin kun hän urheilee todella paljon päivittäin ja ruoan kulutus on sen mukaista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä iltaisin saatetaan kysellä, että mitä ruokaa on huomenna :D

      Meillä syödään säännöllisesti myös tortilloja, ne on poikien herkkua. Minua alkaa jo kyllästyttämään tortillat ja yritän tehdä niitä vähän säästeliäämmin, koska se on myös ihana perjantai-illan vähän parempi ruoka tai helppo tehdä jos tulee vieraita.

      Minä tykkään paljon pastasalaateista. Pitäisi aktivoitua tekemään niitä edes itselleni. Kaksi nuorempaa on tosi huonoja syömään salaatteja, heille maistuu edelleenkin kasvikset erittäin valikoidusti. Esikoinen syö melkein mitä vaan.

      Minä en ole ikinä käyttänyt kebablastuja. Täytyy kokeilla, josko pojat tykkäisivät niistä. Kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Pasta on kyllä rikollisen hyvää ja kastikkeita voi varioida loputtomiin. Tonnikalapasta, katkarapupasta ja bolognese härkikseen tehtynä ovat ihan hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypäs joku kerta kokeilla pastakastiketta härkiksestä tai nyhtökaurasta. Sitähän ei tarvitse paljastaa ruokailijoille, että kyseessä ei ole jauhelihatuote. Olen syönyt useammankin kerran hyvää vegepastabolognesea :)

      Tonnikalapasta olisi minun herkkuani, esikoinen tykkää myös. Muu perhe jostain syystä vihaa purkkitonnikalaa syvästi.

      Poista
  4. Mulla ei nyt tule mieleen yhtään järkevää pastaohjetta, kun teen yleensä jotain lonkalta. Mutta olisin kyllä voinut osallistua kaikkien näiden ruokien syömiseen. :-D Paitsi ehkä tuon eineskeiton, kun syön niitä muutenkin aina lounaaksi.

    Ai niin. Tykkäisikö teidän väki lasagnesta? Sitähän saisi tehtyä ison annoksen ja oikaistakin voisi, jos käyttäisi puolivalmisteita. Mutta uunissa menee toki aikaa, eli ei sovi kiireiseen iltaan. Ja tykätäänkö teillä uuniruoista noin muuten, esim. kalalaatikosta, riisi-kanavuoasta jne. Nehän on kanssa aika helppoja tehdä, mutta edelleen menee tietty se aika uunissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tehtiin yhteen aikaan lasagnea tosi usein ja se oli poikien herkkua. Aloin tekemään sitä Valion ohjeella, jossa valkokastike korvataan kermalla ja juustodipillä. Siitä tuli melkein yhtä hyvää kuin oikealla valkokastikkeella. Pojat olivat jonossa lautasten kanssa keittiössä, mutta nyt siihen on tullut kyllästyminen. Tein tiistaina ja taidan joutua laittamaan viimeisen palan roskikseen.

      Joku riisikanavuoka voisi toimia. Pitänee vähän googlailla ohjeita. Lohilaatikkoa meillä on aina ajoittain. Minähän tykkään, muu perhe on vähän että miksi meillä taas on tätä :D

      Poista
  5. Kalakeittoa ihan vaan pakasteseistä ja Fazerin ruispuikuloita juustolla päällystettynä. Hyvää on ja helppotekoista. Ensi viikolla syödään kalastusreissulla luultavasti kaksi päivää nuotiomakkaraa. Runsaasti sinappia ja ketsuppia. Tottakai.

    Pastan kanssa tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä. :)
    Jospa joku laittaisi niitäkin ohjeita. Jään seuraamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä teen seistä 70-luvun ohjeiden tyyliin kastiketta johon tulee herkkusieniä ja kermaa. Tykkään siitä hurjasti :)

      Kivaa kalastusreissua ja kireitä siimoja!

      Poista
  6. Mulla noi kriteerit täyttyy K-ruoka-ohjeen Palermon pastasta ja toinen onnistumisen kokemuksia tarjoava on Hanna G:n itkukana-resepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä!
      Itkukana on kyllä somesta tuttu, mutta en ole kokeillut. Siitä voisi tulla meidän poikien uusi suosikki. Tosin yritän vähän vältellä niitä ohjeita arjessa, johon menee purkillinen kermaa :) mutta voisihan se toimia vaikka vähemmälläkin kermalla ja eihän tuossa reseptissä ole muuta rasvaista kuin kerma.
      Palermon pasta menee kokeiluun.

      Poista
  7. Eikö iso kattilallinen esim broimerkeittoa olisi helppo psrin päivän ruoka. Riisi-ohra valmisteessa on nopea uuniruuan ohje johon tulee broileria. Itse lisään siihen reilusti vihanneksia ja myös fetaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitot ovat kyllä siitä hyviä ruokia, että niitä voi syödä parikin kertaa. Meidän perheen suosikkikeitot ovat lohi- ja makkarakeitto. Kanakeittoa en ole tehnyt pitkään aikaan, sitä voisikin kokeilla. Kiitos vinkistä! Täytyypäs myös googlailla, että minkälainen ohje löytyy riisi-ohra valmisteesta.

      Poista
  8. Tuo perjantai alkoi houkutella ihan erityisesti. Vaikka kaikkihan oli vallankin ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pad thai on hyvää. Vähän kuin thaimaalainen versio pyttipannusta :) Tosin ehkä kuitenkin hieman vähärasvaisempi versio.

      Kun ajattelin pyttipannua, tuli mieleen paistetut perunat ja nyt tekee mieli paistettuja perunoita ihan hirvesti :D :D :D

      Poista