13. kesäkuuta 2021

Hurmaava alppiruusupuisto

Viime viikko meni kurkkukipuisena töitä painaessa. Esikoinen sairastui flunssaan viikolla. Olisin juuri ja juuri parantunut Kätevien Emäntien treffeille. Päätin sitten pelata todella varman päälle ja käydä koronatestissä ennen tapaamista. Kireän työaikatauluni taki en ehtinyt ajoissa koratestiin ja harmillisesti treffit jäivät väliin. Harmittaa, kun ohjelmaa kalenterissa on niin vähäisesti ja sitten sekin vähä peruntuu. Testitulos oli meillä molemmilla odotetusti negatiivinen.

Lohdutusohjelmaksi valitsin vierailun Haagan alppiruusupuistossa. Olen blogannut aikaisemminkin alppiruusupuistosta. Se on niin komea paikka, että haluan kirjoittaa siitä jälleen! Alppiruusupuisto on alunperin Helsingin yliopiston kasvinjalostusohjelman koealue, joka on yleisölle avoin ja maksuton puisto. Vanhimmat alppiruusut on istutettu 1975, silloin Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto istuttivat 3000 alppiruusuristeymää tutkimustarkoituksiin. Tavoitteena oli luoda Suomen ilmastoon sopeutunut, kasvutavaltaan ja kukkien väriltään monipuolinen lajikkeisto.Rhodot ovat hyvin kookkaita, osa varmasti kurottelee yli kolmen metrin korkeuteen. Kukkia on valkoisesta voimakkaaseen aniliininpunaiseen. Uudemmalla atsalea-alueella kasvaa lisäksi keltaisia alppiruusuja. Alueella kulkee leveämpi hiekkatie ja sitten kapeampia pitkospuupolkuja. Osa reiteistä on kuin astuisi satumaahan, kun polkua reunustaa korkeat alppiruusut isoine kukkineen. 

Tällä kertaa saimme houkuteltua yhden lapsista mukaamme. Keskimmäinen lähti mukaamme jätskipalkalla :D Hän oli tyytyväinen, että tuli lähdettyä. Päivä oli lämmin, mutta saimme muutaman tipan vettä niskaamme.


Puistossa on kaksi katselulavaa, joilta pääsee ihailemaan erinomaisesti kukkaloistoa. Atsalea-alueen alkureunassa on piknikpaikka. Sitten viime vierailun pöydät näyttivät uusilta. Puiston "sisäänkäynnin" kohdalla oli kaksikin jäätelökauppiasta siirrettävine kärryineen. Kauppa näytti käyvän erinomaisesti.

Katselulavalta kuvattua 
Atsalea-alueella muutamat atsaleat olivat jo kukkineet. Minusta kukinta ei ollut yhtä komea kuin edellisellä käynnillämme 2019. Hieno se oli silti tänäkin kesänä.
 

 
Atsaleojen värit ovat niin voimakkaita, että olisi pitänyt olla järkkäri kuvaukseen
 
Puistossa on vielä kukinta päällä, mutta kovin pitkään ei kannata odotella. Minulta jälleen suuri suositus Haagan alppiruusupuistolle!
 

10 kommenttia:

 1. Tuohan on kuin viidakko! Varman aika häkellyttävä paikka.
  Ovatko kovin voimakkaan tuoksuisia nuo kukat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haagan alppiruusupuisto on kuin satumetsä tai kukkaviidakko. Ihana paikka!

   Me haistelimme keskimmäisen kanssa kaikki alppiruusut lävitse, mutta yksikään niistä ei tuoksunut miltään. Atsalea-alue on soisempaa ja siellä tuoksuu suolta ja happamalta.

   Poista
 2. Ei ole teidän keskimmäinen(kään) enää mikään pieni poika vaan komea nuorukainen. :-)

  Haagan alppiruusupuisto on ihan tuntematon paikka mulle. Pitäisi ehkä muistaa, jos olet siitä aimmin kirjoitellut, mutta en vaan muista. :-( (En tosin muista paljon mitään muutakaan!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän esikoinen on about 190cm ja keskimmäinenkin on mennyt isästään jo ohitse. Ruokahalusta päätellen pituutta on vielä tulossa lisää. Keskimmäinen on ollut aikamoinen ronklaaja ruuan suhteen sekä kotona että etenkin koulussa. Viime lukuvuonna kouluruoka maistui poikkeuksellisen hyvin. Poika itse sanoi, että nälkä oli niin karmiva, että oli ihan pakko syödä :D :D :D

   Kuopuksella ei ole vielä iskenyt kasvukausi päälle, joten hän on toistaiseksi perheen pienin.

   Ehkä ensi vuonna kesäkuun alussa muistat alppiruusupuiston. Se on käymisen arvoinen paikka.

   Poista
 3. Jösses! Nuohan ovat ihan puiden kokoisia! Minä olen ollut vain Raision alppiruusupuistossa. Sinnekin kyllä kansa ihan vaeltaa. Ja kotonakin yksi ainut alppiruusu on täydessä kukassa! 🌸🌸🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haagan alppiruusut ovat tosiaan kuin puita tai varsin korkeita pensaita. Kukat ovat myös isoja. Paikka on suosittu vierailukohde, hyvällä säällä viikonloppuna jopa ruuhkainen. Niin paljon on ollut näinä hienoina päivinä kävijöitä, että paikalle oli tullut kaksi jäätelön myyjää :D

   Minä harkitsen aina Haagan vierailun jälkeen omaa alppiruusupuutarhaa, mutta toistaiseksi minulla ei ole edes yhtä alppiruusua.

   Poista
 4. Upeaa, kaikkialle vyöryvää kukintaa! Käsittämätöntä, miten metsässä voi kasvaa kukkameri.
  Minulla jäi kipinä omasta arboretum -vierailusta ja ostin 3 atsaleaa myöhemmin uuteen kukkapenkkiini.. :) En tiedä, tykkääkö ne olla meillä, mutta kokeilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haagan alppiruusupuisto on kuin satumetsä. Ensimmäisellä vierailulla olin suorastaan häkeltynyt kukkien määrästä ja alppiruusujen koosta.

   Toivottavasti atsaleat viihtyy kukkapenkissä. Minä olen hieman suunnitellut alppiruusua, mutta taidan nyt kuitenkin päätyä hortensiaan.

   Poista
 5. Upeita kuvia ja no niin, en ole täälläkään käynyt ja joka vuosi ajattelen, että no nyt. Noh tuijottelen sitten omasta ikkunasta tuota rhodoa.

  Kivaa viikon jatkoa sinne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa yrittää joku kevät päästä käymään siellä. Paikka on todellakin vierailemisen arvoinen. Onneksi pääset rhodotunnelmaan omalla pihallasi.

   Kiitos samoin - kivaa viikon jatkoa!

   Poista